Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

InfoCamp | Arxiu de notícies del Priorat
Salut ACN

El programa s'ha implantat a l'Alt Camp i a la Conca de Barberà, a finals d'any, ho farà al Baix Camp i al Priorat i, el 2016, al Tarragonès i Baix Penedès

El programa del cribratge del càncer de còlon i recte estarà implantat a tota la demarcació de Tarragona. Després d'iniciar-se el 2012 al Baix Ebre, el programa es va ampliar al Montsià el 2014 i a l'Alt Camp i la Conca de Barberà el febrer d'enguany. Segons s'ha avançat aquest dimecres a Salou en la tercera jornada sobre la implementació del Pla de salut 2011-2015 al territori, el pla s'estendrà a la Terra Alta a l'octubre, al Baix Camp i al Priorat a finals d'any, i al Baix Penedès i al Tarragonès el 2016. Pel que fa als resultats, destaca que la participació en aquest programa de la població convidada al Baix Ebre és del 60%, deu punts més que la mitjana de Catalunya.

Uns 200 professionals sanitaris han participat aquest dimecres 27 de maig a la tercera jornada sobre la implementació del Pla de salut 2011-2015 de les regions sanitàries del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre al Teatre Auditori de Salou, on s'han presentat els resultats de les experiències de cribratge del càncer de colon i atenció a la cronicitat, entre d'altres.

Els resultats del programa del cribratge del càncer de còlon i recte a les Terres de l'Ebre, que es va iniciar el maig de 2012, són excel•lents, segons han manifestat els responsables sanitaris. La participació de la població convidada -els homes i dones d'entre 50 i 69 anys del Baix Ebre- és del 60%, sent superior a la mitjana de la població de Catalunya, que se situa en el 48%, així com l'acceptació de fer-se una colonoscòpia quan el test de cribratge -el test de sang oculta en femta- és positiu.

Les dones participen en un 63%, una mica més que els homes, que ho fan en un 58 %, però la taxa de positivitat del test en els homes és del 9,3% i en les dones del 5,4%. Pel que fa a la detecció de càncers invasiu ha estat de 4,7 per cada 1.000 persones cribrades. En conjunt, a la demarcació de Tarragona la població diana d'aquest pla és de 92.724 persones, que es preveu que augmenti entre un 8 i un 9% de cara a l'any 2020.

La secretària general de Salut, Roser Fernández, ha destacat durant la inauguració de la jornada que, després dels ajustos econòmics realitzats en passats exercicis, s'han començat a recuperar les condicions de treball del personal sanitari i les llistes d'espera que, segons s'ha destacat, se situen a nivells del 2010. Fernández ha subratllat també que, "des del 2011 el Pla de salut disminueix el risc a emmalaltir, potencia un model d'atenció sanitària i social centrat en la persona per garantir continuïtat assistencial en tots els nivells assistencials, en salut digital incorpora de forma assenyada les noves tecnologies, i centra la recerca i innovació al servei d'aquestes polítiques de salut".

En la mateixa línia el director general de Planificació i Recerca en Salut, Carles Constante, ha posat en valor la tasca de col·laboració entre entitats per atendre millor el ciutadà. En el cas de l'atenció a la cronicitat hi ha" un abans i un després", segons ha dit. A nivell territorial, el gerent de la regió sanitària del Camp de Tarragona, Josep Mercadé, i el de les Terres de l'Ebre, Albert Gómez, han destacat la visió de conjunt de les dues regions que donen servei a 800.000 persones i el reforç de l'atenció primària, per fer-la més accessible al ciutadà i més coordinada amb l'atenció especialitzada.

Gastronomia Redacció Infocamp

Els sommeliers Sarah Jane Evans i Ferran Centelles tanquen l'Espai Priorat 2015

El qui va ser cap de sommeliers del restaurant El Bulli i la crítica i col·laboradora de la revista Decanter, la britànica Sarah Jane Evans, han tancat aquest dimecres la tercera edició d'Espai Priorat – Mostra Internacional de Vins de la DOQ Priorat amb un diàleg sobre les característiques, història i tendències de futur dels vins d'aquesta denominació d'origen. L'acte s'ha desenvolupat a la sala d'actes de la Cartoixa de Scala Dei, bressol històric dels vins de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat.

La darrera jornada d'Espai Priorat 2015 ha començat amb visites dels 70 convidats internacionals distribuïts en petits grups a les vinyes i cellers dels elaboradors prioratins inscrits a l'esdeveniment. Al migdia s'ha portat a terme l'acte de cloenda, amb una sessió acadèmica conduïda per Ferran Centelles i Sarah Jane Evans, els quals han conversat sobre l'evolució, les característiques del sòl i la viticultura i les possibilitats de futur que tenen els vins de la DOQ Priorat als quals els dos experts consideren com a vins de primer nivell mundial. El diàleg s'ha enriquit amb les intervencions d'alguns dels prescriptors internacionals assistents, com ara els crítics britànics Anthony Rose i Tim Atkin, el crític francès André Dominé o el suís Paolo Basso, qui va ser millor sommelier del món.

200 vins degustats

Durant l'Espai Priorat, els visitants internacionals han tingut l'oportunitat de conèixer i degustar uns 200 vins, que s'han repartit entre els 150 vins presentats al tast principal realitzat dimarts al refetor de la Cartoixa d'Scala Dei i els diferents àpats compartits amb els representants dels cellers.
De fet, aquest dimecres encara hi ha hagut temps per fer el dinar de cloenda, en el qual ha col·laborat el restaurant gironí El Celler de Can Roca amb les postres, obra de Jordi Roca, i on s'han continuat tastant vins dels diferents cellers de la DOQ Priorat. En els àpats d'aquests tres dies hi han presentat les seves creacions els xefs Matías Fernández (restaurant Quinoa de Falset), Pieter Truyts (restaurant Brots de Poboleda) i Marc Pi (Restaurant Amics de Gratallops, ubicat al celler Buil i Giné).

El president del Consell Regulador, Toni Alcover, ha valorat molt positivament el desenvolupament d'aquesta edició d'Espai Priorat i ha expressat el seu agraïment als visitants internacionals en nom de tots els agents que treballen i col·laboren amb la DOQ Priorat.

El Consell Regulador de la DOQ Priorat, conjuntament amb els cellers participants i amb el suport del programa d'internacionalització de la Unió Europea i l'INCAVI (Generalitat de Catalunya), ha tornat a unir esforços per fer possible un any més la reunió d'uns 70 experts internacionals procedents de països externs a la Unió Europea. Els experts han conegut en primera persona els vins, el terrer, les viles i els elaboradors que fan possible els vins de la DOQ Priorat.

Sommeliers vinguts de terres llunyanes

La principal novetat d'Espai Priorat ha estat el perfil dels convidats participants. Es tracta d'alguns dels sommeliers més prestigiosos dels països aliens a la UE, com ara Suïssa, Rússia, Noruega, EUA, Canadà, Mèxic, Brasil, Xina, Japó, Hong Kong, Taiwan, Corea del Sud, Singapur, Índia i Austràlia. Per altra banda, entre els diferents mitjans i assistents que han donat cobertura a aquest esdeveniment s'hi troben professionals procedents del Regne Unit, França, Itàlia, Holanda, Espanya o Catalunya‎.

Entre els assistents hi ha hagut sommeliers i responsables de compra de vins d'alguns dels establiments hotelers i de restauració més importants d'aquests països. D'aquesta manera, després del seu pas per Espai Priorat 2015, seran veritables coneixedors de la DOQ Priorat, dels seus vins i del seu territori d'origen, i faran extensible el coneixement adquirit als seus països d'origen.

Gastronomia Redacció Infocamp

La tercera Mostra Internacional de Vins de la DOQ Priorat, que se celebrarà del 25 al 27 de maig, reunirà 70 experts internacionals

Un total de 32 cellers de la DOQ Priorat participaran activament com a inscrits a la tercera edició d'Espai Priorat – Mostra Internacional de Vins de la DOQ Priorat, que es realitzarà del 25 al 27 de maig en aquesta regió vitivinícola. Els elaboradors de la DOQ Priorat faran d'amfitrions dels més de 70 visitants internacionals procedents principalment de països externs a la Unió Europea, en una iniciativa que s'ha consolidat com la principal experiència de promoció dels vins DOQ Priorat a escala internacional. En aquesta edició, el principal perfil professional a què s'adreça l'esdeveniment és el dels sommeliers de prestigi de països aliens a la UE.

A banda dels 32 cellers participants amb els seus vins i estands propis, en el tast principal del dia 26 de maig hi haurà un espai comú amb 30 vins presentats per una quinzena de cellers més de la DOQ Priorat disposats de manera que els convidats els puguin tastar.

El Consell Regulador de la DOQ Priorat, conjuntament amb els cellers participants i amb el suport del programa d'internacionalització de la Unió Europea i l'INCAVI (Generalitat de Catalunya), han decidit tornar a unir esforços per fer possible un any més la reunió d'uns 70 experts internacionals que viuran i descobriran en primera persona els vins, el terrer, les viles i els elaboradors que fan possible els vins de la Denominació d'Origen.

La principal novetat d'Espai Priorat 2015 és el perfil dels convidats que hi participaran: es tracta d'alguns dels sommeliers més prestigiosos dels països aliens a la UE, com ara Suïssa, Rússia, Noruega, EUA, Canadà, Mèxic, Brasil, Xina, Japó, Hong Kong, Taiwan, Corea del Sud, Singapur, Índia i Austràlia. Per altra banda, entre els diferents mitjans i assistents que donaran cobertura a aquest esdeveniment, s'hi troben professionals procedents del Regne Unit, França, Itàlia, Holanda, Espanya o Catalunya‎.

Entre els assistents hi haurà sommeliers i responsables de compra de vins d'alguns dels establiments hotelers i de restauració més importants d'aquests països. D'aquesta manera, després del seu pas per Espai Priorat 2015, seran veritables coneixedors de la DOQ Priorat, dels seus vins i del seu territori d'origen, i podran fer extensiu el coneixement adquirit als seus països d'origen i als seus entorns de treball.

Gastronomia Redacció Infocamp

La III Mostra Internacional dels Vins de la DOQ Priorat, que tindrà lloc del 25 al 27 de maig, aplegarà sommeliers i crítics de prestigi mundial

El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat ha confirmat la presència de 71 professionals d'arreu del món que, del 25 al 27 de maig, visitaran la comarca per obtenir un coneixement directe de la realitat vitivinícola, tot analitzant les vinyes, el paisatge i les viles del Priorat. Un total de 32 cellers elaboradors de la DOQ Priorat participaran a l'Espai Priorat, un esdeveniment pensat per promocionar els vins Priorat arreu del món i posicionar la marca entre les grans zones de reconegut prestigi internacional.

L'Espai Priorat 2015 presenta una sèrie de novetats en l'edició d'enguany, com la Sessió de Coneixement, que consistirà en un seminari durant el qual experts de la DOQ Priorat i ponents de prestigi internacional dialogaran amb els convidats per aprofundir en les característiques dels vins de la DOQ Priorat.

Un dels esdeveniments més importants serà el gran tast o 'showroom', que es durà a terme al refetor de la Cartoixa d'Scala Dei, on els convidats podran degustar tots els vins inscrits. La gran degustació es durà a terme el proper 26 de maig durant tot el matí, i permetrà als elaboradors del vi explicar amb tot detall les propietats dels seus vins i respondre els dubtes i consultes dels convidats internacionals.

Per últim, també destaca la visita a diferents vinyes i cellers de la comarca, on els convidats internacionals gaudiran de l'escenari natural on s'elabora el vi de la DOQ Priorat.

Experts d'arreu del món

Els experts que visitaran la DOQ Priorat, són principalment sommeliers d'hotels i restaurants d'alta qualitat, crítics de vins, responsables d'empreses distribuïdores de vins, Master of Wine's i Master Sommelier's. Destaca la presència del suís Paolo Basso (millor sommelier del món 2014), Luiz Horta (columnista de vins del diari brasiler 'O Globo'), Nadia Fournier (responsable de la guia de vins del líder al Quebec), Pascaline Lepeltier (UEA, una de les cinc millors sommeliers del món l'any 2011), Bernhard Brender (director general de l'Hotel Grand Hilton Seül) entre molts d'altres.

Els països representats a l'Espai Priorat seran: Suïssa, Rússia, Brasil, Canadà, Estats Units, Mèxic, Corea, Hong Kong, Índia, Japó, Singapur, Taiwan, Xina i Austràlia. Espai Priorat s'ha consolidat com la principal experiència de promoció dels vins DOQ Priorat a escala internacional.

Gastronomia Redacció Infocamp

El Tast de Cal Compte se celebrarà aquest diumenge 3 de maig (10:30h) a la casa pairal

La setena edició del Tast de Cal Compte tindrà lloc el proper diumenge 3 de maig, de 10.30 h a 14.00 h, a la casa pairal del segle XVIII de Torroja del Priorat. La jornada consistirà amb un tast de vins, d'olis i de pans ecològics. El preu és de 21 euros pel tast de vins, i 25 euros si s'inclou la degustació d'olis i pans ecològics. El tast destinarà un euro de cada inscripció a l'entitat Prioritat, que promou la candidatura de la comarca a Patrimoni Mundial de la Humanitat.

En total, set cellers de Torroja del Priorat donaran a conèixer els seus vins durant el tast: Celler Aixalà i Alcait, l'Infernal, En Números Vermells, Llicorella Vins, Mayol Viticultors, Terroir al Límit i Vins d'Alta Qualitat, a més de Cal Compte, que presentarà el seu vi PedraBlava.

Pel que fa al Tast d'Olis, es podran degustar els productes de Combier-Fischer-Gerin, Miró Cubells, Terroir al Límit, Pere Vallespí, La Boella, Germans Barbier i l'oli selecció 2014 de Cal Compte. En el cas dels pans ecològics, el tast serà gentilesa de Generació Forn Jordi Andreu.

Art per acompanyar el tast

Coincidint amb el Tast de Cal Compte, diversos artistes de la Galeria Antoni Pinyol de Reus mostraran les obres que tenen la vinya com a font d'inspiració. Hi haurà obres de José Carlos Balanza, Lluís Barba, Francisca Blázquez, Paco Celorrio, Uwe Geest, Enric Giralt, Daniel Leiva, Agustí, Penades i Lídia Pérez.

Gastronomia ACN

La iniciativa forma part de la campanya "Weine Aus Katalonien", impulsada per ACCIÓ

Vuit cellers catalans han presentat aquesta setmana a Hamburg els seus vins i caves davant una seixantena d'importadors, distribuïdors, restauradors i altres professionals del món del vi per introduir els seus productes o ampliar la seva xarxa comercial en aquest país. Són Celler 9+ (DO Tarragona); Can Feixes (DO Penedès); Coma d'en Bonet (DO Terra Alta); Mas Ramoneda (DO Costers del Segre); Més que paraules (DO Pla de Bages); Ronadelles (DO Montsant); Vega Aixalà (DO Conca de Barberà) i Vinya els Vilars (DO Costers del Segre). L'objectiu és que aquests contactes "vagin fructificant" i els vins catalans puguin penetrar en el mercat alemany, segons ha explicat Martí Adroher, director de l'oficina exterior d'ACCIÓ a Berlín.

La presentació s'ha fet en la segona sessió del programa Weine Aus Katalonien impulsat el 2014 per ACCIÓ, l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Ocupació, amb la col·laboració del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat a través de Prodeca i l'Incavi.

Martí Adroher, director de la oficina exterior d'ACCIÓ a Berlín, ha explicat que els cellers catalans que han vingut han contactat amb professionals "de primer nivell" i espera que els propers dies els contactes realitzats "vagin fructificant". En el mateix sentit, Adroher ha explicat que el Programa Weine Aus Katalonien vol "ajudar els seus participants a penetrar al mercat alemany i, alhora, posicionar Catalunya com a país productor de vins diferenciats i d'alta qualitat".

Els cellers que han participat a l'edició 2014-2015 del Weine Aus Katalonien són: Celler 9+ (Nou de Gaià) DO Tarragona; Can Feixes (Cabrera d'Anoia) DO Penedès; Coma d'en Bonet (Gandesa) DO Terra Alta; Mas Ramoneda (Artesa de Segre) DO Costers del Segre; Més que paraules (Fonollosa) DO Pla de Bages; Ronadelles (Cornudella de Montsant) DO Montsant; Vega Aixalà (Vilanova de Prades) DO Conca de Barberà; Vinya els Vilars (Arbeca) DO Costers del Segre.

Hamburg és la segona ciutat alemanya que acull el programa de presentació de vins i caves catalans després de la primera sessió que es va fer a Berlín el novembre de l'any passat i que ja ha suposat diversos acords per comercialitzar els productes catalans a Alemanya. La segona edició del programa Weine aus Katalonien començarà el mes d'agost d'enguany i les inscripcions estan obertes fins al 29 de maig.

Weine Aus Katalonien segueix el model del programa Catalan Wines USA que introdueix els cellers catalans als Estats Units i ha fet ja més de 15 sessions. Des que el 2010 es va posar en marxa Catalan Wines USA, dos de cada tres cellers participants han tancat acords amb els més de 5.500 professionals contactats pel programa.

Esports Redacció Infocamp

La caminada, que tindrà lloc aquest diumenge 26 d'abril, tindrà una distància de 52 km i durarà gairebé 15 hores

La 13a Caminada de Resistència Riudoms – La Mola – Riudoms, que tindrà lloc aquest diumenge 26 d'abril, començarà a les 06.30 h des de la plaça de l'Església de Riudoms. La caminada, que és una prova no competitiva de resistència per camins de muntanya, té previst completar el recorregut en menys de 15 hores, arribant com a límit màxim a les 21.00 h. Es tracta d'una prova puntuable per a la XVIII Copa Catalana de Caminades de Resistència de la FEEC, en la modalitat de Caminades de Resistència, que organitza el Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP).

Aquesta caminada és oberta a tothom, tant a socis d'entitats excursionistes amb llicència federativa com a les que no en tenen. El preu d'inscripció per a federats és: Socis del CERAP 14 euros, no socis del CERAP 18 euros. Per a no federats socis del CERAP el preu és de 24 euros, mentre que els no federats i no membres del CERAP hauran d'abonar 28 euros. Tot i que la prova comença a les 06.30 h, la concentració està prevista a les 05.30 h.

Gastronomia Redacció Infocamp

Durant la última sessió, que ha comptat amb la participació de reconeguts sommeliers, s'han tastat més de 40 vins

Un total de 40 vins negres de la DOQ Priorat s'han sotmès a tast aquest divendres 24 d'abril durant la segona i última jornada del Tast de Finques i Viles, una cita anual que es realitza a Scala Dei i que té com a objectiu estudiar la tipificació dels vins d'aquesta denominació d'origen i qualificar alguns dels vins que opten a categoria de Vins de Vila o Vins de Finca. Es tracta de dos segells que permeten a l'elaborador identificar els seus vins com a pertanyents a una zona o una vinya específica dins de la DOQ Priorat.

El Tast de Finques i Viles ha arribat enguany a la tretzena edició. El president del Consell Regulador, Toni Alcover, n'ha fet una valoració molt positiva: "Aquestes dues jornades d'autoconeixement aportaran noves dades a l'estudi que realitzem a llarg termini conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili, Vitec i INCAVI i que ens permet seguir definint els paràmetres que marquen la tipicitat i personalitat dels nostres vins". El responsable del Consell s'ha mostrat especialment impressionat per la qualitat i característiques dels vins negres de la collita 2013 que s'han tastat durant la sessió d'aquest divendres.

La presència de prestigiosos sommeliers

Entre els tastadors, a més d'elaboradors, enòlegs i tècnics vinculats a la DOQ Priorat, hi han participat com a convidats els reconeguts sommeliers David Seijas, Adolf Gómez i Sergi Figueras. Els experts han contribuït a l'obtenció de dades i informació emplenant les fitxes tècniques que serveixen com a pauta de treball en aquest tast a cegues supervisat per la universitat, el Parc Tecnològic del Vi - VITEC i l'INCAVI de la Generalitat de Catalunya, i que té la col·laboració de l'Escola d'Enologia de Falset.

El Tast consisteix en una gran prova de qualitat anual dels vins de la DOQ Priorat que edició rere edició contribueix a dibuixar un retrat cada cop més afinat de les propietats, semblances i diferències constants que es donen en els vins de les diverses zones d'aquesta regió vitivinícola.

En el tractament i anàlisi de resultats hi participa l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), de manera que aquest tast i els seus resultats compten amb l'aval científic i oficial que permet garantir-ne la fiabilitat. Els tècnics d'INCAVI, a més, col·laboren en el treball d'anàlisi i elaboració de 24 microvinificacions experimentals que es van sotmetre a tast durant la primera jornada celebrada el dijous 23 d'abril.

La DOQ Priorat és l'única denominació d'origen qualificada a Catalunya i una de les dues úniques amb aquest segell a l'Estat espanyol, d'acord amb els processos i sistemes de producció que se segueixen en aquesta regió vitivinícola.

Gastronomia Redacció Infocamp

Uns 40 tastadors, entre enòlegs i experts, tastaran els dies 23 i 24 abril els vins acabats de sortir de bóta sense saber d'on són ni a qui pertanyen
La DOQ Priorat realitza un any més una aturada en el camí per dedicar dues intenses jornades a l'autoconeixement a través del seu gran tast a cegues: el Tast de Finques i Viles, que es farà al Local Social d'Scala Dei i que enguany arriba a la tretzena edició. La primera jornada, el 23 d'abril, es dedicarà als vins blancs de la collita 2014 i la segona, el dia 24, als negres de la collita 2013 que optin a 'Finca' o 'Vila'. Entre els tastadors, han confirmat la seva participació els reconeguts sommeliers David Seijas i Adolf Gómez.

Es tracta d'una gran prova de qualitat anual dels vins de la DOQ Priorat que edició rere edició contribueix a dibuixar un retrat cada cop més afinat de les propietats, semblances i diferències constants que es donen en els vins de les diverses zones d'aquesta regió vitivinícola.

El Consell Regulador d'aquesta denominació d'origen, pionera en la realització d'aquest ambiciós estudi, ho té tot a punt perquè dijous que ve comenci, a 2/4 de deu del matí, el gran tast a cegues. El tast estarà coordinat pel degà de la Facultat d'Enologia de la URV, el doctor Joan Miquel Canals, i dirigit tècnicament per un equip del Parc Científic del Vi - VITEC, i es realitzarà amb el suport de l'Escola d'Enologia de Falset.

En el tractament i anàlisi de resultats també hi participa l'Institut Català de la Vinya i el Vi, INCAVI (Departament d'Agricultura), de manera que aquest tast i els seus resultats compten amb l'aval científic i oficial que permet garantir-ne la fiabilitat. Els tècnics d'INCAVI, a més, col·laboren en el treball d'anàlisi i elaboració de 24 microvinificacions experimentals que seran sotmeses a tast durant la primera jornada.

Sommeliers de prestigi

En aquesta edició 2015, el Tast de Finques i Viles tindrà com a convidats especials dos reconeguts sommeliers que han rebut un bon nombre de distincions durant la seva carrera professional. Un dels convidats és David Seijas, que va ser sommelier del restaurant El Bulli durant 13 anys i Nas d'Or l'any 2006, i que actualment segueix col·laborant amb la Fundació El Bulli.

L'altre és Adolf Gómez Afán, quel va guanyar els campionats de Catalunya i d'Espanya de sommeliers els anys 1998 i 2001 i que actualment és professor de Geografia Nacional sobre Vins del Diploma de Sommelier de l'Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona. Els dos professionals prendran part en el tast a cegues per aportar els seus coneixements a l'avaluació dels vins presentats a tast.

Com funciona el tast ?

Uns 40 tastadors, entre enòlegs i experts, tastaran durant dues jornades els vins acabats de sortir de bóta sense saber a quin elaborador pertanyen ni de quina vila provenen. Enguany serà el tercer any que s'inclouran en el tast vins blancs que opten a ser qualificats com a 'Vins de vila', en aquest cas de la collita 2014. Això serà a la primera jornada (23 d'abril), durant la qual també es tastaran el conjunt de 24 microvinificacions de garnatxa i de carinyena corresponents a les 12 zones de la DOQ PRIORAT (collita 2014).

Durant la segona jornada, el divendres 24 d'abril, se sotmetran al tast a cegues de qualificació els vins negres de l'anyada 2013 que optin a les categories de Finca o Vila.

Des de fa tretze edicions, el Tast de Finques i Viles forma part d'un ambiciós i pioner projecte del Consell Regulador de la DOQ Priorat, que conjuntament amb la URV, VITEC i INCAVI treballen per estudiar l'evolució i característiques dels vins del Priorat al llarg dels anys, de manera que es puguin identificar els trets diferenciadors d'aquests vins, especialment en allò relatiu a la seva procedència geogràfica dins el mateix territori de la DOQ Priorat.
Així, els tècnics que coordinen el Tast analitzen les constants que presenten els resultats de cada una d'aquestes proves anuals i les comparen de manera que s'han descrit algunes característiques específiques segons la zona de procedència del vi. Aquests resultats són molt útils per avalar científicament aquells vins que opten a identificar-se com a 'Vins de vila', és a dir, vins que en l'etiqueta identifiquen el seu nom amb la seva vila de procedència. De fet, el Consell Regulador, en el marc del projecte de zonificació de la DOQ Priorat, ha descrit un total de dotze zones.

Esports Redacció Infocamp

La marxa cicloesportiva, que tindrà lloc aquest dissabte 18 d'abril, recorrerà les carreteres del Baix Camp i el Priorat

El proper dissabte 18 d'abril, a partir de les 08:00 h, donarà el tret de sortida la marxa Canyon Cambrils Park, amb arribada i sortida al mateix Cambrils Park Resort. Els més de 1.300 ciclistes arribats de Catalunya, Espanya i altres països europeus homenatjaran l'ex ciclista professional Melcior Mauri, que encapçalarà la sortida. Els recorreguts es divideixen en un tram curt de 106 km amb 1.800 metres de desnivell positiu i un de llarg que completarà 184 km i 2.900 metres de desnivell positiu.

La Canyon Cambrils Park Costa Daurada és una marxa de ciclisme en carretera que està inscrita als calendaris de marxes de la FCC (Federació Catalana de Ciclisme), RFEC (Real Federación Española de Ciclismo) i UCI (Unió Ciclista Internacional).

El recorregut transcorre per les comarques del Baix Camp i del Priorat, amb unes carreteres molt agradables a tocar de les vinyes i cellers de la comarca i amb paisatges i vistes espectaculars de la Serra del Montsant.

Els dos principals objectius de La Cambrils Park Costa Daurada són posicionar-se com una gran marxa dins dels calendaris oficials de les diferents federacions i promocionar el territori de la Costa Daurada com una destinació turística de referència per a cicloturistes de tot el món.

Aquest any, a més, es compta amb l'impuls del Sponsor Canyon. La marca alemanya de bicicletes s'està convertint en un referent dins del mercat i equips professionals com el Katusha, on hi corren ciclistes de la talla del 'Purito' Rodríguez i Dani Moreno, entre altres. El principal al·licient de la marxa, però, serà l'homenatge al ciclista Melcior Mauri, campió de la Vuelta a España 1991.

Podeu consultar el recorregut i característiques de la prova a aquest enllaç.

Cultura Redacció Infocamp

La presentació tindrà lloc aquest divendres 17 d'abril al Centre de Lectura

Amb motiu del seu 30è aniversari, la revista 'Canya i Gram' es presentarà el proper divendres 17 d'abril, a les 19:30 h, a la sala d'actes del Centre de Lectura de Reus. A l'acte hi participaran el president del Centre d'Estudis del Masroig, el director del Museu Etnològic de Barcelona, Josep Fornés, i el director de Reus Digital, Marià Arbonès. Paral·lelament, també es presentarà l'exposició 'Les cançons de pandero'. En acabar l'acte, s'oferirà una degustació del vi 'Les Sorts Jove' del Celler El Masroig.

'Canya i Gram' és un butlletí del Masroig fundat l'any 1983 per una colla de joves del poble, que ha esdevingut una de les revistes locals més veteranes de les comarques tarragonines. En la publicació s'hi reflecteix el dia a dia del municipi, el seu passat i present, les seves manifestacions artístiques i les seves inquietuds.

Es tracta d'una revista de qualitat feta desinteressadament amb la col·laboració de gent de tota mena, col·laboradors fidels i esporàdics que han fet possible complir més de 30 anys. 'Canya i Gram' va rebre l'any 1993 el 1r Premi Ventura Gassol de la Diputació de Tarragona.

Les cançons de pandero

Coincidint amb l'aniversari de la revista, també es presentarà al Centre de Lectura de Reus la mostra itinerant 'Cançons de pandero'. L'exposició tracta sobre el pandero, un element de retrobament amb la tradició, de nova identitat, de recreació musical i social en les mans i les veus dels seus sonadors. Se'l fa sonar amb rigor musical i amb la frescor dels neòfits. En diversos museus hi ha panderos que són una joia, però sobretot se'l pot sentir bategar clar i català a les festes populars, a concerts i a trobades de taberna.

Patrimoni Josep Cartanyà

El govern espanyol decidirà a finals d'any si selecciona la candidatura prioratina per a presentar-la davant la UNESCO

L'Auditori del Departament de Cultura a Tarragona ha acollit aquest dimarts 14 d'abril la jornada 'La candidatura del Priorat a la UNESCO. La gestió turística dels paisatges', on s'ha presentat la candidatura del paisatge cultural agrícola del Priorat per a ser declarat Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Els impulsors de la candidatura - l'associació Prioritat, la Diputació de Tarragona i el Consell Comarcal del Priorat - aspiren a que aquest reconeixement arribi l'any 2017. La jornada ha servit per debatre sobre el model de gestió turística que ha de tenir la comarca, segons els valors que es defensen tant en la candidatura com en la Carta del Paisatge.

La candidatura del paisatge del Priorat forma part de la llista indicativa del Ministeri de Cultura per poder convertir-se en Patrimoni de la Humanitat. La coordinadora de Prioritat, Roser Vernet, ha explicat que s'està treballant per enllestir enguany el dossier que han de presentar a finals d'aquest any al govern espanyol, que només pot presentar davant la UNESCO una candidatura per any. En cas que l'Estat seleccioni la proposta prioratina, s'haurà d'esperar fins al 2016 per saber si opta o no a la Declaració, que es produiria el 2017.

Suport unànim a la candidatura

Durant la inauguració de l'acte, la diputada de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació de Tarragona, Núria Crivillé, ha destacat ''la importància de la gestió conjunta dels actius turístics i paisatgístics del Priorat, en base a un model integrador amb la participació d'administracions i particulars''. La diputada ha refermat el suport de la Diputació a la candidatura oficial, que s'està preparant i que suposarà un reconeixement a la singularitat i valor dels paisatges prioratins.

En la mateixa línia, el director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Anton Ballvé, ha manifestat que ''la candidatura suposa un repte perquè ens coneguin més enllà del nostre àmbit, arreu del món, i per fer possible això, cal donar a conèixer què som, on som i què tenim''.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, ha recordat que la candidatura va néixer el 2007 fruit d'una iniciativa de la societat civil, promoguda per l'associació Prioritat. A partir del 2010, el Consell Comarcal i la Diputació van sumar-se a la promoció conjunta de la candidatura.

Joan Carles Garcia ha destacat que ''la importància de la candidatura del Priorat està en el fet que combina els valors del paisatge, la cultura i el turisme amb un model econòmic propi i de creixement sostenible i respectuós amb el paisatge''. En aquest sentit, Garcia ha afirmat que la candidatura va totalment associada l'altre objectiu d'assolir una carta del paisatge europea ''i a la gestió dels valors del nostre paisatge''. El president comarcal també ha assenyalat que, independentment del resultat que s'obtingui, ''tota la feina feta fins ara ja ha servit per difondre els valors de la comarca i el territori ''.

Finalment, el president de l'associació Prioritat, Toni Alcover, ha destacat que l'experiència del Priorat ''és un exemple per als fòrums europeus que debaten sobre aquestes qüestions''. Alcover també ha volgut recordar que el Priorat, tot i recuperar la seva activitat i frenar la migració gràcies al boom del vi, ''seguim sent la comarca de Catalunya amb el PIB més baix i, per tant, iniciatives com aquesta suposen una necessitat''.

El model de gestió turística, a debat

La jornada, amb mig centenar d'assistents, s'ha iniciat amb la taula rodona 'Exemples de gestió turística en paisatges culturals i espais patrimonials', amb la participació del director de Civilscape, Dirk Gotzman; del director del Parc Nacional Cinque Terre, Matteo Perrone, i del doctor en Economia de la URV Antonio Paolo Russo, amb la presidenta del Col·legi de Periodistes a Tarragona, Sara Sans, com a moderadora. La següent taula rodona s'ha centrat en el model de turisme propi del Priorat en el marc de la candidatura i l'aposta pel paisatge, amb les intervencions del doctor en Economia Miquel Puig; del doctor en geografia de la URV i director del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci, Salvador Anton; de l'historiador i director de Tàrraco Viva, Magí Seritjol, i amb Montserrat Solà, del Parc Natural del Montsant, com a moderadora.

A l'acte han estat presents el directors territorials de Cultura i d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Jordi Agràs i Carme Mansilla, respectivament.

El valor d'un paisatge

El paisatge cultural agrícola del Priorat opta a ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Els valors excepcionals d'aquest mosaic paisatgístic ens narren la relació entre les persones i el seu entorn, des de fa milers d'anys i en un espai ben delimitat, que exemplifica una entesa entre un territori complex i una agricultura que l'ha modelat poc a poc.

Un paisatge que esdevé eix central d'un model territorial que al Priorat es va gestant des de fa anys. Un paisatge, amb els seus valors, que ofereix un atractiu que, des del Priorat, es vol compartir de manera que, entre els que l'habiten i els que el visiten, sigui gestionat amb garanties de preservar aquests valors i la seva identitat singular.

Dijous, 09 abril 2015 00:00

Falset promociona el seu llegat jueu

Patrimoni Alexandre Nadal

La presentació del llibre 'Els jueus catalans', divendres, i les visites guiades i teatralitzades al Call Jueu, dissabte, apropen el municipi a la cultura jueva

Els visitants s'endinsaran en els espais, la cultura i la gastronomia jueves amb tasts de vi kosher i un menú sefardí gràcies a les visites guiades i teatralitzades programades pel segon dissabte de cada mes pels principals carrers del Call Jueu de Falset. D'altra banda, Falset també acull aquest divendres 10 d'abril, a les 19:00 h, la presentació del llibre 'Els jueus catalans' de Manuel Forcano.

Les visites teatralitzades pel Call Jueu aniran a càrrec de 'La jueva de Tortosa', els tasts de vi kosher a càrrec del Celler de Capçanes i el menú sefardí està elaborat pel restaurant El Cairat. Les visites turístiques tindran lloc el segon dissabte de cada mes a les 19:00 h i tenen una durada d'una hora i mitja. Aquest mes d'abril, ja que la visita de les 19.00 hores està complerta se'n farà una altra a les 17:30 h. El lloc d'inici és al Portal dels Ferrets, on s'ubica l'Oficina de Turisme del Priorat i el preu de la visita, les degustacions i una entrada al Castell del Vi és de 15 euros. Els nens menors de 10 anys poden accedir gratuïtament. Si després de la visita es vol gaudir d'un sopar sefardí al restaurant El Cairat, el preu és de 45 euros.

La ruta està emmarcada en un paquet turístic que inclou l'estada als apartaments turístics Baronia-L'Escoleta, situats al bell mig del Call Jueu de Falset, en els quals els visitants s'allotgen envoltats de vestigis de la comunitat hebrea, un llegat conservat fins a dia d'avui.

Els jueus catalans

D'altra banda, aquest divendres 10 d'abril, a les 19:00 h, tindrà lloc la presentació del llibre 'Els jueus catalans' de Manuel Forcano a la Biblioteca Salvador Estrem i Fa. El llibre repassa la història dels jueus catalans, des de les primeres notícies fins a les comunitats jueves actuals. Un llibre per descobrir la vigència del llegat jueu a Catalunya, al llarg de la història fins a l'actualitat.

Manuel Forcano ha estat professor d'hebreu i d'Arameu a la Universitat de Barcelona i actualment és el director de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga Jordi Savall.

Gastronomia Redacció Infocamp

L'accés al recinte serà gratuït i es podrà adquirir un tiquet de 5 euros que inclou cinc degustacions de vi, una copa i una entrada a l'exposició 'Castell del Vi'

La 3a Fira de les Cooperatives tindrà lloc el proper dissabte 4 d'abril al Castell del Vi de Falset. La Fira estarà oberta d'11:00 a 14:00 h i de 17:00 a 21:00 h. L'accés a l'espai firal ubicat a l'antiga església romànica és gratuït i, durant tota la jornada, es podrà adquirir un tiquet per a fer cinc degustacions, una Copa Castell del Vi i una entrada a l'exposició permanent Castell del Vi, per un preu de cinc euros.

En aquesta edició s'han programat una sèrie d'actes complementaris com són els maridatges amb música, vins i olis de totes les cooperatives participants. Com en anteriors edicions, també s'informarà i es debatrà sobre un tema d'interès de la comarca. En aquest cas, es debatrà sobre el projecte impulsat des del Parc Natural de la Serra de Montsant per aconseguir l'acreditació internacional de la Carta Europa del Turisme Sostenible, com a nova eina pel desenvolupament social i econòmic de la comarca.

La Fira també disposarà d'un espai per als nens petits, on durant tota la jornada hi haurà un taller i activitats relacionades amb la cultura de l'oli.

Pàgina 178 de 182

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

Segueix el nostre canal de Telegram 

Per rebre en temps real els titulars d'InfoCamp 

telegram1

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: