Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Mas Miró torna a lluir ple d’art antic i renovat

Mas Miró estava intacte, tal i com el pintor l'havia deixat el 1976. La masia i els seus elements arquitectònics llueixen ara gràcies a les tasques de Rècop Restauracions. InfoCamp us convida a llegir l'entrevista feta en l'últim número de la revista TAG (Edificis Singulars) del COAATT, a l’arquitecte tècnic Josep Maria Navarro, Cap d’obra de Recop.

Vista general del Mas Miró, a Mont-roig del Camp Vista general del Mas Miró, a Mont-roig del Camp COAATT
Patrimoni Redacció Infocamp
Diumenge, 01 Juliol 2018 11:18

Mont-roig del Camp és un dels epicentres de l’art català. Allí hi va viure i crear un dels genis de la pintura, Joan Miró, en un espai conegut internacionalment que recentment s’ha recuperat a través d’un rehabilitació integral. La reforma de l’edifici i els seus elements coincideix amb el 125è aniversari del naixement de Miró i, òbviament, compleix la voluntat de recuperar l’esplendor d’un espai que aixeca molta expectació i curiositat a nivell turístic i cultural.

Els edificis que configuren el Mas Miró són de diferents èpoques, des del segle XVII al segle XX, i el principal era conegut com a Mas d’en Ferratges. Des del punt de vista arquitectònic, i com la masia la van fer construir els marquesos de Mont-roig, l’immoble té la tipologia d’una casa d’indians. Ara, amb la operació de rentat de cara que s’hi ha fet, s’ha pogut restaurar el taller de l’artista, s’ha fet la conservació del Mas amb els tres edificis annexos (capella, Mas i masoveria), s’ha rehabilitat la Glorieta, s’ha recuperar el porxo i la bassa on banyava Miró i els seus amics i família, la pica per rentar la roba i l’antic pou. També s’ha recuperat l’ús històric del “galliner”, s’ha anivellat el terreny de darrera de la masia, s’ha instal·lat una nova xarxa de sanejament d’aigües residuals i s’han millorat les instal·lacions contra incendis, d’electricitat, enllumenat, lampisteria i telecomunicacions.

L’arquitecte tècnic Josep Maria Navarro ha estat el Cap d’obra de Recop Restauracions i coneix a la perfecció tota l’actuació realitzada a Mas Miró. És, per tant, la persona adequada per fer-nos una visita guiada per la rehabilitació de l’històric edifici.

COAAT: Josep Maria, imagino que la part més “intocable” haurà estat el taller de Joan Miró, oi? Com s’ha actuat en aquest espai concret?

J.M.N: Es pot considerar que tot l’interior es intocable però l’àmbit que destaca per sobre de tots és l’espai central i que el pintor utilitzava com a Taller. A l’interior, de parets blanques i nues, destaquen de forma especial els grafits fets per Miró als seus murs que, com deia el seu nét Emili Fernández Miró, “mi abuelo utilizaba como borradores para sus obras”.

En línies generals s’ha executat un conjunt d’intervencions necessàries per possibilitar l’accés de visitants i exposició d’obres del artista, conservant l’ambient, temperatura i il·luminació original. Així, s’han solucionat totes les entrades d’aigua per coberta i tancaments, s’ha desmuntat una fumera amb valor patrimonial i s’ha reconstruït prèvia neteja del conjunt d’elements ceràmics, s’ha fet una neteja de parament de restes orgàniques, microorganismes, fongs i algues, una altra neteja de pintura sobre parament vertical de pedra i ceràmica, s’han reintegrat els revestiments caiguts de l’interior i a l’exterior, i s’ha pintat tots els paraments interiors i exteriors amb pintures als silicats, més transpirables que les plàstiques i de major duració que la calç.

S’han fet proves per intentar recuperar un grafit perdut que Miró va fer per les parets. Explica’ns aquesta intervenció.

Hem trobat diverses activitats durant la rehabilitació però, per sobre de totes, destaca l’intent que vàrem realitzar per recuperar un grafit perdut realitzat per Joan Miró. Actualment, es conserven quasi tots els grafits realitzats per l’artista i que es van preservar de ser pintats cap el 2015. Però un d’ells, situat en l’intradós de l’arc que divideix l’espai, no es va salvar tal i com es pot veure en una foto anterior a 2015.

L’objectiu d’aquesta intervenció era comprovar si sota de les capes de pintura plàstica encara es conservava i, en cas positiu, procedir a la seva recuperació, eliminant les capes de pintura que l’estarien recobrint.

I al final, que s’ha conclòs?

Durant el procés s’ha anat aprimant la capa de pintura plàstica, gradualment, fins arribar pràcticament a l’arrebossat de suport del mur i s’ha pogut comprovar, malauradament, que no quedava cap resta del grafit desaparegut. Probablement, abans de la intervenció de 2015 ja devia estar molt malmès o pràcticament desaparegut i, per això, no es va respectar de la mateixa manera que la resta de grafits que hi ha en els diferents murs de l’estudi.

L’antic corral s’ha adaptat i reconvertit en un espai polivalent. Què s’hi ha fet?

Aquest edifici està construït per dues encavallades centrals sobre pilars de maó i murs perimetrals de paredat, amb coberta de teula a dues aigües a nord i sud. El projecte contemplava una adequació com a centre d’acollida per visitants.

S’han enderrocat totes les distribucions originaries fins assolir un espai lliure amb dos pilars de maó ( que posteriorment es van restaurar) i la coberta s’ha desmuntat , netejat i col·locat en aplec les teules originaries. A l’estructura de coberta s’han substituït les bigues en mal estat i s’ha refet l’entrebigat amb llistons de fusta i rajoles manuals. Respecte als revestiments s’han repicat tots els exteriors i interiors i s’ha executat dues capes d’arrebossat de calç. També s’ha pintat tots els paraments interiors i exteriors. Amb el conjunt de la fusteria, un 50 % aproximadament s’han restaurat i les altres peces han sigut de nova fabricació però manteniment el disseny original. El paviment de la sala es continu de formigó amb fibres amb un acabat superficial lliscat amb un tractament de liti. Cal destacar que els vidres substituïts tenen el mateix gruix de 4 mm per a respectar la temperatura original.

La capella ha quedat buida de moment. Es deixarà així? Està previst donar-hi algun altre ús?

Segons la informació que en consta, si; doncs les obres que s’han executat fins ara formen part d’un projecte de rehabilitació i museïtzació integral del Mas Miró de Mont-roig, en base al projecte de idees dels arquitectes RCR i Varis Arquitectes.

Quina part o quines parts de l’edifici quedaran per rehabilitar i què s’hi haurà de fer? Quan està previst enllestir-ho tot?

En les obres executades tots els edificis de la finca han estat rehabilitats i actualment s’està elaborant un projecte per a la museïtzació dels espais interiors en que no s’ha actuat com es el cas de la Masoveria, on es preveu habilitar una sala de projeccions. No m’atreveixo donar una data o un termini, doncs aquestes obres normalment estan subjectes a concessions de subvencions i el propi desenvolupament i funcionament d’aquesta primera fase.

Què significa, com a arquitecte tècnic, poder intervenir en una obra complexa i històrica com aquesta?

Ha sigut un privilegi perquè vius l’historia i hi havia moments en que semblava que feies un viatge al passat. Cal destacar que gairebé sempre que em trobava al Taller de l’artista i passava pel davant dels grafits originals fets per Miró no podia evitar aturar-me i tornar-los a veure. La meva trajectòria amb l’empresa RECOP SLU ha significat un gir de 360º doncs m’ha permès participar en vàries intervencions en edificis patrimonials i aquesta, a la finca del pintor Joan Miró ha sigut molt gratificant.

Podeu consultar més detalls i imatges sobre l'actuació al Mas Miró a la revista TAG del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Tarragona (COAATT), a aquest enllaç.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: