Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Nous descobriments a les excavacions a la ciutat ibèrica del Vilar a Valls

En la tercera campanya a l'assentament s’ha descobert un segon carrer, dues sitges d’emmagatzematge i un barri amb més de 16 cases

Imatge dels treballs de la tercera campanya arqueològica a l’assentament ibèric del Vilar, a Valls Imatge dels treballs de la tercera campanya arqueològica a l’assentament ibèric del Vilar, a Valls PROMAC - UNIVERSITAT DE BARCELONA
Patrimoni Redacció Infocamp
Dilluns, 22 Mai 2023 22:04

El passat 7 d’abril va finalitzar la tercera campanya arqueològica a l’assentament ibèric del Vilar, a Valls, una ciutat ibèrica de més de 6 hectàrees protegida per una muralla de 8 metres d’amplada i un fossat de 5 metres de profunditat i 14 metres d’amplada, segons informa el Grup de recerca PROMAC de la Universitat de Barcelona.

Durant la campanya de 2022 es van excavar els nivells d’incendi i destrucció de dues cases, amb la troballa de projectils de pedra de balista, probablement llançats per l’exèrcit cartaginès d’Anníbal Barca durant l’estiu de l’any 218 aC.

Nous descobriments

Enguany s’han documentat els nivells més antics d’aquestes cases, datats en els segles V-IV aC. Igualment s’ha descobert un segon carrer, també de 6 metres d’amplada, amb una pavimentació excepcionalment ben conservada, i on s’han localitzat dues sitges d’emmagatzematge, però buides i encara cobertes amb la seva tapadora, una llosa de pedra circular. Entre els dos carrers identificats fins ara s’ha pogut delimitar una barri amb més de 16 cases.

Finalment, un sondeig realitzat a l’extrem nord-est del solar ha permès identificar com la muralla i els recintes que se l’hi adossen s’estenen en direcció est, en direcció al barranc del Catllar, cosa que augmentaria la superfície de la ciutat fins a les 7-8 hectàrees. Amb aquestes darreres intervencions, la superfície descoberta de l’assentament assoleix els 2.000 m2, a tot estirar un 3% de la superfície total de la ciutat.

El Vilar, possible capital important dels cessetans

Les enormes dimensions i les característiques particulars del sistema defensiu, la gran extensió del nucli urbà, la troballa d’inscripcions ibèriques sobre làmines de plom, l’entitat dels carrers, les grans dimensions de les cases, o el fet d’haver estat atacada i destruïda en el marc de la Segona Guerra Púnica, fan de la ciutat ibèrica del Vilar "una ferma candidata per a ser una capital important dels cessetans, tal vegada l’antiga Kissa mencionada a les fonts escrites", segons el PROMAC.

Vídeo de la tercera campanya a l'assentament ibèric del Vilar

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: