Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Ruta Patrimonial del Port de Tarragona incorpora la història de la construcció del dic de Llevant

El nou element és una pedra d’escullera que se situarà a la segona rotonda del Dic de Llevant

El nou element de la Ruta Patrimonial del Port és una pedra d’escullera que se situarà a la segona rotonda del dic de Llevant El nou element de la Ruta Patrimonial del Port és una pedra d’escullera que se situarà a la segona rotonda del dic de Llevant PORT DE TARRAGONA
Patrimoni Redacció Infocamp
Dimecres, 22 Gener 2020 17:11

Aquest dijous 23 de gener, a les 12h, al Dic de Llevant, el president del Port de Tarragona, Josep M. Cruset, inaugurarà un nou element de la Ruta Patrimonial del Port de Tarragona. Es tracta d’una pedra d’escullera que se situarà a la segona rotonda del dic de Llevant, direcció Far de la Banya, conjuntament amb un tòtem idèntic a la resta que conformen els diferents elements de la Ruta Patrimonial portuària disseminats per diferents indrets de la infraestructura: al dic de Llevant, per exemple, s’hi poden trobar el del far de la Banya, el del far del Moll d’Aragó, el del vèrtex geodèsic i el del rellotge; al Moll de Costa els de les grues, els canons de plaça de l’Escala Reial, els derelictes que es van trobar al pas subterrani de la plaça dels Carros i els dels tinglados.

Un reconeixement als presidiaris que van construir el Dic de Llevant

El nou element portarà una placa commemorativa per fer valdre la tasca duta a terme pels presidiaris que van construir el primer tram de l’artèria principal del Port de Tarragona, des de finals del segle XVIII fins a finals del segle XIX: el dic de Llevant.

En el tòtem explicatiu que se situarà al mirador que hi ha davant la rotonda es podrà llegir, en tres idiomes (català, castellà i anglès), la història de la construcció del dic de Llevant i, sobretot, dels més de 5.000 presidiaris que hi executaren dures tasques des de finals del segle XVIII, quan es reprengueren les obres del port modern de Tarragona, fins ben entrat el segle XIX.

El text s’il·lustrarà amb algunes fotos significatives i s’acompanyarà d’un codi QR que redirigirà al públic a un espai digital en el qual s’hi podran trobar continguts de suport al conjunt commemoratiu com ara, a través de Google Maps, quinze espais diferents de la ciutat relacionats amb els presidiaris i el presidi: el penal de la Pedrera, el convent dels Caputxins, el convent de sant Francesc o l’Hospital de Santa Tecla.

                        L'element vol reconèixer la tasca d'aquells presidiaris que van construir el Dic de Llevant: 

Ruta patrimonial presidiaris Dic de Llevant

L’objectiu que es persegueix amb la instal·lació d’aquest nou element patrimonial és, d’una banda, recuperar la memòria d’aquells presidiaris que construïren el Dic de Llevant, tot convidant a la reflexió d’aquesta situació força corrent en el segle XIX en què s’utilitzava el presidi de manera habitual en les obres públiques i, de l’altra, potenciar aquest espai portuari com un lloc de memòria i de difusió de la història portuària alhora que posar-la en valor. La Ruta Patrimonial del Port de Tarragona és accessible també a través de la pàgina web del Port de Tarragona.

L’acte tindrà lloc a la segona rotonda del Dic de Llevant, en el mirador, al costat del tòtem explicatiu del nou element de la Ruta Patrimonial portuària.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: