Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Condicionen el refugi antiaeri de les Borges del Camp per fer-lo visitable

L'Ajuntament ha instal·lat una porta per protegir i dignificar l'accés a l'espai sota la plaça de la Font

Accés condicionat al refugi antiaeri de la plaça de la Font de les Borges del Camp, amb un banc de ferro Accés condicionat al refugi antiaeri de la plaça de la Font de les Borges del Camp, amb un banc de ferro AJUNTAMENT DE LES BORGES DEL CAMP
Patrimoni ACN
Divendres, 28 Octubre 2022 00:42

L'Ajuntament de les Borges del Camp treballa en el condicionament del refugi de la plaça de la Font per fer-lo visitable. En una primera instància, s'ha instal·lat una estructura de ferro i una porta de fusta que, a més de servir de banc, protegeix la instal·lació i la dignifica, segons el comunicat municipal. Aquesta actuació, un primer pas que tindrà continuïtat, s'ha fet coincidint amb les obres de remodelació de l'avinguda Magdalena Martorell i de la plaça de la Font. El municipi va arribar a tenir tres refugis de gran capacitat durant la Guerra Civil espanyola i ara es vol convertir en un dels quinze municipis catalans que disposen d'aquest tipus d'espais visitables.

Finalitzat el conflicte bèl·lic, el refugi va romandre tancat durant dècades fins que es va reobrir per primer cop el 9 de maig de 2002. En aquella ocasió s'hi van retirar alguns objectes que hi havien quedat abandonats i que actualment són custodiats al Centre Cultural Marinada. Posteriorment, fa uns deu anys, va tornar a obrir, tot i que en aquell moment no s'hi va concretar cap actuació. Recentment, l'Ajuntament va presentar tota la documentació per optar a una subvenció de la Generalitat que faciliti la conversió de l'antic refugi de la Guerra Civil en un lloc visitable, accessible i d'interès històric i patrimonial.

En paral·lel, el consistori va encarregar fa dos mesos un estudi sobre el refugi a l'empresa ebrenca Terra Enllà, especialitzada en la guerra civil. L'informe inclou entrevistes presencials a veïns encara vius que o bé van ser usuaris del refugi o bé en tenen referències familiars o veïnals. També s'han dut a terme consultes a diversos arxius per mirar de descriure com es va construir, quina capacitat tenia, de quins serveis disposava, a més d'altres detalls com el nombre de bombardejos que va afecta el municipi.

Un cop acabades les obres de l’entrada i en cop enllestida aquesta memòria, l'Ajuntament netejarà i condicionarà el refugi internament i el farà visitable provisionalment amb unes jornades de portes obertes. Al mateix temps, i un cop es confirmin les subvencions que s'han tramitat, es treballarà en el condicionament definitiu, en la instal·lació de llum, en l'arranjament dels desperfectes i en fer visitable el refugi de forma permanent i com a un element patrimonial del municipi.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: