Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Montblanc acollirà les primeres jornades d’art rupestre de l’arc mediterrani

S'organitzaran excursions per la Ruta de l'Art Rupestre de Catalunya (Cogul, Ulldecona i les Muntanyes de Prades) i ponències amb una trentena d’especialistes de Catalunya, Espanya, França, Itàlia i Brasil

Presentació a Montblanc de les primeres 'Jornades internacionals d'art rupestre de l'arc mediterrani de la península ibèrica' Presentació a Montblanc de les primeres 'Jornades internacionals d'art rupestre de l'arc mediterrani de la península ibèrica' JOSEP CARTANYÀ
Patrimoni Josep Cartanyà
Dilluns, 30 Setembre 2019 13:02

Del 25 al 27 d'octubre, Montblanc acollirà les 'Jornades d'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica', les primeres d'àmbit internacional que s’organitzen a la península. Hi participaran ponents de Catalunya i de diferents comunitats autònomes com també especialistes estrangers de França, Itàlia i Brasil. Les jornades van dirigides a especialistes, estudiants i al públic en general.

Coincidint amb el 20è aniversari de la declaració de Patrimoni Mundial (UNESCO), les jornades de Montblanc convidaran investigadors i especialistes que presentaran metodologies d'estudi o l'aplicació de noves tecnologies i tractaran temes com la filiació cronològica i cultural, la conservació, difusió i gestió dels conjunts rupestres, entre altres. El coordinador de les jornades, l'investigador Ramon Viñas, ha destacat, entre els temes que es debatran, "l'art narratiu, o llevantí, que és únic a Europa" i, particularment, "que es troba entre la tradició dels caçadors dels últims caçadors del paleolític i la innovació neolítica, amb l'arribada dels primers pagesos". També s'ha referit a la xerrada de Miguel Ángel Mateo, sobre la gestió dels centres d'interpretació d'art rupestre.

Durant la presentació de les jornades, el president del Museu Arxiu de Montblanc, Josep Gomis, ha recordat els orígens de la vinculació de Montblanc amb l'art paleolític que van acabar amb la creació del primer Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre de Catalunya (CIAR), que es va inaugurar a la capital de la Conca de Barberà, el 9 de setembre del 2005.

Per la seva banda, l'alcalde de Montblanc, Pep Andreu, ha volgut posar l'accent en la qualitat i repercussió de l'esdeveniment: "Les jornades aportaran coneixement i noves descobertes en art rupestre, i tindran un ressò científic important". Tant és així, que tant Viñas com Andreu han avançat que les jornaes esdevindran en un futur un congrés internacional sobre art rupestre.

Sortides per la Ruta de l'Art Rupestre de Catalunya

A part de les conferències, també s'organitzaran excursions als conjunts rupestres del Cogul, Ulldecona i les Muntanyes de Prades. L’objectiu és donar a conèixer les novetats en recerca i investigació sobre l’art prehistòric i aprofundir en el fet que encara queda molt per fer i descobrir.

A Catalunya s’han trobat 140 jaciments arqueològics, mentre que només a la zona del Baix Maestrat, al País Valencià, se’n compten més de 200. Segons Ramon Viñas, això és degut a les dificultats que tenen els investigadors catalans a l'hora de tirar endavant les seves prospeccions, donat que no reben l'aprovació ni suport als seus projectes, fins que no es demostra que hi ha hagut una troballa important.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: