Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Torredembarra es queda sense la icònica estructura Alfa i Omega del front marítim

La vídua de l'escultor Rafael Bartolozzi critica l'actuació i no descarta emprendre accions legals

Moment de la retirada de l'escultura Alfa i Omega de Torredembarra Moment de la retirada de l'escultura Alfa i Omega de Torredembarra MAR ROVIRA / ACN
Patrimoni ACN
Divendres, 15 Juny 2018 13:52

L'emblemàtica escultura Alfa i Omega de Rafael Bartolozzi ja no presideix el litoral marítim de Torredembarra. Els treballs per retirar l'estructura, que s'havia deteriorat tant que representava un perill, s'han iniciat a primera hora d'aquest divendres i s'han allargat fins a mig matí, atesa la dificultat per desmuntar l'escultura per l'onatge. Ara, després de gairebé 20 anys en peu, el consistori estudiarà les opcions més viables per recuperar-la. "Aquest estiu l'escultura no hi serà, però haurem de valorar si la restaurem o reconstruïm", ha afirmat el batlle, Eduard Rovira, que ha defensat que es tracta de la icona del municipi i per això s'ha compromès a fer el que "calgui perquè la imatge no marxi". La vídua de l'escultor, Núria Aymami, ha criticat que l'actuació s'hagi realitzat de manera "unilateral" per part del consistori i considera que haurien d'haver consultat a la família, atès que són els que tenen els drets de l'autor. Per tot plegat, Aymami ha titllat l'operatiu de manca de "respecte" i ha exigit a l'Ajuntament arribar a un consens. En cas contrari, estudiarà denunciar l'actuació.

Fa un any es va detectar que els cordons de la soldadura que aguanten les xapes havien desaparegut. De fet, el deteriorament de l'escultura s'havia accelerat en els darrers tres anys. La part més desgastada, segons les primeres anàlisis, ha estat la inferior de l'Alfa i Omega, ja que el ferro estava molt rovellat, segons ha detallat el batlle. Els operaris han començat a desmuntar l'estructura, d'acer corten de 12 metres d'alçada i 12 tones de pes, a quarts de vuit del matí i els tècnics s'han topat amb un onatge que n'ha dificultat la retirada.

L'Alfa i Omega es tracta d'un símbol del municipi, erigit el 1999 per commemorar el vintè aniversari dels ajuntaments democràtics. Per això, des del consistori volen recuperar aquesta imatge icònica que fins aquest divendres presidia el litoral marítim. "Hem de valorar molt la imatge del municipi i, per tant, ens esforçarem a fer el que calgui per recuperar-la", ha destacat Rovira. Tot i això, no hi ha data per reincorporar l'escultura i, a partir d'ara, analitzaran els danys totals i definiran si s'ha de reconstruir o només restaurar. Per tot plegat, no es preveu que aquest estiu es pugui tornar a instal·lar.

El cost de l'operatiu està pressupostat en 26.000 euros. Ara bé, el consistori no té contemplada cap partida enguany per completar l'actuació. "Consolidarem la base de formigó immediatament, però haurem de veure quant costa la resta", ha assegurat l'alcalde, que no preveu que es pugui pressupostar fins al pròxim exercici. Amb tot, tampoc descarta, si el cost no és elevat, destinar-hi alguna partida d'aquest any.

La retirada de l'escultura ha indignat a la família Bartolozzi, autor de l'Alfa i Omega

La família de Rafael Bartolozzi ha rebutjat les formes en què s'ha realitzat l'actuació. Consideren que se'ls hauria d'haver informat abans pel fet que són els titulars dels drets d'autor de totes les obres de l'escultor. La vídua ha criticat que el consistori l'hagi retirat "unilateralment i sense el consens" familiar.

"Fa dues hores que els operaris estan aquí i no saben com ho han de fer", ha criticat Aymami. Un dels errors, segons la vídua de l'artista, és que no s'hagi consultat a l'empresa que va construir el monument. A més, ha titllat de "temeritat" part dels treballs. En concret, que els treballadors estiguessin "sota dels cabells" de l'escultura, atès que "per culpa de la bandera tensada a la part superior, els podria caure i matar-los".

En definitiva, Aymami s'ha mostrat indignada i decebuda pel posicionament municipal i els hi ha demanat que se'ls tingui en compte en les properes decisions. També, ha reclamat que es repari i es torni a col·locar l'escultura. En cas contrari, ha afirmat que es plantejaran emprendre accions legals contra aquesta actuació.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: