Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El jaciment arqueològic de Vilardida no troba evidències de la vila imperial

L'excavació descobreix una necròpolis d'època tardoantiga amb fosses majoritàriament femenines

Les tombes que formen la necròpolis ubicada en el jaciment arqueològic de Vilardida, a l'Alt Camp Les tombes que formen la necròpolis ubicada en el jaciment arqueològic de Vilardida, a l'Alt Camp MAR ROVIRA / ACN
Patrimoni ACN
Diumenge, 13 Gener 2019 17:40

Els arqueòlegs del jaciment de Vilardida no han trobat evidències que certifiquin l'emplaçament d'una vil·la imperial. L'excavació, en canvi, sí que ha permès ratificat l'existència d'activitat del període baiximperial que fins ara només s'intuïa amb els materials trobats i la continuïtat de l'era ibèrica cap a l'imperial i l'antiguitat tardana. El jaciment té quatre espais, entre els quals destaca la necròpolis d'època tardoantiga. Segons els primers estudis, s'han localitzat diverses fosses on s'hi van enterrar majoritàriament dones i aquelles tenen la peculiaritat que no aprofiten els espais. Així ho ha explicat l'arqueòloga dels Serveis Territorials de Cultura de Tarragona, Imma Teixell, en la visita guiada a les restes, que ha reunit unes 150 persones aquest diumenge. A més, la tercera fase dels treballs arqueològics es reprendran a finals d'aquest mes.

"Sabem que on hem excavat no tenim la vil·la imperial" però també "sabem que aquesta vil·la es va estendre en el temps, sigui de nova planta o aprofitant uns mateixos espais existents", ha precisat Teixell. Per aquesta raó, ja es pot verificar que moltes de les vil·les i dels assentaments del Camp de Tarragona eren ibèrics abans de l'arribada dels romans. I això, segons l'arqueòloga, és la novetat del jaciment.

De fet, els arqueòlegs han descobert les restes de la via medieval entre Vilafranca i Montblanc, d'un assentament ibèric, d'una vil·la de l'època paleocristiana - a partir de segle IV després de Crist- i d'una necròpolis. A part de sitges romanes i ibèriques en desús.

Pel que fa a les restes de la necròpolis, haurà de ser objecte d'estudi atès que presenta unes "conclusions interessants", segons l'arqueòloga. I és que en la majoria de les fosses localitzades s'hi han trobat enterrades restes femenines. A més, només han certificat sis casos masculins i no han descobert cap resta de menors. Això indica que es tracta d'una necròpolis amb "particularitats". Així mateix, Teixell ha destacat la disposició diferent de les tombes i que no s'hi hagi trobat material medieval.

Els treballs arqueològics van començar el maig passat amb la primera fase, que va consistir en el decapatge per rebaixar els terrenys fins a nivells arqueològics. En la segona, es va dur a terme l'excavació en extensió. Finalment, aquest mes de gener començarà la tercera actuació, en la qual es tractaran les restes per tal de conservar els seus valors culturals i, a la vegada, fer-los compatibles amb el condicionament de la carretera C-51.

Mitjà

L'arqueòloga dels Serveis Territorials de Cultura de Tarragona, Imma Teixell, explica la importància i les peculiaritats de la necròpolis trobada. ACN

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: