Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Vila Closa, l’antic nucli històric emmurallat d’Altafulla

Les visites guiades a la Vila Closa, a l'hivern, es fan l'últim dissabte de mes

Recinte emmurallat d’Altafulla que limita la Vila Closa, l'antic nucli medieval Recinte emmurallat d’Altafulla que limita la Vila Closa, l'antic nucli medieval CEDIDA
Patrimoni Redacció Infocamp
Dijous, 31 Mai 2018 18:51

La Vila Closa és l'antic nucli medieval emmurallat d'Altafulla. Tanmateix, la major part de les cases que s'hi poden contemplar van ser bastides durant el decurs del segle XVIII. Actualment, l'estructura urbana medieval es pot resseguir a través del nucli urbà antic del poble.

Aquest indret està marcat pels carrers amb pendent o amb certes curiositats, com ara el passatge de Santa Teresa o l'església parroquial de Sant Martí. Tot aquest conjunt medieval, amb façanes de cases senyorials edificades al segle XVIII, juntament amb les seves places, donen a l'indret la tranquil·litat i l'elegància que han fet que aquesta localitat mereixi el nomenament de Bé d'interès nacional, i que hagi estat declarada conjunt historicoartístic per la Generalitat de Catalunya el 1998.

La Plaça del Pou

La plaça del Pou és un dels espais emblemàtics de la Vila Closa. Presidida per l'edifici porticat de l'Ajuntament, de començament del segle XIX, està voltada per diversos casals senyorials que conformen un àmbit urbà harmònic i equilibrat. En un extrem podem contemplar les restes d'una porta de l'antiga muralla.

Al mateix costat, i en una cantonada de l'Ajuntament, roman un monument que commemora l'aportació científica del Fill Il·lustre d'Altafulla, Antoni de Martí i Franquès (1750-1832). Són importants les seves aportacions a la fisiologia vegetal, a la funció clorofíl·lica de les plantes i a la composició química de l'aire. Estudiosos d'arreu del món l'han qualificat com un científic avançat al seu temps. A l'extrem oposat hi ha el monument als castells, esculpit per l'artista local Martí Royo.

La Placeta

La plaça més petita de la Vila Closa ens deixa endevinar el mar tímidament a través d'un dels portals d'entrada de l'antiga muralla.

El castell d'Altafulla

El castell dels Montserrat d'Altafulla apareix esmentat per primer cop l'any 1059. Va pertànyer a la família Requesens des del començament del segle XIV fins al 1472, quan va ser adquirit per Pere de Castellet. A mitjan segle XVII va passar a les mans de Francesc de Montserrat, primer marquès de Tamarit, els descendents del qual n'han mantingut la propietat durant els segles següents fins a l'actualitat. L'edifici actual és, bàsicament, del segle XVII i es conserva en un magnífic estat. És propietat privada i el seu interior no és visitable.

L'Església Parroquial de Sant Martí

Construïda entre el 1701 i el 1705, sobre les restes d’un temple anterior. Té una estructura de tres naus en planta de creu llatina, amb un creuer inscrit i un cimbori octogonal coronat amb cúpula. En destaca la capella de Sant Isidre i la del Santíssim. És interessant, també, la cripta, unes antigues estances funeràries, modernament recuperades. L'espai també s'utilitza com a escenari de concerts de música sacra i celebracions religioses.

El Fòrum

Al costat de l’església de Sant Martí hi ha l’edifici de la rectoria, amb una senzilla façana de pedra. Al seu interior, acuradament restaurat, s’hi ubica el fòrum parroquial, que ha estat transformat en sala d’exposicions i concerts.

Casa de la Mare de Déu

Casal senyorial situat prop de l’església. És l’edifici més antic de la vila.

Ca l’Ixart

Gran casal situat a la plaça del Pou, davant l’Ajuntament, amb façana també al carrer del Forn. Cal destacar la torre serigrafiada amb motius mariners.

La Casa Gran

És l’actual alberg de joventut i es coneix pel nom de Casa Gran, ja que és l’edifici més gran d’Altafulla. Es troba al costat d’una de les antigues portes d’entrada a la Vila Closa. Actualment forma part de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya.

Can Robert

Casa datada del 1792, segons està inscrit a la llinda del portal. S’ubica a la Placeta. El seu element més característic és la capella adossada a un lateral de la façana, dedicada a sant Josep.

Cases del carrer Sant Martí

Al carrer de Sant Martí hi ha dues cases bessones que exemplifiquen la tipologia constructiva de la fi del segle XVIII, l’època de major puixança de la població. Cal destacar la capelleta barroca situada enmig de les dues façanes.

L’antiga muralla

El conjunt medieval d’Altafulla, la Vila Closa, estava emmurallat i fortificat. De les antigues muralles, remodelades durant els segles XVII i XVIII, se’n pot resseguir el perímetre, especialment per la banda de ponent, voltant el castell. Es conserven restes importants, com les dues torres cantoneres. Darrera de l’església reposa també un bloc de pedra de Colsero de l’època romana.

Els portals

Del nombrós conjunt de cases del segle XVIII que conformen la Vila Closa, en podem destacar els portals, molts dels quals estan datats i ens permeten observar la seva evolució al llarg del segle.

Monuments als Castells

Obra feta amb argila cuita que representa, a escala natural, un pilar de vuit amb folre i manilles commemoratiu del pilar que l’any 1878 la Colla Vella dels Xiquets de Valls va aconseguir en aquesta mateixa plaça. El monument es troba encastat en un dels angles de la plaça del Pou i va ser inaugurat l’any 1989. És obra de l’artista local Martí Royo.

Visites guiades a la Vila Closa

Les visites guiades a la Vila Closa esdevenen un tomb per la història d’Altafulla i els seus racons més emblemàtics, amb visita a l’església de Sant Martí. Les visites s’han de reservar prèviament a l’Oficina de Turisme, al telf 977651426. A l'hivern, les visites guiades es fan l'últim dissabte de mes, a les 11:00h.

Dades de la visita:

Punt de trobada: Porta reixada del Castell.

Durada: 1:30 h

Preu: 4 euros (entrada lliure per als menors de 12 anys)

* En cas de pluja, la visita quedarà ajornada

 

 

 

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: