Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Valls preveu iniciar les obres de recuperació de la muralla de Sant Antoni el segon semestre de 2021

El projecte de recuperació de l’antiga muralla medieval ha estat seleccionat entre els que rebran subvenció procedent de l’1,5% Cultural

La regidora d'Urbanisme, Patrimoni i Centre Històric, Sònia Roca, senyala l'extrem on es consolidarà el parament d'un antic mur del segle XIII La regidora d'Urbanisme, Patrimoni i Centre Històric, Sònia Roca, senyala l'extrem on es consolidarà el parament d'un antic mur del segle XIII JOSEP CARTANYÀ
Patrimoni Josep Cartanyà
Dimecres, 16 Desembre 2020 14:27

El projecte de consolidació, reinterpretació i urbanització de l’entorn de l’antiga muralla de Sant Antoni de Valls ha estat seleccionat entre els projectes que rebran subvenció procedent de l’1,5% Cultural. En concret, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana subvencionarà a través de l’1,5 Cultural el 40% de la inversió i, d’aquesta manera, l’Ajuntament compta amb el finançament complet per executar la totalitat d’un projecte que representarà una inversió de 482.000 euros.

Es preveu que les obres puguin iniciar-se durant el segon semestre de 2021 un cop s’hagi completat la tramitació i licitació del projecte. La consolidació i reinterpretació de la muralla, en el tram inicial situat a tocar del Portal Nou i entre els carrers del Mur i de Tomàs Caylà, representa la primera gran obra en el projecte de ciutat que ha de fer possible la recuperació progressiva de l’antiga muralla medieval, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

La muralla medieval i l'entorn de la parròquia de Sant Joan

El projecte a Sant Antoni inclou les obres necessàries de consolidació d’aquest tram de l’antiga muralla del segle XIV, la seva reinterpretació històrica i la urbanització del solar. La regidora d'Urbanisme, Patrimoni i Centre Històric, Sònia Roca, ha destacat que, a banda de l'actuació a la pròpia muralla medieval, "també ens trobem a l'entorn d'un altre BCIN, com és l'església de Sant Joan i, per tant, el projecte és doblement important perquè és la zona d'una de les entrades a Valls i al Centre Històric, ja que ens permetrà posar en valor tot el conjunt".

Així, el projecte de Sant Antoni contempla la recuperació de les restes, en concret, uns 615 m2 de consolidació de paraments. En aquest sentit, Roca ha destacat "el parament de la muralla del segle XIII, del Mur Vell, fins a paraments del segle XVI". Sobre el mur del segle XIII, els treballs de prospecció arqueològica van posar al descobert l'estructura d'una arc i altres materials que es correspondrien a l'anomenada Fonts dels Clergues. En el mateix parament s'hi troben les restes de la torre sobirana de Valls del segle XIV, la torre més alta de les 32 que formaven la muralla de Valls, que va aprofitar l'estructura del segle XIII.

Pel que fa a l'actuació, la regidora ha explicat que "posarem en valor les tàpies antigues de la muralla, tot el basament que hi ha sota la tàpia i diferenciarem part nova de les parts antigues. A la part superior s'enderrocaran els elements nous que pertanyien a l'última fàbrica que hi va haver i es farà un coronament que reprodueixi l'alçada de la muralla i el dentat perquè ens fem una idea de l'alçada que tenia i de la seva configuració en l'època medieval ".

També es van localitzar altres restes de l'estructura defensiva, com un tram del fossat i un antic paviment de còdols del segle XVIII, que correspondria al corral de la vila que es va instal·lar allí un cop la muralla va quedar absoleta. Per això, es consolidarà aquest paviment de còdols i es deixarà a la vista.

A més, s'ha previst la instal·lació de plafons informatius per permetre al visitant identificar les restes i conèixer la història d'aquest tram de muralla medieval, en especial en àmbits com el de les antigues torres o el fossat, entre altres.

Un nou espai públic al Centre Històric

La regidora també ha posat en valor que el projecte va més enllà dels treballs de recuperació i reinterpretació de la muralla medieval, ja que s'urbanitzarà el seu entorn: "Posarem en ús tot aquest espai públic, que generarà una plaça amb un espai enjardinat i accessible a la gent i un passeig arbrat, que es convertirà en un punt de trobada amb vistes a la muralla".

Finalment, la regidora d'Urbanisme ha recordat que també s'està treballant en altres projectes de recuperació com el tram de la muralla de Sant Francesc.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: