Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Les naus de ca l'Orga de Picamoixons recuperen la seva esplendor

S’han rehabilitat les dues naus adjacents a l'antiga casa pairal de la família Orga i actual seu de l'ajuntament, amb la restauració de les façanes i reconstrucció de les cobertes

Imatge de l'interior de les dues naus agrícoles de ca l'Orga, - actual seu de l'Ajuntament de Picamoixons Imatge de l'interior de les dues naus agrícoles de ca l'Orga, - actual seu de l'Ajuntament de Picamoixons ACHP
Patrimoni Redacció Infocamp
Diumenge, 31 Octubre 2021 18:39

El passat 13 de setembre es va fer la recepció formal de les obres de rehabilitació de les dues naus agrícoles de ca l'Orga, - actual seu de l'Ajuntament de Picamoixons-, amb la signatura de l'acta de lliurament i recepció de l'obra per part del president del Consell Comarcal de l'Alt Camp, Mateu Montserrat, del president de l'Entitat Municipal Descentralitzada de Picamoixons, Francesc Rull, i dels representants del Consell Comarcal de l'Alt Camp.

Ca Orga restauració autoritats

Els treballs permeten donar us a les dues naus, fins ara innaccessibles. S'ha reproduit fidelment les bigues originals de les encavallades de fusta -un dels seus elements més emblemàtics- i les seves façanes, i s'ha eliminat parcialment la paret de totxo existent entre dues crugies de pilars. Ara, les dues naus estan perfectament connectades i el seu interior, a doble alçada, forma un doble espai diàfan que permet apreciar l'impressionant encavallat del sostre.

L’edifici constitueix un referent de l’arquitectura agrícola catalana del segle XIX i, en un proper futur, permetrà donar a conèixer la producció d’oli  mitjançant el mètode tradicional al trull, una tasca de gran valor industrial, cultural i històric, en el nou Centre d'Interpretació de l'Oli de l'Alt Camp que acolliran les dues naus rehabilitades.

Ca l'Orga

La finca on es troba “Ca l’Orga” està situada en el llindar urbà de Picamoixons, fet que li atorga una situació privilegiada de vistes als camps de conreu que voregen el riu Francolí, i que a la vegada gaudeix del privilegi de trobar-se pràcticament al mig del nucli urbà.

Ca Orga Picamoixons exterior

En la parcel·la es troba la casa pairal de la família Orga com edifici principal d’ús residencial, que en l’actualitat és l’Ajuntament de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD), i disposa originàriament de tres edificacions de caràcter industrial adossades a l’edifici de caràcter familiar. Encara avui es conserven els tres edificis de caràcter industrial, encara que un d’ells, el més proper al nucli urbà, ja no forma part de la propietat original.

La façana principal de les naus és igual en totes elles i tenen el mateix ritme compositiu i dimensions de les obertures. Genèricament la façana la componen dues parts, la planta baixa que és la que disposa de grans obertures per a donar accés i la primera planta amb un gran finestral, partit en tres parts que deixen entrar la llum natural a l’interior. Emmarcant les façanes verticalment, apareixen unes pilastres revestides rematades amb un element ornamental de ceràmica vidrada de forma esfèrica. Actualment, la planta baixa i la planta primera de la casa pairal està en ús i s’hi ubica l’Ajuntament de l’EMD de Picamoixons.

L’edifici havia estat sempre d’ús privat. Des de la data de la seva construcció i fins a aproximadament l’any 1911, l’edifici va pertànyer al diputat Orga i posteriorment als seus descendents. L’any 1911 fou venuda a un altre propietari, que posteriorment la va tornar a vendre l’any 1951. En 1958 va passar a mans d’un altre propietari per posteriorment vendre-la de nou l’any 1978.

Al 2001 la tercera nau industrial va ser venuda a un restaurant local. Va ser l’any 2003 que l’EMD de Picamoixons va iniciar les gestions per a la compra del conjunt, donat l’estat de deteriorament en què es trobava l’edifici, un edifici representatiu pel poble de Picamoixons, que a poc a poc veia com un dels seus pocs patrimonis arquitectònics podia desaparèixer si no s’intervenia d’alguna forma. L’any 2005 l’EMD de Picamoixons comprava el conjunt d’edificacions a través d’una subvenció atorgada per la Generalitat de Catalunya.

'Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d'una terra'

El projecte 'Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d'una terra', inclou un conjunt d'actuacions impulsades per vuit municipis sota el paraigua del Consell Comarcal de l'Alt Camp amb cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea (FEDER) eix 6, tram local i el Pla Territorial de Foment del Turisme de la Direcció General de Turisme. L’autora del projecte de Ca l’Orga és l’arquitecta Olga López Domènech i l’import d’adjudicació de la restauració de Ca l’Orga a l’empresa Edifisa és de 229.920,41 € (IVA inclòs).

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: