Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tarragona ha injectat aquest mandat més de 8 MEUR per al patrimoni de la ciutat

Pinedo: “En aquests quatre anys hem sabut fer bé el més necessari, que era invertir en manteniment i conservació dels nostres monuments”

El conseller de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, ha fet balanç dels seus quatre anys al davant de l'àrea El conseller de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, ha fet balanç dels seus quatre anys al davant de l'àrea AJUNTAMENT DE TARRAGONA
Patrimoni Redacció Infocamp
Dilluns, 27 Març 2023 21:47

El conseller de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, ha fet balanç dels seus quatre anys al davant de l'àrea. La conselleria en els darrers quatre anys, “ha aconseguit generar una important llista de projectes que requerien de manteniment, restauració i consolidació” dels principals monuments Patrimoni Mundial de la UNESCO de la ciutat, “projectes que han tirat endavant i en alguns casos fins i tot s’han resolt; d’altres que estan en marxa i altres encarrilats, per al seu bon desenvolupament final” ha volgut expressar avui en roda de premsa el conseller Pinedo, qui també ha descat "la importància d’un nou gir que ja va esdevenir només començar la legislatura, com és la implicació i el treball transversal i compromès amb d’altres administracions" i que en quatre anys Patrimoni ha rebut una injecció de més de 8 milions d’euros en total.

En resum, Pinedo ha destacat "estic molt satisfet i agraït a l'equip de Patrimoni, del full de ruta que hem engegat als monuments de la ciutat, tot i que ens ha quedat molta feina per fer".

Així doncs el desembre de 2019 l’Ajuntament ja signava amb el Departament de Cultura de la Generalitat, un acord per tal d’aportar 100.000€ anuals durant els següents quatre anys a la ciutat, per a la preservació dels elements Patrimoni Mundial i el desenvolupament d’actuacions previstes com el pla director de Muralla, l’Amfiteatre o d’altres. Així mateix es va acordar dur a terme reunions periòdiques tan amb la Generalitat com amb d’altres administracions i ens del sector.

Aquest compromís s’ha materialitzat amb 400.000€ aportats pel govern; així com 3M€ a càrrec del Minsiteri d’Indústria, comerç i turisme per al futur Parc Arqueològic al Fòrum de la Colònia i 700.000€ per Ca l’Agapito. Per la seva banda, la Generalitat també ha aportat 50.000€ per al Pla director de l’Amfiteatre i gairebé 220.000€ en subvencions a finançar com la redacció del projecte de les façanes del Pretori i la volta del sarcòfag, entre d’altres.

També cal tenir en compte la col·laboració municipal amb d’altres projectes de caràcter privat o d’altres insitutcions, com es el cas de l’aportació a l’ICAC per a les excavacions a la Catedral o la capella de Santa Tecla la Vella, entre d’altres.

Així doncs a aquests gairebé 5M€ invertits en Patrimoni per part d’altres administracions, cal sumar-hi els gairebé 3M€ de pressupost municipal que s’han executat en conservació i manteniment d’aquests projectes esmentats i d’altres que enumerem a continuació.

Amfiteatre

El passat mes de febrer van finalitzar els treballs d’emergència de desmuntatge de les grades del monument, després de 6 mesos d’intervenció. El pas següent, anunciat pel conseller Pinedo en roda de premsa, serà el de “protegir la mitja cavea i reconduir les aigües lluny del monument per evitar nous problemes de degradació d’aquesta part”.

A partir d’ara s’està treballant en el Pla Director, per tal d’establir l’estat actual de tot el monument i plantejar les línies de futur. Aquest vol ser un document estratègic molt complert, que detallarà, entre d’altres, les futures excavacions i estudis arqueològics; la museïtzació; els accessos i el plantejament urbanístic de l’entorn. Per aquest nou projecte es compta amb un pressupost de 60.000€.

Anterior al desmuntatge de la suma cavea, en aquest mateix mandat, s’han dut a terme importants treballs de manteniment com l’arranjament del pas de l’aigua per evitar filtracions i la consolidació de parts del monument que estaven en mal estat, com la part de grada original. La despesa en manteniment de l'Amfiteatre aquests quatre anys ha estat d'uns 500.000€

Muralles

S’ha dut a terme un extens programa de prevenció i manteniment, per a l’observació permanent de l’estat de la muralla, per anticipar-se les anomalies de comportament dels murs i crear solucions, abans que es malmeti més o caigui la pedra. Entre els anys 2021 i 2022 es van fer els trams de la part mes propera al Portal del Roser i enguany la resta: des del Fortí Negre fins al Passeig. Aqeust projecte ha comptat amb un pressupost de 220.000€.

Fòrum de la Colònia

En el marc dels ajuts europeus Next Generation, l’Ajuntament de Tarragona va rebre 3 M€ del Pla Impulsa Patrimonio per al projecte de rehabilitació i millora de l’accessibilitat del Fòrum de la Colònia, que ara ha engegat amb la posada en marxa del Procés Participatiu. El futur Parq Fòrum, vol ser un un espai obert als veïns i veïnes, a través d’una recuperació digna del monument, que es pugui entendre la importància que va tenir en època romana. El projecte comporta una millora en accessibilitat i museïtzació, però abans cal dur a terme aquesta diagnosi participativa que s’ha engegat.

Fortí de Sant Jordi

El projecte d’arranjament del fortí de Sant Jordi, ubicat al Passeig Rafael Casanova, ja compta amb la redacció i ara s’ha licitat la part de l’execució. Contempla l’adequació dels espais principals del monument com són l’accés exterior amb la rampa i el pont; el pati d’armes i el pas de ronda. “L’objectiu principal d’aquest arranjament és el de posar en valor l’edifici i fer-ne un ús públic com a mirador de la ciutat i de la franja litoral de la ciutat” explica el conseller de Patrimoni, i afegeix “obrim un nou espai a la ciutat, amb múltiples usos a l’aire lliure”. El projecte té un cost de 252.000€. aproximadament.

Pretori

En procés, la restauració de la sala del sarcòfag de la torre del Pretori. Seran 269.000 euros per a recuperar una de les sales més icòniques de la torre romana. El projecte el treballem des de 2022 i pretén garantir la conservació de l'espai i tornar-lo a obrir.

Actualment està pendent d'adjudicació l'actuació a les façanes del Pretori. Son 800.000 euros per al projecte bàsic i executiu de recuperació, consolidació i restauració de les façanes nord, est i oest de la Torre del Pretori que comportaran una millora substancial del monument Patrimoni Mundial. Des de la Plaça del Rei s’instal·larà, en diferents fases, una bastida en cada cas per tal de recuperar el monument, tenint en compte totes les fases històriques en què està construït i les patologies constructives que pateix, en cada cas.

Antiga Audència

Un dels espais més visitats pels turistes és la maqueta romana i la seu que l’acull que a hores d’ara és l’Antiga Audiència. Davant la necessitat de fer també més entenedor aquest equipament i la Torre dels Advocats, on hi ha la maqueta, aquest mes de gener s’ha dut a terme una petita intervenció enderrocant un envà d’època contemporània que separava el vestíbul de l’edifici amb la Torre i que conté una de les escalinates romanes millors conservades del món i que fins ara només es podien veure des del carrer dels Ferrers, després de la seva restauració l’any 2021.

Porta Tàrraco

Inaugurada la primera part del projecte Porta Tàrraco, aquesta setmana amb la reobertura de la Volta del Pallol. Aquest és un nou espai interactiu que representa la nova porta d’entrada del visitant a la antiga Tàrraco. Es tracta d’un videomapatge ubicat dins la volta i acompanyat de la gran maqueta romana, que torna al seu lloc original. Els treballs han estat duts a terme, d’una banda per l’empresa Vadexpo com a autors del guionatge, documentació i treballs previs, i d’altra banda, per l’empresa Wasabi Produccions, qui van guanyar el concurs de software i hardware per al muntatge final. Aquesta instal·lació s’ha pogut dur a terme després de la restauració de la volta, inclosa dins del projecte de rehabilitació estructural de Ca l’Agapito.

El projecte Porta Tàrraco sorgeix de la necessitat de millorar la conservació i difusió dels elements patrimonials de Tàrraco, inclosos majoritàriament en la Declaració de Tàrraco Patrimoni Mundial de la Humanitat, i així com per a un millor coneixement i estima dels tarragonins i tarragonines i de les persones que ens visiten.

Aquest projecte s’ha dut a terme des del principi amb la col·laboració entre les Conselleries de Turisme i Patrimoni de l’Ajuntament, així com també amb les diferents administracions. D’una banda, el projecte de rehabilitació de la volta i façana de l’Antic Beateri (Ca l’Agapito), que ha comptat amb una aportació del Ministeri de Foment a través de l’1,5% cultural i que de pressupost total arriba al 1,1M€ i de l’altra banda, la futura oficina de Turisme ubicada a l'Antigua Audiència i la guingueta del Camp de Mart, actualment en procés i que comptem amb la col·laboració amb el Departament de Turisme de la Generalitat de Catalunya.

Pont del Diable 

Des de 2020 la conselleria de Patrimoni treballa en un projecte per a restaurar l’specus del Pont del Diable (el pas per dalt del Pont) i protegir el monument dels efectes de l'aigua de pluja. Amb el temps i el pas no només de vianants, sinó sovint també de ciclistes i malauradament algun acte vandàlic, requreix d’un projecte de protecció i restauració perquè no es malmeti més.

Altres intervencions

Durant aquests 4 anys també s'ha finalitzat l'obra de les grades de la Plaça dels Sedassos, que ha costat 320.000€ i que ha suposat fer una barana accessible i alhora compatible amb la legislació actual. També s'ha arranjat part del Teatre Metropol, posant al dia elements històrics de Josep Maria Jujol amb una inversió de 250.000€.

Nova museïtzació i programació 

La conselleria de Patrimoni ha dut a terme la implantació del projecte de renovació de la imatge i contingut de la senyalització a tots els monuments i racons de la ciutat on s’hagi de senyalitzar un d’aqeusts elements. La senyalització es completament nova i pretén fer més entenedor allò que es visita, així com més actualitzat en el temps. Fins ara s’han presentat tòtems, plaques i plafons informatius, així com les noves marques d’Empremtes del Passat en 22 establiments.

El que resta d’aquest gran projecte es una última fase, encara en procés de contractació, que hem pogut veure avui i que incorpora, a més d’informació escrita, amb 22 il·lustracions que recreen com era aquell monument en origen, fetes per l'empresa Alademosca i que se sumen a la feina d'Opisso en 35 plafons nous que estan en procés de fabricació. En aquest sentit, els podrem trobar per tota la ciutat com al Portal de Sant Antoni, a la Catedral Recinte de Culte, al Teatre Romà o a la mateixa Plaça de la Font, per explicar-ne la història.

Finalment les accions de de divulgació i difusió del nostre patrimoni ha fet un gir considerable en els darrers quatre anys, que amb unes 20 activitats de mitjana, tant el 2022 com enguany; s’ha generat una programació estable del Museu d’Història de Tarragona, amb un èxit de públic considerable. D’entre les activitats destaquen Quan els objectes parlen, Dones a la Història de Tarragona, Històries Amagades i visites guiades com la Tarragona Medieval o les activitats escolars i familiars, també renovades. Una altra de les novetats d’aquesta legislatura és el Passi Tarragoní, que l’any passat van adquirir més de 800 persones i que enguany (xifres de febrer) ja hi ha 400 persones amb el passi.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: