Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

InfoCamp | Arxiu de notícies del Priorat
Gastronomia Redacció Infocamp

La III Mostra Internacional dels Vins de la DOQ Priorat, que tindrà lloc del 25 al 27 de maig, aplegarà sommeliers i crítics de prestigi mundial

El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat ha confirmat la presència de 71 professionals d'arreu del món que, del 25 al 27 de maig, visitaran la comarca per obtenir un coneixement directe de la realitat vitivinícola, tot analitzant les vinyes, el paisatge i les viles del Priorat. Un total de 32 cellers elaboradors de la DOQ Priorat participaran a l'Espai Priorat, un esdeveniment pensat per promocionar els vins Priorat arreu del món i posicionar la marca entre les grans zones de reconegut prestigi internacional.

L'Espai Priorat 2015 presenta una sèrie de novetats en l'edició d'enguany, com la Sessió de Coneixement, que consistirà en un seminari durant el qual experts de la DOQ Priorat i ponents de prestigi internacional dialogaran amb els convidats per aprofundir en les característiques dels vins de la DOQ Priorat.

Un dels esdeveniments més importants serà el gran tast o 'showroom', que es durà a terme al refetor de la Cartoixa d'Scala Dei, on els convidats podran degustar tots els vins inscrits. La gran degustació es durà a terme el proper 26 de maig durant tot el matí, i permetrà als elaboradors del vi explicar amb tot detall les propietats dels seus vins i respondre els dubtes i consultes dels convidats internacionals.

Per últim, també destaca la visita a diferents vinyes i cellers de la comarca, on els convidats internacionals gaudiran de l'escenari natural on s'elabora el vi de la DOQ Priorat.

Experts d'arreu del món

Els experts que visitaran la DOQ Priorat, són principalment sommeliers d'hotels i restaurants d'alta qualitat, crítics de vins, responsables d'empreses distribuïdores de vins, Master of Wine's i Master Sommelier's. Destaca la presència del suís Paolo Basso (millor sommelier del món 2014), Luiz Horta (columnista de vins del diari brasiler 'O Globo'), Nadia Fournier (responsable de la guia de vins del líder al Quebec), Pascaline Lepeltier (UEA, una de les cinc millors sommeliers del món l'any 2011), Bernhard Brender (director general de l'Hotel Grand Hilton Seül) entre molts d'altres.

Els països representats a l'Espai Priorat seran: Suïssa, Rússia, Brasil, Canadà, Estats Units, Mèxic, Corea, Hong Kong, Índia, Japó, Singapur, Taiwan, Xina i Austràlia. Espai Priorat s'ha consolidat com la principal experiència de promoció dels vins DOQ Priorat a escala internacional.

Gastronomia Redacció Infocamp

El Tast de Cal Compte se celebrarà aquest diumenge 3 de maig (10:30h) a la casa pairal

La setena edició del Tast de Cal Compte tindrà lloc el proper diumenge 3 de maig, de 10.30 h a 14.00 h, a la casa pairal del segle XVIII de Torroja del Priorat. La jornada consistirà amb un tast de vins, d'olis i de pans ecològics. El preu és de 21 euros pel tast de vins, i 25 euros si s'inclou la degustació d'olis i pans ecològics. El tast destinarà un euro de cada inscripció a l'entitat Prioritat, que promou la candidatura de la comarca a Patrimoni Mundial de la Humanitat.

En total, set cellers de Torroja del Priorat donaran a conèixer els seus vins durant el tast: Celler Aixalà i Alcait, l'Infernal, En Números Vermells, Llicorella Vins, Mayol Viticultors, Terroir al Límit i Vins d'Alta Qualitat, a més de Cal Compte, que presentarà el seu vi PedraBlava.

Pel que fa al Tast d'Olis, es podran degustar els productes de Combier-Fischer-Gerin, Miró Cubells, Terroir al Límit, Pere Vallespí, La Boella, Germans Barbier i l'oli selecció 2014 de Cal Compte. En el cas dels pans ecològics, el tast serà gentilesa de Generació Forn Jordi Andreu.

Art per acompanyar el tast

Coincidint amb el Tast de Cal Compte, diversos artistes de la Galeria Antoni Pinyol de Reus mostraran les obres que tenen la vinya com a font d'inspiració. Hi haurà obres de José Carlos Balanza, Lluís Barba, Francisca Blázquez, Paco Celorrio, Uwe Geest, Enric Giralt, Daniel Leiva, Agustí, Penades i Lídia Pérez.

Gastronomia ACN

La iniciativa forma part de la campanya "Weine Aus Katalonien", impulsada per ACCIÓ

Vuit cellers catalans han presentat aquesta setmana a Hamburg els seus vins i caves davant una seixantena d'importadors, distribuïdors, restauradors i altres professionals del món del vi per introduir els seus productes o ampliar la seva xarxa comercial en aquest país. Són Celler 9+ (DO Tarragona); Can Feixes (DO Penedès); Coma d'en Bonet (DO Terra Alta); Mas Ramoneda (DO Costers del Segre); Més que paraules (DO Pla de Bages); Ronadelles (DO Montsant); Vega Aixalà (DO Conca de Barberà) i Vinya els Vilars (DO Costers del Segre). L'objectiu és que aquests contactes "vagin fructificant" i els vins catalans puguin penetrar en el mercat alemany, segons ha explicat Martí Adroher, director de l'oficina exterior d'ACCIÓ a Berlín.

La presentació s'ha fet en la segona sessió del programa Weine Aus Katalonien impulsat el 2014 per ACCIÓ, l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Ocupació, amb la col·laboració del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat a través de Prodeca i l'Incavi.

Martí Adroher, director de la oficina exterior d'ACCIÓ a Berlín, ha explicat que els cellers catalans que han vingut han contactat amb professionals "de primer nivell" i espera que els propers dies els contactes realitzats "vagin fructificant". En el mateix sentit, Adroher ha explicat que el Programa Weine Aus Katalonien vol "ajudar els seus participants a penetrar al mercat alemany i, alhora, posicionar Catalunya com a país productor de vins diferenciats i d'alta qualitat".

Els cellers que han participat a l'edició 2014-2015 del Weine Aus Katalonien són: Celler 9+ (Nou de Gaià) DO Tarragona; Can Feixes (Cabrera d'Anoia) DO Penedès; Coma d'en Bonet (Gandesa) DO Terra Alta; Mas Ramoneda (Artesa de Segre) DO Costers del Segre; Més que paraules (Fonollosa) DO Pla de Bages; Ronadelles (Cornudella de Montsant) DO Montsant; Vega Aixalà (Vilanova de Prades) DO Conca de Barberà; Vinya els Vilars (Arbeca) DO Costers del Segre.

Hamburg és la segona ciutat alemanya que acull el programa de presentació de vins i caves catalans després de la primera sessió que es va fer a Berlín el novembre de l'any passat i que ja ha suposat diversos acords per comercialitzar els productes catalans a Alemanya. La segona edició del programa Weine aus Katalonien començarà el mes d'agost d'enguany i les inscripcions estan obertes fins al 29 de maig.

Weine Aus Katalonien segueix el model del programa Catalan Wines USA que introdueix els cellers catalans als Estats Units i ha fet ja més de 15 sessions. Des que el 2010 es va posar en marxa Catalan Wines USA, dos de cada tres cellers participants han tancat acords amb els més de 5.500 professionals contactats pel programa.

Esports Redacció Infocamp

La caminada, que tindrà lloc aquest diumenge 26 d'abril, tindrà una distància de 52 km i durarà gairebé 15 hores

La 13a Caminada de Resistència Riudoms – La Mola – Riudoms, que tindrà lloc aquest diumenge 26 d'abril, començarà a les 06.30 h des de la plaça de l'Església de Riudoms. La caminada, que és una prova no competitiva de resistència per camins de muntanya, té previst completar el recorregut en menys de 15 hores, arribant com a límit màxim a les 21.00 h. Es tracta d'una prova puntuable per a la XVIII Copa Catalana de Caminades de Resistència de la FEEC, en la modalitat de Caminades de Resistència, que organitza el Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP).

Aquesta caminada és oberta a tothom, tant a socis d'entitats excursionistes amb llicència federativa com a les que no en tenen. El preu d'inscripció per a federats és: Socis del CERAP 14 euros, no socis del CERAP 18 euros. Per a no federats socis del CERAP el preu és de 24 euros, mentre que els no federats i no membres del CERAP hauran d'abonar 28 euros. Tot i que la prova comença a les 06.30 h, la concentració està prevista a les 05.30 h.

Gastronomia Redacció Infocamp

Durant la última sessió, que ha comptat amb la participació de reconeguts sommeliers, s'han tastat més de 40 vins

Un total de 40 vins negres de la DOQ Priorat s'han sotmès a tast aquest divendres 24 d'abril durant la segona i última jornada del Tast de Finques i Viles, una cita anual que es realitza a Scala Dei i que té com a objectiu estudiar la tipificació dels vins d'aquesta denominació d'origen i qualificar alguns dels vins que opten a categoria de Vins de Vila o Vins de Finca. Es tracta de dos segells que permeten a l'elaborador identificar els seus vins com a pertanyents a una zona o una vinya específica dins de la DOQ Priorat.

El Tast de Finques i Viles ha arribat enguany a la tretzena edició. El president del Consell Regulador, Toni Alcover, n'ha fet una valoració molt positiva: "Aquestes dues jornades d'autoconeixement aportaran noves dades a l'estudi que realitzem a llarg termini conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili, Vitec i INCAVI i que ens permet seguir definint els paràmetres que marquen la tipicitat i personalitat dels nostres vins". El responsable del Consell s'ha mostrat especialment impressionat per la qualitat i característiques dels vins negres de la collita 2013 que s'han tastat durant la sessió d'aquest divendres.

La presència de prestigiosos sommeliers

Entre els tastadors, a més d'elaboradors, enòlegs i tècnics vinculats a la DOQ Priorat, hi han participat com a convidats els reconeguts sommeliers David Seijas, Adolf Gómez i Sergi Figueras. Els experts han contribuït a l'obtenció de dades i informació emplenant les fitxes tècniques que serveixen com a pauta de treball en aquest tast a cegues supervisat per la universitat, el Parc Tecnològic del Vi - VITEC i l'INCAVI de la Generalitat de Catalunya, i que té la col·laboració de l'Escola d'Enologia de Falset.

El Tast consisteix en una gran prova de qualitat anual dels vins de la DOQ Priorat que edició rere edició contribueix a dibuixar un retrat cada cop més afinat de les propietats, semblances i diferències constants que es donen en els vins de les diverses zones d'aquesta regió vitivinícola.

En el tractament i anàlisi de resultats hi participa l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), de manera que aquest tast i els seus resultats compten amb l'aval científic i oficial que permet garantir-ne la fiabilitat. Els tècnics d'INCAVI, a més, col·laboren en el treball d'anàlisi i elaboració de 24 microvinificacions experimentals que es van sotmetre a tast durant la primera jornada celebrada el dijous 23 d'abril.

La DOQ Priorat és l'única denominació d'origen qualificada a Catalunya i una de les dues úniques amb aquest segell a l'Estat espanyol, d'acord amb els processos i sistemes de producció que se segueixen en aquesta regió vitivinícola.

Gastronomia Redacció Infocamp

Uns 40 tastadors, entre enòlegs i experts, tastaran els dies 23 i 24 abril els vins acabats de sortir de bóta sense saber d'on són ni a qui pertanyen
La DOQ Priorat realitza un any més una aturada en el camí per dedicar dues intenses jornades a l'autoconeixement a través del seu gran tast a cegues: el Tast de Finques i Viles, que es farà al Local Social d'Scala Dei i que enguany arriba a la tretzena edició. La primera jornada, el 23 d'abril, es dedicarà als vins blancs de la collita 2014 i la segona, el dia 24, als negres de la collita 2013 que optin a 'Finca' o 'Vila'. Entre els tastadors, han confirmat la seva participació els reconeguts sommeliers David Seijas i Adolf Gómez.

Es tracta d'una gran prova de qualitat anual dels vins de la DOQ Priorat que edició rere edició contribueix a dibuixar un retrat cada cop més afinat de les propietats, semblances i diferències constants que es donen en els vins de les diverses zones d'aquesta regió vitivinícola.

El Consell Regulador d'aquesta denominació d'origen, pionera en la realització d'aquest ambiciós estudi, ho té tot a punt perquè dijous que ve comenci, a 2/4 de deu del matí, el gran tast a cegues. El tast estarà coordinat pel degà de la Facultat d'Enologia de la URV, el doctor Joan Miquel Canals, i dirigit tècnicament per un equip del Parc Científic del Vi - VITEC, i es realitzarà amb el suport de l'Escola d'Enologia de Falset.

En el tractament i anàlisi de resultats també hi participa l'Institut Català de la Vinya i el Vi, INCAVI (Departament d'Agricultura), de manera que aquest tast i els seus resultats compten amb l'aval científic i oficial que permet garantir-ne la fiabilitat. Els tècnics d'INCAVI, a més, col·laboren en el treball d'anàlisi i elaboració de 24 microvinificacions experimentals que seran sotmeses a tast durant la primera jornada.

Sommeliers de prestigi

En aquesta edició 2015, el Tast de Finques i Viles tindrà com a convidats especials dos reconeguts sommeliers que han rebut un bon nombre de distincions durant la seva carrera professional. Un dels convidats és David Seijas, que va ser sommelier del restaurant El Bulli durant 13 anys i Nas d'Or l'any 2006, i que actualment segueix col·laborant amb la Fundació El Bulli.

L'altre és Adolf Gómez Afán, quel va guanyar els campionats de Catalunya i d'Espanya de sommeliers els anys 1998 i 2001 i que actualment és professor de Geografia Nacional sobre Vins del Diploma de Sommelier de l'Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona. Els dos professionals prendran part en el tast a cegues per aportar els seus coneixements a l'avaluació dels vins presentats a tast.

Com funciona el tast ?

Uns 40 tastadors, entre enòlegs i experts, tastaran durant dues jornades els vins acabats de sortir de bóta sense saber a quin elaborador pertanyen ni de quina vila provenen. Enguany serà el tercer any que s'inclouran en el tast vins blancs que opten a ser qualificats com a 'Vins de vila', en aquest cas de la collita 2014. Això serà a la primera jornada (23 d'abril), durant la qual també es tastaran el conjunt de 24 microvinificacions de garnatxa i de carinyena corresponents a les 12 zones de la DOQ PRIORAT (collita 2014).

Durant la segona jornada, el divendres 24 d'abril, se sotmetran al tast a cegues de qualificació els vins negres de l'anyada 2013 que optin a les categories de Finca o Vila.

Des de fa tretze edicions, el Tast de Finques i Viles forma part d'un ambiciós i pioner projecte del Consell Regulador de la DOQ Priorat, que conjuntament amb la URV, VITEC i INCAVI treballen per estudiar l'evolució i característiques dels vins del Priorat al llarg dels anys, de manera que es puguin identificar els trets diferenciadors d'aquests vins, especialment en allò relatiu a la seva procedència geogràfica dins el mateix territori de la DOQ Priorat.
Així, els tècnics que coordinen el Tast analitzen les constants que presenten els resultats de cada una d'aquestes proves anuals i les comparen de manera que s'han descrit algunes característiques específiques segons la zona de procedència del vi. Aquests resultats són molt útils per avalar científicament aquells vins que opten a identificar-se com a 'Vins de vila', és a dir, vins que en l'etiqueta identifiquen el seu nom amb la seva vila de procedència. De fet, el Consell Regulador, en el marc del projecte de zonificació de la DOQ Priorat, ha descrit un total de dotze zones.

Esports Redacció Infocamp

La marxa cicloesportiva, que tindrà lloc aquest dissabte 18 d'abril, recorrerà les carreteres del Baix Camp i el Priorat

El proper dissabte 18 d'abril, a partir de les 08:00 h, donarà el tret de sortida la marxa Canyon Cambrils Park, amb arribada i sortida al mateix Cambrils Park Resort. Els més de 1.300 ciclistes arribats de Catalunya, Espanya i altres països europeus homenatjaran l'ex ciclista professional Melcior Mauri, que encapçalarà la sortida. Els recorreguts es divideixen en un tram curt de 106 km amb 1.800 metres de desnivell positiu i un de llarg que completarà 184 km i 2.900 metres de desnivell positiu.

La Canyon Cambrils Park Costa Daurada és una marxa de ciclisme en carretera que està inscrita als calendaris de marxes de la FCC (Federació Catalana de Ciclisme), RFEC (Real Federación Española de Ciclismo) i UCI (Unió Ciclista Internacional).

El recorregut transcorre per les comarques del Baix Camp i del Priorat, amb unes carreteres molt agradables a tocar de les vinyes i cellers de la comarca i amb paisatges i vistes espectaculars de la Serra del Montsant.

Els dos principals objectius de La Cambrils Park Costa Daurada són posicionar-se com una gran marxa dins dels calendaris oficials de les diferents federacions i promocionar el territori de la Costa Daurada com una destinació turística de referència per a cicloturistes de tot el món.

Aquest any, a més, es compta amb l'impuls del Sponsor Canyon. La marca alemanya de bicicletes s'està convertint en un referent dins del mercat i equips professionals com el Katusha, on hi corren ciclistes de la talla del 'Purito' Rodríguez i Dani Moreno, entre altres. El principal al·licient de la marxa, però, serà l'homenatge al ciclista Melcior Mauri, campió de la Vuelta a España 1991.

Podeu consultar el recorregut i característiques de la prova a aquest enllaç.

Cultura Redacció Infocamp

La presentació tindrà lloc aquest divendres 17 d'abril al Centre de Lectura

Amb motiu del seu 30è aniversari, la revista 'Canya i Gram' es presentarà el proper divendres 17 d'abril, a les 19:30 h, a la sala d'actes del Centre de Lectura de Reus. A l'acte hi participaran el president del Centre d'Estudis del Masroig, el director del Museu Etnològic de Barcelona, Josep Fornés, i el director de Reus Digital, Marià Arbonès. Paral·lelament, també es presentarà l'exposició 'Les cançons de pandero'. En acabar l'acte, s'oferirà una degustació del vi 'Les Sorts Jove' del Celler El Masroig.

'Canya i Gram' és un butlletí del Masroig fundat l'any 1983 per una colla de joves del poble, que ha esdevingut una de les revistes locals més veteranes de les comarques tarragonines. En la publicació s'hi reflecteix el dia a dia del municipi, el seu passat i present, les seves manifestacions artístiques i les seves inquietuds.

Es tracta d'una revista de qualitat feta desinteressadament amb la col·laboració de gent de tota mena, col·laboradors fidels i esporàdics que han fet possible complir més de 30 anys. 'Canya i Gram' va rebre l'any 1993 el 1r Premi Ventura Gassol de la Diputació de Tarragona.

Les cançons de pandero

Coincidint amb l'aniversari de la revista, també es presentarà al Centre de Lectura de Reus la mostra itinerant 'Cançons de pandero'. L'exposició tracta sobre el pandero, un element de retrobament amb la tradició, de nova identitat, de recreació musical i social en les mans i les veus dels seus sonadors. Se'l fa sonar amb rigor musical i amb la frescor dels neòfits. En diversos museus hi ha panderos que són una joia, però sobretot se'l pot sentir bategar clar i català a les festes populars, a concerts i a trobades de taberna.

Patrimoni Josep Cartanyà

El govern espanyol decidirà a finals d'any si selecciona la candidatura prioratina per a presentar-la davant la UNESCO

L'Auditori del Departament de Cultura a Tarragona ha acollit aquest dimarts 14 d'abril la jornada 'La candidatura del Priorat a la UNESCO. La gestió turística dels paisatges', on s'ha presentat la candidatura del paisatge cultural agrícola del Priorat per a ser declarat Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Els impulsors de la candidatura - l'associació Prioritat, la Diputació de Tarragona i el Consell Comarcal del Priorat - aspiren a que aquest reconeixement arribi l'any 2017. La jornada ha servit per debatre sobre el model de gestió turística que ha de tenir la comarca, segons els valors que es defensen tant en la candidatura com en la Carta del Paisatge.

La candidatura del paisatge del Priorat forma part de la llista indicativa del Ministeri de Cultura per poder convertir-se en Patrimoni de la Humanitat. La coordinadora de Prioritat, Roser Vernet, ha explicat que s'està treballant per enllestir enguany el dossier que han de presentar a finals d'aquest any al govern espanyol, que només pot presentar davant la UNESCO una candidatura per any. En cas que l'Estat seleccioni la proposta prioratina, s'haurà d'esperar fins al 2016 per saber si opta o no a la Declaració, que es produiria el 2017.

Suport unànim a la candidatura

Durant la inauguració de l'acte, la diputada de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació de Tarragona, Núria Crivillé, ha destacat ''la importància de la gestió conjunta dels actius turístics i paisatgístics del Priorat, en base a un model integrador amb la participació d'administracions i particulars''. La diputada ha refermat el suport de la Diputació a la candidatura oficial, que s'està preparant i que suposarà un reconeixement a la singularitat i valor dels paisatges prioratins.

En la mateixa línia, el director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Anton Ballvé, ha manifestat que ''la candidatura suposa un repte perquè ens coneguin més enllà del nostre àmbit, arreu del món, i per fer possible això, cal donar a conèixer què som, on som i què tenim''.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, ha recordat que la candidatura va néixer el 2007 fruit d'una iniciativa de la societat civil, promoguda per l'associació Prioritat. A partir del 2010, el Consell Comarcal i la Diputació van sumar-se a la promoció conjunta de la candidatura.

Joan Carles Garcia ha destacat que ''la importància de la candidatura del Priorat està en el fet que combina els valors del paisatge, la cultura i el turisme amb un model econòmic propi i de creixement sostenible i respectuós amb el paisatge''. En aquest sentit, Garcia ha afirmat que la candidatura va totalment associada l'altre objectiu d'assolir una carta del paisatge europea ''i a la gestió dels valors del nostre paisatge''. El president comarcal també ha assenyalat que, independentment del resultat que s'obtingui, ''tota la feina feta fins ara ja ha servit per difondre els valors de la comarca i el territori ''.

Finalment, el president de l'associació Prioritat, Toni Alcover, ha destacat que l'experiència del Priorat ''és un exemple per als fòrums europeus que debaten sobre aquestes qüestions''. Alcover també ha volgut recordar que el Priorat, tot i recuperar la seva activitat i frenar la migració gràcies al boom del vi, ''seguim sent la comarca de Catalunya amb el PIB més baix i, per tant, iniciatives com aquesta suposen una necessitat''.

El model de gestió turística, a debat

La jornada, amb mig centenar d'assistents, s'ha iniciat amb la taula rodona 'Exemples de gestió turística en paisatges culturals i espais patrimonials', amb la participació del director de Civilscape, Dirk Gotzman; del director del Parc Nacional Cinque Terre, Matteo Perrone, i del doctor en Economia de la URV Antonio Paolo Russo, amb la presidenta del Col·legi de Periodistes a Tarragona, Sara Sans, com a moderadora. La següent taula rodona s'ha centrat en el model de turisme propi del Priorat en el marc de la candidatura i l'aposta pel paisatge, amb les intervencions del doctor en Economia Miquel Puig; del doctor en geografia de la URV i director del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci, Salvador Anton; de l'historiador i director de Tàrraco Viva, Magí Seritjol, i amb Montserrat Solà, del Parc Natural del Montsant, com a moderadora.

A l'acte han estat presents el directors territorials de Cultura i d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Jordi Agràs i Carme Mansilla, respectivament.

El valor d'un paisatge

El paisatge cultural agrícola del Priorat opta a ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Els valors excepcionals d'aquest mosaic paisatgístic ens narren la relació entre les persones i el seu entorn, des de fa milers d'anys i en un espai ben delimitat, que exemplifica una entesa entre un territori complex i una agricultura que l'ha modelat poc a poc.

Un paisatge que esdevé eix central d'un model territorial que al Priorat es va gestant des de fa anys. Un paisatge, amb els seus valors, que ofereix un atractiu que, des del Priorat, es vol compartir de manera que, entre els que l'habiten i els que el visiten, sigui gestionat amb garanties de preservar aquests valors i la seva identitat singular.

Dijous, 09 abril 2015 00:00

Falset promociona el seu llegat jueu

Patrimoni Alexandre Nadal

La presentació del llibre 'Els jueus catalans', divendres, i les visites guiades i teatralitzades al Call Jueu, dissabte, apropen el municipi a la cultura jueva

Els visitants s'endinsaran en els espais, la cultura i la gastronomia jueves amb tasts de vi kosher i un menú sefardí gràcies a les visites guiades i teatralitzades programades pel segon dissabte de cada mes pels principals carrers del Call Jueu de Falset. D'altra banda, Falset també acull aquest divendres 10 d'abril, a les 19:00 h, la presentació del llibre 'Els jueus catalans' de Manuel Forcano.

Les visites teatralitzades pel Call Jueu aniran a càrrec de 'La jueva de Tortosa', els tasts de vi kosher a càrrec del Celler de Capçanes i el menú sefardí està elaborat pel restaurant El Cairat. Les visites turístiques tindran lloc el segon dissabte de cada mes a les 19:00 h i tenen una durada d'una hora i mitja. Aquest mes d'abril, ja que la visita de les 19.00 hores està complerta se'n farà una altra a les 17:30 h. El lloc d'inici és al Portal dels Ferrets, on s'ubica l'Oficina de Turisme del Priorat i el preu de la visita, les degustacions i una entrada al Castell del Vi és de 15 euros. Els nens menors de 10 anys poden accedir gratuïtament. Si després de la visita es vol gaudir d'un sopar sefardí al restaurant El Cairat, el preu és de 45 euros.

La ruta està emmarcada en un paquet turístic que inclou l'estada als apartaments turístics Baronia-L'Escoleta, situats al bell mig del Call Jueu de Falset, en els quals els visitants s'allotgen envoltats de vestigis de la comunitat hebrea, un llegat conservat fins a dia d'avui.

Els jueus catalans

D'altra banda, aquest divendres 10 d'abril, a les 19:00 h, tindrà lloc la presentació del llibre 'Els jueus catalans' de Manuel Forcano a la Biblioteca Salvador Estrem i Fa. El llibre repassa la història dels jueus catalans, des de les primeres notícies fins a les comunitats jueves actuals. Un llibre per descobrir la vigència del llegat jueu a Catalunya, al llarg de la història fins a l'actualitat.

Manuel Forcano ha estat professor d'hebreu i d'Arameu a la Universitat de Barcelona i actualment és el director de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga Jordi Savall.

Gastronomia Redacció Infocamp

L'accés al recinte serà gratuït i es podrà adquirir un tiquet de 5 euros que inclou cinc degustacions de vi, una copa i una entrada a l'exposició 'Castell del Vi'

La 3a Fira de les Cooperatives tindrà lloc el proper dissabte 4 d'abril al Castell del Vi de Falset. La Fira estarà oberta d'11:00 a 14:00 h i de 17:00 a 21:00 h. L'accés a l'espai firal ubicat a l'antiga església romànica és gratuït i, durant tota la jornada, es podrà adquirir un tiquet per a fer cinc degustacions, una Copa Castell del Vi i una entrada a l'exposició permanent Castell del Vi, per un preu de cinc euros.

En aquesta edició s'han programat una sèrie d'actes complementaris com són els maridatges amb música, vins i olis de totes les cooperatives participants. Com en anteriors edicions, també s'informarà i es debatrà sobre un tema d'interès de la comarca. En aquest cas, es debatrà sobre el projecte impulsat des del Parc Natural de la Serra de Montsant per aconseguir l'acreditació internacional de la Carta Europa del Turisme Sostenible, com a nova eina pel desenvolupament social i econòmic de la comarca.

La Fira també disposarà d'un espai per als nens petits, on durant tota la jornada hi haurà un taller i activitats relacionades amb la cultura de l'oli.

Mobilitat Redacció Infocamp

S'ampliaran les freqüències de busos actuals, es coordinarà la xarxa de transport escolar amb la regular i es crearan nous serveis de transport

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat posarà en marxa un seguit de mesures per tal de millorar el transport públic al Priorat, després d'elaborar un estudi sobre la millora dels serveis públics de transport a la comarca.

Coordinació de la xarxa de transport escolar amb la regular

D'aquesta manera ,s'aprofitaran les places lliures dels serveis actuals existents per tal que els ciutadans del Priorat puguin fer ús també d'aquest servei de transport. Les línies de transport escolar existents són:

Ulldemolins - Cornudella de Montsant
Poboleda - Cornudella de Montsant
La Morera de Montsant - Cornudella de Montsant
La Vilella Alta – la Vilella Baixa
Els Guiamets - Capçanes - Marçà – Falset
Margalef - la Bisbal de Falset - Cabacés – Falset
Porrera - Pradell de la Teixeta – Falset
La Vilella Alta - Gratallops – Falset
Capafonts - Prades - Cornudella de Montsant

Nous serveis d'Autobusos

A partir del mes de maig, s'incrementarà en una expedició d'anada i una de tornada l'oferta de la línea entre Reus i Prades, passant per Cornudella de Montsant i Ulldemolins. D'aquesta manera, els estudiants que acaben a les 15:00 h a Reus, tindran una nova expedició a les 15.30 h per tornar al Priorat.

Durant el tercer quadrimestre de 2015 es posaran en marxa un paquet de mesures que inclouran l'increment d'expedicions que farà possible que diversos municipis del Priorat accedeixin a la capital comarcal amb transport públic. Els serveis previstos són:
Línia Falset – Móra d'Ebre (Hospital): Increment dels serveis actuals, que passen a ser quatre expedicions d'anada i quatre de tornada de dilluns a divendres feiners i dos d'anada i dos de tornada els dissabtes.

Línia la Figuera – Reus: Increment del servei actual de Falset a Reus, que passarà a tenir cinc busos d'anada i sis de tornada de dilluns a divendres feiners, i els dissabtes feiners en passarà a tenir tres d'anada i tres de tornada. Pel que fa el tram entre la Figuera i Falset també s'incrementen les expedicions, de manera que hi haurà dos autobusos d'anada i dos de tornada de dilluns a divendres feiners.

Línia la Figuera – Móra d'Ebre: Augmenten els dies de servei de la línea. Des d'ara, hi haurà un bus d'anada i un de tornada de dilluns a divendres.
Ulldemolins – Cornudella de Montsant – Porrera – Falset: Nou servei de transport a la demanda. Els usuaris disposaran d'un bus d'anada i un de tornada que connectarà els dimarts els municipis del nord del Priorat amb la capital comarcal, aprofitant el dia de mercat a Falset.

Gastronomia Redacció Infocamp

Una dotzena de cellers de la DOQ Priorat participaran el dissabte 4 d'abril a la cita

La sisena edició de 'Poboleda Vins' tindrà lloc el proper dissabte, 4 d'abril, a partir de les 10:30 h i fins a les 14:30 h, al Local Social La Closa de Poboleda. Els cellers de Poboleda, que organitzen aquesta mostra amb el suport del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat (DOQ Priorat), mantenen novament la fórmula de la mostra i degustació de vins i gastronomia de Poboleda amb un enfocament popular i familiar, de manera que hi puguin participar públics d'edats i perfils diferents.

Els productors d'aquesta vila presenten la cita com una oportunitat per conèixer les darreres novetats elaborades als cellers d'aquesta zona de la DOQ Priorat i poder-ne descobrir les particularitats i tipicitat.

Els cellers de Poboleda que han confirmat la seva participació a 'Poboleda Vins 2015' són els següents: Agrícola de Poboleda, Celler Burgos Porta, Genium Celler, Celler Hidalgo Albert, Celler Jordi Domènech, Celler Mas de les Pereres, Celler Mas d'en Just, Celler Mas Doix, Celler Mas la Mola, Celler Pahí, Celler Tane Vins i Celler Terres de Vidalba.

Aquesta és la primera mostra i degustació de vins dedicada en exclusiva als vins de la DOQ Priorat que s'organitza aquest any a les viles d'aquesta regió vitivinícola. La resta de cites es poden trobar també a la Guia d'Activitats 2015, editada pel Consell Regulador, que es pot consultar al web www.doqpriorat.org.

Gastronomia Redacció Infocamp

Les activitats es completen amb una gimcana familiar per descobrir la comarca

L'empresa Priorat Natur, ha organitzat una sèrie d'activitats per aquesta Setmana Santa en la que l'oli i el vi de la comarca en seran els protagonistes. El ventall d'activitats s'iniciarà amb una gimcana familiar orientada a descobrir Falset i la comarca del Priorat d'una manera ben divertida, per a totes les edats i de manera gratuïta. Els que aconsegueixin finalitzar la prova seran obsequiats amb un premi.

Priorat Natur també ha organitzat l'Activitat de l'Oli, que consistirà en fer un tast d'oli guiat de forma amena i divertida. L'activitat va orientada a descobrir com es tasta l'oli, quines són les diferències entre tipus d'oli i tindrà lloc dijous, divendres, dissabte i diumenge a les 11;00 h, 12;00 h, 13:00 h, 16:00 h i 17:00 h.

Per últim, l'empresa també promou l'Activitat del Vi, on es presentaran els cellers de la D.O.Q. Priorat i D.O. Montsant, i es tastaran els seus vins. El divendres 3 d'abril, a les 18:00 h, es durà a terme la presentació i el tast de vins del celler Capafons-Ossó (un celler amb una llarga trajectòria a la comarca), de la mà del seu propietari i enòleg Francesc Xavier. La presentació anirà encaminada a descobrir les diferències entre les denominacions d'origen Montsant i Priorat. La inscripció val 5 euros i es prega la prèvia inscripció.

L'endemà dissabte 4 d'abril, a les 18;00 h , es farà la presentació i el tast de vins del celler Clos93, per part de Josep María i Rubén, un dels seus propietaris, que abordarà la història i la passió que ha fet possible la creació d'aquest celler i permetrà descobrir els seus vins i olis. El preu d'aquesta segona activitat també és de 5 euros i és necessària la inscripció prèvia.

Per a la inscripció i més informació, cal adreçar-se a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o bé trucar al 977 830 885.

Pàgina 147 de 151

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

BANER PE21 300x250pxAdvertisement

Segueix el nostre canal de Telegram 

Per rebre en temps real els titulars d'InfoCamp 

telegram1

Consentiment per al tractament de dades personals:

Iniciatives de comunicació del Camp de Tarragona S.L., és el Responsable del Tractament de les dades personals de l'Usuari i l'informa que aquestes dades seran tractades de conformitat amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 de 27 d'abril de 2016 (GDPR), per la qual cosa li facilita la següent informació del tractament:

Finalitat del tractament: Subscripció al butlletí informatiu.

Criteris de conservació de les dades: Es conservaran mentre hi hagi un interès mutu per mantenir la subscripció al bloc.

Comunicació de les dades: No es comunicaran les dades a tercers, excepte per obligació legal.

Drets que assisteixen a l'usuari: dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d'accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dret a presentar una reclamació davant l'Autoritat de Control (www.aepd.es) si considera que el tractament no s'ajusta a la normativa vigent.

Dades de contacte per exercir els seus drets: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

icona missatge de correu electrònic

Butlletí de titulars

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu:

Privacitat:
  •  
Consentiment per al tractament de dades personals:

Iniciatives de comunicació del Camp de Tarragona S.L., és el Responsable del Tractament de les dades personals de l'Usuari i l'informa que aquestes dades seran tractades de conformitat amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 de 27 d'abril de 2016 (GDPR), per la qual cosa li facilita la següent informació del tractament:

Finalitat del tractament: Subscripció al butlletí informatiu.

Criteris de conservació de les dades: Es conservaran mentre hi hagi un interès mutu per mantenir la subscripció al bloc.

Comunicació de les dades: No es comunicaran les dades a tercers, excepte per obligació legal.

Drets que assisteixen a l'usuari: dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d'accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dret a presentar una reclamació davant l'Autoritat de Control (www.aepd.es) si considera que el tractament no s'ajusta a la normativa vigent.

Dades de contacte per exercir els seus drets: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..