Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Finalitzen les obres de conservació i restauració de les portes de l'orgue de la Catedral de Tarragona

El dia 25 d'octubre tindrà lloc la seva inauguració oficial

L'orgue de la Catedral de Tarragona, amb les portes recentment restaurades, obertes de bat a bat L'orgue de la Catedral de Tarragona, amb les portes recentment restaurades, obertes de bat a bat ARQUEBISBAT DE TARRAGONA
Patrimoni ACN
Divendres, 31 Agost 2018 16:22

Enllestides les obres de conservació i restauració de les portes de l'orgue de la Catedral de Tarragona. Iniciats a principis del 2017, els treballs per recuperar les monumentals portes de l'orgue van acabar a principis d'aquest agost, amb el delicat i complex retorn al lloc que els hi corresponia. El proper dia 25 d'octubre tindrà lloc la seva inauguració oficial juntament amb un seminari per explicar com s'ha dut a terme tota aquesta tasca i l'equip humà que s'hi ha implicat.

La caixa històrica de l'orgue Major, feta entre 1562 i 1566 per Jeroni Sanxo amb la col·laboració de Perris Ostris, junt a l'obra pictòrica de les portes o batents duta a terme entre el 1563 i 1565 pel piemontès Pietro Paolo da Montalbergo, constitueixen una de les obres cabdals del Renaixement manierista a Catalunya, segons destaquen fonts de l'Arquebisbat. Les mateixes fonts recorden que, a causa del seu estat de deteriorament i el trencament d'un dels bastidors en el trasllat dels batents durant les obres del pla director de la restauració de la catedral, es va plantejar la possibilitat d'ubicar les sarges a altres indrets de l'edifici. Després de diverses visites tècniques, i amb l'assessorament del personal especialitzat del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), es va prendre la decisió de dur a terme l'actuació, que ha costat 363.765 euros.

El projecte de conservació i restauració ha estat redactat i liderat per David Silvestre, acompanyat per un equip de conservadors i restauradors especialitzats en pintures sobre tela de grans dimensions, coordinats per Maite Toneu. Aquest equip, recolzat i supervisat en les seves propostes d'intervenció pel doctor Antonio Martínez Subías, canonge responsable del patrimoni artístic de la catedral, ha treballat de forma interdisciplinària amb altres professionals especialitzats: ebenistes, arquitectes, fotògrafs, químics, rellotger, personal del laboratori del CRBMC i empreses de moviments d'obres i de lloguer de grans bastides.

L'actuació s'ha basat en el criteri de la mínima intervenció i el màxim respecte per tots els elements que conformen la història de l'obra. Tota aquesta tasca s'ha fet in situ, a la mateixa catedral, on ha calgut condicionar dos espais de treball: un al costat del creuer, per treballar les pintures en vertical amb bastida, i l'altre a la capella lateral de sant Joan Evangelista, per les fases de tractament en horitzontal.

L'actuació ha rebut el finançament de diverses entitats i institucions: el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya -100.000 euros-, la Diputació de Tarragona -30.000 euros-, la Fundació Privada Mútua Catalana -60.000 euros-, i el Capítol de la Catedral -173.765 euros. El cost global ha estat de 363.765 euros.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: