Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Cedeixen les memòries inèdites del secretari del cardenal Vidal i Barraquer a l’Arxiu de Cambrils

La documentació sobre Joan Viladrich cedida per la família Vidal-Barraquer es presentarà al públic aquest dijous, 10 d’octubre, amb una conferència a càrrec de l’historiador Manel Tarés

Imatge de la cessió de la documentació formalitzada el passat mes de maig entre la família Vidal-Barraquer i l'Ajuntament de Cambrils Imatge de la cessió de la documentació formalitzada el passat mes de maig entre la família Vidal-Barraquer i l'Ajuntament de Cambrils ARXIU / AJUNT. DE CAMBRILS
Patrimoni Redacció Infocamp
Dimecres, 09 Octubre 2019 18:29

La família Vidal-Barraquer ha cedit aquest 2019 les memòries inèdites del secretari del cardenal Vidal i Barraquer, Joan Viladrich, a l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Cambrils. La cessió es va formalitzar el passat 17 de maig en el marc de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, impulsat l’any 2018 per l’Ajuntament de Cambrils per commemorar el 150è aniversari del naixement del Cardenal Vidal i Barraquer i posar en valor la figura d’aquest cambrilenc il·lustre.

Les memòries es presentaran al públic demà dijous, 10 d’octubre, a les 20 hores, amb la conferència 'L’exili del cardenal Vidal i Barraquer i el doctor Joan Viladric',  a càrrec de l’historiador Manel Tarés i Lagunas. L’acte, que es realitzarà a la sala d’actes del Centre Cultural, forma part del XIVè Cicle de memòria de tardor de Cambrils dedicat a la retirada i exili coincidint amb la commemoració dels 80 anys del final de la Guerra Civil.

El secretari del cardenal

Joan Viladrich i Viladomat va néixer a Solsona l’any 1897. A la mateixa població va realitzar els estudis de primària i amb 10 anys va ingressar al seminari. Possiblement la vocació religiosa li venia de família: un dels seus avis tenia tres germans capellans i una de les àvies en tenia dos. L’any 1919, l’Arquebisbe Vidal i Barraquer, que va ser administrador apostòlic de Solsona, se’l va emportar a Tarragona juntament amb Mn. Magí Albagés i Mn. Manel Borràs. En aquell moment, Joan Viladrich ostentava el càrrec de sotsdiaca.

Tot seguit, Viladrich va cursar dos anys de teologia i un de dret canònic a la Universitat Pontifícia de Tarragona. Tot i que tenia pròrroga de servei militar, l’any 1921, es va incorporar a files al seu Regiment al Marroc. L’any 1922, quan va tornar del servei militar, va iniciar les seves funcions de secretari de l’aleshores ja cardenal Vidal i Barraquer.

Les memòries de Joan Viladrich en relació amb la figura del cardenal Vidal i Barraquer van ser redactades poc temps després de la mort del Cardenal. Mitjançant una carta datada a La Valsainte, el 21 d’agost de 1945, sabem que Viladrich li va fer arribar el text original i únic a Mn. Anselm Albareda (1892 - 1966), aleshores director de la Biblioteca Vaticana.

Una documentació inèdita

El text consta de 857 pàgines redactades amb una màquina d’escriure francesa sobre un suport de paper molt prim. L’idioma seleccionat va ser el català. Tal com explica el mateix Viladrich, sovint el text està redactat a partir de les seves vivències personals i quan ho considera necessari insereix transcripcions de documents que ajuden a justificar allò que exposa, utilitzant sempre l’idioma original del document transcrit.

El text està estructurat en quatre capítols:

I. Vindicació del Cardenal com apolític, explicant a grans trets la seva actuació episcopal sobretot en temps de la Dictadura i República (69 pàgines).

II. Des de l’Alçament i revolució de juliol 1936 fins a l’entrada a Farneta (50 pàgines).

III. Des de l’arribada a Farneta – agost 1936 – fins a l’anada a Roma – primers febrer 1939 (535 pàgines).

IV. Des de l’ocupació de Tarragona, 15 gener 1939 fins a la mort del Cardenal a Friburg – setembre 1943 (203 pàgines).

Digitalització i transcripció de la documentació

L’Arxiu Municipal de Cambrils impulsarà la digitalització de la documentació, així com la seva transcripció, amb l’objectiu final que tot el text pugui ser consultat mitjançant la web de l’AMCAM.

Aquesta important documentació permet una aproximació a Vidal i Barraquer d’una manera molt directa, atès que Viladrich va ser persona de la seva màxima confiança, i aporta nova informació per conèixer l’evolució vital i espiritual del cardenal en un marc contextual de gran complexitat com van ser els anys trenta i quaranta del segle XX.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: