Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Altafulla restaura el Fòrum de la Vila Closa

El 1964 l’edifici de la Rectoria (1716) va ser transformat com a sala d’exposicions

Aspecte que ofereix l'interior del Fòrum Parroquial d'Altafulla restaurat Aspecte que ofereix l'interior del Fòrum Parroquial d'Altafulla restaurat JOSEP CARTANYÀ
Patrimoni Josep Cartanyà
Dijous, 23 Febrer 2017 18:43

L’Ajuntament d’Altafulla i la Parròquia de Sant Martí han finalitzat les obres de restauració del Fòrum Parroquial, construït el 1716 com a edifici de la Rectoria -annex a l’església- i que, a partir del 1964 va passar a ser una sala d’exposicions. L’encàrrec de les obres – valorades en 14.520 euros- el va fer la parròquia “per la degradació dels acabats superficials de les parets interiors i l’erosió dels murs de pedra i argamassa”, segons mossèn Jaume Gené, que ha agraït el finançament de l’Ajuntament i la Diputació, que han aportat 6.000 euros cadascun.

El mestre d’obres, Enric Barceló, ha explicat que els treballs han durat un mes i mig i han consistit en “sanejar les parets per evitar el despreniment progressiu de les juntes i eliminar al màxim els revestiments existents per permetre que les parets transpiressin millor i afrontar la humitat”. Les actuacions han respectat la construcció inicial i s’han realitzat en base al projecte de restauració de l’arquitecte Xavier Mercadé.

L’alcalde, Fèlix Alonso, ha definit el Fòrum “com el bressol de la cultura d’Altafulla”, tenint en compte que, durant els últims 50 anys, l’espai ha estat el centre neuràlgic de l’art i d’un bon grapat d’entitats culturals. Sobre aquesta funció, Alonso ha sentenciat: “És la nostra responsabilitat apostar i conservar el patrimoni arquitectònic i cultural del municipi, a més d’un espai des d’on neixen moltes manifestacions culturals de les entitats del poble”.

Per la seva banda, la regidora d’Urbanisme, Marisa Méndez-Vigo, ha recordat que l’actuació segueix la línia de recuperació d’espais emblemàtics de la Vila Closa “com les pallisses, les eres i el mateix Fòrum”.

L’edifici de la Rectoria

L’antic edifici de la Rectoria es va construir el 1716 damunt d’uns fonaments de l’època tardana medieval, cap al segle XVI. La casa consta de planta baixa, pis o golfes i es diferencia de la resta d’habitatges de la Vila Closa perquè està feta amb maons plans. Als baixos de l’edifici hi ha cinc sales a diferents nivells, amb tres arcs gòtics i un altre d’estil català del segle XVI. Cal destacar també el balcó artístic de ferro forjat.

El Fòrum és un dels elements destacats de la Vila Closa, nom amb que es coneix el recinte medieval emmurallat d’Altafulla, declarada l’any 1998 com a conjunt historicoartístic per la Generalitat de Catalunya. Des del 1964, es va batejar la casa amb el nom de Fòrum per artistes locals d’Altafulla a proposta d’Antoni Gelabert, mestre gravador.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: