Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els secrets amagats d’una casa del Priorat convertida en hotel

En aquest article publicat a la revista 'TAG' del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Tarragona (COAATT), descobrirem com una casa del 1829 situada al bell mig del centre de Falset ha esdevingut l'Hotel Secrets

Entrada de l'Hotel Secrets, a Falset Entrada de l'Hotel Secrets, a Falset JOAN CAPDEVILA VALLVÉ
Turisme Redacció Infocamp
Divendres, 04 Setembre 2020 16:01

L’objectiu d’un hotel és fer acollidora l’estada dels seus clients però no sempre s’aconsegueix el nivell de confort que es desitjaria. A vegades els establiments són freds, no acaben de comunicar i tenen estances que no aconsegueixen empatia amb els seus usuaris. Altres, en canvi, les cambres es mimetitzen amb els gustos i desitjos dels qui hi dormen i aquell edifici de repòs temporal acaba sent com una segona casa on s’hi tornarà en altres ocasions.

El Priorat, comarca plena de paratges encantadors i encisadors, amaga sorpreses per als visitants que hi arriben buscant relax, silenci i tranquil·litat que compaginen després amb activitats familiars i sortides a la natura. A Falset, municipi més poblat d’aquesta àrea i capital prioratina, hi trobarem un hotel molt especial. Al centre del poble, a la plaça de la Quartera, hi ha l’Hotel Secrets, ubicat en una casa de l’any 1829 que té una forta carrega arquitectònica essent la pedra i la fusta els elements que li donen més personalitat i també una calidesa per acollir parelles, grups d’amics o famílies en habitacions equipades per garantir el màxim confort dels clients. L’establiment, de només sis habitacions, el regenten la Clara i el Gonzalo. Com expliquen a la seva pròpia web, són dos enamorats de la llum del sol i de poder compartir els seus somnis amb els qui fan la seva parada a l’hotel per reposar a una de les seves habitacions o gaudir d’un espai de trobada al celler on es promou el desenvolupament local sostenible i es proposa un intercanvi cultural d’experiències.

Els dos propietaris aprofiten l’espai del celler per oferir-hi els esmorzars elaborats amb productes de proximitat i, lògicament, amb els millors vins del Priorat i del Montsant. A la planta baixa el client disposa de zones d’estar on poder gaudir d’una estona de lectura dels llibres d’art, historia i arquitectura que poden trobar a la biblioteca del propi hotel.

Hotel Secrets celler

Pel que fa a les habitacions, els espais creats van dels 23 als 26 metres quadrats i es tracta de cambres lluminoses, exteriors, amb llits dobles i bany privat. L´ascensor condueix als clients de l’Hotel Secrets fins al “7º Cielo” que és un lloc emblemàtic de l’edifici i que correspon a la bodega de l´edifici que data d´una antiguitat superior als 300 anys.

Amb tot el que hem explicat, no hi ha dubte que agafen ganes de fer les maletes ara mateix i sortir cap a Falset per passar uns dies en aquest hotel. Però, molt abans que aquesta casa del segle XIX es convertís en l’espai hoteler que és ara, s’ha hagut de fer una reforma a fons, tota l’obra que ha permès recuperar l’espai, refer l’estructura del propi immoble i adequar-ho per convertir-lo en allò que és ara. De fet, un cop feta la reforma, el projecte es va presentar fins i tot al Premi Alejandro de la Sota.

Hotel Secrets detall interior

L’aparellador responsable d’aquesta obra ha estat el també prioratí Josep Anguera que, a més, és membre del gabinet tècnic del COAATT. Hem parlat amb ell sobre el projecte de l’Hotel Secrets i de les diferents intervencions realitzades a l’edifici.

Hotel Secrets abans després

Josep, quin era l’estat inicial de la casa abans de la reforma per a convertir-se en un hotel?

L’estat previ a la Reforma–Rehabilitació del edifici comprenia un habitatge unifamiliar entre mitgeres, amb data de construcció de 1829 . Estava conformat per una planta soterrani (Bodega) Planta baixa( magatzem ) planta primera i segona (destinada a habitatge de la propietat) i planta tercera (golfes). També tenia una plantà entresol que estava destinada a traster.

Què proposava el projecte elaborat per l’arquitecte?

El projecte manté el màxim d’elements originals, és a dir la estructura, les façanes i la bodega. Per adaptació normativa al nou ús, es va enderrocar en la seva totalitat la planta entresòl i el terç central de les plantes 1, 2 i 3 per ubicar-hi les comunicacions verticals (escales i aparell elevador).

La resta de l’estructura portant, de murs de carrega de pedra i mitgeres, es mantenen íntegrament, com també es fa amb els forjats de fusta (ignifugats) corresponents als dormitoris. La teulada manté les característiques inicials conservant els ràfecs existents però es fa nova, per obtenir millor aïllament.

Quins canvis més significatius hi ha a nivell estructural o quines són les principals actuacions que cal afrontar?

El projecte desenvolupa un programa d’hotel de 3* segons el decret 159/2012 de normativa d’establiments d’allotjament turístic i d’habitatges d’us turístic. El resultat són sis dormitoris dobles amb cambra higiènica, dos per planta, i les corresponents zones d’us comú a la planta baixa i al soterrani.

                        Hotel Secrets obres 1                                           Hotel Secrets obres 2

A nivell de reforma inclosa en el projecte, hi ha quelcom especial a remarcar?

Tal vegada l’element mes rellevant va ser la reparació, sanejament i adaptació de la bodega (soterrani) de l’edificació, així com el tractament de la planta baixa amb una alçada considerable donat que es va eliminar l’entresòl.

Quines característiques tenia l’immoble original i que se li ha canviat?

S’han respectat íntegrament les característiques materials de l’edificació a nivell d’estructura i façanes, s’han substituït la resta d’elements com ara la fusteria, les persianes, paviments, envans, falsos sostres, pintura i altres instal·lacions.

El projecte es va presentar al premi Alejandro de la Sota. Què significa aquest fet? Què se’n destacava per a presentar-lo a optar a aquest reconeixement?

Entenc que el motiu essencial per presentar l’obra a la Biennal Alejandro de la Sota és el nivell de rehabilitació realitzada en l’edificació, mantenint íntegrament el seu aspecte exterior i modificant totalment l’ús d’aquest amb la nova distribució de les dependències interiors.

habitació Hotel Secrets

Fotos de l'interior de l'hotel: Joan Capdevila Vallvé

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: