Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Xerrada aquest dimarts sobre el poble abandonat de Marmellar

La conferència-col·loqui 'Les vides que les pedres callen: vida i abandó de Marmellar' tindrà lloc, a les 19h, al Centre Cultural El Local de Sant Pere de Ribes

El poble abandonat de Marmellar, a la serra de Montmell (Baix Penedès) El poble abandonat de Marmellar, a la serra de Montmell (Baix Penedès) FOTOS: IMMATERIAL PENEDÈS-IEP
Patrimoni Redacció Infocamp
Dimarts, 15 Desembre 2020 07:17

La Sala Martinet del Centre Local El Local de Sant Pere de Ribes (c/Eduard Maristany cantonada Onze de Setembre) acollirà aquest dimarts 15 de desembre, a les 19h, la conferència col·loqui 'Les vides que les pedres callen: vida i abandó de Marmellar', que anirà a càrrec de l'estudiant d'His`toria de l'Art, Jaume Palau Ràfols. La presentació de l'acte orgnitzat per l'Institut d'Estudis Penedesencs (IEP) anirà a càrrec d'Àngels Travé Ràfols, coordinadora de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaerial de l'Institut d'Estudis Penedesencs i coordinadora de l'equip Penedès del projecte de recerca 'Pobles abandonats', impulsat per l'Institut Ramon Muntaner i la Universitat de Barcelona.

Marmellar, un humil poble de pagès de la serra del Montmell es troba en l'actualitat en estat d'abandó. La seva gent va veure's empesa a deixar enrere les seves llars i endur-se els records que configuren la memòria d'aquest nucli. Només en resten les pedres, testimonis pacients del pas del temps que va esborrant a poc a poc els espais que havien estat plens de vida. Després d'haver consultat les fonts orals i escrites, podrem conèixer d'una mica més a prop el tarannà dels veïns de Marmellar, com era la seva vida, el dia a dia del poble amb les seves anècdotes i vivències i quins són els motius pels quals van tancar per sempre més les portes de casa seva.

Les persones que vulguin assistir-hi o demanar informació sobre l'acte poden contactar a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o 938 531436.

Marmellar foto antiga

El poble

Marmellar és un despoblat localitzat al municipi del Montmell, a la comarca del Baix Penedès, i està situat a una altitud de 532 metres. Els primers indicis del Marmellar daten de l'any 1023 on també s'esmenta el castell de Marmellar. El poble feia servir l'aigua que corria de la riera de Marmellar, actualment seca.

Segons l'arxiu parroquial, la població del Marmellar l'any 1717 era de 65 habitants i de 59 l'any 1787. A partir del cens de 1860, el cens es va dur a terme a Santa Maria de la Bisbal del Penedès, on el 1970 figuraven 26 habitants. Segons les cròniques, l'any 1976 un incendi va assolar la zona i poc temps després el poble va quedar abandonat.

L'any 1993 la troballa d'una noia morta va alimentar les llegendes i mites sobre aquest poble.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: