Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Riudoms reinaugura la Casa Pairal de Gaudí amb una nova experiència

Diumenge s'iniciaran les visites guiades que ens aproparan als orígens de l'arquitecte, amb una reformulació dels espais de la casa, el taller de caldereria del pare, un nou mapping o una exposició de dibuixos i objectes inèdits

La regidora de Promoció Turística, Imma Parra, mostra els objectes del taller de caldereria, a la Casa Pairal de Gaudí La regidora de Promoció Turística, Imma Parra, mostra els objectes del taller de caldereria, a la Casa Pairal de Gaudí JOSEP CARTANYÀ
Patrimoni Josep Cartanyà
Dissabte, 10 Juliol 2021 08:00

Sota l'eslògan "La força d'uns orígens", l'Ajuntament de Riudoms inaugurarà, aquest dissabte 10 de juliol, a les 12:30h, la nova experiència per al visitant de la Casa Pairal d'Antoni Gaudí, gràcies a les millores que s'han realitzat en els últims mesos. L'endemà diumenge dia 11, -a les 11h, a les 12h i a les 13h- es donarà el tret de sortida a les primeres visites guiades amb aquest nou format, que seran gratuïtes per ser el dia de l'estrena. Una nova experiència que farà que el visitant descobreixi d'una manera gràfica i senzilla el Gaudí petit, el Gaudí adolescent, la seva relació amb Riudoms i els seus orígens com a font d'inspiració de la seva arquitectura.

En el transcurs d'una visita comentada amb els mitjans de comunicació celebrada aquest divendres, l'alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, ha explicat que "hem redefinit tota l'experiència de la visita a la Casa Gaudí, per tal que el visitant pugui tindre nocions de tota la història de la vida d'Antoni Gaudí i, sobretot, del seu pas i la seva experiència pel nostre municipi". L'alcalde ha recordat que Gaudí "va passar en aquesta casa llargues temporades, aquí hi va passar moltíssimes hores perquè el seu pare hi tenia el taller de la caldereria, que va ser un dels punts d'inspiració de l'arquitectura de Gaudí".

El mapping que ens aproxima al Gaudí de la infantesa. A la imatge, la riera que envoltava la Casa Pairal: 

mapping Casa Gaudí riera Riudoms

Un canvi conceptual i audiovisual

Les millores de l'espai han consistit, d'una banda, en la redefinició conceptual dels diferents espais de la casa i  en la manera com aquesta es presenta al públic que la visita, que comença amb el nou espai de recepció de visitants, abans d'iniciar el recorregut per la casa.

I de l'altra, s'ha incorporat un mapping immersiu que fa especial èmfasi en els estímuls d'infantesa de Gaudí vinculats al poble. També s'ha equipat la casa amb audiovisuals i equips d'imatge, i s'han instal·lat vinils explicatius. En aquest sentit, la regidora de Promoció Turística, Imma Parra, destaca que "hem apostat per unes modifiacions més modernes, invertint en audiosvisuals, vinils i dissenys més atractius perquè la gent tingui una manera més enriquidora de rebre la informació sobre Gaudí i la seva relació amb Riudoms". Parra s'ha mostrat convençuda que, una vegada el visitant estigui aquí, "ho podrà veure d'una manera més natural i atractiva i, de ben segur, que sortirà content de la visita".

La Casa Pairal, un retorn als orígens de Gaudí 

En la visita a la Casa Pairal de la família Gaudí de Riudoms, es descobreix l'origen d'una nissaga que va començar fa sis generacions amb els Gaudin de França i l'arribada, el 1634 a Riudoms, del marxant Joan Gaudí, i que acaba, el 22 de maig del 2020, amb la mort de la veïna Teresa Llaberia Gaudí, la última descendent de la família Gaudí que portava el seu cognom. 

Però el que desperta més l'interès del visitant és com els orígens rurals el seu entorn van influir clarament en la seva genial obra arquitectònica. Així, els i les visitants descobriran el taller de caldereria del pare i la casa familiar d'aquella època. Al taller es mostren calderes amb dibuixos que recordaran formes utilitzades posteriorment en l'obra d'Antoni Gaudí o altres peces com un bufador gran. En aquest espai s'hi ha incorporat una placa on es pot llegir aquesta frase de Gaudí: "El calderer és un home que d'una planxa plana n'ha de fer un volum. Abans de començar la feina ha d'haver vist l'espai. Jo tinc aquesta qualitat de veure l'espai perquè sóc fill, nét i renét de calderer".

Pel que fa a la resta de l'habitatge, aquest es caracteritza per la seva austeritat i per la seva estructura típica d'una casa de pagès. En una de les seves dependències, hi ha una taula amb cargols, ossos i pinyes, elements típics del territori però que haurien influït molt en les formes de l'arquitectura de l'Antoni Gaudí adult. O un grapat d'avellanes, com el que Gaudí es posava sempre a les butxaques com a bon costum.

                         Habitació on dormia el Gaudí adolescent quan visitava la Casa Pairal: 

habitació on dormia Gaudí

Els i les visitants també podran admirar a la segona planta la col·lecció de dibuixos originals dedicats a Gaudí de l'escultor Joan Matamala i Flotats, col·laborador de l'arquitecte i principal autor del grup escultòric de la façana del Naixement del Temple de la Sagrada Família, que tenen com a motiu principal la representació d'escenes quotidianes de la Sagrada Família de Natzaret i com a taló de fons el temple de l'arquitecte.

Objectes i documents inèdits

Durant la visita es podran veure alguns objectes i documents que no s'havien mostrat gaire en públic, fruit de les donacions de veïns riudomencs i, especialment, de Xavier Fortuny Torres. Entre aquests, destaquen els compassos que van formar part del taller de Gaudí a la Sagrada Família i que van ser recuperats pels seus deixebles; l'esquela original que es va repartir el dia del funeral d'Antoni Gaudí a Barcelona; el títol d'Acció del Pantà de Riudecanyes del pare de Gaudí, Francesc Gaudí Serra, i que va heretar el seu fill; o l'escopeta original dels sometents armats de Riudoms als quals formava part Gaudí.

                  Compassos que van formar part del taller de Gaudí a la Sagrada Família: 

compassos Gaudí Sagrada Família

 

Finalment, a la planta superior, es pot contemplar l'exposició permanent de plànols d'algunes de les obres d'Antoni Gaudi, obra de l'arquitecte japonès Hiroya Tanaka. En aquest espai més diàfan també hi ha exposada la "Maqueta invertida" de Gaudí, que era el model que utilitzava l'arquitecte del Baix Camp per calcular les estructures de les seves obres construïdes amb l'arc catenari.

Visites guiades dominicals durant tot l'estiu

La Casa Pairal ofereix visites guiades els diumenges, des de l'11 de juliol fins al 19 de setembre, a les 11h, a les 12h i a les 13h.

Per reservar una visita es pot fer a través de la pàgina riudomsturisme.cat o enviant un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

Les visites estan adaptades a les mesures de prevenció sanitària de la Covid-19 establertes per les autoritats.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: