Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El port de Cambrils estrena un itinerari didàctic a la zona de pesca per als visitants

El recorregut conté 11 panells de la història del port, els pescadors, les xarxaires, les arts de la pesca, el valor nutritiu del peix i l'impacte dels residus al mar

Un dels plafons del nou itinerari didàctic, que explica la pesca d'encerclament Un dels plafons del nou itinerari didàctic, que explica la pesca d'encerclament PORTS DE LA GENERALITAT
Patrimoni Josep Cartanyà
Dijous, 20 Agost 2020 11:38

Visitants, ciutadania i escoles podran gaudir d'un nou itinerari didàctic a la zona de pesca del port de Cambrils. Ports de la Generalitat, l'Ajuntament de Cambrils i la Confraria de Pescadors de Cambrils, han col·laborat en el contingut dels 11 panells divulgatius per donar a conèixer l'activitat pesquera, la història del port i la cultura marinera, el valor nutritiu del peix i, al mateix temps, conscienciar els visitants de l'impacte que té l'abocament de residus al mar. Ports s'ha encarregat del disseny, l'elaboració dels plafons i la instal·lació, amb un cost de 10.000 euros.

Durant la visita realitzada avui al circuit pedagògic del port, el director general de Port de la Generalitat, Joan Pere Gómez, ha explicat que aquests itineraris formen part d'un projecte divulgatiu que s'està portant a terme als ports pesquers de la costa catalana. Gómez ha destacat que, gràcies a aquest itinerari, "posem en relleu l'activitat pesquera de Cambrils, la història del port, la cultura marinera i el valor nutritiu del peix". El director general també ha posat l'accent en l'altre objectiu, vinculat al canvi climàtic: "Amb això no només ajudem al pescador, sinó, al medi ambient, al canvi climàtic" i ha citat com a exemple que en un dels plafons recorden que "una llauna al mar triga uns 200 anys en desparèixer o que llençar una ampolla de plàstic triga 450 anys" i ha afegit "com més plàstics llencem al mar, cada vegada hi haurà menys peix".

L'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha valorat molt positivament tot el treball conjunt fer per Ports, la Confraria, el Museu d'Història i l'Arxiu Municipal de Cambrils, gràcies al qual "podem donar valor a la pesca tradicional, al nostre patrimoni pesquer i històric local", a la vegada que "això ens ajudarà al sector gastronòmic".

Per la seva banda, la secretària de la Confraria de Pescadors de Cambrils, Clàudia Masdeu, ha remarcat que la iniciativa arriba "en un moment difícil per al sector pesquer" i ha assenyalat que "promoure la cultura del peix no es fa només menjant; sinó difonent quines propietats té, coneixent d'on ve, com es treballa, o quin és l'esforç que implica".

El director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí, ha conduït la visita pel nou itinerari pel port cambrilenc: 

visita itinerari port Cambrils

El circuit didàctic

El circuit consta d’11 plafons divulgatius ubicats a la zona de les xarxaires, la zona on s’amarren les embarcacions d’encerclament i part de les d’arrossegament i a l’exterior de l’edifici de la llotja. El primer panell mostra un plànol del port amb l’itinerari, on cada plafó té un número per conèixer la ubicació de cada panell. La part històrica la componen 4 panells, on s’explica la història del port, la Confraria, els pescadors i la construcció naval. Les arts de pesca es troben en 3 panells que es distribueixen amb arrossegament, encerclament i arts menors. La tipologia de peix es mostra en 2 panells, un de peix blanc i l’altre de peix blau i marisc. El circuit finalitza amb un panell de l’impacte dels residus al mar. Els plafons s’han fet en 4 idiomes: català, castellà, francès i anglès, per poder divulgar la informació de l’activitat pesquera entre els turistes visitants i la ciutadania.

Durant els mesos de l'estat d'alarma, s’ha treballat localitzant les fotografies antigues a presentar i en adequar els textos al disseny encarregat per Ports de la Generalitat. Per poder-ho integrar dins de la ruta del port pesquer que la Confraria havia iniciat al 2018, es va demanar que les continguts fossin en quatre idiomes. A més, per adaptar-ho a les activitats escolars, es va sol·licitar a Ports que els plafons fossin de taulell per no destorbar la visió del port i assegurar una bona comprensió als grups de nens i nenes que visiten durant el curs, l'espai portuari de la mà del Museu d'Història de Cambrils.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: