Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 638

InfoCamp | Arxiu de notícies del Priorat
Turisme

Rutes de senderisme, una sortida fotogràfica o una activitat d'astronomia popular son algunes de les propostes per aquest mes

El Parc Natural del Montsant enceta el proper 4 de juliol les activitats del segon semestre de l'any. El calendari, programat pels mesos d'estiu i tardor junt a les empreses col·laboradores, entitats, i persones del territori, compta amb més d'una trentena d'activitats que tenen l'objectiu de transmetre valors naturals, culturals i paisatgístics de la serra i els municipis del Montsant. Aquest juliol arriba carregat de diverses activitats que tenen relació amb el territori.

Les activitats d'estiu s'inicien el dissabte dia 4 de juliol amb dues activitats diferents. Per una banda, es realitzarà la ruta de senderisme 'El cim del Montsant amb lluna plena', que consistirà en la pujada al cim al capvespre, cosa que permetrà veure el paisatge sota la llum d ela lluna. L'activitat té un cost de 15 euros. Per altra banda, també es realitzarà la sortida fotogràfica nocturna 'Siurana de nit', en la qual els assistents podran fotografiar el conjunt històric i paisatgístic de Siurana, a més de degustar un dels productes estrella del Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant: la mistela jove.

El mateix 4 de juliol també es durà a terme la 'Via ferrada de Montsant', que sortirà i retornarà a la Morera de Montsant. En aquesta activitat, que durarà tot el dia, els assistents s'enfilaran pels graons gaudint de la vertical, passaran pels ponts penjants i s'enfilaran fins arribar damunt de la carena. Aquesta via ferrada, apta per tots els públics i amb un preu de 45 euros, serà impartida pel tècnic esportiu i guia d'escalada Joan Olivé.
El dissabte 11 de juliol tindrà lloc l'activitat 'Astronomia popular', a càrrec de l'Associació Bocafoscant, on els assistents aprendran a reconèixer les diferents estrelles i constel·lacions tal com les veien pastors, pagesos i gent de mar d’arreu del territori de parla catalana. A més, també s'explicarà la mitologia, els contes i les llegendes que hi estan associats. També s’ofereix la possibilitat de quedar-se a dormir per 11 euros per persona amb inscripció prèvia.

El dissabte 25 de juliol tindrà lloc la 'Nit catalana dels ratpenats a Montsant', dirigida per Jaume Soler, la qual s'adreça a conèixer aquests petits mamífers a través de manualitats, una xerrada i un passeig per observar la seva activitat. Aquesta activitat, que requereix inscripció prèvia, es realitza de manera conjunta a diferents indrets de tot Europa.

Patrimoni Redacció Infocamp

El cicle ‘Divendres di Vins’ s’inicia aquest divendres al Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat, on hi haurà una visita i un tast de vins de la DOQ Priorat

La segona edició del cicle ‘Divendres di Vins’ s’inicia aquest divendres 26 de juny, a les 19.30 h, al Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat, on hi haurà una visita a l’espai patrimonial i el tast de vins de la DOQ Priorat. A més, hi haurà una actuació de ballarines i fotògrafes Marta Arjona i Anna Borràs.

El cicle ‘Divendres di Vins’, té com a objectiu posar en valor els espais patrimonials i la seva relació amb les denominacions d’origen del territori així com amb un grup d’artistes de la plataforma Territoris Creatius. Aquesta activitat permet gaudir de la visita a diferents espais patrimonials, gaudint de diversos artistes del territori mentre es degusta el vi de la denominació d’origen corresponent.

D’aquesta manera, els vins de les diferents DO’s es maridaran amb espectacles de música, dansa, poesia, literatura, teatre i projeccions. Aquest certamen pretén potenciar aspectes diversos de les comarques i convertir-los així en un atractiu turístic i cultural: els espais patrimonials, els vins de les diferents DO i també els artistes del territori, que oferiran una selecció de la seva feina habitual.

Les set denominacions d’origen vinícoles del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, juntament amb els Serveis Territorials de Cultura al Camp de Tarragona, els Serveis Territorials d’Agricultura de la Generalitat i l’INCAVI, s’han unit per a fer possible la segona edició de ‘Divendres di Vins’. Les actuacions de Divendres Di Vins tenen una entrada de 5 euros i, al ser limitat l’aforament, es recomana reserva prèvia a les DO corresponents. Les visites als diferents espais patrimonials començaran a les 19.30 h.

Programa del cicle

A partir del dia 3 de juliol, els ‘Divendres di Vins’ es traslladaran a la Vila Romana de Centelles, a Constantí, on el protagonisme la tindrà la DO Catalunya. Allí, Aleix Cort, Mar Cort i l’Olga Resina presentaran el muntatge ‘L’auca del vi, els colors i la festa’.

El divendres 10 de juliol, els vins de la DO Penedès el cicle es traslladarà a la Ciutadella Ibèrica de Calafell, amb l’espectacle de gloses Canta Vins a càrrec d’Antoni Veciana i els Glosadors del Camp. Allà, els vins de la DO Penedès seran els protagonistes.

El 17 de juliol, ‘Divendres di Vins’ seguirà amb la DO Tarragona al Convent del Carme de Valls, on actuarà el Cor Zòngora del Vendrell, que oferirà el seu recital ‘Colors del segle XXI’.

Seguidament, la DO Conca de Barberà agafarà el protagonisme del cicle a les Coves de l’Espluga de Francolí, amb l’espectacle ‘El vi i la vinya en la història de l’art’, a càrrec de Roser Pros-Roca i Ariadna Guinart-Pros.

El divendres 31 de juliol a la Cooperativa de falset la DO Montsant prendrà el relleu del cicle, on s’oferirà l’espectacle ‘Relats breus i guitarra’ de Jesús M. Tibau i Albino Tena.

El cicle finalitzarà el divendres 7 d’agost amb el concert ‘Noves rutes’ de Xavier Pié i Macc, que tindrà lloc al Convent de Sant Salvador d’Horta de Sant Joan amb els vins de la DO Terra Alta.

Espectacles

El certamen indrà lloc els dies 3, 4 i 5 de juliol a Pradell de la Teixeta

El Festival EVA arriba al municipi de Pradell de la Teixeta. Del 3 al 5 de juliol oferirà setze propostes artístiques basades en la narració i tradició oral més actual. La programació consta d’espectacles innovadors i aptes per a tots els públics estretament vinculats amb el territori que es duran a terme en llocs singulars del municipi.
La sisena edició de l’EVA Pradell s’inaugurarà el 3 de juliol amb la romancera de Zamora Victoria Gullón, que oferirà ‘A nuestras anchas’, un espectacle basat en la narració d’experiències pròpies. Seguidament, l’escriptor Ramon Solsona i el cantautor i romancer Jaume Arnella duran a terme un recital satíric consistent en una xerrada dialèctico-musical reivindicativa i divertida. La jornada conclourà amb un concert 'chill-out' al Sindicat de la mà de la canària La Cris.

L’endemà, a les 11.30 h, s’iniciarà el segon dia del festival amb Ingrid Domingo i els seus 'Contes de poemes' per a tota la família. A les 13.00 h, a la plaça del Castell, repetirà actuació Victoria Gullón amb l’espectacle ‘Entre andares, suspiros y cantares’. A la tarda, Diana Kerbelis oferirà ‘Carro de contes’, un espectacle per els més petits que es repetirà el diumenge 5 de juliol, amb diversos passis de 15 minuts durant el migdia i la tarda.
El mateix dissabte 4 de juliol hi haurà una taula rodona moderada per Jaume C. Pons-Alorda, la ‘Poetaula rodona’, formada per poetes com Dolors Miquel, Enric Casasses o Martí Sales que explicaran els poemes que recitaran en l’espectacle ‘A 3 (+1) bandes’, que tindrà lloc seguidament. L’espectacle ‘Edipo’, del narrador gallec Quico Cavadal, posarà fi als actes del 4 de juliol. L’acte tindrà lloc a la Cova del Rector, a la que s’arriba amb una caminada de 20 minuts amb fontals i llanternes.

L’EVA Pradell finalitzarà el diumenge 5 de juliol amb el ‘Forum obert’, a més de lectures, narracions i recitacions obertes a la participació del públic, moltes en homenatge a Neus Català a causa de la celebració del seu centenari. El grup italià ‘Questioni Meridionali Folk’ actuarà a les 13.00 h i precedirà els contes i cançons africanes de l’espectacle ‘Akwaba’ de Rah-mon Roma. El festival EVA Pradell conclourà amb Quico Cavadal i el seu espectacle ‘Fantasmas familiares’, que tracta les experiències personals viscudes de l’artista i els terrors més íntims del públic.

Gastronomia Redacció Infocamp

El teatre l’Artesana de Falset va acollir la nit de divendres la cerimònia d’entrega dels guardons als guanyadors en les vuit categories

La DO Montsant va celebrar la nit de divendres 12 de juny la primera edició dels Premis Montsant. Els guardons volen reconèixer la tasca i la trajectòria de viticultors, enòlegs i cellers de la denominació d’origen, així com la d’altres professionals i institucions vinculats al món del vi.

Els Premis Montsant consten de vuit categories: Premi Vinya-Viticultor, Premi Elaboració Impecable, Premi a l’Esperit DO Montsnat, Premi Nas Montsant, Premi Enoturisme, Premi Vinoteca, Premi Coneixement i Premi Comunicació. Els guardonats de cada categoria han estat escollits per consens per un jurat integrat per membres del Consell Regulador de la DO Montsant i el director general de l’Institut Català del Vi (INCAVI), Jordi Bort.

Els premiats

El Premi Vinya-Viticultor ha reconegut la trajectòria als viticultors Josep Miquel Escoda Inglada i Manuel Anguera Montserrat, que són un exemple d’haver mantingut el conreu de dues vinyes centenàries. El Premi a l’Elaboració Impecable ha estat per l’enòleg Àngel Teixidó, que s’ha convertit en un referent de la denominació d’origen que ha posat tot el seu coneixement enciclopèdic al servei d’elaboracions de vi excepcionals.

Pel que fa al Premi a l’Esperit DO Montsant, ha reconegut la iniciativa Masroig Vi Solidari, on set cellers i un col·lectiu humà han estat capaços d’implicar socialment el territori en la lluita contra el càncer infantil. La sommelier aragonesa Pilar Cavero ha estat guardonada amb el Premi Nas Montsant, que ja va obtenir el guardó a Millor Sommelier d’Espanya 2013 i la nominació a Millor Sommelier per la Real Academia de Gastronomía Española 2014.

El Premi Enoturisme ha distingit la Cooperativa Falset Marçà i la Baronia del Montsant. Dos cellers mereixedors d’aquest guardó per haver bastit una sòlida oferta que complementa la seva activitat vinícola que, a la vegada, contribueix a la promoció turística del territori. El Premi Vinoteca ha anat a parara a la Vila Viniteca de Barcelona que, fundada el 1932, és una referent de la comercialització de vins, tant a l’Estat espanyol com a Europa. Els seus establiments de Barcelona i Madrid són un punt de trobada d’afeccionats i professionals del món del vi, on hi són presents nombroses referències de la DO Montsant.

El Premi Coneixement ha reconegut l’Escola d’Enologia Jaume Ciurana de Falset, que des de fa 30 anys que forma professionals i que ha assumit un paper fonamental en el desenvolupament del sector vitivinícola de la DO Montsant i de la comarca del Priorat. El 80% dels alumnes s’incorporen a l’estructura d’empreses vitivinícoles. Finalment, el Premi Comunicació se l’ha endut la Guía Peñín, que porta 25 anys publicant la guia de vins de referència de l’Estat.

La primera edició dels Premis Montsant ha comptat amb la presència de Josep Maria Pelegrí, conseller d’Agricultura de la Generalitat, i l’actuació del grup In Crescendo, guanyador de la segona edició del concurs de corals Oh Happy Day, de TV-3. Tot, sota la direcció de Marcel Gorgori, presentador, entre altres, del programa ‘En Clau de Vi’.

Medi Ambient Redacció Infocamp

En deu anys, l’acord ha permès desenvolupar 111 actuacions, ha donat feina a 638 persones i s’ha invertit 8,4 milions

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i el director territorial de ‘”la Caixa” a Catalunya, Jaume Masana, han signat aquest divendres 12 de juny la renovació del conveni de col·laboració entre les dues entitats. L’acord del 2015 proporcionarà feina a 49 persones en risc d’exclusió social i preveu executar 12 projectes de preservació de l’entorn natural del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, amb una inversió de 450.000 euros.

Un total de sis d’aquests projectes es desenvoluparan en zones de rius, per evitar inundacions,i a les riberes, per millorar-ne els boscos. Uns altres cinc es realitzaran en zones d’alt risc d’incendis forestals, amb l’objectiu de prevenir-los. I enguany, per primera vegada, es durà a terme una actuació de voluntariat canalitzada per l’Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals. La iniciativa aplegarà prop d’un centenar de voluntaris que realitzaran tasques de neteja i desbrossament a l’entorn de la Centraleta-Niu de l’Àliga, al riu Glorietat de Mont-ral, a prop de l’ermita del Remei d’Alcover.

Les 49 persones en risc d’exclusió social greu que participaran en aquests treballs pertanyen, entre altres, a col·lectius de persones amb discapacitat psíquica o malaltia mental severa, aturats de llarga durada, expresos, exdrogaddictes i joves tutelats. Amb la renovació d’aquest acord, també es facilitarà l’accés al món laboral a col·lectius de joves que s’estan formant i que es troben a l’atur.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha destacat els valors d’aquesta aliança que “contribueix a la recuperació i conservació d’espais naturals del territori, afavoreix la inserció laboral del col·lectiu de persones amb risc d’exclusió social i, al mateix temps, ajuda a la important tasca d’acompanyament que fan les entitats socials que treballen i saben com tractar aquestes persones”.

En la mateixa línia, el director territorial de “la Caixa” a Catalunya, Jaume Masana, ha destacat que aquest acord “treballa en dos dels nostres principals àmbits d’actuació com a Obra Social, la preservació i conservació del medi ambient i el treball amb les persones amb risc d’exclusicó social o amb capacitats diferents”.

Una dotzena d’intervencions

Aquests seran els projectes previstos per executar enguany:

Alt Camp:

Projecte per a la neteja i restauració de la llera del riu Gaià al pas per Aiguamúrcia i Santes Creus (Fundació Ginac).
Actuació de voluntariat per millorar l’entorn de la centraleta-Niu de l’Àliga, a Mont-ral (Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals).

Baix Camp:

Recuperació ambiental d’un tram de la riera de la Selva, dins l’entorn de la Ruta del Rec de la Vila, al terme municipal de la Selva del Camp (Associació Aurora).

Actuació integral al Camí dels Molins i la Pedrera d’en Xispa, a Riudecanyes (Fundació Formació i Treball).

Baix Ebre:

Neteja i adequació de camins rurals i pistes forestals que s’endinsen en les serres de Cardó-Boix, al terme municipal de Tivissa (Fundació Astres).

Baix Penedès:

Actuació de millora i neteja de franges de protecció contra incendis al sector de la Moixeta i les Pinedes Altes, al municipi de la Joncosa del Montmell (Fundació Santa Teresa).

Conca de Barberà:

Recuperació ecològica i paisatgística del tram final del riu Milans, al municipi de l’Espluga de Francolí (Associació Pro Persones amb Disminució Psíquica de la Conca de Barberà).

Montsià:

Recuperació per a l’ús públic del camí de Sirga del delta de l’Ebre, al tram comprès entre Amposta i Sant Jaume d’Enveja (Fundació Pere Mata).

Priorat:

Creació de zones estratègiques de protecció contra incendis i arranjament de la llera del riu, al terme municipal de Margalef(Taller Baix Camp).

Ribera d’Ebre:

Accions per a la prevenció d’incendis forestals als espais naturals de Llaberia-Tivissa, mitjançant el foment de la ramaderia autòctona, a Tivissa i EMD de la Serra d'Almós (Serra de Llaberia).

Tarragonès:

Millora i conservació dels gorgs del riu Gaià per a la proliferació de l’espècie autòctona de la tortuga de rierol, al tram entre el Catllar i la Riera de Gaià (Fundació Onada).

