Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Ca l'Orga, futur Centre d'Interpretació de l'Oli de l'Alt Camp

Descobrim com s'ha recovertit aquest edifici de Picamoixons, un referent de l'arquitectura agrícola catalana del segle XIX, de la mà de l'article publicat a la revista "TAG" del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de Tarragona (COAATT)

Les naus agrícoles de Ca l’Orga, a l’EMD vallenca de Picamoixons, es convertiran en el futur Centre d’Interpretació de l’Oli de l’Alt Camp Les naus agrícoles de Ca l’Orga, a l’EMD vallenca de Picamoixons, es convertiran en el futur Centre d’Interpretació de l’Oli de l’Alt Camp COAATT
Patrimoni Redacció Infocamp
Divendres, 04 Febrer 2022 08:11

Les naus agrícoles de Ca l’Orga, a l’EMD vallenca de Picamoixons, tenen una nova i millor vida. El Consell Comarcal, amb el cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea FEDER, ha invertit més de 2,1 MEUR en la reconversió d’aquest espai, que estava en una fase de deteriorament molt important, en el futur Centre d’Interpretació de l’Oli de l’Alt Camp.

L’edifici constitueix un referent de l’arquitectura agrícola catalana del segle XIX, de manera que en el fons la seva nova utilitat va molt lligada als seus orígens. A partir d’ara, un cop enllestides les obres, donarà a conèixer la producció de l’oli mitjançant el mètode tradicional al trull que és una tasca de gran valor industrial, cultural i històric. A l’obra s'han reproduït fidelment les bigues originals de les encavallades de fusta, un dels seus elements més emblemàtics, i també s'ha donat una nova vida a les seves façanes on s'ha eliminat parcialment la paret de totxo existent. Ara, les dues naus estan perfectament connectades i el seu interior, a doble alçada, forma un doble espai diàfan que permet apreciar l'impressionant  encavallat del sostre.

L’Arquitecte tècnic Ramón Benedicto ha estat el director d’Obres d’aquesta intervenció que avui protagonitza aquesta secció dels Espais Singulars. Conversem amb ell per saber a fons què s’ha fet a Ca l’Orga i què significa la intervenció realitzada.

Ramon Benedicto

Ramon, quina és la realitat de l’edifici de Ca l’Orga de Picamoixons? Quina és la seva història i en quin estat estava abans d’iniciar-se l’actual intervenció?

La finca on es troba “Ca l’Orga” està situada en el llindar urbà de Picamoixons, fet que li atorga una situació privilegiada de vistes sobre els camps de conreu que voregen el riu Francolí, i que a la vegada gaudeix del privilegi de trobar-se pràcticament al mig del nucli urbà.

Va ser a l’any 2003 que “L’Entitat Municipal Descentralitzada de Picamoixons” va iniciar les gestions per a la compra del conjunt de Ca l’Orga. La decisió es va prendre arrel de l’estat de deteriorament i abandonament en que es trobava l’edifici, un edifici representatiu pel poble de Picamoixons, que poc a poc veia com un dels seus pocs patrimonis arquitectònics podia perdre’s en el temps sinó s’intervenia d’alguna forma. Va ser per aquest motiu que a l’any 2005 i a través d’una subvenció atorgada por la Generalitat de Catalunya “L’Entitat Municipal Descentralitzada de Picamoixons” comprava el conjunt. D’aquesta forma un llegat històric per la població passava a mans de l’entitat, que amb pocs recursos econòmics iniciava la compra d’un edifici emblemàtic per posteriorment destinar-lo a un equipament per a la població de Picamoixons. L’edifici es trobava en desús des de fa més de 15 anys.

L’edifici de Ca l’Orga i les seves naus adossades, estan declarades en la seva totalitat com a BCIL, a la vista de les característiques de la casa pairal, casa senyorial de Josep Maria Orga i Sans (Diputat Orga a les Corts Generals 1898 i 1901), masia tradicional catalana construïda entre el segle XVIII y el segle XIX, on actualment s’hi ubica l’ajuntament de l’EMD i les seves naus adossades on s’ubicarà el museu i el centre d’interpretació de l’oli.

El projecte que lidera, coordina i representa el Consell Comarcal de l’Alt Camp, està emmarcat dins l’eix prioritari 6 del FEDER, té per objectiu la restauració, recuperació i revalorització de part del seu patrimoni històric i cultural per a l’ampliació de l’oferta turística cultural i patrimonial de la comarca. N’és la redactora del projecte i directora de l’obra l’arquitecta Olga López Domènech.

Ca Orga nau 1 abans vert

Ca Orga nau 1 despres horit

Part de la rehabilitació l’heu fet seguint l’estructura original de l’edifici i una altra part és tota nova. Explica’ns-ho amb més detall.

Les obres de rehabilitació de les naus de ca l’Orga, bàsicament, han consistit en el buidat de les dues naus conservant els seus elements més representatius. L’espai interior és diàfan, buscant l’austeritat pròpia d’aquestes construccions agrícoles. S’ha recuperat el totxo manual vist de les parets mitgeres i el paviment de rajola ceràmica de la nau 2. A la nau 1 es realitza un paviment de formigó lliscat.

S’han reconstruït les cobertes de les naus reproduint l’estructura original, també s’han reforçat fonaments, enderrocat elements, refet i sanejat revestiments, recuperat i refet paviments i substituïts tancaments.

Seguint la informació existent s’han reproduït les encavallades de fusta amb el tirant inferior metàl·lic, les bigues de fusta, els rastrells de fusta, la solera de rajola ceràmica, s’ha incorporat un aïllament tèrmic i s’ha col·locat la teula àrab d’acabat.

Mitjançant panells fenòlics i una gelosia de fusta es realitzen els compartiments interiors de magatzem i banys. La mateixa gelosia s’utilitza per la configuració de l’espai de rebuda i per una barana interior de protecció del desnivell existent entre la cota d’accés per la façana principal i la cota d’accés per la façana posterior.

S’hi han incorporat dos banys i noves instal.lacions elèctrica, d’aigua i desguàs. Tot adaptat a la normativa actual.

Al final s’han creat dos espais diàfans que permetran convertir l’edifici en el futur Centre d’Interpretació de l’Oli. Com serà aquest equipament destinat a l’oli? Quines són les principals funcionalitats?

Les naus es projecten com a un espai diàfan i gairebé sense compartimentar. El programa funcional exigeix la connexió entre les dues naus a nivell de planta baixa i també de connexió visual a nivell del que havia sigut la planta pis. L’accés al centre d’interpretació de l’oli es produeix per el carrer de Sant Isidre (nau núm. 2), a través d’una zona de recepció, donant després lloc a la zona principal d’exposició, a la crugia de la meitat de la nau es produeixen les dues obertures que connecten amb la nau 1 i que donen pas a una zona de projecció.

A la part posterior de les dues naus es produeix un canvi de nivell d’aproximadament 50cm. més alt, aquest canvi es manté donat que és la cota d’accés pel carrer posterior del Diputat Orga. El canvi de nivell provoca la creació d’espais lligats a les naus i que s’incorporen, antigament quedaven desvinculats i eren petits magatzems amb accés des del carrer posterior.

A la nau 1 es projecta un espai polivalent de treball, descans, degustació i amb vistes a la resta de la nau. El canvi de cota a la nau 1 s’aprofita per fer un cos de serveis, amb un bany amb accés des de la nau i un bany amb accés des de la cota del carrer Diputat Orga
.
Es crea un petit magatzem o sala polivalent junt a la façana principal de la nau 1. 

Ca Orga Nau 2 abans vert


Ca Orga Nau 2 després

Què ha estat el més complicat de tota aquesta intervenció a l’edifici, a l’espai?

Sens dubte la coberta ha estat la part de l’obra més complicada donades les condicions existents. La poca ortogonalitat de les mitgeres va fer que la major part dels cavalls fossin diferents, la considerable alçada de treball i el fort pendent de la pròpia coberta van alentir la marxa de l’obra.

Us heu trobat amb problemes importants i no previstos?

No hem trobat problemes de consideració tret dels habituals en totes les obres i un cert retard en el subministrament de la fusta, cavalls, bigues, etc.

Es contemplen actuacions també al voltant de l’edifici?

Resten pendents per a una propera fase els treballs d’urbanització del carrer de Sant Isidre.

Es diu que al juny del proper any podrien quedar les obres enllestides al 100%. Es compliran aquests terminis? Què falta encara per fer?

Les obres estan acabades, només resten pendents petits repassos.

façana abans P

façana després P

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: