Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Consell de la Conca de Barberà duplicarà espai en fer-se amb una finca adjacent del call jueu

Es tracta d’un ambiciós projecte de 2,3 MEUR subjecte als Fons Feder

L'edifici del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, a Montblanc, ubicat al Palau Alenyà L'edifici del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, a Montblanc, ubicat al Palau Alenyà NÚRIA TORRES / ACN
Patrimoni ACN
Divendres, 22 Març 2019 12:29

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà podrà duplicar l’actual espai de la seu, ubicada al Palau Alenyà, gràcies a la recent adquisició d’una finca annexa. Es tracta de Cal Masip, un immoble en venda durant anys i abandonat des del 2003, que ocupa gran part d’una illa en ple call jueu. L’Ajuntament de Montblanc va comprar la finca i va cedir-la al Consell perquè pogués ampliar les seves dependències i resoldre l’actual manca d’espai. És el primer pas d’un projecte ambiciós que s’eleva als 2,3 milions d’euros, i que està subjecte als Fons Feder de la Unió Europea, pendents de resoldre’s properament. Si es rep l’ajut -fins al 50% del valor de l’obra- tirarà endavant. En cas contrari, s’aparcarà a l’espera de garantir viabilitat econòmica. L’objectiu del Consell és arranjar-ho a la pròxima legislatura.

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha quedat petit. Després d’anys d’intents i negociacions, el projecte d’ampliació de les instal·lacions de l’ens podrà executar-se gràcies a la intervenció del govern de Montblanc, del qual en forma part l’actual president del Consell, Francesc Benet. La compra es va tancar per valor de 300.000 euros. I l’espai ara ja és propietat de l’organisme comarcal.

Entrada al Consell Comarcal i, al fons, una antiga botiga de queviures i una casa de grans dimensions annexa, propietat de l'ens amb la intenció d'ampliar la seu (N.Torres): 

entrada Consell Conca

Un immoble amb història

Cal Masip, al número 16 del carrer de Sant Josep, se’l reconeix per una portalada verda amb una persiana abaixada des dels anys setanta. Era l’entrada d’una botiga de queviures -coneguda com Cal Saboner, ja que la família s’havia dedicat a fabricar sabó-, amb una casa annexa i pati interior, de dimensions considerables. Abasta pràcticament tota una illa, on també hi ha un restaurant i el Consell.

De fet, als noranta l’ens comarcal va adquirir part de la propietat per ubicar-hi l’actual seu. Ara la idea és fer-se amb la resta de la finca que havia estat botiga i habitatge de la nissaga Masip durant un segle i mig. Tècnics municipals que han entrat a l’interior van quedar sorpresos de la conservació de la botiga, pràcticament amb el mateix aspecte que el dia en què els propietaris van abaixar la persiana.

Malgrat l’estat d’abandó, encara preserva la caixa registradora, bàscules, ampolles de vi i productes de neteja i higiene de l’època, d’unes marques que avui en dia que ja no existeixen. És per això que l’Ajuntament vol organitzar-hi unes jornades de portes obertes per donar l’oportunitat als montblanquins de veure la botiga per dins. Prèviament, s’assegurarà l’edifici i se sanejaran els accessos.

De botiga a centre d’interpretació

Amb una àrea d’uns 400 metres quadrats, l’objectiu és rehabilitar l’espai i destinar-lo a zones museístiques -es planteja un centre d’interpretació de la comarca-, així com guanyar espai per als departaments administratius més saturats de l’ens. “Som optimistes que ens donin l’ajut Feder, en unes setmanes ja ho sabrem, i després haurem de seguir buscant més finançament; 2,3 milions no és una qüestió menor pel Consell i haurem de treballar molt perquè sigui una realitat”, conclou Benet.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: