Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El campanar de Valls se sotmetrà el 2023 a una restauració de la part alta del monument

La rehabilitació tindrà com objectius el sanejament i protecció de l'estructura metàl·lica oxidada i la restauració de la pedra afectada

L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, conversant amb Jordi Paris, de la Comissió Ciutadana, la regidora Sònia Roca i el rector Joan Àguila, al cos superior del campanar de l'església arxiprestal de Sant Joan L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, conversant amb Jordi Paris, de la Comissió Ciutadana, la regidora Sònia Roca i el rector Joan Àguila, al cos superior del campanar de l'església arxiprestal de Sant Joan AJUNTAMENT DE VALLS
Patrimoni Josep Cartanyà
Dilluns, 07 Novembre 2022 13:51

El campanar de l'església de Sant Joan de Valls s'haurà de sotmetre el 2023 a unes importants obres de restauració de les diferents patologies que afecten el cos superior del monument, segons s'ha detectat a través d'uns estudis culminats enguany. Els treballs de rehabilitació es concentraran principalment en el sanejament i la protecció de l'estructura metàl·lica del monument i la restauració de la pedra afectada en diferents zones de la part alta del campanar. El pressupost de rehabilitació, amb un pressupost estimat d'entre 900.000 euros i un milió d'euros a l'espera del projecte definitiu, preveu que les obres tinguin una durada al voltant de 12 mesos.

L'arquitecte Joan C. Gavaldà ha explicat en roda de premsa que s'intervindrà en la zona des del cos de campanes -la cornisa- cap amunt. L'objectiu dels treballs serà "solucionar l'origen de les patologies, fruit de l'oxidació de l'estructura metàl·lica del campanar, que ha causat danys com trencaments als elements exteriors de pedra i això ha provocat fisures", ha assenyalat Gavaldà.

Per la seva banda, el representant de la Comissió Ciutadana Pro-restauració de l'Església de Sant Joan, Jordi París, ha recordat que, entre els anys 70 i 90, ja es va fer una restauració del campanar en dues fases que va afectat bàsicament els finestrals. L'any 2020, a partir d'un informe de la Generalitat, es va haver de fer una actuació d'urgència per evitar despreniments de pedres. 

Campanya de mecenatge pel 2023

Un cop se sàpiga quin és el suport que donaran les diferents institucions al projecte de rehabilitació (Ajuntament, Arquebisbat, Diputació, Generalitat, Estat,...), la Comissió Ciutadana engegarà una campanya de mecenatge -similar a la de l'Orgue- per poder cobrir l'import restant que faci falta per completar el finançament de les obres. Sobre aquesta qüestió, l'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha mostrat el compromís de l'Ajuntament  tant en la seva col·laboració com en la búsqueda de finançament d'altres administracions públiques. 

El rector de l'església arxiprestal de Sant Joan, Joan Àguila, ha expressat que "la intervenció és un repte molt important" i ha anunciat que "hi posarem tots els esforços que siguin necessaris perquè no ens podem permetre perdre un símbol de la ciutat, de la comarca i de la nació". 

L'accés al públic, tancat

Els treballs de rehabilitació obligaran a mantenir tancat l'accés al públic a l'esvelta torre de l'església arxiprestal de Sant Joan que, amb els seus 74 metres d'alçada, és el campanar parroquial més alt de Cataluya i un emblema arquitectònic de la ciutat de Valls.

Cal recordar que el campanar ha complert els 125 anys d'història i està declarat, junt amb l'església del segle XVI i l'entorn històric de Sant Joan, Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), la màxima categoria de protecció patrimonial.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: