Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Valls recuperarà la muralla medieval de Sant Francesc gràcies als fons europeus

El projecte presentat per l'Ajuntament rebrà prop de 2,8 MEUR dels Next Generation i és la segona gran actuació de la recuperació de les antigues muralles

Render de la futura remodelació de l'àmbit a tocar de la Font de Sant Sebastià, al Centre Històric de Valls Render de la futura remodelació de l'àmbit a tocar de la Font de Sant Sebastià, al Centre Històric de Valls AJUNTAMENT DE VALLS
Patrimoni Redacció Infocamp
Dimarts, 09 Juliol 2024 13:39

El projecte de recuperació de l'antiga muralla medieval de Sant Francesc de Valls ha aconseguit ser inclòs al Programa de Millora de la Competitivitat i la Dinamització del Patrimoni Històric que promou el Ministeri d'Indústria i Turisme amb finançament dels fons europeus Next Generation. El projecte presentat per l'Ajuntament de Valls rebrà 2.793.000 euros dels fons estructurals europeus que permetran finançar la primera fase del projecte a la muralla de Sant Francesc.

Horitzó: 2026

L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, s'ha mostrat molt satisfeta per l'anunci i ha posat en valor "l'esforç" efectuat per aconseguir inversions al Centre Històric. Farré preveu que el mes de setembre s'aprovi ja el projecte executiu de les arquitectes Marta Milà i Anna Ibarz, guanyadores del concurs d'arquitectura convocat per l'Ajuntament per a la recuperació i urbanització de la muralla de Sant Francesc. Després el projecte passarà a Patrimoni de Tarragona i, a finals d'aquest 2024, es licitaran les obres que es preveu que comencin a principis de 2025 en una actuació que es completaria durant el primer semestre de 2026.

L'actuació a Sant Francesc és el tercer projecte al Centre Històric que l'Ajuntament aconsegueix finançar amb fons estructurals de la Unió Europea, després de les obres en edificis històrics com Ca Xapes com a seu de la Llar del Jubilat o la futura rehabilitació de Ca Padró, que acollirà l'Escola Municipal de Música Robert Gerhard al bell mig del nucli antic. Dolors Farré ha destacat que l'Ajuntament de Valls està mobilitzant inversions al Centre Històric per un valor global de 13 milions d'euros, dels quals, més de la meitat  -7 milions- han obtingut finançament extern.

Per contra, l'alcaldessa ha lamentat que,la Generalitat de Catalunya no hagi selecionat el projecte del Centre Històric per a la nova convocatòria 'Barris en projecte': "No entenem que ens hagin dexita fora", ha reblat.

Un nou espai urbà al Centre Històric

L'alcaldessa també ha remarcat que el projecte a la muralla de Sant Francesc, a més de la importància de rehabilitar la muralla medieval del segle XIV amagada ara a l'interior d'edificis, s'aprofitarà l'enderroc d'aquestes construccions per dotar aquesta zona del centre històric d'un nou espai de valor patrimonial, cívic i paisatgístic, amb un passeig arbrat i alhora obert al veïnat. D'aquesta manera, es generarà un passeig a la zona que en l'actualitat ocupen les cases, que comunicarà amb el carrer de Sant Francesc en un espai que presidiria la muralla medieval rehabilitada.

font Sant Sebastia Valls

Làmbit de la zona de la Font de Sant Sebastià formarà part del projecte de recuperació (J.Cartanyà)

L'actuació 

La regidora d'Urbanisme i del Centre Històric, Sònia Roca, ha detallat com serà la recuperació de la muralla. Roca ha dit que s'evitarà falsos històrics i així, a les zones on es conserven vestigis de les torres medievals, s'optarà "per reintegrar-les volumètricament mitjançant una estructura metàl·lica que permetrà visualitzar quina era la seva alçada original". En canvi, pel que fa a la restauració del pany de muralla, es restauraran els vestigis que afloren regularitzant-ne el coronament, exposant les ferides i traces del pas del temps, consolidant les reparacions i cegant les obertures del s.XIV però deixant obertes les de segles posteriors. 

La urbanització de l'espai comunicarà a més amb el carrer de Sant Francesc en diversos punts, per sota de la muralla medieval restaurada, permetent el pas de vianants d'una zona a l'altra. En concret, l'actuació es planteja en un tram de muralla, ocult a l'interior de les cases, però dels més ben conservats de la ciutat i inclou les restes, de com a mínim, dues torres de defensa.

La fase que s'executarà ara inclou dos trams: en primer lloc, l'àmbit a tocar de la Font de Sant Sebastià i els habitatges situats al números 82 i 84 i, en segon terme, el tram que va entre el Portal de Llobets a la plaça de Sant Francesc i el número 102 del carrer de Sant Francesc. En total, l'àmbit d'actuació màxim s'ha quantificat en més de 1.100 m2, amb una longitud de 140 metres.

Dolors Farré Portal de Llobets

L'alcaldessa Dolors Farré i la regidora Sònia Roca observen el Portal de Llobets, inclòs en el projecte de recuperació (J.Cartanyà)

La muralla de Sant Francesc de Valls

La coneguda com a muralla de Sant Francesc es va construir entre els anys 1373 i 1377, coincidint amb els treballs de fortificació de la totalitat de la vila que va ordenar el rei Pere III el Cerimoniós en plena guerra amb Castella. Era una de les portes principals d'entrada a Valls, ja que el portal de Llobets, ubicat a l'actual plaça de Sant Francesc, connectava la vila medieval amb l'antic camí de Vilafranca i de Barcelona. Com a la resta de les muralles de la ciutat, la de Sant Francesc tenia uns 7,5 metres d'alçada des de la base fins al coronament dels merlets i diverses torres d'entre 11 i 13 metres d'alt. A banda de la torre del portal de Berenguer de Llobets, els estudis realitzats l'any 2018 van constatar l'existència d'una segona torre de defensa situada uns metres més a l'oest (carrer de Sant Francesc, núm. 102). Es tractaria de la coneguda com a Torre Cega per la seva posició en angle. A banda de les torres medievals, s'han trobat també vestigis importants de panys de muralla. Per exemple, en alguns punts, s'han descobert restes de fortificació que arriben gairebé als 7 metres d'alt, com és el cas de la casa del carrer Sant Francesc 112, però s'ha de destacar que en bona part de les cases s'han trobat vestigis de pany de mur que poden oscil·lar entre els 4 i 2 metres d'alçada.

Les muralles medievals de Valls, declarades Bé Cultural d'Interès Nacional, cobrien un perímetre de més d'1,4 quilòmetres de longitud, amb 32 torres de defensa i 5 portals d'entrada que connectaven amb els principals camins i rutes. En els darrers anys s'han realitzat diferents estudis arqueològics i històrics que han anat posant al descobert portals, torres, fossats i panys de muralla de maçoneria i tapia, en diverses zones del Centre Històric de la ciutat. S'han dut a terme un seguit d'estudis arqueològics i històrics, per tal de fer aflorar aquestes restes medievals i tenir coneixement precís de quins són els elements que cal preservar, tot integrant-los en una proposta que s'adeqüi a la trama urbana de l'entorn. Amb aquests coneixements, l'Ajuntament ha iniciat les tasques per a la recuperació, consolidació, reinterpretació i urbanització de varis trams d'aquest element patrimonial. La primera de les grans actuacions és la que es va executar a la muralla de Sant Antoni, en el tram situat a tocar del Portal Nou, entre els carrers del Mur i Tomàs Caylà, amb una inversió de 428.000 euros finançats per l'Ajuntament, pel Departament de Cultura de la Generalitat i per la línia de subvencions de l'1,5% Cultural del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

DIPU ENPREN2 GIF digitalAdvertisement
No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: