Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Estat estudiarà finançar l'adequació dels banys romans de la Vil·la dels Munts

El subdelegat del govern espanyol, Jordi Sierra, defensarà davant del Ministeri de Medi Ambient “la connexió de la vil·la romana d'Altafulla amb el Mare Nostrum a través d'aquestes termes”

Visita als banys romans de la Vil·la dels Munts d’Altafulla Visita als banys romans de la Vil·la dels Munts d’Altafulla CEDIDA
Patrimoni Redacció Infocamp
Divendres, 23 Febrer 2018 17:07

El subdelegat del govern de l’Estat a Tarragona, Jordi Sierra, ha visitat Altafulla aquest migdia per conèixer el projecte bàsic i d’execució d’adequació i posada en valor dels banys romans ubicats a peu de platja de la Vil·la romana dels Munts.

Després de la visita a l’Ajuntament, Jordi Sierra, ha comprovat in situ l’estat actual de les restes romanes on, una vegada fets els treballs, consolidarien, preservarien i posarien en valor aquestes termes ubicades a la punta del Fortí. En aquest sentit, Jordi Sierra, ha manifestat la seva predisposició, mitjançant el finançament per part del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, “a tirar endavant la connexió de la Vil·la romana dels Munts amb el Mare Nostrum a través d’aquestes termes”, i ha afegit: “L’any passat ja vam intentar incloure aquest projecte en el romanent de finançament, i no va ser possible. Per nosaltres, aquesta proposta és prioritària enguany i ho tornarem a intentar”.

Per l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, s’ha mostrat molt satisfet amb la reunió de treball amb el subdelegat, i ha explicat que, tot i que s’està a l’espera dels Pressupostos Generals de l’Estat, confia en què aquesta proposta tiri endavant: “No ho podem assegurar però la intenció de finançament existeix, ja que donem valor a un patrimoni de tots”.

Aquesta zona és la part més desconeguda de la Vil·la romana dels Munts amb una preservació molt precària, condicionada pel pas continu de gent i pels efectes dels temporals. Les actuacions, valorades amb un total de 308.688,70 euros (IVA inclòs), preveuen connectar la vil·la dels Munts amb el conjunt dels banys de mar a través d’un pas, dividit en diversos trams i accessible per a persones amb mobilitat reduïda. Com ha recordat Josep Anton Remolà, tècnic de conservació del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), “és important tenir en compte que els banys de la platja dels Munts no és un element aïllat, sinó que forma part d’un conjunt arquitectònic únic que comunica l’actual part visitable amb els banys de mar”.

Les actuacions previstes

En el primer tram, que unirà la vil·la amb la platja, es renovaria el paviment del passatge ja existent. A la sorra, on hi hauria senyalització tant pels Munts com pels banys, el passatge continuaria amb una passarel·la de fusta elevada fins a arribar a les roques, on el camí es transformaria en un pas amb sauló. Arribats a la zona de les restes romanes, el visitant passaria primer per la part frontal del búnker, construït durant la Guerra Civil i, finalment, arribararia als antics banys romans.

En aquesta zona, es preveu la instal·lació d’una passarel·la de fusta ubicada entre les restes i el mar, on també hi ha prevista senyalització amb la qual s’oferirà informació del conjunt per tal que els visitants puguin entendre les restes arqueològiques.

Quant a accessibilitat, també s’adequarien les escales ja existents entre la zona dels banys i el passeig del Fortí. D’aquesta manera, es completaria el recorregut del pas de ronda litoral, evitant el pas directe de gent per sobre de les restes romanes, i les posarà en valor.

Pel que fa al conjunt, també es planteja retirar la runa acumulada a l’interior de la part del caldarium (estança amb aigua calenta), a més de fer acabats de morter de cal i segellar els forats en les parts verticals més vulnerables. Paral·lelament, també es contempla ampliar la zona excavada amb una intervenció en un espai que, actualment, no està treballat i en el qual podrien sortir a la llum noves restes. La superfície on s’actuarà es calcula en 1.175 m2 i el termini dels treballs s’estima en 6 mesos.

Els banys romans

Els banys romans de la platja d’Altafulla formaven part de la vil·la dels Munts, construïda a partir del segle I dC. L’estructura està situada a peu de platja, sobre una zona rocosa, pràcticament a nivell del mar. De les restes, destaca un espai de planta rectangular que correspondria al caldarium. D’aquesta part de les termes es conserva una banqueta que servia per circular i poder seure.

En un altre dels murs, es preserva una fornícula que, probablement, allotjava una font o algun element escultòric. Del conjunt, també es preserven restes de pilars i altres estructures de sota terra. Així mateix, els banys disposaven d’estructures subterrànies per escalfar l’aigua.

Publicitat