Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tarragona debat sobre el patrimoni portuari

El Museu del Port acull, del 21 al 23 de novembre, les XI Jornades d’Arqueologia Industrial

Presentació de les XI Jornades d’Arqueologia Industrial de Catalunya, al Museu del Port Presentació de les XI Jornades d’Arqueologia Industrial de Catalunya, al Museu del Port PORT DE TARRAGONA
Patrimoni Redacció Infocamp
Dijous, 21 Novembre 2019 07:49

El Museu del Port inicia aquest dijous les XI Jornades d’Arqueologia Industrial de Catalunya dedicades, per primer cop, al ’Patrimoni portuari i les indústries relacionades als ports’ que es faran en el mateix museu, del 21 al 23 de novembre. La setmana passada es va presentar en el mateix espai el model del vapor Mont-Sant, una reproducció a escala 1:30, realitzada als tallers del mateix museu i que s’incorpora a l’exposició permanent. Aquesta peça és un atractiu fonamental en les esmentades jornades i, segons el president, “aquest projecte del vapor Mont-Sant serà una de les comunicacions que es presentarà a les Jornades des del Museu del Port”.

Les Jornades s’organitzen conjuntament amb l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i Arqueologia Industrial de Catalunya i, per primera vegada, es fan a Tarragona. Aquest esdeveniment s’inscriu en el programa d’actes que durant un any commemorarà els 150 anys del Port de Tarragona.

Segons el president, “El nostre Port, a més de la part organitzativa, també té un paper important en la participació perquè hi presentem quatre comunicacions, de la cinquantena total que conformen les diferents sessions de les Jornades, sorgides de l’activitat i història directa del nostre patrimoni, des de les entitats culturals portuàries com són l’Arxiu i el Museu”.

Cruset també va remarcar que “investigadors no vinculats directament amb el Port també presentaran comunicacions en referència al patrimoni portuari i les indústries vinculades als ports de la costa tarragonina amb la qual cosa podem dir que permetran en aquesta trobada que estudiosos al voltant dels ports puguin posar en comú els diferents punts de vista entorn el món industrial del patrimoni portuari de la nostra costa en particular i, en general, del patrimoni industrial portuari estatal”.

El programa de les jornades

Els àmbits en què es divideixen les Jornades abasten: 'Difusió i protecció del patrimoni', 'Edificis i equipaments', 'Indústries i serveis', 'Infraestructures' i 'Miscel·lània'. I pel que fa a les aportacions que els inscrits presenten abasten diversos àmbits territorials com ara Sant Feliu de Guíxols, València, Calafell, Tarragona, Sagunt, Barcelona, delta de l’Ebre, Galícia, Málaga, País Basc, Menorca, Huelva, Roma, etc.

La conferència inaugural es farà el dia 21 de novembre, a les 12 hores, amb el títol 'La città e il porto. Venezia e la duplice eredità protuale', a càrrec de l’arquitecte Franco Mancuso, professor de Progettazione Urbanistica a la Facoltà di Architettura dell’Università IUAV dei Venezia.

El programa de les Jornades també inclou propostes lúdiques en el darrer dia de les Jornades, 23 de novembre, com ara la visita teatralitzada en el recinte del mateix Museu, a càrrec de Baldomero Mallol, personatge que interpreta a un antic estibador que transportarà els assistents als molls de fa cent anys per tal d’explicar l’evolució tecnològica en les tasques de càrrega i descàrrega de mercaderies, una visita guiada al Museu de Fars instal·lat al far de la Banya que permetrà conèixer aquest edifici singular, únic testimoni dels fars de ferro construïts a finals del segle XIX per il·luminar la zona del delta de l’Ebre i, per finalitzar, es podrà gaudir d’un viatge en golondrina per les dàrsenes de l’interior del port amb la finalitat de veure l’actualitat del Port de Tarragona.

I, per acabar, Josep Maria Cruset també ha destacat el paper de l’espai amfitrió que acull les Jornades, perquè la cloenda de les Jornades anirà a càrrec de la responsable del Museu del Port, Mercè Toldrà, el 22 de novembre, a les 18 hores, amb la conferència de clausura 'Preservació i difusió del patrimoni portuari des del Moll de Costa del Port de Tarragona'.

També van estar presents a la presentació, el president de l’Associació del Col·legi d’Enginyers a Tarragona, Lluís Maestre, i el president de l'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC), Josep Alabern, i el tresorer de l’AMCTAIC, Pere Puigdollers, que van lloar que l’acte es faci a Tarragona i la importància de les Jornades en un àmbit poc estudiats pel que fa al patrimoni portuari, com és el món dels ports.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: