Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'arxiu històric de la parròquia de la Santa Creu de Calafell es digitalitzarà

L'Ajuntament i l’Arquebisbat de Tarragona signen un conveni per conservar aquest fons documental

L’Ajuntament de Calafell i l’Arquebisbat de Tarragona han signat un conveni per digitalitzar el fons documental històric de la parròquia de la Santa Creu L’Ajuntament de Calafell i l’Arquebisbat de Tarragona han signat un conveni per digitalitzar el fons documental històric de la parròquia de la Santa Creu AJUNTAMENT DE CALAFELL
Patrimoni Redacció Infocamp
Diumenge, 18 abril 2021 18:12

L’Ajuntament de Calafell i l’Arquebisbat de Tarragona han signat un conveni per digitalitzar el fons documental històric de la parròquia de la Santa Creu, actualment dipositat a l’arxiu arxidiocesà. Això permetrà la conservació del material i posar-lo a disposició dels investigadors i historiadors, ja que l’arxiu parroquial és fonamental per documentar la història local de l’Edat Mitjana cap aquí.

La digitalització farà possible la divulgació de la documentació de la parròquia de la Santa Creu. Una de les fórmules serà la publicació a internet, a la web de l’arxiu arxidiocesà, de les imatges més significatives del fons.

Han signat el conveni l’alcalde, Ramon Ferré, i l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas. Segons aquest acord, l’Ajuntament de Calafell aportarà 3.080 euros per ajudar en el cost de la digitalització. Per desenvolupar aquest instrument de col·laboració i cooperació es crearà una comissió de seguiment. El conveni té una durada d’un any, prorrogable.

L’arxiu parroquial de la Santa Creu recull bàsicament actes de bateigs, casaments i defuncions. Molts rectors anotaven també les persones que vivien a cada casa, en el que constituïa de facto un cens de població. Consta informació del compliment de les “obligacions religioses”, especialment de les pasquals, i fins i tot dels crèdits que l’església feia a les persones que en necessitaven, mitjançant el sistema de censos.

Des de l'any 1303

La documentació més antiga és de l’any 1303. El material, fins a 1806, correspon al culte a l’església del Castell: en aquest any es va obrir l’actual temple parroquial. L’arxiu va sobreviure a les convulsions dels primers mesos de la guerra civil 1936-1939. I en l’època del rector Isidre Torremadé (1989-2003) es va trasllar a l’arxiu arxidiocesà per tal de conserva-lo adequadament.

El mateix Torremadé, traspassat ara fa tres anys, va publicar, a partir d’aquest material, el llibre “94 anelles de Calafell”, que identicava tots els rectors de la parròquia des de 1303, a més dels vicaris i altres preveres que es feien càrrec circumstancialment de la parròquia. Però ja al segle XVII, el rector Climent Rotllan va escriure una monumental història de Calafell basada en la documentació de l’arxiu parroquial.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: