Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Museu de la Ràdio Luis del Olmo s'amplia a la planta baixa

La reforma permet al museu exposar uns 550 aparells, des de finals del segle XIX fins l’actualitat, que pertanyen a la col·lecció privada del periodista radiofònic

El Museu de la Ràdio Luis del Olmo ha inaugurat aquest dissabte la nova sala de la planta baixa El Museu de la Ràdio Luis del Olmo ha inaugurat aquest dissabte la nova sala de la planta baixa M.ÀNGELS BLADÉ
Patrimoni Josep Cartanyà
Dissabte, 20 Juliol 2019 17:59

"Els museus no són els cementiris de la història, els aparells de ràdio que tenim aquí són d'abans però ens difonen moltes històries". Així s'expressava el periodista radiofònic Luis del Olmo durant l'acte d'inauguració de l'ampliació del Museu de la Ràdio de Roda de Berà, en el què ha aprofitat per reivindicar la tasca dels museus. L'ampliació del museu, amb la incorporació de la planta baixa, permet l'exposició de 550 aparells de ràdio, de diferents estils i èpoques, des de finals del segle XIX fins l'actualitat, que pertanyen a la col·lecció privada del periodista radiofònic. També possibilitarà, -com ha pronosticat el propi Luis del Olmo-, un increment de visitants, que hores d'ara es troba en els 12.000 anuals.

Com no podia ser d'una altra manera, del Olmo ha volgut transmetre als assistents a l'acte la seva "estima" per la ràdio i ho ha exemplificat amb la col·lecció del propi museu: "Estimem la ràdio pel seu contingut com pel seu continent". En aquest sentit, el radiofonista considera que "les ràdio antigues han estat testimonis de la unitat de famílies que s'estimen" i ha afegit "hi ha centenars de models i tots tenen un motiu per eser estimats".

Luis del Olmo s'adreça als assistents durant l'acte d'inauguració de la planta baixa (M.B.M.): 

Luis del Olmo ampliació museu

Luis del Olmo també ha recordat grans personatges de la ràdio, com Joaquín Soler Serrano, i de la història del mitjà, com Electra Marconi -filla de l'inventor de la ràdio- que va acceptar la invitació de Luis del Olmo per conèixer el museu. També s'ha referit al que va suposar la celebració del certaen 'Expo-Canción' (1972-1985) de Roda de Berà, que va posar el nom del municipi a tot arreu gràcies a la participació d'artistes de la talla de Julio Iglesias, Raphael, Joan Manuel Serrat, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Sara Montiel o Lola Flores, entre altres.

Tant del Olmo com el director del museu, Pere Virgili, han tingut paraules d'agraïment i de reconeixement a la tasca feta per les treballadores del museu en la conservació i difusió d'aquest llegat. L'històric periodista ha finalitzat la seva intervenció, amb una altra de les seves passions, la poesia, i ha deleïtat a la sala recitant un poema que el va marcar: 'Cuando seamos viejos'.

                                  Aparell de ràdio Philips, Suïssa 1933-34 (M.B.M): Philiphs Suïssa 1933 1934

L'alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, ha tancat els parlaments i, com és habitual en ell, sense tallar cintes: "No inaugurem, sinó que posem en funcionament la planta baixa del Museu de la Ràdio, amb 550 aparells exposats, a més dels que hi ha al magatzem". Virgili ha dit que "les ones hertzianes i les ones del Mediterrani s'uneixen en aquest espai", que a diferència dels "subterranis", es troba ben il·luminat i mirant al mar. L'Ajuntament ha destinat prop de 100.000 euros a la reforma.

El batlle considera que "no tindria sentit que no fóssim capaços de dotar els espais municipals de contingut cultural" i ha animat a tothom -residents a Roda de Berà i visitants- a conèixer el museu, tot reconeixent que "la carretera N-340 encara és una barrera" entre els habitants d'un costat i altre de Roda.

Història de l'Arc de Berà en imatges

Coincidint amb l'ampliació del Museu de la Ràdio Luis del Olmo, també s'ha presentat l'exposició 'Història de l'Arc de Berà en imatges', d'Emilio Becker, que es pot veure al final de la nova planta baixa del museu.

                                               Fotografia de l'exposició (EMILIO BECKER): Arc de Berà antic

Durant els parlaments, l'autor ha agraït "que un Ajuntament ampliï un museu quan molts tanquen" i ha recordat que les fotografies, retalls de premsa i altres documents mostren "el llegat que han deixat a l'Arc de Berà tantes persones que han passat per allí", des de l'època romana fins a l'actualitat. Per a Becker, "una foto ens porta a una anècdota, a una curiositat, a una història personal...". 

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: