Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Montblanc reconstruirà l'antiga entrada principal de la muralla medieval en només un any

La recuperació del portal de Sant Francesc és l'actuació de major envergadura en el recinte emmurallat dels últims temps

L'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ensenyant les restes trobades de l'antiga torre, del sector de Sant Francesc, que es reconstruirà en el projecte de major envergadura fet mai a la muralla L'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ensenyant les restes trobades de l'antiga torre, del sector de Sant Francesc, que es reconstruirà en el projecte de major envergadura fet mai a la muralla NÚRIA TORRES / ACN
Patrimoni ACN
Dimarts, 04 Febrer 2020 13:47

Montblanc ha iniciat els treballs per reconstruir l'antic portal de Sant Francesc. Situada al nord de la muralla, aquesta portalada havia estat la principal entrada d'accés de la muralla medieval de Montblanc, venint de Tarragona. Ara només es conservava una de les dues torres que sostenien la portalada, a l'inici del carrer Major. L'objectiu és reconstruir tant el portal com la torre que hi manca. L'actuació també permetrà guanyar més de 200 metres de pas de ronda. L'Ajuntament ja fa temps que batalla en aquesta operació, que s'eleva als 750.000 euros. Es tracta del projecte de major envergadura dels últims temps al recinte emmurallat, tant en inversió com en dimensió, i es vol executar en només un any. Primer cal enderrocar un gran edifici de quatre plantes, l'antic cinema Kursaal, per alliberar espai.

Una immensa bastida cobreix aquest immoble situat davant l'església de Sant Francesc. Ara fa una setmana van començar els primers treballs d'enderroc a l'interior d'aquest edifici, on fins ara hi havia habitatges i locals als baixos -un gimnàs i una floristeria-, si bé els vilatans encara l'anomenen l'antic Kursaal. En el subsòl de la floristeria han aparegut els fonaments de l'antiga torre, de la qual se'n tenia molta certesa, de la seva existència.

L'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha visitat aquest dimarts al matí aquest àmbit. Andreu recorda que l'operació ja va arrencar fa gairebé tres anys enrere per tal de poder enderrocar els dos immobles construïts sobre aquest tram de muralla: una vella casa pairal -coneguda com cal Contijoch, ja enderrocada- i l'antic Kursaal. Comptant tot l'àmbit, el projecte supera el milió d'euros. L'obra és possible gràcies a la subvenció de l'1,5% cultural.

Així, la remodelada plaça de Sant Francesc recuperarà muralla. "Això canviarà radicalment la imatge de l'entrada del Montblanc medieval; hi havia el portal entre dues torres com passa a Morella, Carcassona, Barcelona o al Monestir de Poblet; és la culminació de la muralla en aquest sector", ha asseverat. Segons Andreu, cal remuntar-se als anys setanta per trobar una actuació d'aquestes dimensions, quan es va remodelar tot el baluard de Santa Anna.

"Sense desmerèixer altres projectes, jo crec que una actuació tan gran i tan significativa no s'havia fet mai", ha afirmat. El projecte, a més, permetrà allargar el pas de ronda des de la torre del Castlà, amb uns 200 metres més de recorregut, fins enllaçar amb la muralla de Santa Tecla. El regidor de Turisme, Oriol Pallissó, ha destacat que cal treure'n rèdit i donar visibilitat a aquest passeig, enriquint les visites guiades amb nous recursos de museïtzació.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: