Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Les Jornades de la Baronia d'Entença se celebraran aquest mes al Baix Camp, el Priorat i la Ribera d’Ebre

Consten de sis conferències a càrrec d’experts en la història de la baronia i visites guiades a l’hospital gòtic de l’Hospitalet de l’Infant i al Museu Comarcal Castell de Falset

Les jornades arrenquen aquest dissabte 6 de novembre, amb una conferència al Centre de Visitants de l'Hospital del Coll de Balaguer de l'Hospitalet de l'Infant Les jornades arrenquen aquest dissabte 6 de novembre, amb una conferència al Centre de Visitants de l'Hospital del Coll de Balaguer de l'Hospitalet de l'Infant ARXIU / INFOCAMP
Patrimoni Redacció Infocamp
Dissabte, 06 Novembre 2021 00:07

El Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, el Centre d’Estudis del Priorat, l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, el Centre d’Estudis Falsetans, l’Associació Cultural la Riuada de Móra d’Ebre i l’Ajuntament de Tivissa organitzen les Jornades de la Baronia d’Entença, per aquest mes de novembre, amb la col·laboració dels ajuntaments de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Falset i Móra d’Ebre. Les jornades arrenquen aquest dissabte 6 de novembre, amb una conferència al Centre de Visitants de l'Hospital del Coll de Balaguer de l'Hospitalet de l'Infant.

Les diferents institucions i entitats que han preparat aquestes jornades pretenen donar a conèixer el que fou la Baronia d’Entença durant els segles i la seva incidència a les diferents viles que en van formar part; apropar a les persones interessades els fets que van configurar la història i la vida quotidiana dels diferents pobles. Les jornades inclouen un total de sis conferències impartides per historiadors experts en la història de la baronia, així com visites guiades a alguns dels elements patrimonials de l’època (al Museu Comarcal Castell de Falset i a l’hospital gòtic de l’Hospitalet de l’Infant).

Les entitats organitzadores esperem que les jornades posin en valor un període de la història dels municipis que en van formar part; i descobreixin aspectes fins al moment poc coneguts, fins i tot podríem dir desconeguts totalment pel territori, entre els quals podem destacar la vida quotidiana, els senyorius, els conflictes bèl·lics, l’evolució de la baronia, els seus recursos econòmics i patrimonials, la seva evolució i transformació durant els anys...

Conferències i visites

Dia: 6 de novembre
Hora: 19:00 h
Lloc: Centre de visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer. L’Hospitalet de l’Infant.

'Entre Señores y vasallos. Vida cotidiana en la Baronía de Entenza. Siglos XIII y XIV', a càrrec de Manuel Romero Tallafigo, doctor i historiador per la Universitat de Sevilla. Professor i catedràtic.

Dia: 13 de novembre
Hora: 19:00 h
Lloc: Casal Cultural. Tivissa.

'Dels Castellvell als Entença', a càrrec de Josep Serrano Daura, doctor en Dret, Història de Dret de les Institucions per la Universitat Pompeu Fabra.

Dia: 19 de novembre
Hora: 19:00
Lloc: Biblioteca Comarcal. Móra d’Ebre

'Conflicte de senyors i de pobles a la Terra Alta i la Ribera d'Ebre'  , a càrrec de Josep Alanyà i Roig, sacerdot i historiador.

Dia: 20 de novembre
Hora: 12:00
Lloc: Absis de l’església del Castell. Falset.
Visita guiada pels assistents al museu “Castell de Falset” a les 17 h.

'Seguint les petjades de l'Infant Pere d'Aragó i d'Anjou a la Baronia d'Entença', a càrrec d’Albert Martínez Elcacho, doctor en història per la Universitat de Lleida.

Dia: 26 de novembre
Hora: 19:00
Lloc: Absis de l’església del Castell. Falset.

'Entre visigots i feudals: El Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat abans de la conquesta (segles VIII-XII)', a càrrec de Joan Menchón Bes, Màster en arqueologia medieval i post-medieval per la UB. Arqueòleg.

Dia: 27 de novembre
Hora: 19:00
Lloc: Museu de les Mines. Bellmunt del Priorat

'L'explotació de l'argent pels comtes de Prades i barons d'Entença, una empresa a cavall entre l'Edat Mitjana i el Modernisme' , a càrrec de Joan Abella i Creus, gemmòleg i mineralogista, descobridor de l’Abellaïta.

Dia: 28 de novembre
Hora: 10:30
Lloc: Centre de visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer. L’Hospitalet de l’Infant.

'Visita guiada a l'Hospital Gòtic de l'Infant Pere' , a càrrec d’Antoni Conejo de Pena, doctor en història de l’art del departament d’Història de l’Art de la UB.

Baronia d’Entença

Els seus orígens es remunten al 1153 quan el Comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, va conquerir els darrers reductes musulmans de la Ribera d'Ebre i el Priorat. Els nous territoris ocupats es van integrar a la Corona Catalana i es van distribuir en jurisdiccions senyorials cedides als nobles i a les ordes militars que havien col·laborat en la seva conquesta.

Des de l'any 1174 fins al 1837 van formar part del territori senyorial conegut amb el nom de baronia d'Entença els actuals municipis de Móra d’Ebre, Falset, Tivissa, Capçanes, Masroig, Marçà, Garcia, Móra la Nova, Pratdip, Guiamets i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Els diferents senyors de la baronia (els Castellvell, els Subirats-Sant Martí, els Entença, els Prades, els Cardona i els Medinaceli) van tenir la jurisdicció civil, criminal, fiscal i política d'aquest territori fins a la desamortització de Mendizábal, per la qual van quedar abolits els senyorius i els hereus.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: