Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Jaciment Arqueològic de la Boella obre les seves portes aquest dissabte per veure les excavacions

Durant aquests dies s’està duent a terme una nova campanya d’excavació arqueològica sota la direcció dels investigadors de l’IPHES

Imatge de la campanya d’excavacions al jaciment arqueològic de la Boella Imatge de la campanya d’excavacions al jaciment arqueològic de la Boella IPHES
Patrimoni Redacció Infocamp
Dilluns, 19 Setembre 2022 11:59

A principis de setembre va començar una nova campanya d’excavació arqueològica en el jaciment de la Boella (la Canonja, Tarragonès), sota la direcció dels investigadors/es de l’IPHES-CERCA Palmira Saladié i Josep Vallverdú i que enguany arriba a la 16a campanya consecutiva. Durant aquest temps, el jaciment de la Boella s’ha convertit en un referent internacional per al coneixement de les primeres ocupacions humanes d’Europa.

L’objectiu d’aquesta campanya és continuar amb els treballs d’excavació en extensió en els sectors de la Cala 1 i la Mina. En el cas de la Cala 1, durant campanyes anteriors s’han recuperat restes d’un mamut escorxat pels humans del pleistocè inferior ara fa 1 milió d’anys, juntament amb gran quantitat de restes d’eines de pedra que representen les evidències més antigues a Europa de la cultura acheuliana, coneguda també com a destrals de mà i que són el testimoni de les dispersions humanes més antigues registrades fora d’Àfrica.

En el cas de la Mina, es continuaran els treballs d’excavació en extensió en una àrea aproximada d’uns 300 m2, el més ric dels registrats fins ara al Barranc de la Boella. En ell s’hi han recuperat abundants eines de pedra, fetes principalment de sílex i restes animals (ossos, dents i astes) acompanyades de copròlits (excrements fòssils) de hiena molt habituals en aquest indret.

Els treballs d’excavació compten amb la participació d’unes 50 persones, de les quals 20 són investigadors/es de l’IPHES-CERCA. A més, hi ha estudiants de grau i de màster de diferents universitats catalanes i espanyoles (Universitat Rovira i Virgili, Universitat Complutense de Madrid, Universitat de Granada, Universitat d’Alacant, Universitat Oberta de Catalunya i Universitat Autònoma de Barcelona) així com també investigadors del Museu d’Història Natural de París.

El regidor de Cultura, Salvador Ferré, ens comenta que “com cada temporada enguany també es durà a terme una jornada de portes obertes que sempre tenen molt d’èxit ja que és molt interessant veure com es treballa en un jaciment arqueològic”. La jornada serà el dissabte 24 de setembre de 10 a 13.30 h i poden assistir totes aquelles persones interessades en conèixer de primera mà els treballs d’excavació en el Barranc de la Boella.

Finançament

La intervenció en el jaciment del Barranc de la Boella s’emmarca en el projecte quadriennal “Evolució del paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona”, aprovat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que alhora ha finançat la campanya juntament amb el suport de l’Ajuntament de la Canonja.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: