Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

S'esfondra part de la teulada de la guixera del Tòfol de Vilaverd

Es tracta de l'única guixera de tota Catalunya que conserva l'espai i la maquinària / Abans de l'incident, estava previst de restaurar-la

El passat dissabte 2 de febrer es va esfondrar una part del sostre de la guixera del Tòfol de Vilaverd El passat dissabte 2 de febrer es va esfondrar una part del sostre de la guixera del Tòfol de Vilaverd TWITTER ÀLEX REBOLLO
Patrimoni Redacció Infocamp
Dissabte, 09 Febrer 2019 15:54

El passat 2 de febrer es va esfondrar una part del sostre de la guixera del Tòfol de Vilaverd, que amenaçava col·lapse a l'espera que es pugui reparar o restaurar-la, tal com estava previst abans de l'incident. La guixera del Tòfol (1917) destacar per ser l'única, de tota Catalunya, que conserva l'espai i la maquinària.

Cal recordar que s’està estudiant la possibilitat de restaurar la Guixera de Tòfol i declarar-la Bé Cultural d’Interès Local. A més a més, l’Associació Cultural de Vilaverd Toquem L'Arpa va encarregar una il·lustració detallada de l’espai i la seva maquinària.

La Ruta de les Antigues Guixeres de Vilaverd

El dia 12 de gener es va estrenar la Tura de les Antigues Guixeres de Vilaverd, on hi va participar prop de 40 persones. Es tracta d'una iniciativa amb la qual l’Ajuntament de Vilaverd, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i activistes culturals de la comarca volen revaloritzar aquesta mostra del patrimoni industrial local. Ara el municipi vol tornar a posar en valor la indústria guixera i per això el consistori i l’àrea de turisme del Consell Comarcal senyalitzaran la ruta. 

                         La ruta, al seu pas per la guixera del Bassot (L'Espluga FM): 

Guixera Bassot Vilaverd

Pel que fa a l'itinerari de la ruta, aquest va arrencar des de l’estació de ferrocarril, on es va destacar la importància del transport del guix per la seva comercialització, i va continuar fins a la guixera El Motor, la del Tòfol o  dels Robusté.

L'audiovisual sobre les guixeres de Vilaverd

El documental 'Les guixeres de Vilaverd. Passat, present i futur, presentat el passat mes de maig del 2018, és una iniciativa del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) amb el suport i col·laboració activa de l’Ajuntament de Vilaverd. L’objectiu de l'audiovisual és difondre el coneixement de la història de les antigues indústries guixeres de Vilaverd i la revaloració d’aquest patrimoni cultural.

El treball presenta breument la història de les guixeres de Vilaverd, que té com a precedent la Tenda o Molí del guix del Consell de Vilaverd del 1607, i que es desenvolupà industrialment entre mitjans del segle XIX i el 1977, quan va tancar la guixera del Tòfol o dels Robusté. També mostra el procés de producció de guix a les guixeres de Vilaverd i les diverses iniciatives de revaloració d'aquestes com ara la Ruta de les antigues guixeres de Vilaverd.

Minidocumental de les guixeres de Vilaverd del MNACTEC.

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: