Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Una ruta de muntanya reivindica la Guixera del Tòfol de Vilaverd

És el primer element patrimonial del repte '100XU' impulsat per l'arquitecta i corredora de muntanya tarragonina Anna Saballs, "la corredora pel patrimoni"

Prop de 60 persones van acompanyar a la corredora del patrimoni Anna Saballs en una ruta que convergeix les guixeres del terme de Vilaverd (Conca de Barberà) Prop de 60 persones van acompanyar a la corredora del patrimoni Anna Saballs en una ruta que convergeix les guixeres del terme de Vilaverd (Conca de Barberà) CEDIDA
Patrimoni Redacció Infocamp
Diumenge, 29 Gener 2023 13:20

La Guixera del Tòfol, també coneguda com a Guixera El Motor o Guixera dels Robusté, és l'únic cas de tot l'Estat espanyol de fàbrica de guix tradicional que manté intacta tota la maquinària del procés productiu dins l'espai de la fàbrica de l'època tal com estava en el moment del tancament de les instal·lacions. La Guixera és el primer element patrimonial del repte '100XU' impulsat per l'arquitecta i corredora de muntanya tarragonina Anna Saballs, coneguda com "la corredora pel patrimoni".

100 rutes de muntanya per 100 elements patrimonials

El projecte 100XU consisteix a fer 100 rutes de muntanya per 100 elements patrimonials de Catalunya en perill. L'Anna vol visibilitzar, protegir i recuperar el patrimoni arquitectònic que està en risc de col·lapsar, desaparèixer o de ser oblidat, per mitjà de trobades esportives pel reconeixement del territori i del paisatge. Un repte que combina esport, cultura i implicació social, una fórmula que neix del seu Projecte Final d'Arquitectura i que converteix en una realitat el 2022 amb el repte '100xSantSimplici', que consistia a pujar 100 vegades al Turó de Sant Simplici de Tarragona per la recuperació de la torre medieval que el corona.

Acció reivindicativa a la Ruta de les antigues guixeres 

"Un èxit esperançador", així defineix l'Anna la primera trobada esportiva que es va celebrar aquest dissabte 28 de gener al matí a Vilaverd. Prop de 60 persones van acompanyar a la corredora del patrimoni en una ruta que convergeix les guixeres del terme. La Ruta de les antigues guixeres de Vilaverd, és una ruta existent impulsada per Turisme la Conca que recorre les antigues guixeres i forns de guix del municipi que es troben als peus de les Muntanyes de Prades. Des de les associacions locals es demana la seva senyalització, accessibilitat i neteja, ja que, ara per ara, la ruta queda tallada per les infraestructures viàries que fracturen el teixit, com és el cas de la carretera C-14 a Montblanc que obliga a desfer el camí d'anada.

L'acció reivindicativa es va veure recolzada per l'Ajuntament de Vilaverd amb la presència de l’alcalde Antoni Anglés Rosich, qui s'ha compromès a treballar per la recuperació del patrimoni industrial dels vilavertins. La divulgació dels trets patrimonials i històrics de la Guixera del Tòfol va anar a càrrec d'en Martí Torrell, historiador expert en les Guixeres de Vilaverd i portaveu de la plataforma Salvem la Guixera del Tòfol de Vilaverd! i de l'Associació Toquem l'Arpa, acompanyat per en Josep Maria Robusté, antic treballador de la guixera familiar, qui va explicar les seves vivències mentre el grup gaudia de la caminada. Paral·lelament, un grup de corredors amb la col·laboració de Vilaverd Sky Race i Natural DFN van fer un entrenament per les muntanyes de la zona. Per acabar la jornada, l'Hotel-Restaurant Cal Maginet va obsequiar els participants amb un vermut de cortesia per recuperar forces.

Anna Saballs vol aconseguir la protecció, consolidació i rehabilitació i/o preservació de cada un dels 100 elements del repte que s'ha proposat fer, aquesta vegada però, sense data límit.

La Guixera del Tòfol

La Guixera del Tòfol és patrimoni declarat BCIL a punt de caure a terra. La Guixera del Tòfol és l'única fàbrica mecanitzada de guix tradicional que manté la maquinària i l'espai de Catalunya i de l'Estat. Va ser construïda el 1917 i és inactiva com a fàbrica des del 1977. La Guixera del Tòfol és un espai de transició entre la fabricació artesana i la industrial. La majoria d'elements conserven les tècniques preindustrials, però la part mecànica ja és industrial. Una maquinària lligada a l'espai.

La Guixera del Tòfol (antiga fàbrica tradicional de guix) va tancar portes l'any 1977, quan va deixar de ser un espai productiu i després es va mantenir intacta fins que la degradació del present fa que estigui en risc la seva continuïtat. Un informe del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) del 2005 defineix la Guixera del Tòfol o dels Robusté de Vilaverd com un "element important i singular, ja que no es coneix un altre de similar" com a guixera tradicional a Catalunya.

Un altre informe, impulsat per l'Instituto del Patrimonio Cultural Español (IPCE) confirma aquest interès d'aquesta guixera de Vilaverd, ja que és un espai únic a tot l'Estat Espanyol. La investigació de l'IPCE (Instituto del Patrimonio Cultural de España) del 2016 Estudio del yeso tradicional en España que defineix la Guixera del Tòfol com "l'únic cas a tota Espanya" de fàbrica de guix tradicional que manté intacta tota la maquinària del procés productiu dins l'espai de la fàbrica de l'època.

Una mostra més de l'interès de la Guixera del Tòfol és el documental Les Guixeres de Vilaverd. Passat, present i futur. fet pel Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, documental que va ser presentat el maig del 2018 i disponible, íntegrament, a Internet.

També hi ha un Informe tècnic, dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, explicatiu de l'arquitectura de la Guixera del Tòfol o dels Robusté datat del febrer del 2019, poc després de la caiguda de l'elevador i part de la teulada. Indica que té valor de patrimoni industrial.

El 2020 la Guixera del Tòfol de Vilaverd va ser declarada BCIL pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà. El 2020 també és l'any que la Guixera del Tòfol entra a la Lista Roja del Patrimonio que impulsa l'organització Hispania Nostra pel "perill de desaparició per ruïna".

Malgrat els diversos reconeixements que ha tingut la Guixera del Tòfol de Vilaverd és un patrimoni industrial en risc de desaparèixer com denuncia des de fa temps la campanya Salvem la Guixera del Tòfol de Vilaverd!.

Ara, a gener del 2023, la Guixera del Tòfol torna a tenir un gran ressò per la iniciativa '100XU' esperant que aquesta acció sigui un impuls considerable per la recuperació de la Guixera del Tòfol de Vilaverd.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: