Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Estat destinarà 7 MEUR a adequar la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona

A finals de 2024 s'espera que reobri el museu, tancat al públic des de 1992

El ministre de Cultura, Miquel Iceta, i la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, han visitat la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona El ministre de Cultura, Miquel Iceta, i la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, han visitat la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona ELOIT TOST / GERARD VIVES
Patrimoni ACN
Dilluns, 30 Mai 2022 14:54

El ministeri de Cultura, de la mà amb el ministeri de Turisme, destinarà 7 MEUR a adequar la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona. Principalment els diners es dedicaran a reformar l'edifici del Museu de la Necròpolis, tancat al públic des de 1992. Els 7 MEUR formen part d'un paquet de 35 MEUR del Pla de Transformació, Recuperació i Resiliència finançat amb fons europeus, que es dedicaran a millores a diferents elements patrimonials de l'Estat que tenen projecció turística. "Invertir en patrimoni és invertir en turisme", ha resumit la ministra de Turisme, Reyes Maroto, que ha visitat Tarragona acompanyada del titular de Cultura, Miquel Iceta, que ha destacat que el Museu de la Necròpolis s'espera que es pugui obrir "a finals de 2024".

Maroto ha detallat les intervencions que es faran tant al museu com a la Necròpolis. Es faran principalment tres actuacions. Una per col·locar un aïllament a la coberta del museu d'estil neoclàssic per millorar-ne l'eficiència energètica; una per impermeabilitzar el sostre; i l'eliminació de les barreres arquitectòniques per facilitar l'accés a l'immoble. Alhora, també es restauraran parts de l'edifici, que en el seu interior es troba molt degradat a causa de l'abandonament; i se substituiran les plaques de fibrociment que cobreixen les tombes funeràries per unes més sostenibles i lleugeres. També es farà un condicionament de l'entorn. Els treballs haurien de començar el gener de 2023 i, segons el cronograma de l'obra, haurien d'acabar-se el juliol del 2024.

Per la seva banda, Iceta ha reconegut que s'ha tardat molt temps en actuar a l'espai: "quan un té la cedida la competència tendeix a oblidar la titularitat". L'espai és propietat de l'Estat, si bé és la Generalitat qui el gestiona, mitjançant el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT). "Reobrir un museu que porta 30 anys tancat era una obligació", ha assegurat el ministre. Aquesta inversió en el patrimoni romà de Tarragona se suma a una altra de 3 MEUR que l'Estat va anunciar el passat novembre, i que es destinarà en bona part a millorar les restes del Fòrum de la Colònia.

Pla estatal

El Pla de Transformació, Recuperació i Resiliència procedeix del ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme i que es transfereix al ministeri de Cultura i Esport. La inversió també forma part del Pla de Modernització i Competitivitat Turística, finançat amb fons europeus.

A banda de la inversió a la Tarraco romana, també es dedicaran 8 MEUR a la rehabilitació del Museu de Càceres (Extremadura), 15,2 MEUR al projecte del Paisaje de la Luz de Madrid -amb obres a la Biblioteca Nacional, al Museu Reina Sofia i al Museu del Prado- i uns 4,7 MEUR a millorar diferents castells i muralles d'arreu de l'Estat, com ara a Sagunt (València), Zamora, Santed (Saragossa), L'Adzúbia (Alacant) o Burgo de Osma (Sòria).

Iceta ha reconegut que havien dubtat entre "repartir els diners o concentrar-los" en pocs projectes, i que en aquest cas han optat per la segona opció. "Com a ciutat romana, Tarragona té una dimensió de capital importantíssima. La gent de Tarragona potser n'és molt conscient, però fora, no tant", ha indicat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: