Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Govern estudiarà l'afluència de visitants a Siurana per a una gestió sostenible del flux turístic

Prop de 420.000 turistes visiten cada any l'entorn i les zones d'escalada

Imatge del pantà de Siurana, per sobre del 90% de la seva capacitat Imatge del pantà de Siurana, per sobre del 90% de la seva capacitat ELOI TOST / ACN
Turisme ACN
Dissabte, 14 Mai 2022 01:04

El Govern promourà dos estudis a l'àrea de Siurana per avaluar l'afluència, freqüentació i caracterització dels turistes que visiten l’entorn natural d’aquest municipi del Priorat, així com aquells visitants que hi practiquen escalada. D'aquesta manera, es pretén fixar les bases per a una gestió sostenible del flux turístic. El treball s’emmarca en el Pla de dinamització de la Carta Europea de Turisme Sostenible que impulsen el Parc Natural de la Serra de Montsant i el Consell Comarcal del Priorat, amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona. Siurana, un nucli que pertany al terme municipal de Cornudella de Montsant, rep anualment uns 419.000 visitants, atrets per aquest espai i les activitats esportives.

L’estudi dels visitants del terme de Siurana, i un segon sobre la càrrega de la zona d'escalada, han estat encarregats al Grup d'investigació social i educativa de l'activitat física i l'esport de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya de la Universitat de Lleida.

Durant un any, s'ha estudiat l'afluència, el tipus d'usos, les característiques i el comportament dels visitants en les zones objecte d'estudi: el poble de Siurana, l'àrea del pantà en el seu accés nord i també pel vessant sud, a Arbolí.

Entre els principals resultats de l'estudi destaca que el nucli de població concentra el 53% de les visites de les tres àrees estudiades. Al llarg de l’any 2021, 266.431 persones van visitar aquest indret, i els mesos de juliol, agost i octubre van ser els que van registrar una major afluència, amb un 41% del volum de visitants de tot l’any.

Pel que fa a la procedència dels visitants, una gran majoria, un 82%, són de les comarques de Tarragona i Barcelona. Un 72,3% s'hi desplaça en vehicle particular i d’aquests, un 28% utilitza furgonetes o caravanes.

Els resultats de l'estudi també assenyalen que un 43% de persones s'allotgen a la comarca durant la seva estada. Tenint en compte que la despesa mitjana que genera cada visitant en restauració, compra de productes i pernoctació és de 15,73 euros. A més, l'afluència a la zona genera un impacte econòmic directe que se situa al voltant dels 6,6 milons d'euros per any. Més de la meitat dels visitants (52%) que pernocten a la zona, ho fan al municipi de Siurana.

Siurana: zona d'escalada

A l'entorn natural de Siurana, s'observa una elevada concentració d'usos en sectors concrets, com demostra el fet que cinc d'aquests sumen gairebé el 50% de la pràctica de l’escalada a la zona. El treball situa la capacitat de càrrega dels espais destinats a l’escalada en 87.593 visites/usos anuals. Es tracta d’una xifra globalment molt inferior a la realment registrada durant l’any objecte d’estudi, el passat 2021. Tot i això, s’han identificat alguns excedents de visites i usos en alguns sectors concrets i durant determinats mesos de l’any, especialment d’octubre a gener.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: