Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 703

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 652

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 638

InfoCamp | Arxiu de notícies del Priorat
Medi Ambient Brigitte Urzaiz

Poboleda (Priorat) i Miravet (Ribera d'Ebre) són els municipis del Camp i l'Ebre que millor van reciclar el 2014

El Camp de Tarragona va superar el 2014 la mitjana catalana en la recollida selectiva de residus, amb més de 341.000 tones, un 1,46% més respecte a l'any anterior, segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). La comarca del Priorat encapçala la recollida selectiva de residus al territori, al davant de l'Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Tarragonès. La Terra Alta és la primera als municipis de les Terres de l'Ebre amb prop de 82.000 tones, un 3,13% menys que el 2013, al davant de la Ribera d'Ebre, el Montsià i el Baix Ebre.

També cal destacar que la recollida selectiva neta, un cop extrets els residus impropis –els que no corresponen a la fracció orgànica on s'han dipositat–, és al Camp de Tarragona del 28,46%, una xifra molt inferior a la de les Terres de l'Ebre, en què s'assoleix el 35%. Al conjunt de Catalunya, la recollida selectiva neta se situa en el 31,24%.

Quant a la generació de residus per càpita, a Catalunya va ser d'1,33 kg per habitant i dia, una xifra molt similar a la mitjana europea de l'any 2013. Al Camp de Tarragona, es va situar en 1,52 kg/h./dia, i a les Terres de l'Ebre, en 1,29 kg/h./dia.

Durant la presentació d'aquestes dades, el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, va diagnosticar que els cinc anys vinents seran fonamentals per promoure la recollida orgànica, que és “l'assignatura pendent com a país”, ja que suposa entre el 35% i el 40% dels residus que es generen. “Distingim perfectament els envasos, el vidre, el paper i cartró”, va assenyalar, “però la fracció orgànica ens fa peresa”, va reconèixer. Finalment, Tost va animar els ciutadans a separar aquest tipus de residus assegurant que “no és brut, no fa olor”.

Noves mesures

El director de l'Agència de Residus de Catalunya va assenyalar que la recollida selectiva bruta a Catalunya està “estancada” des de fa tres o quatre anys. La Unió Europea demana que el 2020 aquest percentatge hagi augmentat fins al 50%, i que amb vista al 2030, arribi al 70%. Per aquest motiu, Tost va dir que cal buscar nous sistemes per optimitzar la recollida de residus, com ara el porta a porta o el pagament per generació. Pel que fa a les poblacions on es concentra més turisme, es produeix una gran alteració de dades amb l'arribada de visitants. Per Tost, “hem de fer un fort treball amb els grans productors”, com ara càmpings, hotels o restaurants. Aquesta serà la via per millorar la separació en origen i apel·lar a la implicació de tot el sector de l'hostaleria i la restauració de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre.

Els que reciclen millor

El municipi de Poboleda (Priorat) té un índex de recollida selectiva del 67,25%, cosa que el converteix en el que més recicla al Camp de Tarragona, seguit de Bellmunt del Priorat (66,53%) i de la Masó (64,77%). A les Terres de l'Ebre, destaca Miravet (Ribera d'Ebre), que encapçala la llista amb un índex del 69,18%, seguit per Prat de Comte (61%), Batea (59%), Rasquera (59%) i l'Ametlla de Mar (54%).

Que pagui menys el que recicli més

El director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, va manifestar que “hem de ser capaços” de millorar aquests resultats buscant nous mecanismes per conscienciar la població, com ara el sistema de pagament per regeneració, una alternativa que l'Agència vol aplicar en els anys vinents. En aquest sentit, Tost va recordar que en molts països de la Unió Europea ja s'ha posat en marxa aquesta mesura, que consisteix en el fet “que pagui menys qui recicli més”. Aquesta tecnologia funciona mitjançant contenidors amb clau i un sistema de xips a les bosses de recollida que permeten identificar la llar que està reciclant i com ho està fent. D'aquesta manera, s'aconseguiria una diferenciació positiva i aquells ciutadans que més reciclen pagarien menys en el rebut de la taxa municipal.

 

Dimecres, 04 Novembre 2015 18:45

Catorze cellers participaran al 'Tasta Porrera'

Gastronomia Redacció Infocamp

La mostra de vins i gastronomia tindrà lloc el proper dissabte, 7 de novembre, a la plaça Catalunya de Porrera

Un total de catorze cellers de Porrera participaran aquest dissabte, 7 de novembre, a una nova edició de ‘Tasta Porrera’, la mostra de vins i gastronomia local organitzada per l'Associació de Cellers de Porrera i l'Ajuntament de Porrera. La plaça de Catalunya d'aquesta vila de la DOQ Priorat tornarà a aplegar els elaboradors locals i els restauradors del poble, des de les 11:00 i fins a les 14:00 h.

El tiquet de tast donarà dret a vuit degustacions i copa i tindrà un preu de 12 euros. El tiquet de degustació de cuina local es podrà adquirir per 8 euros i donarà dret a tres tastos. Fins divendres, 6 de novembre, es poden aconseguir anticipadament a l'Ajuntament de Porrera els tiquets de degustació de vi al preu esmentat. A més,sis establiments de restauració de Porrera col·laboren en l'elaboració dels plats elaborats amb ingredients i receptes tradicionals vinculats a la població del Priorat.

Com en els darrers anys, Cellers de Porrera també ha previst un espai de venda on es podran comprar els vins locals a preus especials només durant aquesta jornada. Des de l'entitat que agrupa els elaboradors locals es recorda que ‘Tasta Porrera’ “és una ocasió única per conèixer els vins d'aquesta vila i les seves característiques”, al mateix temps que es pot comentar i canviar impressions amb els productors que els han fet possibles.

Esports

Els amants dels automòbils clàssics esportius tenen una cita  els dies 6 i 7 de novembre

L'Escuderia Baix Camp organitza el Ral·li Costa Daurada Legend, una prova exclusiva per aquest tipus de vehicles. La competició tindrà lloc per carretera tancada en diversos trams cronometrats a la demarcació de Tarragona, amb arribada i sortida a Salou. En total hi haurà dotze trams, 106 quilòmetres cronometrats i 550 de recorregut.

El Ral·li Costa Daurada Legend es disputarà per les carreteres del Baix Camp, Priorat i Tarragonès pels trams cronometrats disputats en diverses edicions en el Ral·li Catalunya i és exclusiu per automòbils clàssics esportius amb una antiguitat superior als 20 o 25 anys. Principalment hi participen vehicles de ral·li dels anys 70, 80 i principis dels 90, considerada per molts com l'època daurada d'aquesta modalitat.

Els vehicles es dividiran en quatre categories de velocitat i regularitat. Les categories Legend i Xmax estan reservades a automòbils de competició en la modalitat de velocitat pura. Les SuperSport i Sport són de regularitat. En funció de la categoria, tenen assignades diverses mitjanes de velocitat que han de complir escrupolosament per no penalitzar.

La competició començarà oficialment el divendres 6, amb una cerimònia de sortida de la primera etapa al pòdium de Salou, a les 18.00 h. a les 18.45 h, tindrà lloc un reagrupament a Falset, després de fer el primer bucle pels trams especials de la Mussara (10,200 km) i Porrera-Falset (7,290 km). A les 20.15 h, sortirà el primer vehicle per a fer el segon bucle pels mateixos trams, per acabar a Salou passades les 23.00 h.

El dissabte 7 serà el dia més intens del Ral·li. A les 09.00 h, sortirà el primer vehicle des de Salou cap al primer bucle dels trams de La Teixeta (11,270 km) i Colldejou (6,980 km) i l’especial urbana de Salou (2,210km), pel recorregut del shakedown del Ral·li Catalunya, a les 10 i 57 minuts. A continuació completaran el segon bucle pels trams de la Teixeta i Colldejou, per finalitzar el final de secció a l’assistència de Salou.

A les 14.45 h, s'iniciaran les dues seccions finals del Ral·li, consistents en dues voltes al bucle dels trams del Molar i Scala Dei, que repetiran després de reagrupar-se a Falset. La competició finalitzarà amb la cerimònia de pòdium a Salou, a les 19.30 h.

Participants reconeguts

En total hi ha 65 corredors inscrits al Ral·li Costa Daurada Legend, diversos d’ells de nacionalitat estrangera. Entre els assistents hi haurà noms rellevants com Jordi Gaig, campió de Catalunya Ral·lis d’Asfalt en diverses ocasions; Juan Breda, campió d’Espanya de Ral·lis de Regularitat el 2011; o vehicles com el Lancia Delta Integrale, del campió finlandès Markku Alén, pilotat per l’andorrà Marc Riba.

El Ral·li Costa Daurada Legend es va deixar de fer l'any 1984. Ara, l'Escuderia Baix Camp vol reprendre de nou aquest certamen. "Volem que el territori es beneficiï de la competició", ha explicat el vicepresident de l'entitat, Josep Ramos. En aquest sentit, una de les intencions és promocionar el Camp de Tarragona, amb Salou com a organitzador. Tot i les similituds amb el RallyRAC Catalunya Costa Daurada, Ramos ha afirmat que es tracta d'un "ral·li diferent, però volem que els participants tinguin una experiència única per les carreteres de casa nostra". Així mateix, el vicepresident de l'Escuderia Baix Camp considera que la competició pot aglutinar "entre 500 i 600 espectadors".

Esports Redacció Infocamp

El circuit, que començarà a Mont-roig del Camp, inclou vuit proves, entre febrer i novembre del 2016

El passat divendres, 30 d'octubre, es va dur a terme, a la Sala d'Actes del Museu d'Art Modern de Tarragona, la presentació del nou Circuit de Curses per Muntanya del Camp de Tarragona. La presentació va anar a càrrec de diferents representants del comitè del circuit: Arturo Neriz, president; Judit Juncosa, secretària; Marc Fernández, sotspresident; Sergi Abril, sotspresident i David Vallverdú, tresorer; que van explicar el funcionament d'aquest.

El circuit tindrà un calendari de vuit proves ,una per mes, de febrer a novembre del 2016, exceptuant el mes de juliol. Cada prova tindrà un coeficient de puntuació, seguirà el reglament propi del circuit i el sistema de puntuació individual i per equips. També es van anunciar els premis i regals per als participants, així com l'acte d'entrega dels mateixos a final de temporada. A més, es va comptar amb la presència de Gemma Soler, representant territorial de la Secretaria General de l'Esport a Tarragona que en el torn de precs i preguntes va destacar la gran feina feta per les entitats implicades i va agrair la creació d'aquest circuit, "necessari a les nostres comarques".

L'acte es va cloure amb un vídeo de totes les proves i amb el sorteig, entre tots els assistents, d'una inscripció per a cadascuna de les curses incloses en el circuit. La primera prova, la Cursa 4 Termes de Mont-roig del Camp, va obrir inscripcions en acabar la presentació i ja hi ha els primers corredors inscrits.

El Circuit és present a les xarxes socials: tant al facebook (facebook.com/circuitcamptgn) com al twiter (@circuitcamptgn) i també compta amb una adreça de correu electrònic (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.) i pàgina web (http://www.circuitcamptgn.cat) per a qualsevol dubte i/o consulta.

Gastronomia Redacció Infocamp

Els elaboradors locals i cellers de l'àmbit de la DOQ Priorat mostraran els seus vins dolços, rancis i tranquils

La Festa del Vin Blanc torna aquest any a tenir com a escenari principal la vila de la Morera de Montsant. Com és habitualm en dates properes a Tots Sants, el pròxim dissabte, 31 d'octubre, els elaboradors locals i diferents cellers convidats d'altres zones de la DOQ Priorat mostraran als carrers de la Morera els seus vins dolços, rancis i tranquils. Com altres anys, també hi haurà parades
de productes artesans com ara formatges, mel o embotits.

Aquest 2015 torna a centrar les activitats principals al municipi, de les 10:00 a les 14:00 h. La mostra i degustació de vins es concentrarà a la plaça del Priorat, davant de l'ajuntament i inclourà, com cada any, vins dolços i rancis, entre els quals el tradicional "vin blanc", un vi dolç local sense graduació que antigament s'elaborava en dates properes a la festivitat de Tots Sants i la Castanyada. El tiquet de tast tindrà un preu de 10 EUR i donarà dret a 10x degustacions.

Durant la jornada es podrà visitar el Castell de la Morera de Montsant i la seu del Parc Natural de Montsant, espai que a partir de les 12:00 h
serà escenari d'una mostra de gastronomia local a càrrec de la cuinera reusenca Mariona Quadrada. El tiquet de tast també permetrà la visita
a la Cartoixa d'Scala Dei. A més, els cellers locals de la Morera i Scala Dei estaran oberts a tarda i ofereixen visites en un moment de l'any de gran activitat pel final de la verema.

La Festa del Vin Blanc és organitzada per l'Ajuntament de la Morera amb la col·laboració del Consell Regulador de la DOQ Priorat, el Parc
Natural de Montsant i l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural -Cartoixa d'Scala Dei.

Esports Valentí Fradera/ Esportiu

El RACC presenta la llista d'inscrits del ral·li Catalunya-Costa Daurada més alta d'ençà que la prova es va reconvertir en mixta, d'asfalt i terra

Un total de 84 equips s'han inscrit per a l'edició d'enguany del ral·li RACC Catalunya-Costa Daurada, que es disputarà del 22 al 25 d'octubre i serà la penúltima cita del mundial. Aquesta xifra és la més alta des del 2010, quan la prova va recuperar el format mixt, d'asfalt i terra, que havia caracteritzat el ral·li en les seves primeres edicions puntuables, el 1991 i 1992 –enguany, el ral·li RACC celebra vint-i-cinc edicions consecutives dins del WRC.

Aquell any, la inscripció va caure dels 80 equips assolits el 2009 a només 53. La recuperació del format mixt –el Catalunya és l'única prova del calendari que el manté– va costar de pair, però els últims anys el creixement ha estat sostingut: 64 equips el 2013, 74 el 2014 i 84 enguany. Cal anar fins al 2007 per trobar una inscripció tan nombrosa en el ral·li Catalunya-Costa Daurada.

Entre els equips de la categoria WRC hi haurà tots els grans: Volkswagen (Ogier, Latvala, Mikkelsen), Citroën (Meeke, Ostberg, Al Qassimi, Lefebvre), Hyundai (Neuville, Sordo, Paddon) i Ford (Evans, Tänak, Kubica). En la categoria WRC2, els inscrits són 24, incloent-hi tots els favorits (Al-Attiyah, Lappi, Protasov...) i també el català Nil Solans, en el seu tercer ral·li amb el Peugeot 208 T16 R5. En aquesta categoria, però dins de la copa de producció, hi haurà l'andorrà Joan Carchat (Mitsubishi), que acaba de guanyar a Còrsega. L'altre pilot català a tenir en compte és Josep M. Membrado. Amb el Ford Fiesta R5 amb què aquest any s'ha proclamat campió català per novè cop, el pilot d'Olost aspira a ficar-se en la lluita entre els cotxes de WRC2.

Gastronomia

'El Priorat 1.000 anys d’història, 60 de DO' és el títol de la conferència inaugural del Màster DEC de Comunicació Estratègica en la Societat del Risc, que imparteix la Universitat Rovira i Virgili (URV) en l’àmbit de la Càtedra de Repsol d’Excel·lència en Comunicació. El responsable de comunicació de la D.O Qualificada Priorat, Jordi Suárez, que també ha estat professor del departament de Comunicació de la URV, va ser l’encarregat d’explicar la identitat del territori com a marca.

El Màster, que s’ha consolidat en la seva cinquena edició com va explicar el director, Enric Castelló, està totalment internacionalitzat, i la conferència va servir per presentar alhora diverses realitat del territori: una comarca amb un paisatge singular, amb viticultura de muntanya, producció heroica de vins amb Denominació d’Origen des de fa 60 anys i Qualificada des de en fa 15, un valor afegit i de garantia respecte a les exigències de producció.

En el curs de l’exposició, que va comptar amb la interacció dels assistents, a demanda de Jordi Suárez una estudiant colombiana va reconèixer que al seu país l’havien advertit de l’extraordinària qualitat del vi del Priorat. A part d’explicar història i característiques de l’àmbit de la DOQ, amb uns 600 viticultors i un centenar de bodegues, va detallar l’estratègia de comunicació, fins a la internacionalització.

El punt de partida el constitueix el posicionament desitjat, que formula la DOQ Priorat sobre la base de “Vins d’alta qualitat mundial nascuts en una terra molt exigent, que són fruit d’un procés artesanal i profundament fidels a un territori tortuós, adust i dur marcat per la presència de la llicorella i on es practica una viticultura heroica”.

També va donar primícies informatives, com que per enguany s’espera una extraordinària collita, que podria arribar als 6 milions de quilos (respecte als 5,3 de l’any passat). En perspectiva de futur immediat va revelar que l’any 2016 l’organització danesa d’amants del vi Munskänkarna, ha escollit el Priorat com a “Regió Vinícola de l’any” la qual cosa suposa una molt bona oportunitat de projecció cap al Nord d’Europa.

Gastronomia Redacció Infocamp

El mercat tindrà lloc, el proper dissabte 3 d'octubre, al Celler Buil & Giné de Gratallops

Tot apunt per la tercera edició del Mercat de Vins al Priorat, organitzada per Vidirecte.cat, que tindrà lloc al bell mig del Priorat, al Celler Buil & Giné de Gratallops, el proper dissabte 3 d’octubre. Al Mercat hi assistiran més d’una desena de cellers de diferents denominacions d’origen de la demarcació de Tarragona (DOQ Priorat, DO Montsant, DO Terra Alta, DO Tarragona) que tenen la seva oferta de vins a Vidirecte.cat. Amb l’entrada al Mercat, es podran tastar les més de 40 referències que s’hi presenten.

L’activitat es desenvoluparà al Celler Buil & Giné de Gratallops, en un entorn inigualable que durant aquesta època es troba en plena voràgine de la verema, on poder gaudir del millor de les vinyes del nostre país. De les 11 del matí a les 9 de la nit, els assistents tindran la possibilitat de tastar i conversar amb els elaboradors de vins presents, i decidir quins productes prefereixen per gaudir durant la propera entrada a la tardor.
El preu de l’entrada és de 15 € (12 € si es compra anticipada) i inclou tastos il·limitats de les més de 40 referències presents i la possibilitat de participar al Joc de les Aromes, una activitat on els participants podran afinar el seu olfacte i optar a un suculent premi: un cap de setmana enològic per a dues persones al Celler Buil & Giné, al Priorat.

Durant tot el dia, es podrà gaudir de tapes elaborades amb productes del país, que ajudaran a fer encara més agradable aquest tast de vins. A més a més, cada hora es podran realitzar visites guiades gratuïtes al celler. I per fer encara més memorable aquesta jornada, tots els assistents es podran fer una foto al photocall de Vidirecte. El dia del mercat, els visitants podran comprar vins i caves allà mateix i els rebran a casa sense despeses extra.

Gastronomia

Es preveu que la collita d'aquest 2015 arribi als sis milions de quilos de raïm d'una qualitat 'excepcional'

La gran majoria de la producció de vins de la Denominació d'Origen Qualificada (DOQ) Priorat, fins a un 80%, es destina a l'exportació. El seu principal mercat, en quantitat, és Estats Units, mentre que en volum econòmic, Suïssa passa per davant. Així ho ha exposat el president del Consell Regulador, Salus Álvarez, que ha reconegut que "és una llàstima" que Catalunya no sigui el seu primer comprador. "Farem l'esforç d'apropar-nos-hi", ha assegurat, però a la vegada ha demanat "un gest" del mercat local per reconèixer el seu producte. La verema d'aquest 2015 tot just acaba de començar, amb una previsió que la collita pugui arribar als sis milions de quilos d'un raïm de qualitat "excepcional".

Europa, i concretament Alemanya, Suïssa, Bèlgica i Holanda, són els principals compradors de vins de la DOQ Priorat, a més d'Estats Units i Canadà. Ara també estan entrant a Mèxic i altres països de l'Amèrica Central, així com al Japó, Corea del Sud o la Xina. Aquests mercats "cada vegada estan apreciant més els vins del Priorat, comencem a ser més coneguts", ha indicat Salus Álvarez, "i cada vegada tenim més relació comercial amb ells".

Davant d'aquesta situació, en què tan sols un 20% de la producció es destina al mercat local, Álvarez ha manifestat la seva intenció d'acostar-se al client català. "Ens agradaria tenir una mica més de relació comercial a Catalunya", ha dit, que es reconegués "l'esforç que fem de tirar endavant una comarca complexa", al mateix temps que es valorés "la qualitat dels nostres productes". En aquesta línia, ha expressat el seu desig que Catalunya acabés esdevenint "el nostre primer comprador".

Un exemple d'internacionalització la trobem al celler de l'Encastell de Porrera, propietat de Raimon Castellví, que exporta entre el 90 i el 95% de la seva producció. Es tracta d'un celler que treballa amb vuit hectàrees pròpies de vinya i que elabora unes 25.000 ampolles. Els seus vins es poden adquirir a Suïssa, Alemanya, Anglaterra, Bèlgica, Estats Units, Mèxic o Brasil.

Precisament el seu distribuïdor a Mèxic, Josep Carbonell -un català establert allà-, ha volgut veure 'in situ' com s'està desenvolupant la verema. Carbonell, que s'ha definit com un "fanàtic" dels vins del Priorat, ha explicat que va conèixer als Estats Units els productes de Castellví. "Em van agradar molt", ha reconegut, "i des de fa dos anys li estem comprant per distribuir a Cancún".

Sis milions de quilos de raïm de qualitat "excepcional"

Aquests dies comença el gruix de la verema a la DOQ Priorat, que actualment aplega 103 cellers, amb més de 500 viticultors que conreen unes 1.800 hectàrees de vinya -principalment de varietats negres-. Per aquest 2015 es preveu una collita lleugerament superior a la de l'any passat, ja que es podria arribar als sis milions de quilos, i Salus Álvarez ha destacat que s'espera una qualitat "excepcional".

El president del Consell Regulador de la DOQ ha exposat que busquen "el moment òptim de maduresa" del raïm, motiu pel qual la verema s'inicia "molt espaiadament" a partir de primers de setembre i s'allarga fins a finals del mes d'octubre. Per anar bé, ha incidit, caldria que durant aquest període fes un temps amb vent sec, una mica d'insolació i poca humitat.

Durant l'any, la climatologia ha afavorit especialment la vinya, ha manifestat Álvarez. I és que la calor alta de maig i juny va ajudar la planta a "vegetar molt ràpidament", mentre que les temperatures més baixes del mes d'agost i la poca pluja que ha caigut -que ha estat suficient, però, perquè els ceps retinguessin bé l'aigua- han fet que els raïms estiguin "ben madurs".

Gastronomia

Munskänkana ha elegit el Prirorat, com la 'Regió vitivinícola de l'any 2016'

Els responsables de la DOQ Priorat i la DO Montsant han rebut aquest cap de setmana la visita d’una delegació de l’associació sueca Munskänkarna, el club de vins més important d’Europa, que ha escollit la comarca del Priorat com la ‘Regió vitivinícola de l’any 2016’. Els membres de l’entitat tenen en compte diferents criteris abans de premiar una regió, com ara l’alta qualitat dels seus productes o que aquesta reuneixi una sèrie d’atractius per als visitants. La distinció, a més, es fa després d’haver rebut una nominació per part dels socis de l’organització.

La visita dels membres de Munskänkarna ha tingut com a objectiu l’aprofundiment en el coneixement dels vins de les dues denominacions d’origen. El president del Consell Regulador de la DOQ Priorat, Sal·lustià Álvarez, ha assenyalat que l’elecció de la comarca tarragonina com a 'Regió Vitivinícola de l’any 2016' es deu a “la gran qualitat dels nostres vins”. Per la seva part, la presidenta de la DO Montsant, Pilar Just, va apuntar que l’estada dels suecs pot obrir la porta de la regió “al turisme del nord d’Europa”.

Tastos i visites a cellers

Els membres de Munskänkarna s'han reunit amb els responsables d'aquestes dues denominacions d’origen tarragonines i han assistit a tastos i visites a cellers durant divendres i dissabte. El club de vins suec, que compta amb més de 24.000 abonats i que té una subdelegació a Barcelona, edita una revista en què farà recomanacions dels vins de la DOQ Priorat i DO Montsant. “Això ens donarà una gran visibilitat al seu mercat”, ha pronosticat Álvarez. Els membres del club també podran dir-hi la seva, al web.

La publicació i el web del club també inclouran altres activitats lligades a la regió, com rutes i visites culturals i gastronòmiques. A més de Suècia, però, Munskänkarma també és present a Finlàndia. Per a Just, l’aparició a les seves publicacions pot representar, al futur, “un increment de comandes i de vendes dels vins del territori al mercat nòrdic”. La visita de la delegació de Munskänkarna ha comptat amb el suport de l’associació Priorat Enoturisme, l’Agència Catalana de Turisme i del Patronat de Turisme de la Costa Daurada.

Una organització de prestigi

El club de vins Munskänkarna es va crear l’any 1958 i té una gran influència en el món del vi de Suècia i Finlàndia, ja que hi intervé com un dels principals consellers a l’hora de recomanar la compra i la difusió de vins d’arreu del món als seus membres i a altres audiències. A més de la de Barcelona, Munskänkarna Internacional té delegacions en altres països europeus com ara França, Àustria, Suïssa i Bèlgica, entre d’altres.

Al Japó també hi tenen representació i des de 1993 escullen la 'Regió vinícola de l’Any'. Altres distincions de l’entitat són l’elecció d’una 'Personalitat del món del vi de l’Any', el 'Vi de l’Any' i el 'Restaurant del món del vi de l’Any'.

Medi Ambient ACN

Els exemplars provenen del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge del GOB Menorca

Més de 200 tortugues mediterrànies han estat alliberades aquest divendres al Parc Natural de Montsant (Priorat). Amb aquest nou contingent, el nombre de rèptils d'aquesta espècie en perill d'extinció en aquest espai arriba als 2.649 exemplars. Aquest alliberament de tortugues és fruit de l'acord de col·laboració entre la Generalitat i el Govern de les Illes Balears. Els exemplars provenen del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge del GOB Menorca (Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa). Des del 2005, el govern català duu a terme un projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània en el Parc Natural de Montsant amb l'objectiu d'aconseguir una població viable d'aquesta espècie.

La majoria de tortugues mediterrànies alliberades aquest divendres són adultes. Aquest programa de reintroducció es realitza amb la col·laboració del Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), que gestiona i fa el seguiment dels rèptils alliberats i treballa conjuntament amb l'equip tècnic i de la brigada del parc.

A l'acte d'aquest matí hi han participat la directora general de Polítiques ambientals, Marta Subirà, i el subdirector general de Biodiversitat, Jaume Vicens. En aquesta edició, com ha succeït en els darrers cinc anys del projecte, s'ha comptat amb el suport de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, que a través del centre de recuperació de fauna salvatge del GOB Menorca, ha permès disposar d'un gran nombre de tortugues mediterrànies recuperades en aquest centre, que permetran augmentar de forma important la presència d'aquest queloni al Parc Natural de Montsant, i de retruc, a Catalunya.

Una espècie en perill d'extinció

La tortuga mediterrània, té una de les distribucions geogràfiques més reduïdes d'Europa Occidental. De fet, Catalunya, juntament amb el País Valencià, són els únics territoris de la península Ibèrica que compten amb poblacions, focalitzades en sis espais naturals protegits: el Parc Natural de Garraf, el Parc Natural del Delta de l'Ebre, el Paratge Natural de l'Albera, El Parc Natural de la Serra d'Irta, la Serra de Llaberia i el Parc Natural de Montsant.

L'espècie està greument amenaçada d'extinció a causa de la destrucció del seu hàbitat -principalment pels incendis forestals- i la captura per a ser destinades al mercat il·legal de mascotes. Segons el Departament de Territori i Sostenibilitat, el seu futur a Catalunya, passa per la conservació de l'única població natural present al Paratge Natural de l'Albera i per potenciar la creació de noves poblacions dins l'àrea de distribució històrica i potencial de l'espècie, amb l'objectiu d'establir una xarxa d'espais que li serveixin de refugi.

Gastronomia

Es van poder tastar diversos vins blancs dels Cellers Família Nin-Ortiz de Porrera i Mas d'en Gil de Bellmunt del Priorat

El cicle de tastos estacionals 'Les hores i les estacions', organitzat per Cal Compte, a Torroja del Priorat, va finalitzar el passat divendres, 21 d'agost, amb 'Les hores d'estiu a Cal Compte', un tast de vins blancs dels Cellers Família Nin-Ortiz de Porrera i Mas d'en Gil de Bellmunt del Priorat.

El responsable del blog Devinis, Joan Gómez Pallarès, va ser l'encarregat de conduir l'acte, en què les enòlogues Ester Nin i Marta Rovira van fer la presentació de diversos vins blancs creats en els seus respectius cellers. Els tast de vins es va acompanyar de la lectura de textos clàssics sobre l'estiu, la música i històries sobre els vins.

A més d'aquest últim esdeveniment, el cicle de tastos estacionals 'Les hores i les estacions' ha comptat amb 'Les hores d'hivern', protagonitzades pels vins de René Babier, ‘Les hores de tardor’, amb Josep Lluís Pérez i ‘Les hores de primavera’ amb Sara Pérez, René Barbier Meyer i Dominique Huber.

Diumenge, 23 Agost 2015 12:47

Empresa és femení?

Empreses Isabel Martínez

Neix una Associació de Dones Empresàries i Directives a Tarragona per tal d’intercanviar experiències, compartir xarxes i ajudar a les noves emprenedores

Eulàlia Escuder Fàbregas, Rosa Casamitjana Menja, Dolors Creus Casanovas, Mercedes Sabi Martínez, Tecla Sala Miralpeix...Amb tota probabilitat, aquests noms ens suggereixen ben poca cosa però el seu paper com a empresàries ha merescut que l’Institut Català de les Dones dediqui a la seva trajectòria una recent exposició històrica.

Per sort, el nombre d’empresàries que -des de la vessant més familiar o professional- treballen en el sector dels negocis fa avui impossible reduir-lo a un exigu llistat com l’anterior. Malgrat tot, esdevenir empresària en els nostres dies continua sent complicat. Per tal de pal·liar aquestes dificultats, el passat juny es va crear a Tarragona l’Associació de Dones Empresàries i Directives de la CEPTA. Amb els objectius “d’organitzar networkings professionals, debatre i cercar nous focus de negoci, assessorar a totes aquelles emprenedores que vulguin iniciar la seva trajectòria en el món de l’empresa”, les integrants de l’associació posaran en comú experiències i possibilitats de negoci que poden beneficiar-les a nivell territorial. Segons la presidenta de l’associació, Ana María Macho, les integrants del grup són de “diferents perfils professionals des de petites empresàries de comerços a directives de multinacionals” que –amb to distès- assegura “tenim ganes d’enredar-nos” en un objectiu comú. En un territori com les comarques de Tarragona en què el pes del món empresarial és tan important, Macho afirma que, molt sovint, només s’han visibilitzat noms masculins però que, des d’una visió econòmica, “es poden oferir serveis que es tenen a Tarragona col·laborant amb altres ciutats i expandint-nos”.

Mentre la societat empresarial tarragonina articula aquesta nova iniciativa, el balanç de l’aplicació de la legislació per equilibrar el gènere en les grans empreses catalanes no acaba de ser prou satisfactori. Segons les dades del 2013 de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona s’havien d’incorporar 865 dones als consells d’administració de les grans empreses catalanes per assolir l’equilibri de gènere recomanat tant pel Codi de Bon Govern de les empreses cotitzades (2006) com la Llei d’Igualtat (2007) entre les empreses que tinguin més de 250 treballadors o facturin més de 22,8 milions d’euros.

Sens dubte, un dels sectors empresarials tarragonins per excel·lència és el químic que té des de 2013 una dona, Teresa Pallarès, com a primera directora general de l’Associació empresarial Química de Tarragona (AEQT). Fins l’assumpció d’aquesta responsabilitat, el currículum de Pallarès havia estat força destacat a nivell polític: titular de la Delegació de la Generalitat de Turisme (2006-2007) i d'Economia, Finances i Energia (2007-2008), a més de la Subdelegació del Govern (2008-2011), i regidora de Promoció de Ciutat a l'Ajuntament de Reus (2003-2008). Durant un breu temps, Pallarès havia estat també portaveu municipal del PSC al consistori reusenc.

L’actual directora de l’AEQT considera que “l’actitud i l’aptitud” són els principals valors a l’hora de valorar un candidat indiferentment del seu sexe i, en relació a la fita que ella sigui la primera dona en aquest càrrec, opina que es deu “a un canvi de perfil” i a que les empreses valorin aspectes com “la comunicació” davant d’altres habilitats o coneixements que anteriorment es prioritzaven. Al respecte d’un sector masculinitzat com el químic , la directora general destaca que el 65% de les empreses que conformen l’AEQT tenen plans d’igualtat adreçats a homes i dones i que 4 de les empreses membres estan presidides per dones i precisa que “personalment no sóc partidària de mesures de discriminació positiva” tot i que en determinats àmbits, com les llistes electorals, considera que les quotes han estat útils.

Són necessàries les quotes?

Al respecte d’aquest darrer debat, una de les anàlisis més lúcides correspon a la professora de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i especialitzada en matèria de gènere, Tània Verge. D’entrada, l’experta és crítica amb la legislació sobre la matèria, la Ley de Igualdad Efectiva de Hombres y Mujeres del 2007, que no ha servit en 7 anys per assolir l’horitzó plantejat de -com a mínim- el 40% de dones als consells d’administració de les grans empreses. Segons les dades de Verge, el percentatge actualment se situaria al voltant del 15% en una progressió que considera molt lenta des del 7% inicial de l’any 2007. Per la professora de la UPF, “el segell de qualitat” que la legislació estipulava per fomentar la inclusió de dones en els seus òrgans de direcció “no funciona” perquè la majoria de les grans empreses no tenen competidors en els grans contractes i no el necessiten. L’oportunitat perduda que ha significat la llei fa que, segons Verge, les mateixes associacions de dones empresàries, que tradicionalment han estat contràries a les quotes, ara comencin a canviar el seu posicionament al respecte. Enfront del model estatal, Verge seria partidària de seguir el model que ja apliquen alguns països nòrdics com Noruega que inclou sancions econòmiques per les empreses que no incorporin dones als seus consells d’administració. Al seu parer, la simple inclusió d’aquesta proposta canviaria l’actual panorama i explica que “l’amenaça de sancions seria suficient” perquè les grans empreses canviessin el xip.

Tot i així, Verge explica que la recent aprovada Llei catalana per la igualtat efectiva entre homes i dones, aprovada el passat juliol al Parlament de Catalunya, peca dels mateixos defectes que la legislació estatal i, per tant, tampoc podrà ajudar a resoldre els problemes detectats. “No és un problema d’oferta de candidates”diu rotundament Verge. El que molt sovint passa és que el reclutador a les empreses empra una mena de codis i valors tàcits (capital homosocial) que contribueix a perpetuar el biaix de gènere a l’hora de triar els candidats per cobrir les vacants. Una situació a la qual s’afegeixen altres realitats com la manca de racionalització del temps, per exemple, que dificulten encara més la carrera professional de les dones. En aquest sentit, si hagués un “mapa competencial de bon lideratge a les empreses” aquesta qüestió es podria resoldre de manera més efectiva perquè no es perpetuaria la subjectivitat que reprodueix l’actual model. A més, Verge alerta del fet que la manca de diversitat a les empreses és un problema que pot perjudicar als seus propis interessos i posa com a exemple que el 70% de les decisions de compra corresponen precisament a les dones que lideren el consum.

“No es tracta de reclamar res com a dones sinó com a ciutadanes”, conclou Verge.

Cultura Redacció Infocamp

L’actuació de la banda alternativa s’engloba en el marc de la Festa Major de Cornudella de Montsant, que portarà multitud d’activitats

Cornudella de Montsant celebra la Festa Major 2015, del 17 al 24 d’agost. Durant aquests dies el municipi acollirà multitud d’actes ben variats entre els que destaca l’actuació de Pirat’s Sound Sistema, un conegut i reconegut grup de hip hop català de l’escena alternativa que venen al Priorat des del barri de Sants de Barcelona per a oferir un missatge social i reivindicatiu als vilatans. L’actuació tindrà lloc el dijous 20 d’agost, a la mitjanit.

Molt destacable serà també la caminada nocturna ‘Tomb al Pantà’, que tindrà lloc el dimecres 19, a les 21.00 h. El dijous dia 20, a part del concert anteriorment mencionat, a les 18.00 h, hi haurà un contacontes a la Biblioteca Municipal a càrrec de Maria del Pilar de la Calle Carpintero. A les 19.30 h, serà el torn d’una classe de Zumba Dansa a l’envelat.

L’endemà divendres, a les 22.00 h, tindrà lloc el Pregó de Festa Major des del balcó de l’Ajuntament, a càrrec del periodista de TV3 Toni d’Armengol. Una hora després, el Ball de Diables Voramar del Serrallo oferirà un espectacular correfoc per, posteriorment, culminar la festa amb Dj Ferry Lip i Festiband Zombie.

El dissabte 22, a les 20.00 h, l’Orquestra Internacional La Nova Blanes oferirà un concert de Festa major i, a partir de les 23.30, un gran ball de nit. Després serà el torn de la Disco Mòbil amb Dj Montsant. El cantautor reusenc Fito Luri oferirà un concert-vermut l’endemà diumenge, a les 13.30 h. A les 17.00 h, Cornudella acollirà la Diada Castellera amb l’actuació dels Brivalls de Cornudella, els Xiquets de Reus, els Xiquets d’Alcover i la Colla Castellera Sant Pere i Sant Pau.

El dilluns 24 d’agost, la festa major clourà amb un gran sopar de germanor i havaneres i rom cremat, a partir de les 21.30 h.

Pàgina 152 de 158

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

cinema banner 300x250 2Advertisement

Segueix el nostre canal de Telegram 

Per rebre en temps real els titulars d'InfoCamp 

telegram1

Consentiment per al tractament de dades personals:

Iniciatives de comunicació del Camp de Tarragona S.L., és el Responsable del Tractament de les dades personals de l'Usuari i l'informa que aquestes dades seran tractades de conformitat amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 de 27 d'abril de 2016 (GDPR), per la qual cosa li facilita la següent informació del tractament:

Finalitat del tractament: Subscripció al butlletí informatiu.

Criteris de conservació de les dades: Es conservaran mentre hi hagi un interès mutu per mantenir la subscripció al bloc.

Comunicació de les dades: No es comunicaran les dades a tercers, excepte per obligació legal.

Drets que assisteixen a l'usuari: dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d'accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dret a presentar una reclamació davant l'Autoritat de Control (www.aepd.es) si considera que el tractament no s'ajusta a la normativa vigent.

Dades de contacte per exercir els seus drets: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..