Projecte ambiental i social a la riera de la Boella, al terme municipal de la Canonja (Entra cooperativa).

Més d’un centenar d’actuacions

En acabar l’any 2015, s'hauran dut a terme 111 actuacions de conservació de l'entorn arreu del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre, i un total de 638 persones hauran tingut accés al món laboral des que es va posar en marxa el programa, el 2006. L’Obra Social ”la Caixa” i la Diputació de Tarragona renoven així el seu compromís amb la millora del medi ambient i el foment de la creació de treball per a persones en risc d’exclusió social.

Dissabte, 06 Juny 2015 09:24

Primera Marató Fotogràfica del Priorat

Art Redacció Infocamp

Una part de la inscripció es destinarà a Prioritat, entitat impulsora de la candidatura del paisatge agrícola del Priorat a Patrimoni de la Humanitat

La comarca del Priorat s’omplirà aquest cap de setmana del 6 i 7 de juny de fotògrafs i d’’instagramers’ que participaran en la primera edició de la Primera Marató Fotogràfica del Priorat, organitzada pel Centre d’Activitats Montsant Natura. Es tracta d’un concurs de fotografia de 24 hores de durada que té el paisatge com a fil conductor. Durant el certamen, també hi haurà una trobada d’’instagramers’ i diverses activitats paral"leles.

L’objectiu d’aquesta marató fotogràfica és donar a conèixer diferents llocs de la comarca i potenciar la pràctica activa de la fotografia. D’altra banda, amb aquesta primera edició del certamen, es pretén donar suport a la candidatura del paisatge agrícola del Priorat com a Patrimoni Mundial de la Unesco. Per aquest motiu, una part de la inscripció es destinarà a Prioritat, entitat que impulsa aquesta candidatura.

Gastronomia Redacció Infocamp

Per cinquè any consecutiu, set cellers del Masroig aportaran dissabte el seu producte a l'Obra Social Sant Joan de Déu

La cinquena edició de la Fira del Vi solidari se celebrarà aquest dissabte 6 de juny al Masroig. La principal novetat d'aquest any és la celebració del cinquè aniversari amb una exposició que repassarà els anys de col·laboració amb l'Obra Social de Sant Joan de Déu. També es tindrà un record especial per al primer padrí de la fira, l'escriptor i periodista Joan Barril, desaparegut recentment. Enguany, la fira estarà apadrinada per Pep Plaza i Jordi LP i acollirà diverses activitats com ara l'espectacle infantil dels Pircarols (12.30 h),els concerts d'Èric Vinaixa i Marc Sendra (18.00 h) o del grup El Son de la Chama (00.30 h), entre altres.

Els cellers participants a la fira solidària seran Orto Vins, Coca i Fitó, Dit Celler, Cellers Can Blau, El Vi a Punt, Celler El Masroig i Mas de l'Abundància, que trauran 2.300 ampolles de vi solidari, que es vendran a 10 euros durant la V Fira del Vi Solidari. Per a aquells que no puguin assistir a la festa, hi haurà ampolles disponibles per comprar-ne on-line a través del web Vilaviniteca.

El Masroig, vi solidari

En les quatre edicions de la fira, la iniciativa ja ha aportat gairebé 86.000 euros per a la recerca en càncer infantil que es desenvolupa a Sant Joan de Déu. La vila del Masroig s'aboca a aquest projecte amb l'organització de múltiples activitats de divulgació tant entorn del càncer infantil com dels actius del territori i que permeten potenciar la venda del vi solidari.

Etiqueta Vi Solidari 2015

Aquest any, 21 escoles, amb 2.400 alumnes, han participat en la il·lustració de les etiquetes seguint la idea plantejada el 2013 des de l'estudi gràfic Atipus. Els nens de les escoles del Priorat i de la Ribera d'Ebre i els de l'Escola Rubió i Ors de Reus han estat els encarregats de pintar-les. L'objectiu és implicar-los i sensibilitzar-los en els valors de la solidaritat, la comprensió, l'esperança i la il·lusió. En l'edició del 2015 també han col·laborat en la il·lustració els dibuixants Cristina Losantos, Josep Baqués, Elisenda Sala i Joan Pasqual.

Les activitats

A partir de les 10.30 h, es posarà a la venda el vi solidari que s'anunciarà pels carrers del Masroig amb una batucada a càrrec del grup Bandsambant. A les 11.30 h, tindrà lloc una conferència sobre càncer infantil a càrrec del laboratori de recerca de l'Hospital Sant Joan de Déu, que servirà per obrir al públic l'exposició '5è aniversari Masroig Vi Solidari'. A les 12.30 h, els més petits podran gaudir de l'espectacle infantil del grup Els Picarols.

L'obertura de la fira tindrà lloc, a les 17.30 h, amb la presència dels estands dels cellers participants i del 'Tast de vins'. A les 18.00 h, la música prendrà el protagonisme amb l'actuació d'Èric Vinaixa i Marc Sendra. A les 19.00 h, es representarà l'espectacle 'Putes i consentits', a càrrec de Susanna Sebastià i Oriol Fusté, basat en l'obra poètica d'Antonina Canyelles. A les 19.30 h, tindrà lloc l'actuació del grup Aires de Gospel, mentre que, a les 21.30 h, es farà el Sopar solidari. La fira tancarà, a les 00.30 h, amb el concert solidari encapçalat pel grup El Son de la Chama.

Càncer infantil

Es calcula que a Catalunya es diagnostiquen cada any entre 170 i 200 casos de càncer infantil, la primera causa de mortalitat en nens i nenes de 5 a 14 anys, i la segona causa entre els de 15 a 24 anys, després dels accidents de trànsit. El càncer infantil és considerat una malaltia minoritària que no es pot prevenir i les mesures de detecció precoç que es fan als adults no són aplicables als nens. A la indústria farmacèutica no li és rendible investigar nous fàrmacs a causa de l'elevat cost que té desenvolupar-los.

Obra Social Sant Joan de Déu

L'Obra Social Sant Joan de Déu treballa per millorar la qualitat de vida de les persones en situació vulnerable, cercant la complicitat de persones, entitats, empreses i institucions.Per això, promou la solidaritat a fi d'oferir una atenció integral que tingui en compte les diferents dimensions de cada persona (física, psicològica, social i espiritual) i sensibilitza la societat per trencar prejudicis i fomentar la inclusió social.

Els àmbits d'actuació de Sant Joan de Déu són la infància hospitalitzada, les persones amb problemes de salut mental, les persones amb discapacitats, les persones sense llar, les persones que tenen una malaltia crònica i la gent gran. Àmbits que es complementen amb projectes d'investigació social i biomèdica i cooperació internacional.

Salut ACN

El programa s'ha implantat a l'Alt Camp i a la Conca de Barberà, a finals d'any, ho farà al Baix Camp i al Priorat i, el 2016, al Tarragonès i Baix Penedès

El programa del cribratge del càncer de còlon i recte estarà implantat a tota la demarcació de Tarragona. Després d'iniciar-se el 2012 al Baix Ebre, el programa es va ampliar al Montsià el 2014 i a l'Alt Camp i la Conca de Barberà el febrer d'enguany. Segons s'ha avançat aquest dimecres a Salou en la tercera jornada sobre la implementació del Pla de salut 2011-2015 al territori, el pla s'estendrà a la Terra Alta a l'octubre, al Baix Camp i al Priorat a finals d'any, i al Baix Penedès i al Tarragonès el 2016. Pel que fa als resultats, destaca que la participació en aquest programa de la població convidada al Baix Ebre és del 60%, deu punts més que la mitjana de Catalunya.

Uns 200 professionals sanitaris han participat aquest dimecres 27 de maig a la tercera jornada sobre la implementació del Pla de salut 2011-2015 de les regions sanitàries del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre al Teatre Auditori de Salou, on s'han presentat els resultats de les experiències de cribratge del càncer de colon i atenció a la cronicitat, entre d'altres.

Els resultats del programa del cribratge del càncer de còlon i recte a les Terres de l'Ebre, que es va iniciar el maig de 2012, són excel•lents, segons han manifestat els responsables sanitaris. La participació de la població convidada -els homes i dones d'entre 50 i 69 anys del Baix Ebre- és del 60%, sent superior a la mitjana de la població de Catalunya, que se situa en el 48%, així com l'acceptació de fer-se una colonoscòpia quan el test de cribratge -el test de sang oculta en femta- és positiu.

Les dones participen en un 63%, una mica més que els homes, que ho fan en un 58 %, però la taxa de positivitat del test en els homes és del 9,3% i en les dones del 5,4%. Pel que fa a la detecció de càncers invasiu ha estat de 4,7 per cada 1.000 persones cribrades. En conjunt, a la demarcació de Tarragona la població diana d'aquest pla és de 92.724 persones, que es preveu que augmenti entre un 8 i un 9% de cara a l'any 2020.

La secretària general de Salut, Roser Fernández, ha destacat durant la inauguració de la jornada que, després dels ajustos econòmics realitzats en passats exercicis, s'han començat a recuperar les condicions de treball del personal sanitari i les llistes d'espera que, segons s'ha destacat, se situen a nivells del 2010. Fernández ha subratllat també que, "des del 2011 el Pla de salut disminueix el risc a emmalaltir, potencia un model d'atenció sanitària i social centrat en la persona per garantir continuïtat assistencial en tots els nivells assistencials, en salut digital incorpora de forma assenyada les noves tecnologies, i centra la recerca i innovació al servei d'aquestes polítiques de salut".

En la mateixa línia el director general de Planificació i Recerca en Salut, Carles Constante, ha posat en valor la tasca de col·laboració entre entitats per atendre millor el ciutadà. En el cas de l'atenció a la cronicitat hi ha" un abans i un després", segons ha dit. A nivell territorial, el gerent de la regió sanitària del Camp de Tarragona, Josep Mercadé, i el de les Terres de l'Ebre, Albert Gómez, han destacat la visió de conjunt de les dues regions que donen servei a 800.000 persones i el reforç de l'atenció primària, per fer-la més accessible al ciutadà i més coordinada amb l'atenció especialitzada.

Gastronomia Redacció Infocamp

Els sommeliers Sarah Jane Evans i Ferran Centelles tanquen l'Espai Priorat 2015

El qui va ser cap de sommeliers del restaurant El Bulli i la crítica i col·laboradora de la revista Decanter, la britànica Sarah Jane Evans, han tancat aquest dimecres la tercera edició d'Espai Priorat – Mostra Internacional de Vins de la DOQ Priorat amb un diàleg sobre les característiques, història i tendències de futur dels vins d'aquesta denominació d'origen. L'acte s'ha desenvolupat a la sala d'actes de la Cartoixa de Scala Dei, bressol històric dels vins de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat.

La darrera jornada d'Espai Priorat 2015 ha començat amb visites dels 70 convidats internacionals distribuïts en petits grups a les vinyes i cellers dels elaboradors prioratins inscrits a l'esdeveniment. Al migdia s'ha portat a terme l'acte de cloenda, amb una sessió acadèmica conduïda per Ferran Centelles i Sarah Jane Evans, els quals han conversat sobre l'evolució, les característiques del sòl i la viticultura i les possibilitats de futur que tenen els vins de la DOQ Priorat als quals els dos experts consideren com a vins de primer nivell mundial. El diàleg s'ha enriquit amb les intervencions d'alguns dels prescriptors internacionals assistents, com ara els crítics britànics Anthony Rose i Tim Atkin, el crític francès André Dominé o el suís Paolo Basso, qui va ser millor sommelier del món.

200 vins degustats

Durant l'Espai Priorat, els visitants internacionals han tingut l'oportunitat de conèixer i degustar uns 200 vins, que s'han repartit entre els 150 vins presentats al tast principal realitzat dimarts al refetor de la Cartoixa d'Scala Dei i els diferents àpats compartits amb els representants dels cellers.
De fet, aquest dimecres encara hi ha hagut temps per fer el dinar de cloenda, en el qual ha col·laborat el restaurant gironí El Celler de Can Roca amb les postres, obra de Jordi Roca, i on s'han continuat tastant vins dels diferents cellers de la DOQ Priorat. En els àpats d'aquests tres dies hi han presentat les seves creacions els xefs Matías Fernández (restaurant Quinoa de Falset), Pieter Truyts (restaurant Brots de Poboleda) i Marc Pi (Restaurant Amics de Gratallops, ubicat al celler Buil i Giné).

El president del Consell Regulador, Toni Alcover, ha valorat molt positivament el desenvolupament d'aquesta edició d'Espai Priorat i ha expressat el seu agraïment als visitants internacionals en nom de tots els agents que treballen i col·laboren amb la DOQ Priorat.

El Consell Regulador de la DOQ Priorat, conjuntament amb els cellers participants i amb el suport del programa d'internacionalització de la Unió Europea i l'INCAVI (Generalitat de Catalunya), ha tornat a unir esforços per fer possible un any més la reunió d'uns 70 experts internacionals procedents de països externs a la Unió Europea. Els experts han conegut en primera persona els vins, el terrer, les viles i els elaboradors que fan possible els vins de la DOQ Priorat.

Sommeliers vinguts de terres llunyanes

La principal novetat d'Espai Priorat ha estat el perfil dels convidats participants. Es tracta d'alguns dels sommeliers més prestigiosos dels països aliens a la UE, com ara Suïssa, Rússia, Noruega, EUA, Canadà, Mèxic, Brasil, Xina, Japó, Hong Kong, Taiwan, Corea del Sud, Singapur, Índia i Austràlia. Per altra banda, entre els diferents mitjans i assistents que han donat cobertura a aquest esdeveniment s'hi troben professionals procedents del Regne Unit, França, Itàlia, Holanda, Espanya o Catalunya‎.

Entre els assistents hi ha hagut sommeliers i responsables de compra de vins d'alguns dels establiments hotelers i de restauració més importants d'aquests països. D'aquesta manera, després del seu pas per Espai Priorat 2015, seran veritables coneixedors de la DOQ Priorat, dels seus vins i del seu territori d'origen, i faran extensible el coneixement adquirit als seus països d'origen.

Gastronomia Redacció Infocamp

La tercera Mostra Internacional de Vins de la DOQ Priorat, que se celebrarà del 25 al 27 de maig, reunirà 70 experts internacionals

Un total de 32 cellers de la DOQ Priorat participaran activament com a inscrits a la tercera edició d'Espai Priorat – Mostra Internacional de Vins de la DOQ Priorat, que es realitzarà del 25 al 27 de maig en aquesta regió vitivinícola. Els elaboradors de la DOQ Priorat faran d'amfitrions dels més de 70 visitants internacionals procedents principalment de països externs a la Unió Europea, en una iniciativa que s'ha consolidat com la principal experiència de promoció dels vins DOQ Priorat a escala internacional. En aquesta edició, el principal perfil professional a què s'adreça l'esdeveniment és el dels sommeliers de prestigi de països aliens a la UE.

A banda dels 32 cellers participants amb els seus vins i estands propis, en el tast principal del dia 26 de maig hi haurà un espai comú amb 30 vins presentats per una quinzena de cellers més de la DOQ Priorat disposats de manera que els convidats els puguin tastar.

El Consell Regulador de la DOQ Priorat, conjuntament amb els cellers participants i amb el suport del programa d'internacionalització de la Unió Europea i l'INCAVI (Generalitat de Catalunya), han decidit tornar a unir esforços per fer possible un any més la reunió d'uns 70 experts internacionals que viuran i descobriran en primera persona els vins, el terrer, les viles i els elaboradors que fan possible els vins de la Denominació d'Origen.

La principal novetat d'Espai Priorat 2015 és el perfil dels convidats que hi participaran: es tracta d'alguns dels sommeliers més prestigiosos dels països aliens a la UE, com ara Suïssa, Rússia, Noruega, EUA, Canadà, Mèxic, Brasil, Xina, Japó, Hong Kong, Taiwan, Corea del Sud, Singapur, Índia i Austràlia. Per altra banda, entre els diferents mitjans i assistents que donaran cobertura a aquest esdeveniment, s'hi troben professionals procedents del Regne Unit, França, Itàlia, Holanda, Espanya o Catalunya‎.

Entre els assistents hi haurà sommeliers i responsables de compra de vins d'alguns dels establiments hotelers i de restauració més importants d'aquests països. D'aquesta manera, després del seu pas per Espai Priorat 2015, seran veritables coneixedors de la DOQ Priorat, dels seus vins i del seu territori d'origen, i podran fer extensiu el coneixement adquirit als seus països d'origen i als seus entorns de treball.

Gastronomia Redacció Infocamp

La III Mostra Internacional dels Vins de la DOQ Priorat, que tindrà lloc del 25 al 27 de maig, aplegarà sommeliers i crítics de prestigi mundial

El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat ha confirmat la presència de 71 professionals d'arreu del món que, del 25 al 27 de maig, visitaran la comarca per obtenir un coneixement directe de la realitat vitivinícola, tot analitzant les vinyes, el paisatge i les viles del Priorat. Un total de 32 cellers elaboradors de la DOQ Priorat participaran a l'Espai Priorat, un esdeveniment pensat per promocionar els vins Priorat arreu del món i posicionar la marca entre les grans zones de reconegut prestigi internacional.

L'Espai Priorat 2015 presenta una sèrie de novetats en l'edició d'enguany, com la Sessió de Coneixement, que consistirà en un seminari durant el qual experts de la DOQ Priorat i ponents de prestigi internacional dialogaran amb els convidats per aprofundir en les característiques dels vins de la DOQ Priorat.

Un dels esdeveniments més importants serà el gran tast o 'showroom', que es durà a terme al refetor de la Cartoixa d'Scala Dei, on els convidats podran degustar tots els vins inscrits. La gran degustació es durà a terme el proper 26 de maig durant tot el matí, i permetrà als elaboradors del vi explicar amb tot detall les propietats dels seus vins i respondre els dubtes i consultes dels convidats internacionals.

Per últim, també destaca la visita a diferents vinyes i cellers de la comarca, on els convidats internacionals gaudiran de l'escenari natural on s'elabora el vi de la DOQ Priorat.

Experts d'arreu del món

Els experts que visitaran la DOQ Priorat, són principalment sommeliers d'hotels i restaurants d'alta qualitat, crítics de vins, responsables d'empreses distribuïdores de vins, Master of Wine's i Master Sommelier's. Destaca la presència del suís Paolo Basso (millor sommelier del món 2014), Luiz Horta (columnista de vins del diari brasiler 'O Globo'), Nadia Fournier (responsable de la guia de vins del líder al Quebec), Pascaline Lepeltier (UEA, una de les cinc millors sommeliers del món l'any 2011), Bernhard Brender (director general de l'Hotel Grand Hilton Seül) entre molts d'altres.

Els països representats a l'Espai Priorat seran: Suïssa, Rússia, Brasil, Canadà, Estats Units, Mèxic, Corea, Hong Kong, Índia, Japó, Singapur, Taiwan, Xina i Austràlia. Espai Priorat s'ha consolidat com la principal experiència de promoció dels vins DOQ Priorat a escala internacional.

Gastronomia Redacció Infocamp

El Tast de Cal Compte se celebrarà aquest diumenge 3 de maig (10:30h) a la casa pairal

La setena edició del Tast de Cal Compte tindrà lloc el proper diumenge 3 de maig, de 10.30 h a 14.00 h, a la casa pairal del segle XVIII de Torroja del Priorat. La jornada consistirà amb un tast de vins, d'olis i de pans ecològics. El preu és de 21 euros pel tast de vins, i 25 euros si s'inclou la degustació d'olis i pans ecològics. El tast destinarà un euro de cada inscripció a l'entitat Prioritat, que promou la candidatura de la comarca a Patrimoni Mundial de la Humanitat.

En total, set cellers de Torroja del Priorat donaran a conèixer els seus vins durant el tast: Celler Aixalà i Alcait, l'Infernal, En Números Vermells, Llicorella Vins, Mayol Viticultors, Terroir al Límit i Vins d'Alta Qualitat, a més de Cal Compte, que presentarà el seu vi PedraBlava.

Pel que fa al Tast d'Olis, es podran degustar els productes de Combier-Fischer-Gerin, Miró Cubells, Terroir al Límit, Pere Vallespí, La Boella, Germans Barbier i l'oli selecció 2014 de Cal Compte. En el cas dels pans ecològics, el tast serà gentilesa de Generació Forn Jordi Andreu.

Art per acompanyar el tast

Coincidint amb el Tast de Cal Compte, diversos artistes de la Galeria Antoni Pinyol de Reus mostraran les obres que tenen la vinya com a font d'inspiració. Hi haurà obres de José Carlos Balanza, Lluís Barba, Francisca Blázquez, Paco Celorrio, Uwe Geest, Enric Giralt, Daniel Leiva, Agustí, Penades i Lídia Pérez.

Gastronomia ACN

La iniciativa forma part de la campanya "Weine Aus Katalonien", impulsada per ACCIÓ

Vuit cellers catalans han presentat aquesta setmana a Hamburg els seus vins i caves davant una seixantena d'importadors, distribuïdors, restauradors i altres professionals del món del vi per introduir els seus productes o ampliar la seva xarxa comercial en aquest país. Són Celler 9+ (DO Tarragona); Can Feixes (DO Penedès); Coma d'en Bonet (DO Terra Alta); Mas Ramoneda (DO Costers del Segre); Més que paraules (DO Pla de Bages); Ronadelles (DO Montsant); Vega Aixalà (DO Conca de Barberà) i Vinya els Vilars (DO Costers del Segre). L'objectiu és que aquests contactes "vagin fructificant" i els vins catalans puguin penetrar en el mercat alemany, segons ha explicat Martí Adroher, director de l'oficina exterior d'ACCIÓ a Berlín.

La presentació s'ha fet en la segona sessió del programa Weine Aus Katalonien impulsat el 2014 per ACCIÓ, l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Ocupació, amb la col·laboració del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat a través de Prodeca i l'Incavi.

Martí Adroher, director de la oficina exterior d'ACCIÓ a Berlín, ha explicat que els cellers catalans que han vingut han contactat amb professionals "de primer nivell" i espera que els propers dies els contactes realitzats "vagin fructificant". En el mateix sentit, Adroher ha explicat que el Programa Weine Aus Katalonien vol "ajudar els seus participants a penetrar al mercat alemany i, alhora, posicionar Catalunya com a país productor de vins diferenciats i d'alta qualitat".

Els cellers que han participat a l'edició 2014-2015 del Weine Aus Katalonien són: Celler 9+ (Nou de Gaià) DO Tarragona; Can Feixes (Cabrera d'Anoia) DO Penedès; Coma d'en Bonet (Gandesa) DO Terra Alta; Mas Ramoneda (Artesa de Segre) DO Costers del Segre; Més que paraules (Fonollosa) DO Pla de Bages; Ronadelles (Cornudella de Montsant) DO Montsant; Vega Aixalà (Vilanova de Prades) DO Conca de Barberà; Vinya els Vilars (Arbeca) DO Costers del Segre.

Hamburg és la segona ciutat alemanya que acull el programa de presentació de vins i caves catalans després de la primera sessió que es va fer a Berlín el novembre de l'any passat i que ja ha suposat diversos acords per comercialitzar els productes catalans a Alemanya. La segona edició del programa Weine aus Katalonien començarà el mes d'agost d'enguany i les inscripcions estan obertes fins al 29 de maig.

Weine Aus Katalonien segueix el model del programa Catalan Wines USA que introdueix els cellers catalans als Estats Units i ha fet ja més de 15 sessions. Des que el 2010 es va posar en marxa Catalan Wines USA, dos de cada tres cellers participants han tancat acords amb els més de 5.500 professionals contactats pel programa.

Esports Redacció Infocamp

La caminada, que tindrà lloc aquest diumenge 26 d'abril, tindrà una distància de 52 km i durarà gairebé 15 hores

La 13a Caminada de Resistència Riudoms – La Mola – Riudoms, que tindrà lloc aquest diumenge 26 d'abril, començarà a les 06.30 h des de la plaça de l'Església de Riudoms. La caminada, que és una prova no competitiva de resistència per camins de muntanya, té previst completar el recorregut en menys de 15 hores, arribant com a límit màxim a les 21.00 h. Es tracta d'una prova puntuable per a la XVIII Copa Catalana de Caminades de Resistència de la FEEC, en la modalitat de Caminades de Resistència, que organitza el Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP).

Aquesta caminada és oberta a tothom, tant a socis d'entitats excursionistes amb llicència federativa com a les que no en tenen. El preu d'inscripció per a federats és: Socis del CERAP 14 euros, no socis del CERAP 18 euros. Per a no federats socis del CERAP el preu és de 24 euros, mentre que els no federats i no membres del CERAP hauran d'abonar 28 euros. Tot i que la prova comença a les 06.30 h, la concentració està prevista a les 05.30 h.

Pàgina 151 de 156

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

Segueix el nostre canal de Telegram 

Per rebre en temps real els titulars d'InfoCamp 

telegram1

Consentiment per al tractament de dades personals:

Iniciatives de comunicació del Camp de Tarragona S.L., és el Responsable del Tractament de les dades personals de l'Usuari i l'informa que aquestes dades seran tractades de conformitat amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 de 27 d'abril de 2016 (GDPR), per la qual cosa li facilita la següent informació del tractament:

Finalitat del tractament: Subscripció al butlletí informatiu.

Criteris de conservació de les dades: Es conservaran mentre hi hagi un interès mutu per mantenir la subscripció al bloc.

Comunicació de les dades: No es comunicaran les dades a tercers, excepte per obligació legal.

Drets que assisteixen a l'usuari: dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d'accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dret a presentar una reclamació davant l'Autoritat de Control (www.aepd.es) si considera que el tractament no s'ajusta a la normativa vigent.

Dades de contacte per exercir els seus drets: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

icona missatge de correu electrònic

Butlletí de titulars

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu:

Privacitat:
  •  
Consentiment per al tractament de dades personals:

Iniciatives de comunicació del Camp de Tarragona S.L., és el Responsable del Tractament de les dades personals de l'Usuari i l'informa que aquestes dades seran tractades de conformitat amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 de 27 d'abril de 2016 (GDPR), per la qual cosa li facilita la següent informació del tractament:

Finalitat del tractament: Subscripció al butlletí informatiu.

Criteris de conservació de les dades: Es conservaran mentre hi hagi un interès mutu per mantenir la subscripció al bloc.

Comunicació de les dades: No es comunicaran les dades a tercers, excepte per obligació legal.

Drets que assisteixen a l'usuari: dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d'accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dret a presentar una reclamació davant l'Autoritat de Control (www.aepd.es) si considera que el tractament no s'ajusta a la normativa vigent.

Dades de contacte per exercir els seus drets: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..