Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El castell dels Garidells, testimoni de la història amb el futur garantit

L'alcalde dels Garidells, Marc Bigordà, revela en aquesta entrevista de la revista 'TAG' del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Tarragona (COAATT) com s'ha fet la rehabilitació i quina rellevància té

El Castell dels Garidells, a l'Alt Camp El Castell dels Garidells, a l'Alt Camp COAATT
Patrimoni Redacció Infocamp
Dissabte, 06 Agost 2022 11:51

Els castells són part imprescindible del patrimoni català, espais on el temps és la veu dels fets de cada poble. La seva rehabilitació, recuperació més ben dit perquè amb ella hi va la continuïtat de la pròpia història, és sempre una bona noticia. En molts casos, el mal estat d’aquestes construccions no permet salvar-les. En molts altres, i fent esforços econòmics considerables, si arriba el miracle i la salvació.

Als Garidells, el castell estava a punt del col·lapse. Però des de l’ajuntament es va fer l’esforç de mantenir aquesta edificació iniciada, segons fons documentals, l’any 1174 quan els germans Arnau i Berenguer Claramunt van rebre una donació del seu germà, Guillem, per començar-ne la construcció.

Amb els segles, el pas dels anys, batalles, guerres i conflictes, fins fa poc de la construcció original se’n conservava la planta sencera però amb una alçada màxima de parets d’uns 8 metres. Ara fa poc, les coses han canviat perquè s’han finalitzat les obres de consolidació d’urgència del castell i la recuperació del camí d’accés. D’una banda, les actuacions han permès estabilitzar i restaurar el mur nord, la zona central del castell i la torre sud. Amb un pressupost de 120.000 euros, els treballs s’han finançat amb subvencions de la Diputació de Tarragona, del Departament de Cultura de la Generalitat i amb recursos propis de l’Ajuntament, que també s’ha fet càrrec de la redacció del projecte.

Declarat BCIN (Bé Cultural d'Interès Nacional), el Castell dels Garidells corona el municipi i, juntament amb l’església, és un dels trets identitaris del poble que, l’any 2018, va passar a ser propietat municipal després que la família propietària, Gras Martorell, en fes la cessió gratuïta.

A continuació, tot conversant amb l’alcalde dels Garidells, Marc Bigordà, coneixerem més a fons què s’ha fet a nivell d’obres, què ha suposat per al propi edificis i quina rellevància té aquesta rehabilitació per al conjunt del municipi. 

foto cv marc 2021

 Sr. Bigordà, les obres del castell es van fer al seu moment amb caràcter urgent. Quin era en aquell moment l’estat de l’edificació?

Tant la fase 0 com la 1 es van fer amb caràcter d’urgència perquè en el primer cas, la torre oest estava a punt de caure a via pública (teníem tancat el carrer i l’accés a la plaça) i en la fase primera l’estat del mur nord també estava molt desplomat i amb un risc important, fet que ens va fer muntar una bastida espectacular que garantia tant la seguretat dels operaris com del bé patrimonial. Tot plegat anava de la mà de diversos requeriments del Departament de Cultura de la Generalitat durant anys.

Les obres han permès donar solidesa a la part més feble de l’estructura i recuperar altres espais. Què s’ha fet exactament en aquest procés de reconstrucció al castell?

Principalment les obres realitzades fins al moment han consistit en consolidar els espais més febles, evitar al màxim possible que els fenòmens meteorològics malmetin més el BCIN i fer intervencions arqueològiques importants.

Tenint en compte l’estat d’una part del castell, han estat unes obres complicades? Quins han estat els principals problemes a superar per part dels qui han fet les obres?

Com indicava anteriorment, l’estructura que es va haver de muntar per tal que els operaris treballessin amb seguretat i no perillés el mur nord del castell fou el punt més crític amb el que ens hem trobat fins a dia d’avui. La resta d’actuacions han estat totes segons el previst. 

abans fase 0 1 BONA

després fase 0 2 BONA

 

 

 

 

 

 

 

Ara, amb el camí d’accés recuperat i la il·luminació del recorregut, imagino que l’espai ha guanyat molt oi?

Moltíssim, només la neteja de vegetació de l’interior del castell ja era un gran què, sumat a la consolidació majoritària del bé, així com la reconstrucció d’una part de l’arc central han fet que el castell sembli un altre respecte fa pocs anys. La il·luminació potencia moltíssim tant el castell com el seu entorn i el camí d’accés permet que més gent s’hi apropi i també té un valor històric molt important ja que no és un camí inventat, sinó que hem recuperat un camí que fa anys utilitzaven els nostres avantpassats.

Quant ha costat al final l’actuació? Qui ha aportat els diners?

La fase 0, realitzada al 2016 i quan la titularitat no era municipal, va costar uns 30.000€, dels quals, l’Ajuntament va subvencionar la mitat. Al desembre de 2018 l’Ajuntament rebia el castell i el seu entorn (més de 6000m2) mitjançant una cessió gratuïta de la família Gras Martorell. I a finals del 2019 ja iniciàvem les fases 1 i 2, que costaren 125.000 i 75.000 euros respectivament. A banda d’això hi ha el cost dels projectes, les direccions d’obres i altres treballs de professionals independents amb els quals hi hem invertit al voltant de 25.000€.

Els recursos de les obres al castell dels Garidells provenen tant de la Diputació de Tarragona, com del Departament de Cultura de la Generalitat, així com del govern espanyol mitjançant l’1,5% cultural. Aproximadament el 80% de tots els recursos invertits al castell venen de subvencions i els recursos propis no arriben al 20%.

S’han pogut complir els terminis o el Covid ha frenat el procés previst?

La fase 1 es va veure directament afectada per l’esclat de la pandèmia i va fer allargar més les obres.

De cara al futur, són previstes més obres al castell dels Garidells. Què falta per fer?

Sí. Actualment estem licitant dues fase més, la 3 i la 4. Esperem que aquest estiu s’iniciïn les obres.

La fase III, consistirà en la restauració de l’accés, la façana principal i la torre oest. La fase IV, serà per consolidar l’àmbit sud-est.

abans fase 0 2

després fase 0 1

La vostra intenció és dotar de serveis l’interior del castell. Quins serveis acollirà?

A hores d’ara encara estem en fases que ens permetin consolidar al 100% el castell i la faceta arqueològica és molt important. Quan haguem acabat la fase IV encara ens quedarà una fase més on l’arqueologia haurà de tenir un paper molt important.

Quan teniu previst iniciar aquesta nova fase?

Durant aquest estiu, actualment l’obra està en licitació.

Esteu cercant finançament europeu i també de l’1,5% cultural. Quants diners caldrà invertir en aquesta nova fase?

La suma d’aquestes dues fases que ara materialitzarem puja poc més de 300.000€. i sí, el nostre deure és el de buscar finançament per tots els canals possibles.

Acabades aquestes obres, es donarà per enllestit el projecte del castell o hi hauria més fases?

Com a mínim una fase més segur que es farà. Quan? Ja veurem... tot dependrà que puguem aconseguir subvencions finalistes per a materialitzar les obres.

foto castell nit

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: