Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Mas Miró obre les seves portes

La inauguració tindrà lloc aquest divendres 20 d’abril coincidint amb la celebració del 125è aniversari del naixement de Joan Miró

El taller de Joan Miró és l’espai més important del Mas Miró. L’estudi, tal qual el va deixar Miró la última vegada que hi va treballar, el setembre del 1976 El taller de Joan Miró és l’espai més important del Mas Miró. L’estudi, tal qual el va deixar Miró la última vegada que hi va treballar, el setembre del 1976 ALBERT CUESTA
Patrimoni Albert Cuesta
Divendres, 20 abril 2018 08:53

El Mas Miró de Mont-roig del Camp obre les seves portes, aquest divendres 20 d’abril, coincidint amb el dia que es compleixen 125 anys del naixement de Joan Miró. L’atractiu principal és la ruta “El paisatge emocional de Miró” que es realitza pels diversos indrets del municipi que van servir d’inspiració al geni. Mas Miró té un valor afegit al ser el paisatge on Miró va decidir dedicar-se plenament a la pintura.

Joan Punyet Miró, nét i responsable del llegat de l’artista, ha assegurat que Mas Miró “és una casa congelada en el temps”. Els paisatges especials de Mont-roig, com a font d’inspiració i com a espai íntim i de treball, són essencials per poder reinterpretar el treball de l’artista i que podran ser visitats per primera vegada.

El taller de Joan Miró és l’espai més important del Mas Miró. L’estudi, tal qual el va deixar Miró la última vegada que hi va treballar, el setembre del 1976, on es dedicava a la creació i al treball de la seva obra, encara conserva diversos elements que formen part de l’activitat de Miró: estris de pintura, esbossos, materials i objectes diversos.

La Fundació Mas Miró, en col·laboració amb l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, a través de la regidoria de Turisme, i amb el suport de la Successió Miró han creat la nova ruta “El paisatge emocional de Miró” que vincula Mas Miró amb els paisatges de Montroig que van inspirar l’artista. S’ha recuperat part de la ruta on Miró va pintar quadres d’aquest municipi. L’objectiu és que el visitant pugui experimentar la força i el simbolisme que va inspirar l'obra mironiana. Aquest recorregut es podrà fer amb el suport d’una audioguia digital, que el visitant es podrà emportar i que incorporarà la informació de tots els punts visitables amb un nou fulletó conjunt.

Hi ha cinc punts repartits al territori amb marcs d’acer on es podrà visualitzar la imatge que l’artista va idealitzar al moment de pintar els quadres, més l’últim indret que va visitar Miró a Mont-roig amb cert valor especial: “La masia”, 1921-1922, considerat un inventari de tot allò que l’artista admirava del camp; “La platja”, 1916, Miró representa el paisatge on tantes vegades anava a nedar; “Mont-roig, Sant Ramon”, 1916, el bell paratge de l’ermita de Sant Ramon que va captar l’atenció de Miró; “Mont-roig, el poble”, 1916, encara avui manté la mateixa essència que un cop més va fascinar Miró; “Mont-roig, l’església i el poble”, 1919, Miró va fer una síntesi del que fins llavors havia estat la seva obra i un avançament de la nova etapa; i, finalment, l’últim punt destacat de “El paisatge emocional de Miró”, és la localització de la seva darrere visita a Mont-roig, prop de l’Església Vella, on es troba el tapís “El llangardaix de les plomes d’or”, de Josep Royo basat en una obra de Miró.

La inauguració, el 20 d’abril

El Mas Miró acollirà durant tot el divendres 20 d’abril, un programa d’actes pensat per celebrar l’obertura al públic de l’espai i per posar en valor el paisatge on Miró va decidir dedicar-se plenament a la pintura.

Durant el matí tindrà lloc l’acte institucional d’inauguració amb la presència dels patrons de les 3 fundacions que porten el seu nom: la Fundació Mas Miró de Mont-roig del Camp, la Fundació Joan Miró de Barcelona, i la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma de Mallorca. L’acte comptarà amb els parlaments de Joan Punyet, net de Joan Miró, Fran Morancho, president de la Fundació Mas Miró i Elena Juncosa, directora de la Fundació Mas Miró. Els assistents podran fer també una visita lliure als diversos espais que s’han rehabilitat.

A la tarda hi haurà portes obertes amb visites guiades pensades exclusivament per als veïns i veïnes del municipi. L’altra activitat important de la jornada tindrà lloc al vespre, amb la festa inaugural del Mas Miró. Es tracta d’un acte on s’han previst diverses accions, com la projecció d’un mapping a la façana del mas, música en directe i visites lliures als espais visitables.

El Mas Miró, l’entorn i la rehabilitació

El Mas Miró està format per una sèrie d’edificis de diferents èpoques, des del segle XVIII fins al segle XX. L’edifici principal era conegut originalment com a Mas d’en Ferratges i va ser construït pels marquesos de Mont-roig. Abans de l’inici de les obres de rehabilitació, pràcticament tot es conservava tal com ho va deixar el pintor el 1976, l’últim any que va estar al Mas Miró: la masia, el taller, la capella, la bassa on es banyaven i que encara conserva el safareig per rentar la roba, l’antic pou, el galliner o el corral.

Els treballs de reforma han estat acurats per mantenir-lo fidel a l’època en què Miró hi estiuejava. En aquesta primera fase s’han reparat els exteriors, s’ha transformat l’antic corral en l’espai de benvinguda als visitants, amb la recepció i una sala polivalent per fer-hi activitats, a l’antic galliner s’hi han ubicat els lavabos, s’ha adequat el taller i s’han recuperat les terres; els camps que envolten el Mas Miró acullen una plantació de productes ecològics cultivats per una empresa local. Als terrenys de la finca s’ha intentat representar la diversitat natural que ha tingut el mas al llarg de la seva evolució: garrofers, oliveres, horta i ametllers configuren el paisatge de Mas Miró.

Tot i que la recuperació de l’interior de la casa principal, la part més privada de la finca, està programada per a una segona fase, en aquesta primera fase es podran visitar alguns d’aquests espais: el menjador, el celler, la gran sala, el primer taller, l’habitació del jove Miró i el dormitori principal.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: