Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Museu Comarcal de la Conca adquireix la talla d’una Mare de Déu del segle XV

L’escultura, obra de l’artista conegut com el Mestre del Tallat, ha estat adquirida per 9.700€ per l’Ajuntament de Montblanc i el Consell Comarcal 

La peça, presentada avui, Dia Internacional dels Museus, és la talla d’una Mare de Déu amb l'infant, datada entre finals del segle XV i principis del segle XV La peça, presentada avui, Dia Internacional dels Museus, és la talla d’una Mare de Déu amb l'infant, datada entre finals del segle XV i principis del segle XV CCCB
Patrimoni Redacció Infocamp
Dimecres, 18 Mai 2022 15:01

El Museu Comarcal de la Conca de Barberà (MCCB) amplia el seu fons d’art amb la incorporació, a l’espai expositiu, d’una la talla d’una Mare de Déu amb l'infant, datada entre finals del segle XV i principis del segle XVI i que està atribuïda a l’artista conegut com el Mestre del Tallat. La peça, presentada avui, Dia Internacional dels Museus, va ser elaborada en pedra i representa la marededéu que sosté al nen Jesús. La corona, els cabells rinxolats de la figura de la Mare de Déu o la forma de la cara esdevenen trets característics de l’obra d’aquest mestre d’obres i escultor del baix gòtic català, que va comptar amb el suport i finançament de l’abat de Poblet, Payo Coello, els senyors de Savallà i els de Solivella, explicava avui en roda de premsa l’historiador de l’art, Damià Amorós.

L’adquisició de la peça ha arribat fruit d’una subhasta que ha comercialitzat algunes joies provinents d’una col·lecció d’art particular emplaçada al Camp de Tarragona. El Consell Comarcal de la Conca i l’Ajuntament de Montblanc han col·laborat, a parts iguals, en l’adquisició de l’obra per un import de 9.700€. Les tasques de rehabilitació han estat finançades des del consistori montblanquí.

La directora del Museu Comarcal de la Conca de Barberà, Maria Serra Orpinell, es mostrava satisfeta per poder incrementar el fons de l’equipament museogràfic amb aquesta escultura, mentre detallava el procés d’adquisició de la talla que ja es pot visitar i diumenge serà exhibida en una visita guiada i oberta a la ciutadania, la qual tindrà lloc a partir de les deu del matí.

Per a l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, l’adquisició de la Mare de Déu del Mestre del Tallat esdevé un pas més en el procés de recuperació del llegat patrimonial de Montblanc i la Conca de Barberà. De fet, Andreu repassava la història per destacar el rol que l’entorn del Tallat ha tingut amb la comarca de la Conca i posava l’accent en la importància que té per a la comarca la recuperació d’aquesta obra d’art i la seva exhibició en una institució com és el Museu Comarcal.

Així mateix, la presidenta del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Carme Pallàs, apuntava que la col·laboració de l’ens comarcal en l’adquisició de la Mare de Déu és fruit de l’aposta que té l’administració per donar resposta a les necessitats culturals de la Conca, mentre feia un repàs a les altres adquisicions que ha fet el Consell de béns patrimonials per al Museu.

El Mestre del Tallat

El Mestre del Tallat va ser un escultor i mestre de cases que va desenvolupar la seva activitat artística a cavall del segle XV i el XVI, concretament entre 1475 i 1510. Si bé s’atribueixen nombroses peces en l’àmbit territorial de la Conca de Barberà, l’Urgell i la Segarra també s’han localitzat altres obres, arreu de la geografia catalana. A la Conca, podem trobar obres del Mestre del Tallat a la Porta Daurada del Monestir de Poblet, així com també en altres indrets del cenobi, al Santuari del Tallat, al Santuari dels Torrents de Vimbodí i Poblet, al Castell de Solivella o al Castell de Savallà del Comtat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: