Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els 75 anys de l’Arxiu Històric de Tarragona

En el marc de la celebració de l’aniversari s’han programat un seguit d’activitats que s’allargaran fins al desembre de 2019, amb exposicions, jornades i seminaris, entre altres

L'AHT compleix 75 anys des de la seva creació L'AHT compleix 75 anys des de la seva creació CEDIDA
Patrimoni Redacció Infocamp
Dissabte, 30 Març 2019 23:43

L’Arxiu Històric de Tarragona (AHT), que va ser creat l’any 1944 i, compleix aquest 2019 els 75 anys d’existència. Per aquest motiu, s’han programat un seguit d’activitats específiques destinades a posar en relleu la trajectòria del centre al llarg d’aquest extens període de temps. Fins a finals d’any, es realitzaran sessions divulgatives,cursos, exposicions i seminaris, entre altres.

Des del mateix moment de la seva creació, l’arxiu ha adquirit un paper important pel que fa a la salvaguarda i a la gestió del patrimoni documental en el territori que li és propi, tant com a Arxiu Històric Provincial com per la seva funció d’Arxiu Comarcal del Tarragonès, a partir de l’any 1981. Fruit de la tasca realitzada durant aquests 75 anys, l’elevat volum de fons que conté, datats entre el segle XIII i el XXI, així com la seva diversitat, en correspondència amb la seva doble condició de provincial i comarcal del Tarragonès, configuren un dels conjunts documentals més notables del país.

El servei que l’AHT presta a les persones, entitats, institucions i administracions esdevé també un dels principals testimonis de la seva activitat. Les múltiples funcions que porta a terme, de custòdia, tractament, atenció a l’usuari, suport a l’administració local i difusió, són l’essència d’aquesta institució que centra el seu servei en la ciutadania.

La celebració dels 75 anys de l’AHT

Per tal de donar contingut a la commemoració, s’han organitzat una sèrie d’activitats, ja iniciades el 2018, que tindran lloc en el decurs de tot l’any 2019. Els diferents actes tenen una orientació eminentment divulgativa, enfocada a fer conèixer l’arxiu, els seus fons i la seva tasca. Així mateix, s’ha buscat especialment la connexió amb el món universitari, que té en l’AHT un centre de coneixement de primer ordre, fonamental per a l’estudi multidisciplinari de les comarques de la demarcació de Tarragona.

Les activitats emmarcades en aquesta celebració ja es van iniciar el passat novembre de 2018 amb l’exposició ‘Viure la fotografia’, la qual es va poder veure fins al mes de febrer. La programació va continuar el passat dijous, 28 de març, amb la presentació del llibre ‘La repressió franquista al Tarragonès’, de Josep Recasens Llort, al mateix AHT. El proper acte programat serà una sessió divulgativa sobre el patrimoni documental comarcal, sota el títol ‘El Servei d’assistència als arxius de l’administració local del Tarragonès Passat, present i futur’, el pròxim 25 d’abril, a les 18:30 h, a la sala d’actes del Consell comarcal del Tarragonès.

El mes següent, el 21 i 22 de maig, es realitzarà un curs d’iniciació a la restauració de documents, a càrrec de la restauradora Berta Blasi, en horari de 10 h a 14 h i de 15 h a 18 h. Aquesta activitat tindrà lloc a l’AHT i és gratuïta, tot i que les places són limitades, motiu pel qual, cal inscripció prèvia. El 6 de juny, a la sala d’actes de l’AHT, a les 11 h, tindrà lloc l’acte institucional de reconeixement a les persones, entitats i institucions que han dipositat els seus fons a l’AHT. El mateix dia, 6 de juny, a les 12 h, s’inaugurarà una exposició dedicada als 75 anys de servei de l’arxiu, a l’espai expositiu del mateix AHT, i es podrà veure fins al mes de desembre.

Després d’una aturada a l’estiu, al mes d’octubre es reprendrà la programació, amb el seminari sobre arxius i patrimoni audiovisual, sota el títol ‘El cas de Tarraco Visió: la televisió de Tarragona’, que es realitzarà el dia 29, a les 16 h, a l’Aula Magna del Campus Catalunya de la URV. Finalment, la darrera activitat programada són unes jornades d’estudi sobre els fons documentals de l’AHT, sota el títol ‘La porta de la història’, que es realitzaran els dies 21 i 22 de novembre, en horari de 9 h a 14 h, a la sala d’actes de l’AHT. Aquesta activitat també és gratuïta, però cal inscripció prèvia, ja que les places són limitades.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: