Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Port de Tarragona adjudica les obres de rehabilitació del Rellotge del Moll

L'edifici és un dels elements de la Ruta Patrimonial de la instal·lació portuària que requereix diverses intervencions

Imatge del Rellotge del Moll del Port de Tarragona Imatge del Rellotge del Moll del Port de Tarragona PORT DE TARRAGONA
Patrimoni ACN
Dissabte, 13 Juny 2020 11:47

El Port de Tarragona ha adjudicat les obres de rehabilitació del Rellotge del Moll a l’empresa Izer Ingeniería y Economía per un import de 78.819 euros. L'edifici es troba malmès pel pas del temps i té danys greus que fan necessàries les obres que s'executaran en un termini de tres mesos. Els treballs inclouen diverses accions, com ara la substitució del marc de fusta, vidre i acabats interiors de les esferes del rellotge; la reposició de proteccions i pintures dels elements metàl·lics del campanar i la barana; la impermeabilització i repàs de punts singulars de coberta, entre d'altres. La torre forma part de la Ruta Patrimonial del port, que també inclou una dotzena d’elements portuaris.

El Rellotge del Moll és una obra eclèctica situada al dic de Llevant, projecte de l’enginyer Francisco García de Membrillera i datada el 1922, que està protegida com a Bé Cultural d’Interès Local. Aquest element substituïa els tocs de trompeta que un trompeter feia per indicar el començament i el final de la jornada laboral. La seva construcció s'atribueix a Josep Rigau Marot, que fou homenatjat per l’Autoritat Portuària de Tarragona l'any 1992.

La torre, de quinze metres d’alçada en forma de templet, és d’estil neoclàssic i conté la cabina del rellotge. Està coronada per una estructura de ferro forjat que recorda les línies modernistes, on hi ha les campanes, el penell i el parallamps. A més, té un basament quadrat de 3,70 metres d’amplada i 0,80 metres d’alçada, construïda per carreus a l’exterior. Es recolza en una base de quatre columnes de pedra marmòria vermellosa als costats i una de central, de gran diàmetre, amb parets de formigó que sosté la coronació del templet i la maquinària del rellotge. Els capitells d’aquestes columnes són d’ordre corinti.

El rellotge té tres esferes d’1,5 metres de diàmetre que antigament tocaven les hores, les mitges hores i els quarts. Dues de les esferes estan recobertes de vidre i la tercera d’esmalt sobre coure per no enlluernar els vaixells. Així, s'evitava que el confonguessin amb el far. El lloc corresponent a la quarta esfera es va decorar amb un mapamundi.

Després de diverses actuacions, l’any 2006 es va restaurar el templet i es va substituir la maquinària del rellotge per una de digital. Actualment, l’antiga maquinària restaurada està exposada al Museu del Port. Ara, catorze anys més tard, es faran obres per conservar una de les "joies" no només del patrimoni portuari, sinó de la ciutat de Tarragona.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: