Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

InfoCamp | Arxiu de notícies del Priorat
Gastronomia Redacció Infocamp

Una dotzena de cellers de la DOQ Priorat participaran el dissabte 4 d'abril a la cita

La sisena edició de 'Poboleda Vins' tindrà lloc el proper dissabte, 4 d'abril, a partir de les 10:30 h i fins a les 14:30 h, al Local Social La Closa de Poboleda. Els cellers de Poboleda, que organitzen aquesta mostra amb el suport del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat (DOQ Priorat), mantenen novament la fórmula de la mostra i degustació de vins i gastronomia de Poboleda amb un enfocament popular i familiar, de manera que hi puguin participar públics d'edats i perfils diferents.

Els productors d'aquesta vila presenten la cita com una oportunitat per conèixer les darreres novetats elaborades als cellers d'aquesta zona de la DOQ Priorat i poder-ne descobrir les particularitats i tipicitat.

Els cellers de Poboleda que han confirmat la seva participació a 'Poboleda Vins 2015' són els següents: Agrícola de Poboleda, Celler Burgos Porta, Genium Celler, Celler Hidalgo Albert, Celler Jordi Domènech, Celler Mas de les Pereres, Celler Mas d'en Just, Celler Mas Doix, Celler Mas la Mola, Celler Pahí, Celler Tane Vins i Celler Terres de Vidalba.

Aquesta és la primera mostra i degustació de vins dedicada en exclusiva als vins de la DOQ Priorat que s'organitza aquest any a les viles d'aquesta regió vitivinícola. La resta de cites es poden trobar també a la Guia d'Activitats 2015, editada pel Consell Regulador, que es pot consultar al web www.doqpriorat.org.

Gastronomia Redacció Infocamp

Les activitats es completen amb una gimcana familiar per descobrir la comarca

L'empresa Priorat Natur, ha organitzat una sèrie d'activitats per aquesta Setmana Santa en la que l'oli i el vi de la comarca en seran els protagonistes. El ventall d'activitats s'iniciarà amb una gimcana familiar orientada a descobrir Falset i la comarca del Priorat d'una manera ben divertida, per a totes les edats i de manera gratuïta. Els que aconsegueixin finalitzar la prova seran obsequiats amb un premi.

Priorat Natur també ha organitzat l'Activitat de l'Oli, que consistirà en fer un tast d'oli guiat de forma amena i divertida. L'activitat va orientada a descobrir com es tasta l'oli, quines són les diferències entre tipus d'oli i tindrà lloc dijous, divendres, dissabte i diumenge a les 11;00 h, 12;00 h, 13:00 h, 16:00 h i 17:00 h.

Per últim, l'empresa també promou l'Activitat del Vi, on es presentaran els cellers de la D.O.Q. Priorat i D.O. Montsant, i es tastaran els seus vins. El divendres 3 d'abril, a les 18:00 h, es durà a terme la presentació i el tast de vins del celler Capafons-Ossó (un celler amb una llarga trajectòria a la comarca), de la mà del seu propietari i enòleg Francesc Xavier. La presentació anirà encaminada a descobrir les diferències entre les denominacions d'origen Montsant i Priorat. La inscripció val 5 euros i es prega la prèvia inscripció.

L'endemà dissabte 4 d'abril, a les 18;00 h , es farà la presentació i el tast de vins del celler Clos93, per part de Josep María i Rubén, un dels seus propietaris, que abordarà la història i la passió que ha fet possible la creació d'aquest celler i permetrà descobrir els seus vins i olis. El preu d'aquesta segona activitat també és de 5 euros i és necessària la inscripció prèvia.

Per a la inscripció i més informació, cal adreçar-se a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o bé trucar al 977 830 885.

Gastronomia Redacció Infocamp

L'edició de la guia coincideix amb la Diada Participativa celebrada a la Cartoixa d'Scala Dei

El Consell Regulador de la DOQ Priorat ha editat la Guia d'Activitats 2015, que recull les mostres i tastos que s'organitzen durant tot l'any en aquesta regió vitivinícola. La primera cita de la temporadas erà la Mostra de Formatges i Vins, que tindrà lloc el proper diumenge 29 de març al matí al jardí del Restaurant Les Figueres de Gratallops. D'altra banda, aquest dimarts s'ha celebrat a la Cartoixa d'Scala Dei la 4a Diada Participativa de la DOQ Priorat, que s'ha centrat en el paisatge i la biodiversitat.

La primera activitat programada, la Mostra de Formatges i Vins, proposa el maridatge de formatges catalans amb vins de la DOQ Priorat i zones properes. Una altra mostra de vins propera en el calendari es farà el 4 d'abril durant el matí a Poboleda. Es tracta de Poboleda Vins 2015, que enguany presentarà els vins al local social La Closa.

Les següents degustacions obertes al públic arriben el primer cap de setmana de maig, amb el Tast de Carinyenes a Porrera, el Tast amb Llops i el Tast amb Dones a Gratallops, el Tast de Cal Compte a Torroja i el Tast de les Mines a Bellmunt.

A l'estiu, s'organitzen el Tast de Vins de la Vila del Lloar i les Solanes del Molar (25 de juliol al Lloar), 'Nasset, Nas i Nassot' a Porrera (dia 22 d'agost a la tarda) i la Nit de Vins de Torroja a Torroja del Priorat (dia 22 d'agost a la nit). El 5 de setembre, a Poboleda, s'ha previst una jornada de portes obertes als cellers locals, com a acte previ a la Festa del Vi i la Verema a l'Antiga del dia 12 de setembre.

Les darreres convocatòries de l'any seran la Festa del Vin Blanc a Scala Dei (31 d'octubre), Tasta Porrera (7 de novembre) i el Tast de Santa Bàrbara de Bellmunt del Priorat (6 de desembre).

Tots els detalls de les diferents mostres es poden consultar al web www.doqpriorat.org , on es pot trobar la Guia d'Activitats de la DOQ Priorat 2015.

Paisatge i biodiversitat a la Diada Participativa

El paisatge i la biodiversitat han estat els eixos de la 4a Diada Participativa de la Denominació d'Origen Qualificada (DOQ) Priorat, que s'ha desenvolupat aquest dimarts al matí a la Cartoixa d'Scala Dei. Aquesta jornada anual reuneix els productors, viticultors i agents vinculats a la DOQ Priorat per debatre i intercanviar reflexions sobre alguna qüestió d'interès comú.

La Diada Participativa ha inclòs una primera part amb la participació del secretari del Consell Regulador, Jaume Josa, i el geògraf i tècnic paisatgístic de la DOQ Priorat, Òscar Borràs, els quals han exposat les accions i projectes desenvolupats des del Consell durant els darrers deu anys en relació a la gestió paisatgística d'aquesta regió vitivinícola. Tot seguit, diferents responsables de cellers i viticultors han presentat experiències de viticultura vinculada a la preservació del paisatge propi de la DOQ Priorat.

A continuació, el doctor Carles Flaquer, coordinador de l'Àrea de Recerca en Quiròpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers, ha presentat la ponència 'Biodiversitat a la DOQ Priorat', en la qual s'ha referit a les recerques realitzades conjuntament amb l'Àrea de Viticultura del Consell Regulador de la DOQ Priorat. Seguidament diferents viticultors han reflexionat i donat a conèixer sistemes de treball orientats a garantir la convivència de la viticultura i la biodiversitat en aquesta denominació d'origen.

El darrer bloc de la diada s'ha centrat en el projecte europeu Wild Wine, que a casa nostra lidera la Universitat Rovira i Virgili (URV) i que implica diferents actors europeus com ara altres regions vitivinícoles, productors i centres de recerca. El doctor Albert Mas, de la URV, ha comentat els darrers avenços i l'estat de la recerca en aquest projecte, que es focalitza en el coneixement i la recuperació de varietats autòctones de llevats i compostos que influeixen en el procés de fermentació dels vins. Després de la xerrada s'ha realitzat un tast de vins elaborats en el marc del projecte Wild Wine.

Empreses Redacció Infocamp

El programa Reempresa impulsa la cessió d'empreses com una via de creació i relleu de l'activitat econòmica

El Consell Comarcal del Priorat va acollir el 19 de març la presentació del punt d'atenció Reempresa, mitjançant el qual es posen en contacte els empresaris que volen cedir el seu negoci amb els emprenedors/es disposats a adquirir-lo. La Reempresa és un projecte impulsat per la Fundació CECOT i la Diputació de Tarragona. Aquestes dues entitats, amb la col·laboració dels Consells Comarcals, promouen el desplegament d'aquest servei arreu de la demarcació.

Tant la Diputació de Tarragona com la Fundació CECOT vetllen per estendre el programa Reempresa a la demarcació. Es tracta d'impulsar la cessió d'empreses com una via de creació i creixement de l'activitat econòmica i evitar, així, el tancament de negocis econòmicament viables, i la destrucció d'ocupació.

La Diputació dóna suport econòmic a la implantació d'aquests punts d'atenció que ja comencen a ser operatius. Durant l'acte de presentació al Priorat, la diputada Núria Crivillé es va referir a la importància que tots els municipis puguin mantenir vius els negocis i serveis essencials tant econòmicament com socialment.

El desenvolupament de la Reempresa al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre s'està duent a terme amb la col·laboració dels consells comarcals de la demarcació, on s'estableix un punt d'atenció del Centre de Reempresa de Catalunya, des del qual es faciliten serveis d'intermediació i acompanyament a les persones cedents i a les reemprenedores. Els consells reben el suport de la Diputació de Tarragona i de CECOT.
La presentació va comptar amb la participació del vicepresident segon del Consell Comarcal del Priorat i conseller de Promoció Econòmica Comarcal, Cèsar Lòpez; de la diputada delegada de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació de Tarragona, Núria Crivillé; del president de la patronal CECOT i del Centre de Reempresa de Catalunya, Antoni Abad, i del director del Centre de Reempresa de Catalunya, Albert Colomer. Des del Consell Comarcal del Priorat es va tractar aquest programa com un servei més, que evitarà el tancament de negocis a la comarca.

Gastronomia Redacció Infocamp

El proper #TastaSport singular tindrà lloc dissabte 14 de març a l'hotel falsetà

L'Hotel Hostal Sport de Falset acollirà un nou cicle de 'Tastos singulars', que combinaran vins dolços, trufes i xocolata. El primer tast s'ha programat pel dissabte 14 de març, a les 19:00 h, al Saló Montsant de l'hotel. El cost del tast serà de 15 euros i l'aforament està limitat a 30 persones. El tast de vins dolços estarà dirigit per l'enòleg Joan Asens, amb un maridatge de trufes i xocolates de Xavier Mor & Chocolatiers.

Els vins dolços que se serviran seran : Dolç Blanc d'Orto (DO Montsant); Caprice de BAstor Lampantagne (Sauternes, 2012); Muscat de Rivesaltes (Roselló, 2010); Dolç Solera del Celler Mas Estela (DO Empordà); Pansal del Calàs del Celler de Capçanes (DO Montsant) i Pedro Ximénez del Celler Emilio Hidalgo (Xerès).

Pel que fa a les trufes i xocolates que es maridaran amb els vins, n'hi ha de diverses especialitats: Trufa blanca i avellana; trufa negra i avellana; trufa blanca i festucs; xocolata negra de Veneçuela (73%); xocolata negra del Vietnam (80%) i xocolata amb llet de Veneçuela (36%).

Gastronomia Redacció Infocamp

L'any 2014 Alemanya va ser, per darrere dels Estats Units, el segon destí internacional de vins Montsant

El Consell Regulador i cellers de la DO Montsant participaran, del 15 al 17 de març, a Prowein, Düsseldorf (Alemanya), en la que està considerada una de les fires professionals del món del vi més importants d'Europa. Sota el paraigua de la DO Montsant, a l'espai de Prodeca, s'hi emplaçaran els cellers Vinyes Domènech, Cooperativa Falset Marçà, Cellers Sant Rafel, Celler Pascona, Ronadelles, Vins de Mas Sersal, Portal del Montsant i Celler Cairats.

La presència a Prowein s'emmarca en el procés de consolidació de la DO Montsant i els seus vins tant a Alemanya com als països que l'envolten, ja que la fira és també punt de trobada d'importadors, distribuïdors i altres professionals dels principals mercats europeus on es comercialitzen els vins de la DO Montsant, com són Holanda, Dinamarca, Suïssa i Bèlgica, per citar-ne alguns exemples.

Dels prop de 5,5 milions d'ampolles que els cellers de la DO Montsant van comercialitzar l'any 2014, el 40% es va destinar a l'exportació. Alemanya va ser, per darrere dels Estats Units, el segon destí internacional de vins Montsant. De fet, gairebé la meitat dels vins exportats a països de la Unió Europea es van vendre a Alemanya.

En el que respecta als altres destins europeus dels vins de Montsant, cal fer esment en la tendència a l'alça experimentada a mercats com el danès, l'holandès, el suec, el belga, el britànic i el rus durant el passat 2014.

Turisme ACN

La proposta ofereix visites teatralitzades, tastos de vi kosher o menús sefardites pel Call Jueu

Una nova ruta turística pretén recuperar i posar en valor el llegat històric, arquitectònic i cultural que va deixar la comunitat jueva de l'Aljama de Falset durant l'Edat Mitjana. La iniciativa la impulsen l'Ajuntament de Falset, l'Associació de Veïns i Amics de Falset, l'Arxiu del Priorat i diverses empreses privades del municipi. Una visita guiada i teatralitzada pel Call Jueu a càrrec de Pilar Cugat, 'La jueva de Tortosa', endinsarà els visitants a la cultura i gastronomia jueves amb un tast de vi Kosher i un menú sefardita. La ruta de l'Aljama de Falset està emmarcada en un paquet turístic que també inclou l'estada en uns apartaments envoltats de vestigis de la comunitat hebrea.

El projecte 'Aljama de Falset' estarà en constant evolució gràcies a la tasca de recuperació de restes arquitectòniques, urbanístiques i documentals que perduren al municipi, i que es duran a terme mitjançant un acord que signaran l'Ajuntament de Falset i la Universitat Rovira i Virgili. Així com el seguiment documental, amb la col·laboració de l'Arxiu Comarcal, que persegueix la localització i posada al dia de la documentació que aporti dades i coneixement sobre els diferents aspectes legals, costums i tradicions jueves a Falset.

La regidora de Festes i Esports de l'Ajuntament de Falset, Maria Jesús Sánchez, ha fet una crida a la participació de les entitats interessades en aquest projecte, ja comptant amb implicació del Centre d'Estudis Falsetans. Per la seva banda, Enric Calvo, secretari de l'Associació de Veïns i Amics de Falset, ha remarcat que amb aquest projecte s'estableixen "les bases per reforçar un turisme cultural que a la comarca ja ha obtingut uns estàndards de qualitat gràcies a les seves experiències enoturístiques".

Amb la presentació d'aquesta iniciativa l'Ajuntament de Falset dóna compliment a un dels objectius que s'havia establert dins del pla d'actuacions previst a la Llei de Barris per a la promoció del casc antic i se suma a les rutes turístiques promocionades des de la Generalitat de Catalunya i l'Agència Catalana de Turisme, 'La Catalunya jueva, Viatge per les terres d'Edom', amb la voluntat de sumar esforços amb els municipis englobats dins de la 'Ruta Viatge al migjorn català' que comparteixen Falset, Tarragona, Valls, Capçanes i Tortosa.

Economia i negocis Redacció Infocamp

Les conferències tindran lloc a l'Hotel Hostal Sport donarà a conèixer iniciatives empresarials de líders al voltant d'una taula amb esmorzar de forquilla i vi

L'Hotel Hostal Sport de Falset serà l'escenari d'un nou cicle empresarial d'Slow Business que porta per nom 'Forquilla Business'. El cicle és un espai de reflexió serena i compartida entre empresaris i directius sobre el món de l'empresa que es farà durant tot l'any. Les sessions s'han programat en dijous i en horari, de 9 del matí a 12 del migdia, amb la idea d'aprendre sobre el món empresarial al voltant d'una taula i amb un bon esmorzar de forquilla. La primera conferència tindrà el proper 19 de març amb l'empresari Eloi Planes, que parlarà de 'Negocis sòlids en temps de canvis'.

Cada sessió tindrà un cost de 25 euros i està oberta a totes les persones interessades en els negocis i la gastronomia. 'Forquilla Business' és un projecte dels consultors Xavier Plana i Albert Pàmies i de l'empresària Marta Domènech, gerent de l'Sport.

La filosofia de la iniciativa parteix de la importància de trobar-se en un amable i confortable que afavoreixi la connexió personal entre els assistents. Alhora, pretén que les sessions serveixin per reflexionar de forma serena i compartida el dia a dia. El cicle també permetrà que empresaris i directius consolidats comparteixin les inquietuds i necessitats dels nous professionals.

La idea és que les sessions siguin disteses i relaxades, que convidin al diàleg amb tranquil·litat en una taula ben parada amb esmorzar de forquilla i ganivet i vi del territori. La iniciativa compta amb el suport de diferents empreses i organitzacions: ICAM, Inspira Consulting, Inspira Project, Silere Comunica i l'Indicador d'Economia.

Les conferències

La primera de les conferències tindrà lloc el proper dijous 19 de març, a les nou del matí, amb l'empresari Eloi Planes de Fluidra. Aquesta primera sessió s'acompanyarà amb vi Ètim Grenache de la Cooperativa Falset Marçà i llonganissa a l'estil del Priorat amb alls, tomàquets i olives negres, plat típic de l'esmorzar de forquilla de l'Sport.

La resta de sessions programades seran: 'Esmorzem amb Ramon Carbonell: l'Empresa, motor territorial i social' (maig); 'Esmorzem amb Josep Novell: El valor d'una empresa amb valors' (juliol); 'Esmorzem amb Marc Armengol: L'empresa, un projecte de vida' (setembre); 'Esmorzem amb Neus Feliu: El somni compartit en l'empresa familiar' (octubre) i 'Esmorzem amb Joan Ballester: La gestió del talent, la força del compromís' (novembre).

Les reserves es poden efectuar a través del web www.forquillabusiness.cat i també s'han creat canals de Facebook i Twitter per seguir el desenvolupament de la iniciativa.

Esports Redacció Infocamp

Els amants de la BTT sortiran d'Ulldemolins i recorreran diversos indrets del Parc Natural de la Serra del Montsant

Tot a punt a Ulldemolins per la celebració, aquest diumenge 1 de març, a partir de les 7:30 h, de la primera edició de la Gran Fons Montsant Bike BTT, una pedalada hivernal oberta a tots els públics i que travessa racons inèdits del Parc Natural de la Serra de Montsant.

La cita inaugural comptarà amb 200 participants, que es repartiran entre els recorreguts de 95, 81 i 39 quilòmetres respectivament. L'objectiu de l'organització és arribar a triplicar aquesta xifra a mitjà termini i consolidar el certamen com una prova ineludible per tots els amants de la BTT.

Margalef, La Bisbal de Falset, Cabacés, La Figuera, El Lloar, Gratallops, La Vilella Baixa, La Vilella Alta, La Morera de Montsant, Cornudella de Montsant i Albarca són les poblacions per on transita la prova, que compta amb el seu centre neuràlgic a Ulldemolins, com a punt de sortida i arribada.

Medi Ambient Redacció Infocamp

Aquest 25 de febrer s'inaugura la via ferrada que estava tancada des del 2011 per problemes de seguretat

El Parc Natural de Montsant farà aquest, dimecres 25 de febrer, a les 10:00 h, el bateig de la via ferrada amb la participació dels membres del Grup de Treball de Seguretat al Montsant, del Grup d'Escalada i Alta Muntanya del centre AEC de Reus, que van equipar la via inicialment el 2002.

Després del seu tancament l'any 2011 per les greus deficiències de manteniment i en matèria de seguretat, i dels treballs de rehabilitació efectuats durant el 2014, la via ferrada de Montsant tornarà a ser un equipament d'ús públic del Parc Natural de Montsant.

Millora de la seguretat

Durant el 2013 es va crear un Grup de Treball format per l'Ajuntament de la Morera de Montsant, Bombers de la Generalitat de Catalunya, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i personal tècnic del propi Parc amb l'objectiu de millorar la seguretat per a aquelles persones que realitzessin activitats al Montsant.

La primera de les accions va ser l'estudi de quines havien de ser les mesures de seguretat a dur a terme per a la reobertura de la via ferrada de Montsant. En primera instància, membres del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat van realitzar una inspecció tècnica de la via ferrada, mitjançant la qual van determinar els condicionants mínims de seguretat que havia de complir la via ferrada abans de ser reoberta. Així mateix, es va contactar amb el propietari de la finca per a demanar-li permís per aquest ús, ja que la via està ubicada en propietat privada.

Posteriorment, el Parc Natural de Montsant va encarregar un projecte tècnic per portar a terme el reequipament de la via ferrada a través dels membres de la comissió d'equipaments de la FEEC amb l'objectiu de poder tornar a obrir la via ferrada de Montsant en les condicions de seguretat pertinents i les instal·lacions adequades en cas d'accident i rescat.

La rehabilitació d'aquesta ferrada s'han dut a terme amb tecnologia i materials d'última generació. A més del sistema d'assegurança individual clàssic en ferrades, permetrà l'avanç en cordada per a principiants. Serà la primera via ferrada que té la línia de vida homologada per a ferrades amb tecnologia industrial. A més, des del Parc s'ha fet la senyalització corresponent sobre les característiques tècniques de la via, les normes d'ús i la responsabilitat de l'usuari.

Per tal de garantir la sostenibilitat econòmica i el manteniment de la via, les empreses que en facin ús hauran de demanar autorització al Parc Natural de Montsant per obtenir la llicència pertinent i pagar les taxes públiques establertes.

Turisme ACN

El Fòrum Permanent, conformat per una cinquantena d'agents, comença a caminar per definir quin ha de ser el model turístic de la comarca
Després que el passat mes de novembre el Parc Natural de Montsant demanés l'adhesió del Priorat a la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), el projecte continua avançant segons s'havia previst. Així, el Grup de Treball que ha de liderar el procés es troba immers en la seva tasca ja des del novembre, i ara s'ha tancat el Fòrum Permanent, conformat per una cinquantena d'agents públics i privats que, amb les seves aportacions, ajudaran a definir l'estratègia a seguir i aprovaran el pla d'acció. Segons Jaume Salvat, membre del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya i coordinador del projecte, tot plegat servirà per "definir el model de turisme per a la comarca del Priorat".

L'associació EUROPARC promou que els parcs naturals s'adhereixin a la CETS, una iniciativa general perquè aquests indrets, i el seu territori d'influència, "promoguin el desenvolupament d'activitats turístiques que tinguin en compte la protecció del medi ambient i del patrimoni, així com l'activació de les economies locals", ha explicat Salvat.

En el cas del Parc Natural de Montsant, la primera reflexió es va haver de fer per decidir quina era la seva àrea d'influència. Ho ha aclarit el coordinador del projecte: "tota la comarca, perquè hi ha altres iniciatives, com la Carta del Paisatge o la sol·licitud perquè el paisatge del Priorat formi part del Patrimoni Mundial de la UNESCO, que van en aquesta direcció". "Es tractava de no fer una cosa més, sinó de sumar a aquestes iniciatives", ha exposat.

El procés va començar al novembre, amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, i tenint com a líders en l'àmbit tècnic membres del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, vinculat a la Universitat Rovira i Virgili. De fet, ja al novembre es va constituir el Grup de Treball format, entre altres, pel Consell Comarcal del Priorat o les denominacions d'origen de la comarca.

Ara s'ha tancat Fòrum Permanent, que Salvat ha definit com un "element de participació", de manera que agents públics i privats, associacions o també particulars, puguin dir la seva a l'hora de definir la seva pròpia CETS. "No hi ha un model estàndard, sinó que cadascú ha de dibuixar el full de ruta", ha detallat, i és una oportunitat per definir el model de turisme per a la comarca del Priorat".

Pel que fa als terminis, el coordinador ha apostat per enllestir la part documental abans que acabi el 2015, és a dir, la diagnosi i el pla d'acció. D'aquesta manera, a final d'any es podria presentar la sol·licitud a EUROPARC, a la primavera del 2016 tindria lloc una auditoria, i el mateix any es podria aprovar la candidatura.

L'acreditació, com ha assenyalat Salvat, té dues vessants. Primer s'atorgaria al Parc Natural de Montsant, i en una segona fase les empreses del territori també podrien rebre el certificat. Entre els avantatges, ha destacat que "et permet connectar-te en xarxa amb altres territoris i accedir a mercats molt sensibles per aquest tipus de turisme". "Aquest model ha de contribuir a facilitar les activitats turístiques que són respectuoses amb el Priorat", ha manifestat.

Sense voler avançar encara cap a on anirà el pla d'acció, Salvat sí que ha deixat clar que "el Priorat té una personalitat molt pròpia", i que la idea és "seguir amb el model que ja ha iniciat la comarca", molt vinculat a la gent del territori, basat en elements que els són propis i distintius, amb una clara reivindicació dels valors locals... Com a exemple ha apuntat: "quan plantegem que el Priorat és un territori de vi i oli vol dir que és agrari, i cal veure com l'activitat agrària s'acompanya d'activitat turística sense generar conflictes".

Aquesta setmana passada el Parc Natural de Montsant va presentar la CETS a la comarca, després d'haver fet una crida a la participació en diversos municipis del seu entorn com la Bisbal de Falset, Ulldemolins, la Vilella Baixa, Cabacés i Cornudella de Montsant.

Medi Ambient Redacció Infocamp

El V Cens del Duc de Montsant tindrà lloc el proper dissabte 14 de febrer

Saber diferenciar el cant dels rapinyaires i distingir el del duc, el rapinyaire nocturn més gran d'Europa és un dels propòsits del V Cens del Duc de Montsant que tindrà lloc el proper dissabte 14 de febrer al Parc Natural del Montsant, ja que per motius metereològics no es podrà fer el cap de setmana del 7 de febrer. Es tracta d'una jornada formativa de tot el dia dedicada a conèixer la biologia i el comportament dels rapinyaires nocturns, especialment el duc, i poder reconèixer el seu cant.

Al migdia, hi ha prevista una demostració de falconeria. A la tarda, just a l'hora del crepuscle, tindrà lloc el cens de duc, on cadascun dels participants s'haurà de dirigir a un punt d'escolta. Després es retornarà a la seu per fer la posada en comú.

El punt de trobada serà a la Morera de Montsant, a les 11:00 h. L'activitat és gratuïta i adreçada a tota la família.

Dimecres, 04 Febrer 2015 00:00

El Camp de Tarragona, emblanquinat

Medi Ambient ACN

Les previsions del Servei Metereològic de Catalunya s'ha complert al Camp de Tarragona. Moltes zones de l'interior, especialment al Priorat, la Conca de Barberà, l'Alt Camp, el Baix Camp i el Baix Penedès s'han despertat amb uns quants centímetres de neu acumulada. Poblacions com Falset, Valls, Marçà o Prades estan completament emblanquinades. A més, la neu ha quallat en cotes molt baixes, com per exemple a Vandellòs. Fins a les 9 del matí, el telèfon d'emergències 112 ha atès 750 trucades relatives a incidències causades per la neu o el gel, de les quals 13 del Baix Camp i 19, de la Conca de Barberà.

Com a curiositat, la neu ha emblanquinat els barris de Llevant de Tarragona, en zones com La Mora/Tamarit o Boscos i, en canvi, no ha nevat ni al centre ni als barris de Ponent de la ciutat. La neu també està agafant en localitats de l'interior del Tarragonès i l'Alt Camp com Els Pallaresos, El Catllar, Nulles o Renau.

Protecció Civil manté l'alerta i indica que en les properes hores la cota baixarà localment fins a nivell del mar. A partir dels 400 metres es podran acumular entre 5 i 15 centímetres de neu. De moment, a Reus només plou, malgrat que la temperatura és força baixa a les 10 del matí, amb 2,7 graus i un 93% d'humitat, segons Meteoreus. Es demana extremar la prudència davant les nevades i limitar els desplaçaments als que siguin imprescindibles. A hores d'ara, hi ha tallada l'AP-7, entre el Vendrell i Martorell, així com la N-420, a l'altura de Pradell de la Teixeta.

Suspensió del transport escolar

La neu ha obligat a suspendre les rutes de transport escolar aquest dimecres a les comarques del Priorat, Conca de Barberà, Baix Penedès, Alt de Penedès, Anoia, Segarra, Pla d'Urgell, Garrigues i Urgell. També hi ha altres afectacions puntuals en el transport escolar de l'institut Roquetes on no hi poden anar els alumnes de Paüls i Alfara.

Penja la teva foto a l'Instagram del Camp de Tarragona

Si voleu publicar alguna foto a l'Instagram de l'Infocamp sobre la caiguda de la neu al vostre municipi, podeu fer-ho etiquetant la vostre imatge amb el hashtag #Campdetarragona.

Societat Josep Cartanyà

Els ciclistes faran aquest diumenge 25 de gener els 22 municipis del Tarragonès

L'Albert, de 24 anys, i el Lluís, de 30 anys, són dos ciutadans de Falset que fa molts anys que comparteixen quilòmetres pedalant en bicicleta de carretera gràcies a l'amistat que els uneix. Enguany s'han marcat un nou repte, el 'Catalunya 947', que consisteix en recórrer a sobre de la bicicleta els 947 municipis de Catalunya.

Fins ara, ja han assolit les comarques del Barcelonès, el Montsià i el Baix Penedès. El proper repte tindrà lloc aquest cap de setmana a la comarca del Tarragonès. El punt de sortida serà diumenge 25 de gener, a les 08:30 h, a l'Arc de Berà, davant la parada de bus de la carretera N-340.

 

La ruta pel Tarragonès

L'itinerari pel Tarragonès serà una ruta lineal, amb sortida a l'Arc de Berà i arribada a Salou, que tindrà un recorregut d'uns 100 km amb 1.100 de desnivell. En total, pedalaran per 22 municipis en aquest ordre: Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Pobla de Montornès, Salomó, Vespella de Gaià, La Nou de Gaià, Riera de Gaià, el Catllar, Renau, La Secuita, Els Pallaresos, Perafort, Vilallonga del Camp, El Morell, La Pobla de Mafument, Constantí, Tarragona, la Canonja, Vila-seca i Salou.

Pàgina 162 de 165

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: