Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Cambrils aconsegueix el dipòsit definitiu dels bronzes romans de la Llosa

Les peces, de rellevància internacional, es podran quedar al Museu d'Història de Cambrils de forma permanent

L'alcaldessa, Camí Mendoza, ha anunciat avui que les peces de bronze romanes es quedaran al Museu d'Història de Cambrils L'alcaldessa, Camí Mendoza, ha anunciat avui que les peces de bronze romanes es quedaran al Museu d'Història de Cambrils CEDIDA
Patrimoni Redacció Infocamp
Dijous, 11 Mai 2017 19:10

El Museu d’Història de Cambrils ha aconseguit el dipòsit definitiu del conjunt de bronzes romans de la Llosa del segle IdC. Avui ho han anunciat l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, el regidor de Cultura, Lluís Abella i el director del Museu, Gerard Martí. La concessió de la Generalitat de Catalunya arriba 25 anys després de la descoberta dels bronzes i d’un llarg camí per aconseguir que aquestes peces, de rellevància internacional, es poguessin quedar a Cambrils de manera permanent.

El passat mes d’agost, l’Ajuntament de Cambrils, a instàncies de la Junta de Govern del Museu d’Història de Cambrils, va tornar a demanar formalment a la Generalitat el dipòsit definitiu, tal com ja s’havia fet en cinc ocasions anteriors des del moment de la descoberta dels bronzes.

Finalment, el desembre passat l’Ajuntament de Cambrils va rebre la resolució signada pel director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Josep Boya, que autoritzava el dipòsit definitiu al Museu de 230 objectes procedents dels jaciments dels Jardins de l’Ermita de la Mare de Déu del Camí i de la Vil·la Romana de la Llosa. Entre aquestes peces, les més rellevants corresponen al conjunt de Bronzes de la Llosa, però també s’hi inclouen molts dels materials que formen part de l’exposició del Museu, però que es trobaven en situació legalment ambigua des de l’any 2005.

L’alcaldessa de Cambrils ha explicat que, a més de regularitzar la situació administrativa, la concessió és un reconeixement a la feina ben feta en la gestió del patrimoni històric a Cambrils. La implicació de la ciutadania en les polítiques de patrimonialització portades a terme ha permès arribar, des de la fundació del Museu d’Història de Cambrils el 1999, a més de 200.000 visitants registrats, entre els quals ha estat clau el paper dels grups dels centres escolars cambrilencs. Mendoza també ha agraït la feina als membres dels vuiy consistoris diferents que hi ha hagut des del 1992, que des del primer moment es van unir al clam de diferents entitats i col·lectius del municipi per fer les passes necessàries per aconseguir que el conjunt pogués ser admirat de forma íntegra a Cambrils.

Per la seva banda, el regidor de cultura ha explicat els detalls del llarg camí recorregut i ha destacat el fort impuls que significa aquesta autorització per consolidar el Museu d’Història de Cambrils com un projecte cultural de referència.

Programació especial pels 25 anys de la descoberta

La concessió coincideix amb el 25è aniversari de la descoberta dels bronzes en el marc d’una excavació científica a càrrec de Códex i dirigida per Ester Ramon. Amb aquest motiu, el museu d’Història de Cambrils ha organitzat una programació especial dins del festival Tarraco Viva 2017 i el Dia Internacional dels Museus.

Les activitats es portaran a terme el diumenge, 21 de maig, a la Vil·la Romana de la Llosa, des de les 11 hores i fins a les 14 hores. Aquestes s'iniciaran, a les 11h, amb una visita teatralitzada a la Vil·la Romana de la Llosa realitzada per Còdol Educació. Al migdia, tindrà lloc la xerrada 'La Llosa, en excavació des del 1983', a càrrec de l'arqueòleg Jaume Massó. A les 12:30h, s'oferirà un concert de recreació històrica sobre la música a l'antiga Roma, amb el músic Ludi Scaenici (Itàlia). I, finalment, a les 13:15 hores, es presentarà la recreació històrica 'Les legions baiximperials', amb el grup Septimani Seniores (Tarragona).

Els bronzes de la Llosa

Els objectes recuperats havien estat utilitzats entre la segona meitat del segle I i el segle II dC, moment de màxima esplendor i riquesa de la vila. Alguns dels estris són d'il·luminació: el canelobre, el lampadari i la llàntia; i els altres formen part de la vaixella de luxe de la casa, la pàtera, els coladors i els suports. Totes aquestes peces formaven part del mobiliari de la sala més noble, el menjador (triclinium), i els va dissenyar i fabricar un mateix taller, probablement del sud d'Itàlia. Cada un d'aquests objectes esdevenia un camp d'expressió artística important que reflectia el nivell social i econòmic dels propietaris en els banquets (convivium) que oferien als seus convidats.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: