Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L’església d’Ulldemolins compta amb un nou coronament del campanar

El nou projecte pretén donar unitat al conjunt arquitectònic i evitar les entrades d’aigua

L'església parroquial de Sant Jaume Apòstol d’Ulldemolins ja llueix una nova cúpula. L'església parroquial de Sant Jaume Apòstol d’Ulldemolins ja llueix una nova cúpula. CEDIDA.
Patrimoni Redacció Infocamp
Dilluns, 19 Desembre 2016 18:54

L’església parroquial d’Ulldemolins, al Priorat, llueix des de fa uns dies el nou coronament del campanar. Al llarg del temps aquesta part de la façana ha comptat amb diverses reconstruccions a causa de l’impacte de diversos llamps i la restauració de l’Església i consolidació dels seus fonaments, entre els anys 1983 i 2002.

Des de l'any 1993 fins el 2015, al campanar hi havia un cupulí, projectat per l'arquitecte Xavier Climent però l'entrada d’aigua i el fort vent van provocar que amb el temps es fes malbé. Per aquest motiu s’ha realitzat un nou projecte que respon a tres objectius: donar unitat al conjunt recuperant la volumetria original; fer una estructura lleugera per tal de no afectar l’estabilitat del campanar i evitar l'entrada d'aigua per no fer malbé la construcció existent i millorar la conservació dels elements.

El nou coronament, projectat per l’arquitecta Emilia Juan-Dalac, presenta una cúpula de forma semiesfèrica, amb lluentó i creu, per tal d'aconseguir la volumetria original dissenyada per Mn. Jaume Amigó a finals del segle XVI. En cap moment s’ha pretès la restitució del seu aspecte original amb el sistema constructiu i materials de l'època.

La cúpula, d’estructura metàl·lica de vuit tubs corbats i cobriment mitjançant xapa de zinc, té un diàmetre de 5,60 m i una alçada total de 4,50 m. Per tal d'evitar el contacte visual amb el monument original i diferenciar l'actuació amb respecte, la cúpula queda separada uns centímetres del cos cilíndric existent, deixant clara la bellesa actual del campanar, que sense cúpula, es una realitat amb valor arquitectònic d'estil propi.

Església renaixentista

L'església parroquial de Sant Jaume Apòstol és una obra del més pur estil renaixentista, projectada per Mn. Jaume Amigó, fill d’Ulldemolins, sota la direcció de Pere Blai entre els anys 1584 i 1590. La façana, feta de carreus encoixinats als angles, té al centre la portada monumental i a l'esquerra s'alça el campanar.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: