Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Nius de metralladores al litoral tarragoní

L’Arxiu del Port de Tarragona convida a conèixer els vestigis de defensa del litoral durant la Guerra Civil

L’Arxiu del Port convida a conèixer els vestigis de defensa del litoral tarragoní durant la Guerra Civil L’Arxiu del Port convida a conèixer els vestigis de defensa del litoral tarragoní durant la Guerra Civil ARXIU DEL PORT
Patrimoni Redacció Infocamp
Dijous, 04 Febrer 2021 20:30

L’Arxiu del Port convida periòdicament a un investigador o investigadora que ha fet cerca en les seves instal·lacions o fons per a difondre la seva reflexió vers la tasca o la seva obra. Aquesta setmana, l’autor convidat a ArxiPortus és Adrián Cabezas Sánchez, historiador del GRIEGC (Grup de Recuperació i Investigació d’Espais de la Guerra Civil) on relata les primeres construccions defensives durant la Guerra Civil (1936-1939), sobretot a partir de l’octubre de 1936, quan es va albirar la possibilitat d'un desembarcament de tropes franquistes a qualsevol punt del litoral català.

Les obres de fortificació del litoral van raure, sobretot, en trinxeres i nius de metralladores. De fet, al litoral de la ciutat de Tarragona n’existien nombroses com ara: niu de metralladores a la desembocadura del riu Gaià, a Tamarit, quatre a la platja Llarga, dos a la platja de la Savinosa, a platja de l’Arrabassada, al massís rocós de la platja del Miracle, etc...

Avui dia, encara es poden veure alguns d’aquests nius de metralladores o posicions defensives situats al llarg del litoral tarragoní. Si es vol més informació sobre la defensa de la costa, no tan sols a Tarragona, sinó a tot el litoral de la província, es pot descarregar el llibre editat pel Port de Tarragona: 'La defensa de la costa a la província de Tarragona durant la Guerra Civil (1936-1939)'.

espais defensa Guerra Civil

Refotografia a l'edifici de l'Arxiu 

D’altra banda, l’Arxiu enguany celebra el seu trentè aniversari, una commemoració que es mostra amb una proposta agosarada: ha muntat una gran instal·lació fotogràfica a la façana de l’edifici de l’Arxiu del Port (plaça dels Carros cantonada amb el carrer d’Anselm Clavé) amb imatges de diversos moments dels gairebé cent anys d’existència.

Aquesta refotografia de Ricard Martínez, l’’Autoretrat d’un vaixell anomenat Arxiu’, plasma els diversos moments d’existència de l’edifici, imatges que registren la construcció i reforma de les diverses vicissituds que ha tingut. La imatge es plega exactament pel mateix lloc on es doblega l’edifici que representa.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: