Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Valls vol reconvertir un antic graner medieval en un centre d'interpretació dels torrents

L'edificació, en estat ruïnós, data del segle XVII

Edifici del graner medieval de l'antic Convent del Carme de Valls, en estat ruïnós i rodejat d'herbassar Edifici del graner medieval de l'antic Convent del Carme de Valls, en estat ruïnós i rodejat d'herbassar NÚRIA TORRES / ACN
Patrimoni ACN
Dilluns, 16 Mai 2022 22:02

Valls reconvertirà un antic graner medieval en un centre d'interpretació dels torrents de la ciutat. L'edificació, que s'alça dalt d'un dels torrents, el del Catllar, data del segle XVII. El seu estat és molt deteriorat i amenaça ruïna total. Només conserva dues de les quatre façanes. De fet, el grup de la CUP ha denunciat reiteradament la deixadesa del graner, de propietat municipal, que forma part de la finca de l'antic convent del Carme -on actualment hi ha el CEIP Enxaneta. Deu anys enrere tot el conjunt del convent va ser objecte d'una costosa i llarga reforma, excepte l'edifici del graner. Ara l'Ajuntament ha aprovat el projecte per consolidar de forma immediata el que queda de l'immoble i iniciar obres abans de l'estiu.

En estat d'abandó des de fa molts i anys i rodejat d'herbassar, el vell graner del convent del Carme es manté encara dempeus en estat ruïnós. Preocupa, però, que s'acabi esllavissant i és per això que l'Ajuntament, finalment, ha decidit intervenir-hi. D'entrada, en una primera fase, s'hi farà una actuació per consolidar de forma immediata l'edificació.

Amb una inversió de 54.000 euros, el projecte preveu la instal·lació d'uns cables tensors per lligar l'estructura i estabilitzar així l'edifici, que és de planta baixa i dues plantes. A la vegada, es fixaran les peces inestables de la barbacana, es tapiaran les obertures, es construiran contraforts, es revisarà la teulada i l'entrebigat i es rejuntaran les esquerdes.

També caldrà desenrunar tota la planta baixa i les golfes. Un cop consolidat, almenys de forma provisional, ja en una segona fase, l'objectiu serà convertir-lo en un equipament públic, com a centre d'interpretació dels torrents de Valls, aprofitant el seu enclavament dalt del torrent del Catllar, un projecte del qual el consistori no s'aventura a posar cap data.

La redacció d'aquesta segona fase es preveu tenir-la encarregada enguany. "Recuperar patrimoni sense més no té sentit, cal donar-li un ús i treballem amb la idea del cicle de l'aigua i la interpretació dels torrents, que és el nostre parc natural", diu la regidora d'Urbanisme, Patrimoni i Centre Històric, Sònia Roca. És un edifici catalogat de Bé Cultural d'Interès Local.

La història del graner

El vell graner, amb una superfície construïda de 272 metres quadrats, també té un magatzem annex. L'immoble servia de graner, i era contemporani dins del complex de l'antic convent del Carme, l'edifici més antic de la ciutat, que es va rehabilitar l'any 2014 i que acull l'escola Enxaneta. Destaca per la seva planta quadrada, la tàpia i la teulada a quatre aigües.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: