Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Comença la restauració dels banys meridionals de la vil·la romana dels Munts a Altafulla

Forma part del conjunt arqueològic de Tàrraco, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco, i preserva un dels conjunts de banys privats més importants de Catalunya

La vil·la romana dels Munts, a Altafulla, i d'un grup d'experts visitant l'espai, on s'hi preserva un dels conjunts de banys privats més importants de Catalunya La vil·la romana dels Munts, a Altafulla, i d'un grup d'experts visitant l'espai, on s'hi preserva un dels conjunts de banys privats més importants de Catalunya DEPARTAMENT DE CULTURA
Patrimoni ACN
Dilluns, 26 Febrer 2018 12:20

Aquest mes de febrer s'han iniciat les obres de condicionament i restauració dels banys meridionals de la vil·la romana dels Munts, a Altafulla adscrita al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Construïda en el segle II, la vil·la forma part del conjunt de Tàrraco, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco l'any 2000. Es troba a 12 quilòmetres al nord-est de la ciutat de Tarragona, entre la via Augusta i la costa, i preserva un dels conjunts de banys privats més importants de Catalunya. Aquesta intervenció s'emmarca en l'acord marc del Departament de Cultura i l'Ajuntament de Tarragona per a la posada en valor del Patrimoni Mundial de Tàrraco i està finançada en gran part per l'Obra Social 'la Caixa' -180.000 euros- en el marc del programa Patrimoni en Acció. L'actuació, a càrrec de l'empresa Rècop i amb una durada prevista de 12 setmanes, té com a principal objectiu garantir la conservació i preservació dels banys, així com millorar-ne la presentació per facilitar la comprensió del conjunt.

Segons informen fonts del Departament de Cultura, el projecte abasta cinc actuacions principals. D'una banda, la consolidació de les parets, pintures i elements que es troben a la intempèrie, amb la finalitat de garantir una correcta conservació en un ambient agressiu pròxim al mar.

En segon lloc, es preveu la restauració de les estructures que millorarà les condicions de conservació futures, evitant que els agents degradants actuïn sobre les restes. Puntualment es recreixeran estructures per facilitar la seva interpretació global -al corredor d'accés, al tepidari i al caldari.

Després, es recol·locaran en el seu emplaçament original dels elements arquitectònics i escultòrics, bàsics per a la comprensió de la vil·la. Afectarà mosaics, paviments i revestiments murals, però s'incidirà principalment en la zona del frigidari, on es restituirà la decoració de les fornícules amb les escultures que presentava originalment -amb reproduccions d'Esculapi, Eros i Higea-, i la zona de les latrines, que es reconstruiran en una part.

També s'implantaran nous elements i volums desapareguts, amb la voluntat de garantir la comprensió del conjunt. Es reposarà part dels seients de les latrines, s'implantaran pilastres al corredor d'aaccés, columnes a l'atri-apoditeri, i es reconstruirà una part de l'hipocaust del caldari i del tepidari, amb la finalitat que es vegin els diferents estrats constructius.

Finalment, com a darrera actuació, s'inclou la pavimentació i altres elements. S'habilitaran recorreguts que facilitin al visitant el pas pels diferents sectors de la vil·la, fent més fàcil la seva comprensió.

La vil·la romana dels Munts: la residència d'un alt càrrec

La vil·la romana dels Munts és un dels conjunts arqueològics més importants d'Hispània, amb un dels conjunts de banys privats més importants de Catalunya. La vil·la, construïda en el segle II, és una mostra de com degué ser la residència d'un alt càrrec de l'administració imperial romana a Tàrraco, que va gaudir del màxim esplendor en època de l'emperador Adrià. A mitjans del segle II va ser la residència de Caius Valerius Avitus -legat imperial i duumvir de Tàrraco- i la seva esposa Faustina.

Publicitat