Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

InfoCamp | Arxiu de notícies del Priorat
Gastronomia Redacció Infocamp

Uns 40 tastadors, entre enòlegs i experts, tastaran els dies 23 i 24 abril els vins acabats de sortir de bóta sense saber d'on són ni a qui pertanyen
La DOQ Priorat realitza un any més una aturada en el camí per dedicar dues intenses jornades a l'autoconeixement a través del seu gran tast a cegues: el Tast de Finques i Viles, que es farà al Local Social d'Scala Dei i que enguany arriba a la tretzena edició. La primera jornada, el 23 d'abril, es dedicarà als vins blancs de la collita 2014 i la segona, el dia 24, als negres de la collita 2013 que optin a 'Finca' o 'Vila'. Entre els tastadors, han confirmat la seva participació els reconeguts sommeliers David Seijas i Adolf Gómez.

Es tracta d'una gran prova de qualitat anual dels vins de la DOQ Priorat que edició rere edició contribueix a dibuixar un retrat cada cop més afinat de les propietats, semblances i diferències constants que es donen en els vins de les diverses zones d'aquesta regió vitivinícola.

El Consell Regulador d'aquesta denominació d'origen, pionera en la realització d'aquest ambiciós estudi, ho té tot a punt perquè dijous que ve comenci, a 2/4 de deu del matí, el gran tast a cegues. El tast estarà coordinat pel degà de la Facultat d'Enologia de la URV, el doctor Joan Miquel Canals, i dirigit tècnicament per un equip del Parc Científic del Vi - VITEC, i es realitzarà amb el suport de l'Escola d'Enologia de Falset.

En el tractament i anàlisi de resultats també hi participa l'Institut Català de la Vinya i el Vi, INCAVI (Departament d'Agricultura), de manera que aquest tast i els seus resultats compten amb l'aval científic i oficial que permet garantir-ne la fiabilitat. Els tècnics d'INCAVI, a més, col·laboren en el treball d'anàlisi i elaboració de 24 microvinificacions experimentals que seran sotmeses a tast durant la primera jornada.

Sommeliers de prestigi

En aquesta edició 2015, el Tast de Finques i Viles tindrà com a convidats especials dos reconeguts sommeliers que han rebut un bon nombre de distincions durant la seva carrera professional. Un dels convidats és David Seijas, que va ser sommelier del restaurant El Bulli durant 13 anys i Nas d'Or l'any 2006, i que actualment segueix col·laborant amb la Fundació El Bulli.

L'altre és Adolf Gómez Afán, quel va guanyar els campionats de Catalunya i d'Espanya de sommeliers els anys 1998 i 2001 i que actualment és professor de Geografia Nacional sobre Vins del Diploma de Sommelier de l'Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona. Els dos professionals prendran part en el tast a cegues per aportar els seus coneixements a l'avaluació dels vins presentats a tast.

Com funciona el tast ?

Uns 40 tastadors, entre enòlegs i experts, tastaran durant dues jornades els vins acabats de sortir de bóta sense saber a quin elaborador pertanyen ni de quina vila provenen. Enguany serà el tercer any que s'inclouran en el tast vins blancs que opten a ser qualificats com a 'Vins de vila', en aquest cas de la collita 2014. Això serà a la primera jornada (23 d'abril), durant la qual també es tastaran el conjunt de 24 microvinificacions de garnatxa i de carinyena corresponents a les 12 zones de la DOQ PRIORAT (collita 2014).

Durant la segona jornada, el divendres 24 d'abril, se sotmetran al tast a cegues de qualificació els vins negres de l'anyada 2013 que optin a les categories de Finca o Vila.

Des de fa tretze edicions, el Tast de Finques i Viles forma part d'un ambiciós i pioner projecte del Consell Regulador de la DOQ Priorat, que conjuntament amb la URV, VITEC i INCAVI treballen per estudiar l'evolució i característiques dels vins del Priorat al llarg dels anys, de manera que es puguin identificar els trets diferenciadors d'aquests vins, especialment en allò relatiu a la seva procedència geogràfica dins el mateix territori de la DOQ Priorat.
Així, els tècnics que coordinen el Tast analitzen les constants que presenten els resultats de cada una d'aquestes proves anuals i les comparen de manera que s'han descrit algunes característiques específiques segons la zona de procedència del vi. Aquests resultats són molt útils per avalar científicament aquells vins que opten a identificar-se com a 'Vins de vila', és a dir, vins que en l'etiqueta identifiquen el seu nom amb la seva vila de procedència. De fet, el Consell Regulador, en el marc del projecte de zonificació de la DOQ Priorat, ha descrit un total de dotze zones.

Esports Redacció Infocamp

La marxa cicloesportiva, que tindrà lloc aquest dissabte 18 d'abril, recorrerà les carreteres del Baix Camp i el Priorat

El proper dissabte 18 d'abril, a partir de les 08:00 h, donarà el tret de sortida la marxa Canyon Cambrils Park, amb arribada i sortida al mateix Cambrils Park Resort. Els més de 1.300 ciclistes arribats de Catalunya, Espanya i altres països europeus homenatjaran l'ex ciclista professional Melcior Mauri, que encapçalarà la sortida. Els recorreguts es divideixen en un tram curt de 106 km amb 1.800 metres de desnivell positiu i un de llarg que completarà 184 km i 2.900 metres de desnivell positiu.

La Canyon Cambrils Park Costa Daurada és una marxa de ciclisme en carretera que està inscrita als calendaris de marxes de la FCC (Federació Catalana de Ciclisme), RFEC (Real Federación Española de Ciclismo) i UCI (Unió Ciclista Internacional).

El recorregut transcorre per les comarques del Baix Camp i del Priorat, amb unes carreteres molt agradables a tocar de les vinyes i cellers de la comarca i amb paisatges i vistes espectaculars de la Serra del Montsant.

Els dos principals objectius de La Cambrils Park Costa Daurada són posicionar-se com una gran marxa dins dels calendaris oficials de les diferents federacions i promocionar el territori de la Costa Daurada com una destinació turística de referència per a cicloturistes de tot el món.

Aquest any, a més, es compta amb l'impuls del Sponsor Canyon. La marca alemanya de bicicletes s'està convertint en un referent dins del mercat i equips professionals com el Katusha, on hi corren ciclistes de la talla del 'Purito' Rodríguez i Dani Moreno, entre altres. El principal al·licient de la marxa, però, serà l'homenatge al ciclista Melcior Mauri, campió de la Vuelta a España 1991.

Podeu consultar el recorregut i característiques de la prova a aquest enllaç.

Cultura Redacció Infocamp

La presentació tindrà lloc aquest divendres 17 d'abril al Centre de Lectura

Amb motiu del seu 30è aniversari, la revista 'Canya i Gram' es presentarà el proper divendres 17 d'abril, a les 19:30 h, a la sala d'actes del Centre de Lectura de Reus. A l'acte hi participaran el president del Centre d'Estudis del Masroig, el director del Museu Etnològic de Barcelona, Josep Fornés, i el director de Reus Digital, Marià Arbonès. Paral·lelament, també es presentarà l'exposició 'Les cançons de pandero'. En acabar l'acte, s'oferirà una degustació del vi 'Les Sorts Jove' del Celler El Masroig.

'Canya i Gram' és un butlletí del Masroig fundat l'any 1983 per una colla de joves del poble, que ha esdevingut una de les revistes locals més veteranes de les comarques tarragonines. En la publicació s'hi reflecteix el dia a dia del municipi, el seu passat i present, les seves manifestacions artístiques i les seves inquietuds.

Es tracta d'una revista de qualitat feta desinteressadament amb la col·laboració de gent de tota mena, col·laboradors fidels i esporàdics que han fet possible complir més de 30 anys. 'Canya i Gram' va rebre l'any 1993 el 1r Premi Ventura Gassol de la Diputació de Tarragona.

Les cançons de pandero

Coincidint amb l'aniversari de la revista, també es presentarà al Centre de Lectura de Reus la mostra itinerant 'Cançons de pandero'. L'exposició tracta sobre el pandero, un element de retrobament amb la tradició, de nova identitat, de recreació musical i social en les mans i les veus dels seus sonadors. Se'l fa sonar amb rigor musical i amb la frescor dels neòfits. En diversos museus hi ha panderos que són una joia, però sobretot se'l pot sentir bategar clar i català a les festes populars, a concerts i a trobades de taberna.

Patrimoni Josep Cartanyà

El govern espanyol decidirà a finals d'any si selecciona la candidatura prioratina per a presentar-la davant la UNESCO

L'Auditori del Departament de Cultura a Tarragona ha acollit aquest dimarts 14 d'abril la jornada 'La candidatura del Priorat a la UNESCO. La gestió turística dels paisatges', on s'ha presentat la candidatura del paisatge cultural agrícola del Priorat per a ser declarat Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Els impulsors de la candidatura - l'associació Prioritat, la Diputació de Tarragona i el Consell Comarcal del Priorat - aspiren a que aquest reconeixement arribi l'any 2017. La jornada ha servit per debatre sobre el model de gestió turística que ha de tenir la comarca, segons els valors que es defensen tant en la candidatura com en la Carta del Paisatge.

La candidatura del paisatge del Priorat forma part de la llista indicativa del Ministeri de Cultura per poder convertir-se en Patrimoni de la Humanitat. La coordinadora de Prioritat, Roser Vernet, ha explicat que s'està treballant per enllestir enguany el dossier que han de presentar a finals d'aquest any al govern espanyol, que només pot presentar davant la UNESCO una candidatura per any. En cas que l'Estat seleccioni la proposta prioratina, s'haurà d'esperar fins al 2016 per saber si opta o no a la Declaració, que es produiria el 2017.

Suport unànim a la candidatura

Durant la inauguració de l'acte, la diputada de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació de Tarragona, Núria Crivillé, ha destacat ''la importància de la gestió conjunta dels actius turístics i paisatgístics del Priorat, en base a un model integrador amb la participació d'administracions i particulars''. La diputada ha refermat el suport de la Diputació a la candidatura oficial, que s'està preparant i que suposarà un reconeixement a la singularitat i valor dels paisatges prioratins.

En la mateixa línia, el director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Anton Ballvé, ha manifestat que ''la candidatura suposa un repte perquè ens coneguin més enllà del nostre àmbit, arreu del món, i per fer possible això, cal donar a conèixer què som, on som i què tenim''.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, ha recordat que la candidatura va néixer el 2007 fruit d'una iniciativa de la societat civil, promoguda per l'associació Prioritat. A partir del 2010, el Consell Comarcal i la Diputació van sumar-se a la promoció conjunta de la candidatura.

Joan Carles Garcia ha destacat que ''la importància de la candidatura del Priorat està en el fet que combina els valors del paisatge, la cultura i el turisme amb un model econòmic propi i de creixement sostenible i respectuós amb el paisatge''. En aquest sentit, Garcia ha afirmat que la candidatura va totalment associada l'altre objectiu d'assolir una carta del paisatge europea ''i a la gestió dels valors del nostre paisatge''. El president comarcal també ha assenyalat que, independentment del resultat que s'obtingui, ''tota la feina feta fins ara ja ha servit per difondre els valors de la comarca i el territori ''.

Finalment, el president de l'associació Prioritat, Toni Alcover, ha destacat que l'experiència del Priorat ''és un exemple per als fòrums europeus que debaten sobre aquestes qüestions''. Alcover també ha volgut recordar que el Priorat, tot i recuperar la seva activitat i frenar la migració gràcies al boom del vi, ''seguim sent la comarca de Catalunya amb el PIB més baix i, per tant, iniciatives com aquesta suposen una necessitat''.

El model de gestió turística, a debat

La jornada, amb mig centenar d'assistents, s'ha iniciat amb la taula rodona 'Exemples de gestió turística en paisatges culturals i espais patrimonials', amb la participació del director de Civilscape, Dirk Gotzman; del director del Parc Nacional Cinque Terre, Matteo Perrone, i del doctor en Economia de la URV Antonio Paolo Russo, amb la presidenta del Col·legi de Periodistes a Tarragona, Sara Sans, com a moderadora. La següent taula rodona s'ha centrat en el model de turisme propi del Priorat en el marc de la candidatura i l'aposta pel paisatge, amb les intervencions del doctor en Economia Miquel Puig; del doctor en geografia de la URV i director del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci, Salvador Anton; de l'historiador i director de Tàrraco Viva, Magí Seritjol, i amb Montserrat Solà, del Parc Natural del Montsant, com a moderadora.

A l'acte han estat presents el directors territorials de Cultura i d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Jordi Agràs i Carme Mansilla, respectivament.

El valor d'un paisatge

El paisatge cultural agrícola del Priorat opta a ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Els valors excepcionals d'aquest mosaic paisatgístic ens narren la relació entre les persones i el seu entorn, des de fa milers d'anys i en un espai ben delimitat, que exemplifica una entesa entre un territori complex i una agricultura que l'ha modelat poc a poc.

Un paisatge que esdevé eix central d'un model territorial que al Priorat es va gestant des de fa anys. Un paisatge, amb els seus valors, que ofereix un atractiu que, des del Priorat, es vol compartir de manera que, entre els que l'habiten i els que el visiten, sigui gestionat amb garanties de preservar aquests valors i la seva identitat singular.

Dijous, 09 abril 2015 00:00

Falset promociona el seu llegat jueu

Patrimoni Alexandre Nadal

La presentació del llibre 'Els jueus catalans', divendres, i les visites guiades i teatralitzades al Call Jueu, dissabte, apropen el municipi a la cultura jueva

Els visitants s'endinsaran en els espais, la cultura i la gastronomia jueves amb tasts de vi kosher i un menú sefardí gràcies a les visites guiades i teatralitzades programades pel segon dissabte de cada mes pels principals carrers del Call Jueu de Falset. D'altra banda, Falset també acull aquest divendres 10 d'abril, a les 19:00 h, la presentació del llibre 'Els jueus catalans' de Manuel Forcano.

Les visites teatralitzades pel Call Jueu aniran a càrrec de 'La jueva de Tortosa', els tasts de vi kosher a càrrec del Celler de Capçanes i el menú sefardí està elaborat pel restaurant El Cairat. Les visites turístiques tindran lloc el segon dissabte de cada mes a les 19:00 h i tenen una durada d'una hora i mitja. Aquest mes d'abril, ja que la visita de les 19.00 hores està complerta se'n farà una altra a les 17:30 h. El lloc d'inici és al Portal dels Ferrets, on s'ubica l'Oficina de Turisme del Priorat i el preu de la visita, les degustacions i una entrada al Castell del Vi és de 15 euros. Els nens menors de 10 anys poden accedir gratuïtament. Si després de la visita es vol gaudir d'un sopar sefardí al restaurant El Cairat, el preu és de 45 euros.

La ruta està emmarcada en un paquet turístic que inclou l'estada als apartaments turístics Baronia-L'Escoleta, situats al bell mig del Call Jueu de Falset, en els quals els visitants s'allotgen envoltats de vestigis de la comunitat hebrea, un llegat conservat fins a dia d'avui.

Els jueus catalans

D'altra banda, aquest divendres 10 d'abril, a les 19:00 h, tindrà lloc la presentació del llibre 'Els jueus catalans' de Manuel Forcano a la Biblioteca Salvador Estrem i Fa. El llibre repassa la història dels jueus catalans, des de les primeres notícies fins a les comunitats jueves actuals. Un llibre per descobrir la vigència del llegat jueu a Catalunya, al llarg de la història fins a l'actualitat.

Manuel Forcano ha estat professor d'hebreu i d'Arameu a la Universitat de Barcelona i actualment és el director de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga Jordi Savall.

Gastronomia Redacció Infocamp

L'accés al recinte serà gratuït i es podrà adquirir un tiquet de 5 euros que inclou cinc degustacions de vi, una copa i una entrada a l'exposició 'Castell del Vi'

La 3a Fira de les Cooperatives tindrà lloc el proper dissabte 4 d'abril al Castell del Vi de Falset. La Fira estarà oberta d'11:00 a 14:00 h i de 17:00 a 21:00 h. L'accés a l'espai firal ubicat a l'antiga església romànica és gratuït i, durant tota la jornada, es podrà adquirir un tiquet per a fer cinc degustacions, una Copa Castell del Vi i una entrada a l'exposició permanent Castell del Vi, per un preu de cinc euros.

En aquesta edició s'han programat una sèrie d'actes complementaris com són els maridatges amb música, vins i olis de totes les cooperatives participants. Com en anteriors edicions, també s'informarà i es debatrà sobre un tema d'interès de la comarca. En aquest cas, es debatrà sobre el projecte impulsat des del Parc Natural de la Serra de Montsant per aconseguir l'acreditació internacional de la Carta Europa del Turisme Sostenible, com a nova eina pel desenvolupament social i econòmic de la comarca.

La Fira també disposarà d'un espai per als nens petits, on durant tota la jornada hi haurà un taller i activitats relacionades amb la cultura de l'oli.

Mobilitat Redacció Infocamp

S'ampliaran les freqüències de busos actuals, es coordinarà la xarxa de transport escolar amb la regular i es crearan nous serveis de transport

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat posarà en marxa un seguit de mesures per tal de millorar el transport públic al Priorat, després d'elaborar un estudi sobre la millora dels serveis públics de transport a la comarca.

Coordinació de la xarxa de transport escolar amb la regular

D'aquesta manera ,s'aprofitaran les places lliures dels serveis actuals existents per tal que els ciutadans del Priorat puguin fer ús també d'aquest servei de transport. Les línies de transport escolar existents són:

Ulldemolins - Cornudella de Montsant
Poboleda - Cornudella de Montsant
La Morera de Montsant - Cornudella de Montsant
La Vilella Alta – la Vilella Baixa
Els Guiamets - Capçanes - Marçà – Falset
Margalef - la Bisbal de Falset - Cabacés – Falset
Porrera - Pradell de la Teixeta – Falset
La Vilella Alta - Gratallops – Falset
Capafonts - Prades - Cornudella de Montsant

Nous serveis d'Autobusos

A partir del mes de maig, s'incrementarà en una expedició d'anada i una de tornada l'oferta de la línea entre Reus i Prades, passant per Cornudella de Montsant i Ulldemolins. D'aquesta manera, els estudiants que acaben a les 15:00 h a Reus, tindran una nova expedició a les 15.30 h per tornar al Priorat.

Durant el tercer quadrimestre de 2015 es posaran en marxa un paquet de mesures que inclouran l'increment d'expedicions que farà possible que diversos municipis del Priorat accedeixin a la capital comarcal amb transport públic. Els serveis previstos són:
Línia Falset – Móra d'Ebre (Hospital): Increment dels serveis actuals, que passen a ser quatre expedicions d'anada i quatre de tornada de dilluns a divendres feiners i dos d'anada i dos de tornada els dissabtes.

Línia la Figuera – Reus: Increment del servei actual de Falset a Reus, que passarà a tenir cinc busos d'anada i sis de tornada de dilluns a divendres feiners, i els dissabtes feiners en passarà a tenir tres d'anada i tres de tornada. Pel que fa el tram entre la Figuera i Falset també s'incrementen les expedicions, de manera que hi haurà dos autobusos d'anada i dos de tornada de dilluns a divendres feiners.

Línia la Figuera – Móra d'Ebre: Augmenten els dies de servei de la línea. Des d'ara, hi haurà un bus d'anada i un de tornada de dilluns a divendres.
Ulldemolins – Cornudella de Montsant – Porrera – Falset: Nou servei de transport a la demanda. Els usuaris disposaran d'un bus d'anada i un de tornada que connectarà els dimarts els municipis del nord del Priorat amb la capital comarcal, aprofitant el dia de mercat a Falset.

Gastronomia Redacció Infocamp

Una dotzena de cellers de la DOQ Priorat participaran el dissabte 4 d'abril a la cita

La sisena edició de 'Poboleda Vins' tindrà lloc el proper dissabte, 4 d'abril, a partir de les 10:30 h i fins a les 14:30 h, al Local Social La Closa de Poboleda. Els cellers de Poboleda, que organitzen aquesta mostra amb el suport del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat (DOQ Priorat), mantenen novament la fórmula de la mostra i degustació de vins i gastronomia de Poboleda amb un enfocament popular i familiar, de manera que hi puguin participar públics d'edats i perfils diferents.

Els productors d'aquesta vila presenten la cita com una oportunitat per conèixer les darreres novetats elaborades als cellers d'aquesta zona de la DOQ Priorat i poder-ne descobrir les particularitats i tipicitat.

Els cellers de Poboleda que han confirmat la seva participació a 'Poboleda Vins 2015' són els següents: Agrícola de Poboleda, Celler Burgos Porta, Genium Celler, Celler Hidalgo Albert, Celler Jordi Domènech, Celler Mas de les Pereres, Celler Mas d'en Just, Celler Mas Doix, Celler Mas la Mola, Celler Pahí, Celler Tane Vins i Celler Terres de Vidalba.

Aquesta és la primera mostra i degustació de vins dedicada en exclusiva als vins de la DOQ Priorat que s'organitza aquest any a les viles d'aquesta regió vitivinícola. La resta de cites es poden trobar també a la Guia d'Activitats 2015, editada pel Consell Regulador, que es pot consultar al web www.doqpriorat.org.

Gastronomia Redacció Infocamp

Les activitats es completen amb una gimcana familiar per descobrir la comarca

L'empresa Priorat Natur, ha organitzat una sèrie d'activitats per aquesta Setmana Santa en la que l'oli i el vi de la comarca en seran els protagonistes. El ventall d'activitats s'iniciarà amb una gimcana familiar orientada a descobrir Falset i la comarca del Priorat d'una manera ben divertida, per a totes les edats i de manera gratuïta. Els que aconsegueixin finalitzar la prova seran obsequiats amb un premi.

Priorat Natur també ha organitzat l'Activitat de l'Oli, que consistirà en fer un tast d'oli guiat de forma amena i divertida. L'activitat va orientada a descobrir com es tasta l'oli, quines són les diferències entre tipus d'oli i tindrà lloc dijous, divendres, dissabte i diumenge a les 11;00 h, 12;00 h, 13:00 h, 16:00 h i 17:00 h.

Per últim, l'empresa també promou l'Activitat del Vi, on es presentaran els cellers de la D.O.Q. Priorat i D.O. Montsant, i es tastaran els seus vins. El divendres 3 d'abril, a les 18:00 h, es durà a terme la presentació i el tast de vins del celler Capafons-Ossó (un celler amb una llarga trajectòria a la comarca), de la mà del seu propietari i enòleg Francesc Xavier. La presentació anirà encaminada a descobrir les diferències entre les denominacions d'origen Montsant i Priorat. La inscripció val 5 euros i es prega la prèvia inscripció.

L'endemà dissabte 4 d'abril, a les 18;00 h , es farà la presentació i el tast de vins del celler Clos93, per part de Josep María i Rubén, un dels seus propietaris, que abordarà la història i la passió que ha fet possible la creació d'aquest celler i permetrà descobrir els seus vins i olis. El preu d'aquesta segona activitat també és de 5 euros i és necessària la inscripció prèvia.

Per a la inscripció i més informació, cal adreçar-se a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o bé trucar al 977 830 885.

Gastronomia Redacció Infocamp

L'edició de la guia coincideix amb la Diada Participativa celebrada a la Cartoixa d'Scala Dei

El Consell Regulador de la DOQ Priorat ha editat la Guia d'Activitats 2015, que recull les mostres i tastos que s'organitzen durant tot l'any en aquesta regió vitivinícola. La primera cita de la temporadas erà la Mostra de Formatges i Vins, que tindrà lloc el proper diumenge 29 de març al matí al jardí del Restaurant Les Figueres de Gratallops. D'altra banda, aquest dimarts s'ha celebrat a la Cartoixa d'Scala Dei la 4a Diada Participativa de la DOQ Priorat, que s'ha centrat en el paisatge i la biodiversitat.

La primera activitat programada, la Mostra de Formatges i Vins, proposa el maridatge de formatges catalans amb vins de la DOQ Priorat i zones properes. Una altra mostra de vins propera en el calendari es farà el 4 d'abril durant el matí a Poboleda. Es tracta de Poboleda Vins 2015, que enguany presentarà els vins al local social La Closa.

Les següents degustacions obertes al públic arriben el primer cap de setmana de maig, amb el Tast de Carinyenes a Porrera, el Tast amb Llops i el Tast amb Dones a Gratallops, el Tast de Cal Compte a Torroja i el Tast de les Mines a Bellmunt.

A l'estiu, s'organitzen el Tast de Vins de la Vila del Lloar i les Solanes del Molar (25 de juliol al Lloar), 'Nasset, Nas i Nassot' a Porrera (dia 22 d'agost a la tarda) i la Nit de Vins de Torroja a Torroja del Priorat (dia 22 d'agost a la nit). El 5 de setembre, a Poboleda, s'ha previst una jornada de portes obertes als cellers locals, com a acte previ a la Festa del Vi i la Verema a l'Antiga del dia 12 de setembre.

Les darreres convocatòries de l'any seran la Festa del Vin Blanc a Scala Dei (31 d'octubre), Tasta Porrera (7 de novembre) i el Tast de Santa Bàrbara de Bellmunt del Priorat (6 de desembre).

Tots els detalls de les diferents mostres es poden consultar al web www.doqpriorat.org , on es pot trobar la Guia d'Activitats de la DOQ Priorat 2015.

Paisatge i biodiversitat a la Diada Participativa

El paisatge i la biodiversitat han estat els eixos de la 4a Diada Participativa de la Denominació d'Origen Qualificada (DOQ) Priorat, que s'ha desenvolupat aquest dimarts al matí a la Cartoixa d'Scala Dei. Aquesta jornada anual reuneix els productors, viticultors i agents vinculats a la DOQ Priorat per debatre i intercanviar reflexions sobre alguna qüestió d'interès comú.

La Diada Participativa ha inclòs una primera part amb la participació del secretari del Consell Regulador, Jaume Josa, i el geògraf i tècnic paisatgístic de la DOQ Priorat, Òscar Borràs, els quals han exposat les accions i projectes desenvolupats des del Consell durant els darrers deu anys en relació a la gestió paisatgística d'aquesta regió vitivinícola. Tot seguit, diferents responsables de cellers i viticultors han presentat experiències de viticultura vinculada a la preservació del paisatge propi de la DOQ Priorat.

A continuació, el doctor Carles Flaquer, coordinador de l'Àrea de Recerca en Quiròpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers, ha presentat la ponència 'Biodiversitat a la DOQ Priorat', en la qual s'ha referit a les recerques realitzades conjuntament amb l'Àrea de Viticultura del Consell Regulador de la DOQ Priorat. Seguidament diferents viticultors han reflexionat i donat a conèixer sistemes de treball orientats a garantir la convivència de la viticultura i la biodiversitat en aquesta denominació d'origen.

El darrer bloc de la diada s'ha centrat en el projecte europeu Wild Wine, que a casa nostra lidera la Universitat Rovira i Virgili (URV) i que implica diferents actors europeus com ara altres regions vitivinícoles, productors i centres de recerca. El doctor Albert Mas, de la URV, ha comentat els darrers avenços i l'estat de la recerca en aquest projecte, que es focalitza en el coneixement i la recuperació de varietats autòctones de llevats i compostos que influeixen en el procés de fermentació dels vins. Després de la xerrada s'ha realitzat un tast de vins elaborats en el marc del projecte Wild Wine.

Empreses Redacció Infocamp

El programa Reempresa impulsa la cessió d'empreses com una via de creació i relleu de l'activitat econòmica

El Consell Comarcal del Priorat va acollir el 19 de març la presentació del punt d'atenció Reempresa, mitjançant el qual es posen en contacte els empresaris que volen cedir el seu negoci amb els emprenedors/es disposats a adquirir-lo. La Reempresa és un projecte impulsat per la Fundació CECOT i la Diputació de Tarragona. Aquestes dues entitats, amb la col·laboració dels Consells Comarcals, promouen el desplegament d'aquest servei arreu de la demarcació.

Tant la Diputació de Tarragona com la Fundació CECOT vetllen per estendre el programa Reempresa a la demarcació. Es tracta d'impulsar la cessió d'empreses com una via de creació i creixement de l'activitat econòmica i evitar, així, el tancament de negocis econòmicament viables, i la destrucció d'ocupació.

La Diputació dóna suport econòmic a la implantació d'aquests punts d'atenció que ja comencen a ser operatius. Durant l'acte de presentació al Priorat, la diputada Núria Crivillé es va referir a la importància que tots els municipis puguin mantenir vius els negocis i serveis essencials tant econòmicament com socialment.

El desenvolupament de la Reempresa al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre s'està duent a terme amb la col·laboració dels consells comarcals de la demarcació, on s'estableix un punt d'atenció del Centre de Reempresa de Catalunya, des del qual es faciliten serveis d'intermediació i acompanyament a les persones cedents i a les reemprenedores. Els consells reben el suport de la Diputació de Tarragona i de CECOT.
La presentació va comptar amb la participació del vicepresident segon del Consell Comarcal del Priorat i conseller de Promoció Econòmica Comarcal, Cèsar Lòpez; de la diputada delegada de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació de Tarragona, Núria Crivillé; del president de la patronal CECOT i del Centre de Reempresa de Catalunya, Antoni Abad, i del director del Centre de Reempresa de Catalunya, Albert Colomer. Des del Consell Comarcal del Priorat es va tractar aquest programa com un servei més, que evitarà el tancament de negocis a la comarca.

Gastronomia Redacció Infocamp

El proper #TastaSport singular tindrà lloc dissabte 14 de març a l'hotel falsetà

L'Hotel Hostal Sport de Falset acollirà un nou cicle de 'Tastos singulars', que combinaran vins dolços, trufes i xocolata. El primer tast s'ha programat pel dissabte 14 de març, a les 19:00 h, al Saló Montsant de l'hotel. El cost del tast serà de 15 euros i l'aforament està limitat a 30 persones. El tast de vins dolços estarà dirigit per l'enòleg Joan Asens, amb un maridatge de trufes i xocolates de Xavier Mor & Chocolatiers.

Els vins dolços que se serviran seran : Dolç Blanc d'Orto (DO Montsant); Caprice de BAstor Lampantagne (Sauternes, 2012); Muscat de Rivesaltes (Roselló, 2010); Dolç Solera del Celler Mas Estela (DO Empordà); Pansal del Calàs del Celler de Capçanes (DO Montsant) i Pedro Ximénez del Celler Emilio Hidalgo (Xerès).

Pel que fa a les trufes i xocolates que es maridaran amb els vins, n'hi ha de diverses especialitats: Trufa blanca i avellana; trufa negra i avellana; trufa blanca i festucs; xocolata negra de Veneçuela (73%); xocolata negra del Vietnam (80%) i xocolata amb llet de Veneçuela (36%).

Gastronomia Redacció Infocamp

L'any 2014 Alemanya va ser, per darrere dels Estats Units, el segon destí internacional de vins Montsant

El Consell Regulador i cellers de la DO Montsant participaran, del 15 al 17 de març, a Prowein, Düsseldorf (Alemanya), en la que està considerada una de les fires professionals del món del vi més importants d'Europa. Sota el paraigua de la DO Montsant, a l'espai de Prodeca, s'hi emplaçaran els cellers Vinyes Domènech, Cooperativa Falset Marçà, Cellers Sant Rafel, Celler Pascona, Ronadelles, Vins de Mas Sersal, Portal del Montsant i Celler Cairats.

La presència a Prowein s'emmarca en el procés de consolidació de la DO Montsant i els seus vins tant a Alemanya com als països que l'envolten, ja que la fira és també punt de trobada d'importadors, distribuïdors i altres professionals dels principals mercats europeus on es comercialitzen els vins de la DO Montsant, com són Holanda, Dinamarca, Suïssa i Bèlgica, per citar-ne alguns exemples.

Dels prop de 5,5 milions d'ampolles que els cellers de la DO Montsant van comercialitzar l'any 2014, el 40% es va destinar a l'exportació. Alemanya va ser, per darrere dels Estats Units, el segon destí internacional de vins Montsant. De fet, gairebé la meitat dels vins exportats a països de la Unió Europea es van vendre a Alemanya.

En el que respecta als altres destins europeus dels vins de Montsant, cal fer esment en la tendència a l'alça experimentada a mercats com el danès, l'holandès, el suec, el belga, el britànic i el rus durant el passat 2014.

Turisme ACN

La proposta ofereix visites teatralitzades, tastos de vi kosher o menús sefardites pel Call Jueu

Una nova ruta turística pretén recuperar i posar en valor el llegat històric, arquitectònic i cultural que va deixar la comunitat jueva de l'Aljama de Falset durant l'Edat Mitjana. La iniciativa la impulsen l'Ajuntament de Falset, l'Associació de Veïns i Amics de Falset, l'Arxiu del Priorat i diverses empreses privades del municipi. Una visita guiada i teatralitzada pel Call Jueu a càrrec de Pilar Cugat, 'La jueva de Tortosa', endinsarà els visitants a la cultura i gastronomia jueves amb un tast de vi Kosher i un menú sefardita. La ruta de l'Aljama de Falset està emmarcada en un paquet turístic que també inclou l'estada en uns apartaments envoltats de vestigis de la comunitat hebrea.

El projecte 'Aljama de Falset' estarà en constant evolució gràcies a la tasca de recuperació de restes arquitectòniques, urbanístiques i documentals que perduren al municipi, i que es duran a terme mitjançant un acord que signaran l'Ajuntament de Falset i la Universitat Rovira i Virgili. Així com el seguiment documental, amb la col·laboració de l'Arxiu Comarcal, que persegueix la localització i posada al dia de la documentació que aporti dades i coneixement sobre els diferents aspectes legals, costums i tradicions jueves a Falset.

La regidora de Festes i Esports de l'Ajuntament de Falset, Maria Jesús Sánchez, ha fet una crida a la participació de les entitats interessades en aquest projecte, ja comptant amb implicació del Centre d'Estudis Falsetans. Per la seva banda, Enric Calvo, secretari de l'Associació de Veïns i Amics de Falset, ha remarcat que amb aquest projecte s'estableixen "les bases per reforçar un turisme cultural que a la comarca ja ha obtingut uns estàndards de qualitat gràcies a les seves experiències enoturístiques".

Amb la presentació d'aquesta iniciativa l'Ajuntament de Falset dóna compliment a un dels objectius que s'havia establert dins del pla d'actuacions previst a la Llei de Barris per a la promoció del casc antic i se suma a les rutes turístiques promocionades des de la Generalitat de Catalunya i l'Agència Catalana de Turisme, 'La Catalunya jueva, Viatge per les terres d'Edom', amb la voluntat de sumar esforços amb els municipis englobats dins de la 'Ruta Viatge al migjorn català' que comparteixen Falset, Tarragona, Valls, Capçanes i Tortosa.

Pàgina 158 de 162

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

BAN mov BASE ComptePag20 300x250Advertisement

Segueix el nostre canal de Telegram 

Per rebre en temps real els titulars d'InfoCamp 

telegram1

Consentiment per al tractament de dades personals:

Iniciatives de comunicació del Camp de Tarragona S.L., és el Responsable del Tractament de les dades personals de l'Usuari i l'informa que aquestes dades seran tractades de conformitat amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 de 27 d'abril de 2016 (GDPR), per la qual cosa li facilita la següent informació del tractament:

Finalitat del tractament: Subscripció al butlletí informatiu.

Criteris de conservació de les dades: Es conservaran mentre hi hagi un interès mutu per mantenir la subscripció al bloc.

Comunicació de les dades: No es comunicaran les dades a tercers, excepte per obligació legal.

Drets que assisteixen a l'usuari: dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d'accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dret a presentar una reclamació davant l'Autoritat de Control (www.aepd.es) si considera que el tractament no s'ajusta a la normativa vigent.

Dades de contacte per exercir els seus drets: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..