Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Museu del Port de Tarragona es reformarà i s'actualitzarà

La intervenció integral, valorada en 2 milions, consistirà en la remodelació de l'edifici i en una museïtzació nova on el visitant podrà viure experiències

Representació del nou espai destinat a l'espectacle immersiu Representació del nou espai destinat a l'espectacle immersiu PORT DE TARRAGONA
Patrimoni Josep Cartanyà
Dijous, 19 Desembre 2019 20:43

La reforma del Museu del Port servirà per tancar els actes del 150 aniversari del Port de Tarragona, amb l'obertura del nou equipament a finals del 2020. A partir del mes de febrer, es reformarà i s'actualitzarà l'espai del Refugi 2 que actualment ocupa el museu, amb una inversió de dos milions d'euros, que es finançarà a través de l'1,5% cultural del Ministeri de Foment, amb una aportació d'1.750.000 euros.

El projecte de reforma del museu, a partir d'una proposta de Despatx Milà de Tarragona, consistirà en la rehabilitació integral de l'edifici amb una durada de 10 mesos i en un nou projecte museogràfic que potenciarà els continguts audiovisuals i les experiències dels visitants, a més de les peces del patrimoni del museu. Com a principals atractius, destaca el nou espai sensorial -amb una projecció de vídeo en una pantalla i de so de 360 graus- i les dues embarcacions restaurades d'entre els segles XVII i XVIII.

accés exterior Museu Port

La rehabilitació de l'edifici

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha presentat el projecte de reforma en roda de premsa. Pel que fa a l'edifici actual, Cruset ha explicat que la reforma afectarà una superfície de 2.600 m2 construïts i permetrà l'augment de la superfície expositiva en uns 600 m2. El projecte preveu la millora de l'envoltant de l'edifici, la substitució de la coberta existent  per millorar les capacitats tèrmiques del conjunt, el sistema de climatització a tota la nau i la reforma dels espais interiors. També s'aprofitarà per realitzar una reordenació de les oficines així com l'execució de nous espais d'emmagatzematge o per a la realització d'activitats dirigides i tallers.

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha presentat el projecte de reforma: 

Cruset rdp Museu Port

Una museïtzació nova dividida en 4 àrees

El projecte museogràfic bàsic, que ha estat dissenyat per l'equip Ignasi Cristià i Iago Blasi, vol “preparar el museu pels pròxims 20 anys”, tal com ha expressat Cruset. La nova proposta, a més de posar en valor el patrimoni portuari i marítim del Museu, incorpora nous formats tecnològics i audiovisuals. Es tracta d'eines que permeten aconseguir una experiència de visita més completa i vivencial amb llenguatges i recursos més actuals.

En la proposta bàsica es crea un relat temàtic dividit en 4 grans àrees temàtiques : 'Entre el mar i la terra', Fer-se a la mar', 'La vida al port' i 'Port i sostenibilitat'.

A 'Entre el mar i la terra', s'explica la raó de ser dels ports, els orígens i els inicis del Port de Tarragona. S'utilitzaran recursos audiovisuals exposant com el port funcionava com a nexe d'unió entre l'aigua i la terra, com a elements vitals, i l'aire, com a força impulsora de les embarcacions.

Nou Museu Port àrees

En el següent espai, 'Fer-se a la mar', s'oferirà al visitant una experiència interactiva de navegació en una embarcació antiga a partir d'un simulador de pont de comandament.

El tema del tercer àmbit, 'La vida al port', comptarà amb una taula interactiva que convidarà a jugar i confeccionar algunes de les receptes més conegudes del litoral tarragoní. L'altra mirada desenvoluparà temes com la funció de les dones al port, la cuina i gastronomia portuària, el comerç o la indústria química, sense oblidar els oficis vinculats a l'activitat portuària (pràctics, guardamolls, pescadors, mecànics, cosidores, gruistes,....). Finalment, una instal·lació interactiva sobre el 'Port químic' presentarà tot el procés industrial d'objectes de consum, des de la seva fabricació fins a l'obtenció de la matèria primera.

Per finalitzar, el Museu presentarà 'Port i sostenibilitat', on es reflecteix com el Port ha anat canviant la fesomia del territori. Unes projeccions simularan la visió d'un satèl·lit i es podrà apreciar els canvis que la presència del Port ha originat en el territori al llarg del temps. L'audiovisual es complementarà amb un recull de fotografies històriques que mostraran les diferents realitats i l'evolució del Port de Tarragona en el temps.

El nou espai sensorial

Sens dubte, un dels nous atractius del Museu del Port serà un nou espai sensorial que consistirà en una sala de 94 m2 amb una projecció de vídeo en una pantalla i de so de 360 graus que embolcallarà l'espectador amb imatges, sons i sensacions pròpies del dia a dia del port. La sala, que estarà situada en la planta baixa del museu, podrà acollir 30 espectadors que gaudiran de l'experiència més emocionant del nou equipament.

A més, el museu comptarà amb un espai dedicat a la gastronomia lligada a la mar, en el qual es desenvoluparà una programació de tallers per conèixer i degustar receptes de cuina a base de peix i altres fruits del mar.

Dues noves relíquies

La principal novetat en les peces exposades serà la incorporació de les restes arqueològiques d'embarcacions trobades recentment a la plaça dels Carros l'any 2012, arran de la construcció del pas sota les vies del tren. Es tracta de dues embarcacions d'entre els segles XVII i XVIII de tipus gavarra d'uns 10 metres d'eslora i destinades a fer treballs portuaris relacionats amb els dragatges periòdics o reparacions que actualment estan sent custodiades pel Centre Arqueologia Subaquàtica de Catalunya a Girona (CASC).

Aquestes dues peces s'exposaran en un suport d'un gran volum, es mostraran una just damunt de l'altra, de manera que, la visió completa del conjunt només podrà fer—se des de dalt de l'escala.

Nou Museu vaixells

Trasllat provisional al Tinglado 2

La directora del Servei d'Atenció al Client i Port-Ciutat, Montse Adán, ha explicat que mentre durin les obres de reforma del museu -entre febrer i novembre del 2020-, es traslladaran les peces d'exposició del Museu del Port al Tinglado 2 del Moll de Costa, que fins ara albergava les exposicions del Centre d'Art de Tarragona.

Adán ha avançat que, un cop acabades les obres del Museu, el Tinglado 2 recuperarà la missió de ser un referent en la promoció i exposició de l'art contemporani com ja ho va ser en el passat i s'afegirà com a espai d'activitats dins de la programació cultural del Moll de Costa del Port de Tarragona.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: